Lapkričio 26d. Ketvirtadienis

Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

2014 Spalio 8d.
Peržiūrų skaičius: 26056
Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Autorius: Giedrė http://storaspomidoras.lt

Anglakalbiai vis dar neperskaito žodžio quinoa, tuo tarpu mums, lietuviams, gerokai paprasčiau. Nors daugelis vyresnės kartos tautiečių bolivines balandas sieja su mūsų kiemuose ir tarpuvartėse augančiomis piktžolėmis (taip pat vadinamas balandomis, tik kad ne bolivinėmis), šis egzotiškas pavadinimas nusako beprotiškais tempais populiarėjantį augalą, kurio sėklos užauginamos daugiausia Pietų Amerikoje, tačiau maitina visą pasaulį.

Per pastaruosius kelerius metus bolivinių balandų sėklų kaina rinkoje pakilo tris kartus. Ir sparčiai brangsta toliau. Vis dėlto, galingiausios pasaulio šalys, ypač anglakalbės bei Japonija ir Kinija, atrodo, pinigines veria dar plačiau ir šio delikateso atsisakyti neketina. Bolivinės balandos sparčiai garsėja ne tik prašmatnių Amerikos restoranų meniu, kuriuose jas įrašę ruošia garsūs virtuvės šefai, bet ir vis dažniau gali būti aptinkamos vidutinio vartotojo, bent kiek besidominčio visaverte mityba, virtuvės spintelėje.

Kas išskiria bolivines balandas iš kitų grūdinių kultūrų? Kuo jos tokios ypatingos, kad žmonės sutinka už jas mokėti fantastiškus pinigus (Lietuvoje ir daugelyje Vakarų valstybių bolivinių balandų kaina siekia 50-80 Lt/kg)? Visų pirma, kad būtume korektiški, bolivinė balanda nėra javas, o ji veisia sėklas, dėl kurių vakarietiškas gastronomijos pasaulis eina iš proto. Savo giminyste artima burokėliams ir špinatams, bolivinė balanda gali pasitarnauti ir kaip lapinė daržovė maistingose salotose. Tačiau riboti augimviečių plotai (bolivinė balanda auga tik aukštai kalnuose, ypač Anduose, maždaug 2-4 km aukštyje) automatiškai apriboja šviežių balandų lapų pasiekiamumą. Nepaisant to, mes turime galimybę mėgautis maistingomis balandų sėklomis, kurios, sako, baltymų turi tiek daug, kiek jų paprastai nerasime jokiame įprastiniame grūde – net 14-18%. Be to, jose ir panašus procentas gerųjų riebalų, taigi jas sudaro ne tik angliavandeniai, kuriais labiausiai pasižymi įvairius grūdai ir javai. Ir vis dėlto vienas didžiausių bolivinės balandos kozirių – jos sėklose nėra gliuteno (baltymo, esančio kviečių, miežių, rugių grūduose), kuriam šiuo metu alergiją turi daugelis. O jeigu ne alergiją, tai tam tikras medicinines kontraindikacijas, dėl kurių gydytojai rekomenduoja vengti kvietinių produktų.

Piktų vėjų kalnuose nugairintos bolivinės balandos, augančios sausame dirvožemyje, brandina tūkstančius smulkių sėklų, kurios yra lengvai virškinamos, todėl tinka net mažiems vaikams ar jautraus skrandžio savininkams. Peru ir Bolivijos gyventojai balandas maistui vartoja jau virš 3000 metų. Bolivinėse balandose yra gausu skaidulinių medžiagų, fosforo, magnio, geležies ir kalcio – pastaroji medžiaga ypač svarbi pieno produktų netoleruojantiems žmonėms ir veganams.

balanda news

Jas ir mums yra paprasta paruošti (vieną dalį sėklų užpilti dviem dalimis vandens ir užvirti; užvirus sumažinti ugnį iki minimalios ir virti 15-20 minučių; išjungus ugnį palikti uždengtą puodą, kad sėklos išbrinktų ir sugertų likusį vandenį), o virtas sėklas (man vis norisi jas vadinti kruopomis dėl balandų kruopinės prigimties) jau galite vartoti kaip tik fantazija leidžia:

