Sausio 21d. Antradienis

Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

2014 Spalio 8d.
Peržiūrų skaičius: 26056
Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Autorius: Giedrė http://storaspomidoras.lt

Anglakalbiai vis dar neperskaito žodžio quinoa, tuo tarpu mums, lietuviams, gerokai paprasčiau. Nors daugelis vyresnės kartos tautiečių bolivines balandas sieja su mūsų kiemuose ir tarpuvartėse augančiomis piktžolėmis (taip pat vadinamas balandomis, tik kad ne bolivinėmis), šis egzotiškas pavadinimas nusako beprotiškais tempais populiarėjantį augalą, kurio sėklos užauginamos daugiausia Pietų Amerikoje, tačiau maitina visą pasaulį.

Per pastaruosius kelerius metus bolivinių balandų sėklų kaina rinkoje pakilo tris kartus. Ir sparčiai brangsta toliau. Vis dėlto, galingiausios pasaulio šalys, ypač anglakalbės bei Japonija ir Kinija, atrodo, pinigines veria dar plačiau ir šio delikateso atsisakyti neketina. Bolivinės balandos sparčiai garsėja ne tik prašmatnių Amerikos restoranų meniu, kuriuose jas įrašę ruošia garsūs virtuvės šefai, bet ir vis dažniau gali būti aptinkamos vidutinio vartotojo, bent kiek besidominčio visaverte mityba, virtuvės spintelėje.

Kas išskiria bolivines balandas iš kitų grūdinių kultūrų? Kuo jos tokios ypatingos, kad žmonės sutinka už jas mokėti fantastiškus pinigus (Lietuvoje ir daugelyje Vakarų valstybių bolivinių balandų kaina siekia 50-80 Lt/kg)? Visų pirma, kad būtume korektiški, bolivinė balanda nėra javas, o ji veisia sėklas, dėl kurių vakarietiškas gastronomijos pasaulis eina iš proto. Savo giminyste artima burokėliams ir špinatams, bolivinė balanda gali pasitarnauti ir kaip lapinė daržovė maistingose salotose. Tačiau riboti augimviečių plotai (bolivinė balanda auga tik aukštai kalnuose, ypač Anduose, maždaug 2-4 km aukštyje) automatiškai apriboja šviežių balandų lapų pasiekiamumą. Nepaisant to, mes turime galimybę mėgautis maistingomis balandų sėklomis, kurios, sako, baltymų turi tiek daug, kiek jų paprastai nerasime jokiame įprastiniame grūde – net 14-18%. Be to, jose ir panašus procentas gerųjų riebalų, taigi jas sudaro ne tik angliavandeniai, kuriais labiausiai pasižymi įvairius grūdai ir javai. Ir vis dėlto vienas didžiausių bolivinės balandos kozirių – jos sėklose nėra gliuteno (baltymo, esančio kviečių, miežių, rugių grūduose), kuriam šiuo metu alergiją turi daugelis. O jeigu ne alergiją, tai tam tikras medicinines kontraindikacijas, dėl kurių gydytojai rekomenduoja vengti kvietinių produktų.

Piktų vėjų kalnuose nugairintos bolivinės balandos, augančios sausame dirvožemyje, brandina tūkstančius smulkių sėklų, kurios yra lengvai virškinamos, todėl tinka net mažiems vaikams ar jautraus skrandžio savininkams. Peru ir Bolivijos gyventojai balandas maistui vartoja jau virš 3000 metų. Bolivinėse balandose yra gausu skaidulinių medžiagų, fosforo, magnio, geležies ir kalcio – pastaroji medžiaga ypač svarbi pieno produktų netoleruojantiems žmonėms ir veganams.

balanda news

Jas ir mums yra paprasta paruošti (vieną dalį sėklų užpilti dviem dalimis vandens ir užvirti; užvirus sumažinti ugnį iki minimalios ir virti 15-20 minučių; išjungus ugnį palikti uždengtą puodą, kad sėklos išbrinktų ir sugertų likusį vandenį), o virtas sėklas (man vis norisi jas vadinti kruopomis dėl balandų kruopinės prigimties) jau galite vartoti kaip tik fantazija leidžia:

