Gegužės 20d. Penktadienis

Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

2014 Spalio 8d.
Peržiūrų skaičius: 26056
Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Autorius: Giedrė http://storaspomidoras.lt

Anglakalbiai vis dar neperskaito žodžio quinoa, tuo tarpu mums, lietuviams, gerokai paprasčiau. Nors daugelis vyresnės kartos tautiečių bolivines balandas sieja su mūsų kiemuose ir tarpuvartėse augančiomis piktžolėmis (taip pat vadinamas balandomis, tik kad ne bolivinėmis), šis egzotiškas pavadinimas nusako beprotiškais tempais populiarėjantį augalą, kurio sėklos užauginamos daugiausia Pietų Amerikoje, tačiau maitina visą pasaulį.

Per pastaruosius kelerius metus bolivinių balandų sėklų kaina rinkoje pakilo tris kartus. Ir sparčiai brangsta toliau. Vis dėlto, galingiausios pasaulio šalys, ypač anglakalbės bei Japonija ir Kinija, atrodo, pinigines veria dar plačiau ir šio delikateso atsisakyti neketina. Bolivinės balandos sparčiai garsėja ne tik prašmatnių Amerikos restoranų meniu, kuriuose jas įrašę ruošia garsūs virtuvės šefai, bet ir vis dažniau gali būti aptinkamos vidutinio vartotojo, bent kiek besidominčio visaverte mityba, virtuvės spintelėje.

Kas išskiria bolivines balandas iš kitų grūdinių kultūrų? Kuo jos tokios ypatingos, kad žmonės sutinka už jas mokėti fantastiškus pinigus (Lietuvoje ir daugelyje Vakarų valstybių bolivinių balandų kaina siekia 50-80 Lt/kg)? Visų pirma, kad būtume korektiški, bolivinė balanda nėra javas, o ji veisia sėklas, dėl kurių vakarietiškas gastronomijos pasaulis eina iš proto. Savo giminyste artima burokėliams ir špinatams, bolivinė balanda gali pasitarnauti ir kaip lapinė daržovė maistingose salotose. Tačiau riboti augimviečių plotai (bolivinė balanda auga tik aukštai kalnuose, ypač Anduose, maždaug 2-4 km aukštyje) automatiškai apriboja šviežių balandų lapų pasiekiamumą. Nepaisant to, mes turime galimybę mėgautis maistingomis balandų sėklomis, kurios, sako, baltymų turi tiek daug, kiek jų paprastai nerasime jokiame įprastiniame grūde – net 14-18%. Be to, jose ir panašus procentas gerųjų riebalų, taigi jas sudaro ne tik angliavandeniai, kuriais labiausiai pasižymi įvairius grūdai ir javai. Ir vis dėlto vienas didžiausių bolivinės balandos kozirių – jos sėklose nėra gliuteno (baltymo, esančio kviečių, miežių, rugių grūduose), kuriam šiuo metu alergiją turi daugelis. O jeigu ne alergiją, tai tam tikras medicinines kontraindikacijas, dėl kurių gydytojai rekomenduoja vengti kvietinių produktų.

Piktų vėjų kalnuose nugairintos bolivinės balandos, augančios sausame dirvožemyje, brandina tūkstančius smulkių sėklų, kurios yra lengvai virškinamos, todėl tinka net mažiems vaikams ar jautraus skrandžio savininkams. Peru ir Bolivijos gyventojai balandas maistui vartoja jau virš 3000 metų. Bolivinėse balandose yra gausu skaidulinių medžiagų, fosforo, magnio, geležies ir kalcio – pastaroji medžiaga ypač svarbi pieno produktų netoleruojantiems žmonėms ir veganams.

balanda news

Jas ir mums yra paprasta paruošti (vieną dalį sėklų užpilti dviem dalimis vandens ir užvirti; užvirus sumažinti ugnį iki minimalios ir virti 15-20 minučių; išjungus ugnį palikti uždengtą puodą, kad sėklos išbrinktų ir sugertų likusį vandenį), o virtas sėklas (man vis norisi jas vadinti kruopomis dėl balandų kruopinės prigimties) jau galite vartoti kaip tik fantazija leidžia:

