Sausio 23d. Šeštadienis

Penki mitai apie pieną

2013 Gruodžio 1d.
Peržiūrų skaičius: 22716
Penki mitai apie pieną

Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių mokslo pasiekimų dėka mes galime pamiršti mitus ir vadovautis faktais apie pieno naudingumą žmogaus organizmui arba analizuoti jo perdirbimo technologijas.

1. Pienas naudingas tik mažiems vaikams.

Kai kurie žmonės mano, kad pienas naudingas tik mažiems vaikams. Tokia nuostata nėra teisinga. Nedidelė dalis žmonių pieno netoleruoja dėl fermento laktazes stokos.

Suaugusio žmogaus organizme 99 proc. kalcio yra susikoncentravę kauluose ir dantyse, 1 proc.  - kraujyje. Kalcio stoka lemia kaulų tankio sumažėjimą, o tai savo ruožtu didina lūžių riziką bei mažina kraujo gebėjimą krešėti. Stiklinė pieno užtikrina mums iki 30 proc. būtinos paros normos kalcio. Todėl tiek vaikams, tiek suaugusiems žmonėms, jei toleruoja, rekomenduojama gerti pieną.

Fosforas svarbus medžiagų apykaitos procesams. Be to, fosforas yra visose organizmo ląstelėse, dalyvauja susidarant kauliniams audiniams. Stiklinė pieno mums užtikrina iki 20 proc. mums būtinos paros dozės.

Magnis dalyvauja baltymų sintezėje organizme bei riebalų ir angliavandenių apykaitoje. Išgėrus stiklinę pieno, mes galime gauti iki 8  proc. rekomenduojamo magnio dienos kiekio. Taigi piene esančios maistingosios medžiagos yra reikalingas ir suaugusiems, ir vaikams.

2. Nuo pieno tunkama.

Daug žmonių laikosi įvairių dietos ribojimų. Dalis jų pašalina pieną iš savo raciono, manydami, kad nuo jo auga svoris. Tai nėra tiesa. Moksliškai įrodyta, kad lieso pieno gėrimas padeda mažinant kūno svorį. Taip yra dėl pieno baltyminės medžiagos albumino, kuri aktyvina organizmo medžiagų apykaitą.

Baltymai yra sudaryti iš amino rūgščių ir yra raumens bei organų audinių sudėtinės dalys. Mūsų virškinimo sistema suskaido ilgas baltymų molekules į trumpesnes baltymų grandines ir į individualias amino rūgštis. Tokios amino rūgštys mūsų organizme yra įsisavinamos ir naudojamos naujų baltymų gamybai. Baltymai yra būtini ne tik sveikų ląstelių augimui, bet ir organizmo ląstelių atstatymui ar gaminimui.

Turint omenyje, kad pieno baltymas albuminas - vienas iš pačių vertingiausių žmogaus organizmui baltymų, galime tvirtai teigti, kad neriebus pienas padeda mažinti svorį ir atstatyti raumenis bei organų audinius. Taigi aukščiau įvardintas mitas visiškai neatitinka tiesos.

3. UAT piene yra daug konservantų, nes jis ilgai galioja.

Ilgai galiojantis UAT pienas  yra 3-5 sekundes pakaitintas ultra aukštoje temperatūroje (135-140 laipsnių Celsijaus), atvėsintas bei išpilstytas į aseptines daugiasluoksnes pakuotes. Šios pakuotės išsiskiria tuo, kad apsaugo pieną nuo neigiamo išorės veiksnių poveikio, tokio kaip bakterijos, oras, šviesa.

Trumpo kaitinimo itin aukštoje temperatūroje pasekmė - sunaikinamos pavojingos bakterijos, tuo tarpu dauguma vertingųjų medžiagų išlieka.

Pieno gamybos procese jokių konservuojančių medžiagų į pieną nėra dedama. Specialios technologijos dėka jame lieka naudingieji mikroelementai, pavyzdžiui, kalis, kalcis, magnis, fosforas bei vitaminai.

4. Piene, ypač termiškai apdorotame, vitaminų nėra.

Mokslininkų teigimu, piene galima rasti praktiškai visus vitaminus, kai kurie jų - ypatingai reikalingi žmogaus organizmui. Gydytojai dietologai rekomenduoja išgerti stiklinę pieno, jei toleruoja,  kasdien, kad gautume pieno teikiamą vitaminų ir naudingųjų mikroelementų dozę. Daugelis vitaminų išlieka ir termiškai apdorojus pieną, nes yra atsparūs trumpam aukštos temperatūros poveikiui. UAT pienas yra kaitinamas vos 3-5 sekundes, todėl jame yra didelė dalis vitaminų: A, E, B2, H, PP. Daugiausia vitaminų prarandama dėl šviesos, oro, ir taip pat ganėtinai ilgo aukštų temperatūrų veikimo.