  • Tai gali būti garnyras prie karštųjų patiekalų (maišykite su apkepintais svogūnais ir morkomis, kad pakylėtumėte balandas į naują skonio lygmenį);
  • Įpilkite šaukštelį aliejaus ar sviesto ir mėgaukitės kaip maistinga koše (balandos yra nepaprastai sočios, tad liksite sotūs iki kito rimto valgymo);
  • Berkite virtas kruopas į šviežių daržovių salotas (ypač nuostabu su šviežiais pomidorais, avokadais, rukolų lapais);
  • Bolivinės balandos labai dera su įvairiais sūriais, ypač tokiais kaip brinza ir feta;
  • Gaminkite apkepus ir troškinius, net blynelius! Balandų blyneliai su brokoliais ir feta yra tiesiog Dievų maistas;
  • Tai gali būti ir Jūsų saldi pusryčių košė, jeigu į virtas kruopas įpjaustysite šviežių ar džiovintų vaisių. O jei dar įbersite skrudintų riešutų, tai aromatas taps iš viso dangiškas – jau pačių bolivinių balandų skonis (ypač raudonųjų sėklų) labai primena riešutus;
  • Virtas kruopas įmaišykite į savo pyrago ar duonos tešlą – taip ši bus žymiai maistingesnė ir labiau truks akį. Virimo metu balandų sėklos sudygsta ir savo forma primena mažytę spiralę. Valgant jos traška burnoje kaip ikrai;
  • Sveikuoliai balandas gali lengvai susidaiginti – juk sėklų ir grūdų daigintiniuose vitaminų ir mineralų yra žymiai daugiau nei suaugusioje daržovėje/jave. Balandos dygsta lengvai ir greitai – tam pakanka nedidelės drėgmės ir dubenėlio. Jau per 2-4 valandas vandenyje užmerktos balandos suminkštėja ir tampa tinkamos dėti į salotas. Palyginimui – kviečiams prireikia mažiausiai 12-kos valandų;
  • Balandas iš esmės galite vartoti ten, kur šiaip jau įprastesni būtų ryžiai. Pvz. puikiausiai galite pasigamini bolivinių balandų sušių. Aš gaminau ir užtikrinu, kad nieko sudėtinga čia nėra, o naują skonį atrasti niekada neatsisakau;
  • Dar labiau išprotėję gaminasi bolivinių balandų pieną. Panašiai kaip iš ryžių ar migdolų, tai čia iš balandų. Kodėl gi ne, išties? Tiesiog virtas balandų kruopas sumaišykite su geriamuoju vandeniu, santykiu 1:2 ir gerai sumalkite maisto smulkintuvu. Kuo Jūsų smulkintuvas galingesnis, tuo tirštesnis ir sodresnio skonio pienas gausis. Gautą masę nukoškite per marlę arba sūrio maišelį – skystis ir bus bolivinių balandų pienas. Beje, kuo Jūsų smulkintuvas galingesnis, tuo mažiau kruopų likučių liks ant medžiagos. Gerkite tuojau pat arba atšaldykite šaldytuve. Sako, atšaldytas skanesnis, o dar jei įpylus lašą agavų ar klevų sirupo, skonis dar labiau išryškėja. Taigi, pastangos minimalios, o rezultatas gali būti net ir labai džiuginantis – tokį pieną vartokite ne tik su košėmis ir sausais pusryčiais, bet ir balinkite kavą ar arbatą, pilkite į vaisių kokteilius ir visapusiškai mėgaukitės bolivinių balandų galiomis;
  • Vienas iš smagiausių bolivinių balandų ruošimo būtų – spraginti jas kaip kukurūzus sausoje keptuvėje. Spragintos bolivinės balandos turi ryškų riešutų skonį ir aromatą, jos jau tampa paruoštos vartoti ir gali būti valgomos tiesiog iš karto arba įmaišytos į desertus, sausus pusryčius. Spragintose balandose galite apvolioti savo daržovių blynelius ir tie traškūs rutuliukai Jums visiškai atstos džiūvėsėlius.
2014-03-09-15.55.38-1024x768

Trumpai tariant, bolivinės balandos yra visiškas gėris ir nebereikalo jų suvartojimas pasaulyje kasmet auga geometrine progresija. Ispanų konkistadoriai Pietų Amerikoje iš bolivinių balandų miltų ir taukų lipdydavo „karo kamuoliukus", kurie padėdavo išlaikyti fizinę ištvermę per nesibaigiančius mūšius ir keliones. Šiais laikais, kai gastronomijos mados lipa vienai kitai ant kojų, yra net gaminama bolivinių balandų degtinė. Sertifikuota kaip ekologiška. Savo akimis mačiau reklamą internete.