  • Tai gali būti garnyras prie karštųjų patiekalų (maišykite su apkepintais svogūnais ir morkomis, kad pakylėtumėte balandas į naują skonio lygmenį);
  • Įpilkite šaukštelį aliejaus ar sviesto ir mėgaukitės kaip maistinga koše (balandos yra nepaprastai sočios, tad liksite sotūs iki kito rimto valgymo);
  • Berkite virtas kruopas į šviežių daržovių salotas (ypač nuostabu su šviežiais pomidorais, avokadais, rukolų lapais);
  • Bolivinės balandos labai dera su įvairiais sūriais, ypač tokiais kaip brinza ir feta;
  • Gaminkite apkepus ir troškinius, net blynelius! Balandų blyneliai su brokoliais ir feta yra tiesiog Dievų maistas;
  • Tai gali būti ir Jūsų saldi pusryčių košė, jeigu į virtas kruopas įpjaustysite šviežių ar džiovintų vaisių. O jei dar įbersite skrudintų riešutų, tai aromatas taps iš viso dangiškas – jau pačių bolivinių balandų skonis (ypač raudonųjų sėklų) labai primena riešutus;
  • Virtas kruopas įmaišykite į savo pyrago ar duonos tešlą – taip ši bus žymiai maistingesnė ir labiau truks akį. Virimo metu balandų sėklos sudygsta ir savo forma primena mažytę spiralę. Valgant jos traška burnoje kaip ikrai;
  • Sveikuoliai balandas gali lengvai susidaiginti – juk sėklų ir grūdų daigintiniuose vitaminų ir mineralų yra žymiai daugiau nei suaugusioje daržovėje/jave. Balandos dygsta lengvai ir greitai – tam pakanka nedidelės drėgmės ir dubenėlio. Jau per 2-4 valandas vandenyje užmerktos balandos suminkštėja ir tampa tinkamos dėti į salotas. Palyginimui – kviečiams prireikia mažiausiai 12-kos valandų;
  • Balandas iš esmės galite vartoti ten, kur šiaip jau įprastesni būtų ryžiai. Pvz. puikiausiai galite pasigamini bolivinių balandų sušių. Aš gaminau ir užtikrinu, kad nieko sudėtinga čia nėra, o naują skonį atrasti niekada neatsisakau;
  • Dar labiau išprotėję gaminasi bolivinių balandų pieną. Panašiai kaip iš ryžių ar migdolų, tai čia iš balandų. Kodėl gi ne, išties? Tiesiog virtas balandų kruopas sumaišykite su geriamuoju vandeniu, santykiu 1:2 ir gerai sumalkite maisto smulkintuvu. Kuo Jūsų smulkintuvas galingesnis, tuo tirštesnis ir sodresnio skonio pienas gausis. Gautą masę nukoškite per marlę arba sūrio maišelį – skystis ir bus bolivinių balandų pienas. Beje, kuo Jūsų smulkintuvas galingesnis, tuo mažiau kruopų likučių liks ant medžiagos. Gerkite tuojau pat arba atšaldykite šaldytuve. Sako, atšaldytas skanesnis, o dar jei įpylus lašą agavų ar klevų sirupo, skonis dar labiau išryškėja. Taigi, pastangos minimalios, o rezultatas gali būti net ir labai džiuginantis – tokį pieną vartokite ne tik su košėmis ir sausais pusryčiais, bet ir balinkite kavą ar arbatą, pilkite į vaisių kokteilius ir visapusiškai mėgaukitės bolivinių balandų galiomis;
  • Vienas iš smagiausių bolivinių balandų ruošimo būtų – spraginti jas kaip kukurūzus sausoje keptuvėje. Spragintos bolivinės balandos turi ryškų riešutų skonį ir aromatą, jos jau tampa paruoštos vartoti ir gali būti valgomos tiesiog iš karto arba įmaišytos į desertus, sausus pusryčius. Spragintose balandose galite apvolioti savo daržovių blynelius ir tie traškūs rutuliukai Jums visiškai atstos džiūvėsėlius.
2014-03-09-15.55.38-1024x768

Trumpai tariant, bolivinės balandos yra visiškas gėris ir nebereikalo jų suvartojimas pasaulyje kasmet auga geometrine progresija. Ispanų konkistadoriai Pietų Amerikoje iš bolivinių balandų miltų ir taukų lipdydavo „karo kamuoliukus", kurie padėdavo išlaikyti fizinę ištvermę per nesibaigiančius mūšius ir keliones. Šiais laikais, kai gastronomijos mados lipa vienai kitai ant kojų, yra net gaminama bolivinių balandų degtinė. Sertifikuota kaip ekologiška. Savo akimis mačiau reklamą internete.

Bolivines balandas perku „Biotekoje". Čia galima rinktis dviejų rūšių, vokiečių gamintojų – Rapunzel ir Bohlsener Mühle – bolivinių balandų, importuojamų iš Bolivijos. 250 g ir 500 pakuotėse, baltųjų ir raudonųjų sėklų. Taip pat ir baltųjų bolivinių balandų miltų 500 g pakuotėse (Didžiosios Britanijos gamintojo Biona). Šias visuomet aukštos kokybės, sertifikuotas kaip ekologiškas bolivines balandas nuoširdžiai rekomenduoju.

storas


Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nenorintys prisiauginti papildomų kilogramų turėtų valgyti lėčiau, teigia atitinkamą tyrimą atlikę JAV dietologai. Kaip per šventes ir nesibaigiančias vaišes išsaugoti figūrą ir neprisiauginti dviejų trijų nereikalingų kilogramų? Kaip išsiaiškino...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą. Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė,...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...


Špinatai atrodo neetiškai?

Špinatai atrodo neetiškai?

Maisto be cheminių priedų vartojimą propaguojantys svetainės www.sveikasvaikas.lt įkūrėjai sulaukė netikėto niukso iš reklamos prievaizdų. Vos apsirodžius socialinės reklamos trilogijai "Už maistą be chemijos", viena jų buvo apskųsta...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Apie sausainius nekalėdinius

Apie sausainius nekalėdinius

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai. Noriu pakalbėti apie...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...


Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tokias išvadas skelbia JAV mokslininkai. Kaip praneša BBC, apžvelgus 25 tyrimus ir ištyrus 600 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo vidutiniškai 67 gramus riešutų,...


Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Kvietiniai miltai tarp ekologiškų maisto produktų sausio mėnesį, palyginti su pernai sausiu, Lietuvos mažmeninės prekybos centruose pabrango labiausiai - 26,4 proc., o daugiausiai atpigo daržovės. Juodos ir baltos duonos kilogramo kaina per metus...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Ar jūsų samprata apie daromus fizinius pratimus gali turėti poveikio kūno svoriui? Harvardo psichologė Ellen Langer atliko mėnesį trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo viešbučiuose dirbančios kambarinės. Ji nustatė, jog tų moterų, kurioms buvo...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...


Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Tyrimai parodė, kad baklažanai ir cukinijos padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiose daržovėse yra medžiagų, efektyviai iš organizmo šalinančių toksinus ir spartinančių medžiagų apykaitą. Dėl didelio mineralinių medžiagų, ypač kalio,...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9