Pasterizuotas ir UAT pienas yra vertingas ir naudingas organizmui produktas, nes jame yra gausus vitaminų ir mikroelementų kiekis.

5. UAT pienas nėra labai populiarus.

Manoma, kad UAT pienas nėra labai populiarus, tačiau tai - tikras mitas. Daugumoje Europos valstybių žmonės geria išskirtinai beveik vien tik UAT pieną. Šio pieno populiarumas Lietuvoje pastaruoju metu išaugo du kartus, o Europos valstybėse, tokiose kaip Portugalijoje, Ispanijoje, Belgijoje ir Prancūzijoje, UAT pienas sudaro 90 proc. ir daugiau viso suvartojamo pieno.

UAT pienas Europoje taip mėgstamas dėl praktiškumo. Neatidarytą UAT pieno pakuotę galima gana ilgai laikyti kambario temperatūroje ir jis nerūgsta. Tokį pieną patogu ne tik saugoti, bet ir pasiimti jį į kelionę, jis saugus vartoti. Kita vertus, UAT piene išlieka beveik visi vitaminai ir vertingi mikroelementai.

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas tiria iki 800 trigerių: maistinių ir nemaistinių produktų, tokius kaip naminiai gyvūnėliai ir žiedadulkės. Testavimas apima maistinių medžiagų trūkumo, metalų toksiškumo, žarnyno biomos ir hormonų pusiausvyros analizę.


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Kaip skirstomi aliejai? Ką reiškia „šalto spaudimo aliejus"? Kuo jis skiriasi nuo rafinuoto aliejaus? Kokias naudingąsias medžiagas galima „rasti" šalto spaudimo aliejuose? Visi atsakymai – iš sveikos gyvensenos...


Limonaduose itin daug pesticidų

Limonaduose itin daug pesticidų

Nors tėvai, pirkdami limonadus vaikams, tikisi, kad gėrimai, į kurių sudėtį įeina natūralios sultys, nėra tokie kenksmingi, tyrimai rodo ką kitą. Natūralios sultys sudaro tik nuo 5 iki 10 proc. limonado, tačiau pesticidų šiame gėrime yra tiek, kad...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Liūdesį ir tingulį gali pašalinti sveiki pusryčiai ir griežtas biologinio ritmo laikymasis. Ekspertai pateikia kelis patarimus, kaip praskaidrinti nuotaiką. 1. Jei valgysite vadovaudamiesi paros biologiniu ritmu, visą dieną būsite geros...


Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...


Baltieji ir raudonieji serbentai

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...


Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Dėl to skundžiasi apie 80% dietos besilaikančių žmonių. „Nesuprantu, atrodo aš visiškai nevalgau, bet svoris nekrenta". Skamba pažįstamai? Arba dar blogiau „nesuprantu, atrodo aš visiškai nebevalgau, o svoris vis tiek kyla"....


Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...


Nuo aukšto kraujospūdžio padės burokėliai

Nuo aukšto kraujospūdžio padės burokėliai

Apsinuodijus grybais būtina kuo skubiau išplauti skrandį (sukelti vėmimą). Taip pat rekomenduojama daryti klizmą (vienas valgomasis šaukštas ramunėlių nuoviro ir 300 g vandens). Po klizmos apsinuodijusiajam reikia duoti vidurių laisvinamųjų vaistų...


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Šiais metais Kauno visuomenės sveikatos centras yra gavęs du pranešimus apie apsinuodijimą grybais. Balandį buvo gautas pranešimas apie apsinuodijimą šaldytais baravykais, o kovo mėnesį kauniečiai apsinuodijo suvalgę savo rinkimo ir ruošimo grybų.


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Mitybos svarba mūsų gyvenime

Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo...


Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Vilniaus širdyje, Gedimino prospekte, šį savaitgalį duris atvėrė naujas restoranas, kuris pirmasis Lietuvoje imasi eksperimentuoti tik augalinės kilmės produktais ir pateikti juos naujuose deriniuose. Pagrindinė „ALIVE” restorano...


Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Vienos didžiausių daržovių titulas tikriausiai priklauso moliūgui. Amerikoje ši daržovė – būtinas Padėkos dienos atributas, italai ypač mėgsta rizotus su moliūgais, prancūzai gardžiuojasi šių daržovių sriuba. Moliūgo minkštimas turi cukraus,...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9