Bolivines balandas perku „Biotekoje". Čia galima rinktis dviejų rūšių, vokiečių gamintojų – Rapunzel ir Bohlsener Mühle – bolivinių balandų, importuojamų iš Bolivijos. 250 g ir 500 pakuotėse, baltųjų ir raudonųjų sėklų. Taip pat ir baltųjų bolivinių balandų miltų 500 g pakuotėse (Didžiosios Britanijos gamintojo Biona). Šias visuomet aukštos kokybės, sertifikuotas kaip ekologiškas bolivines balandas nuoširdžiai rekomenduoju.

storas

Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Mokslininkai išsiaiškino, kad burokėlių sultys tiesiog būtinos žmogaus organizmui. Mokslininkų tyrimo išvadomis, burokėlių sultys - puikus energetinis gėrimas. Jos žmogaus ištvermingumą padidina 16 proc. To priežastis - burokėliuose esančios...


Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenis europiečiai iš naujo atrado XX a. pradžioje, juos imta auginti namuose. Kviečių želmenis pradėjo populiarinti mokslininkai, eksperimentais įrodę jų gydomąsias savybes. Želmenų maistingąsias ir vaistingąsias savybes jau žinojo...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Kuo mažiau nitratais užterštų produktų ieškantys gyventojai piktinasi, kad priversti pirkti aklai. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare mūsų šalyje nereglamentuojama didžiausia leistina nitratų koncentracija vaisiuose ir daržovėse, išskyrus...


Vitamininga žaluma

Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite sumažinti antsvorį? Pasirodo, jūsų mama buvo teisi: valgykite pusryčius. Minesotos Universiteto (JAV) mokslininkai 5 metų laikotarpiu tyrė daugiau nei 2000 paauglių, ir nustatė, jog tie, kurie reguliariai nevalgydavo rytais, svėrė apie...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Dažniausiai valgome apie 2-3 kartus per dieną. Taigi šis ritualas užima maždaug porą valandų mūsų paros laiko. Tačiau kaip dažnai savęs paklausiame, ar tai, ką valgome kasdien, nežaloja mūsų sveikatos? Nors nesveikas maistas kelia didžiulį...


Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Europos Sąjungos valstybėse senbuvėse į maisto priedus skersuoja kas antras gyventojas, Lietuvoje - vos ne kiekvienas. Pernai pateikti "Eurobarometro" apklausos duomenys rodo, kad lietuviams labiau nei kitiems europiečiams nerimą kelia...


3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“. Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Minima Europos sveikos mitybos diena

Minima Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Geriant daug arbatos, smarkiai sumažėja tikimybė mirti nuo širdies priepuolio. Tokią išvadą leidžia daryti paskelbti grupės Amerikos specialistų atlikto tyrimo rezultatai. Išanalizavus beveik 2 tūkstančius širdies priepuolių, pavyko nustatyti, jog...


Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Moterims labai svarbu graži oda, sveiki plaukai bei kerinti šypsena. Visa tai atspindi moters gyvenimo pobūdį ir vidinę harmoniją. Ir visai nebūtina kasdien naudoti gausaus kiekio makiažo, norint atrodyti tvarkingai bei patraukliai, tam užtenka...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Jeigu valgysite mažiau mėsos, tuomet jūsų figūra taps grakštesnė. Kumpiai ir rūkytos dešros – didžiausias gražios figūros priešas. Tokį atradimą padarė Europos mokslininkai. Kaip praneša BBC, mokslininkai ištyrę 400 tūkst. suaugusiųjų...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Sveikas maistas – tik iliuzija?

Sveikas maistas – tik iliuzija?

Lietuviška mėsa ir grūdai yra visiškai sveiki ir labai vertinami pasaulyje – tokiais argumentais ginasi verslininkai, viešai kaltinami nešvariais maisto pramonės užkulisiais. Tačiau parduotuvėse produktų be cheminių medžiagų beveik nebeliko....


Daržovės nepraranda vertės

Daržovės nepraranda vertės

Kad ridikėliai ilgiau nevystų, reikia juos laikyti vėsioje vietoje, sudėtus žemyn lapais į indą su vandeniu. Kad sūdyti agurkai nepelytų, reikia sūdant į indą įdėti drobinį maišelį su juodaisiais pipirais, o kai agurkai pakankamai įsisūrija,...


Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų (GMO) kontrolę. Įvertinus riziką, iš trečiųjų šalių importuojamų sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės, ryžių, bulvių produktų mėginiai yra tiriami dėl...


Alus – vyrų priešas!

Alus – vyrų priešas!

Britai garsėja alaus barais ir tamsiuoju alumi, o lietuviai mielai kelia bokalą po sunkios darbo dienos ar per šventes. Tačiau nors daugelis ir laiko alų visiškai nekaltu gėrimu, jis gali stipriai pakirsti sveikatą. "Alus gerti sveika"?...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9