  • Tai gali būti garnyras prie karštųjų patiekalų (maišykite su apkepintais svogūnais ir morkomis, kad pakylėtumėte balandas į naują skonio lygmenį);
  • Įpilkite šaukštelį aliejaus ar sviesto ir mėgaukitės kaip maistinga koše (balandos yra nepaprastai sočios, tad liksite sotūs iki kito rimto valgymo);
  • Berkite virtas kruopas į šviežių daržovių salotas (ypač nuostabu su šviežiais pomidorais, avokadais, rukolų lapais);
  • Bolivinės balandos labai dera su įvairiais sūriais, ypač tokiais kaip brinza ir feta;
  • Gaminkite apkepus ir troškinius, net blynelius! Balandų blyneliai su brokoliais ir feta yra tiesiog Dievų maistas;
  • Tai gali būti ir Jūsų saldi pusryčių košė, jeigu į virtas kruopas įpjaustysite šviežių ar džiovintų vaisių. O jei dar įbersite skrudintų riešutų, tai aromatas taps iš viso dangiškas – jau pačių bolivinių balandų skonis (ypač raudonųjų sėklų) labai primena riešutus;
  • Virtas kruopas įmaišykite į savo pyrago ar duonos tešlą – taip ši bus žymiai maistingesnė ir labiau truks akį. Virimo metu balandų sėklos sudygsta ir savo forma primena mažytę spiralę. Valgant jos traška burnoje kaip ikrai;
  • Sveikuoliai balandas gali lengvai susidaiginti – juk sėklų ir grūdų daigintiniuose vitaminų ir mineralų yra žymiai daugiau nei suaugusioje daržovėje/jave. Balandos dygsta lengvai ir greitai – tam pakanka nedidelės drėgmės ir dubenėlio. Jau per 2-4 valandas vandenyje užmerktos balandos suminkštėja ir tampa tinkamos dėti į salotas. Palyginimui – kviečiams prireikia mažiausiai 12-kos valandų;
  • Balandas iš esmės galite vartoti ten, kur šiaip jau įprastesni būtų ryžiai. Pvz. puikiausiai galite pasigamini bolivinių balandų sušių. Aš gaminau ir užtikrinu, kad nieko sudėtinga čia nėra, o naują skonį atrasti niekada neatsisakau;
  • Dar labiau išprotėję gaminasi bolivinių balandų pieną. Panašiai kaip iš ryžių ar migdolų, tai čia iš balandų. Kodėl gi ne, išties? Tiesiog virtas balandų kruopas sumaišykite su geriamuoju vandeniu, santykiu 1:2 ir gerai sumalkite maisto smulkintuvu. Kuo Jūsų smulkintuvas galingesnis, tuo tirštesnis ir sodresnio skonio pienas gausis. Gautą masę nukoškite per marlę arba sūrio maišelį – skystis ir bus bolivinių balandų pienas. Beje, kuo Jūsų smulkintuvas galingesnis, tuo mažiau kruopų likučių liks ant medžiagos. Gerkite tuojau pat arba atšaldykite šaldytuve. Sako, atšaldytas skanesnis, o dar jei įpylus lašą agavų ar klevų sirupo, skonis dar labiau išryškėja. Taigi, pastangos minimalios, o rezultatas gali būti net ir labai džiuginantis – tokį pieną vartokite ne tik su košėmis ir sausais pusryčiais, bet ir balinkite kavą ar arbatą, pilkite į vaisių kokteilius ir visapusiškai mėgaukitės bolivinių balandų galiomis;
  • Vienas iš smagiausių bolivinių balandų ruošimo būtų – spraginti jas kaip kukurūzus sausoje keptuvėje. Spragintos bolivinės balandos turi ryškų riešutų skonį ir aromatą, jos jau tampa paruoštos vartoti ir gali būti valgomos tiesiog iš karto arba įmaišytos į desertus, sausus pusryčius. Spragintose balandose galite apvolioti savo daržovių blynelius ir tie traškūs rutuliukai Jums visiškai atstos džiūvėsėlius.
2014-03-09-15.55.38-1024x768

Trumpai tariant, bolivinės balandos yra visiškas gėris ir nebereikalo jų suvartojimas pasaulyje kasmet auga geometrine progresija. Ispanų konkistadoriai Pietų Amerikoje iš bolivinių balandų miltų ir taukų lipdydavo „karo kamuoliukus", kurie padėdavo išlaikyti fizinę ištvermę per nesibaigiančius mūšius ir keliones. Šiais laikais, kai gastronomijos mados lipa vienai kitai ant kojų, yra net gaminama bolivinių balandų degtinė. Sertifikuota kaip ekologiška. Savo akimis mačiau reklamą internete.

Bolivines balandas perku „Biotekoje". Čia galima rinktis dviejų rūšių, vokiečių gamintojų – Rapunzel ir Bohlsener Mühle – bolivinių balandų, importuojamų iš Bolivijos. 250 g ir 500 pakuotėse, baltųjų ir raudonųjų sėklų. Taip pat ir baltųjų bolivinių balandų miltų 500 g pakuotėse (Didžiosios Britanijos gamintojo Biona). Šias visuomet aukštos kokybės, sertifikuotas kaip ekologiškas bolivines balandas nuoširdžiai rekomenduoju.

storas


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Kaip atskirti, kuris kiaušinis ekologiškas, o kuris - ne? Paprasta. Tereikia išmanyti kiaušinių ženklinimo simbolius. Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis sako, jog tik pažvelgus į parduotuvių lentynose ar turguose...


Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.


Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad jie maitinasi sveikai. Tai parodė "GfK CR Baltic" gegužę atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Šiais duomenimis, 9 proc. apklaustųjų teigė, kad sveikai maitinasi visada, ketvirtadalis – dažnai,...


Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Medicinos mokslininkai teigia, jog greipfrutų sėklų ekstraktas yra laikomas vienu iš universaliausių grynų gamtos produktų. Šio vaisiaus sėklų ekstraktas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir veikia apie 800 skirtingų bakterijų štampų ir 100...


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis...


Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

JAV mokslininkų tyrimas atskleidė, kad moterys, atsikračiusios 5 kilogramų antsvorio, iš pažiūros gali atrodyti iki 4 metų vyresnės, nei yra, praneša britų dienraštis "Daily Telegraph". Ir priešingai: putlūs skruostai ir apvalesni veido...


TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ –  STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu. Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir...


Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos. Taip pat įsivaizduokite, kad...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Obuoliai - sveikatos šaltinis

Obuoliai - sveikatos šaltinis

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad obuoliai, tiksliau jų odelė, apsaugo nuo daugelio ligų, įskaitant ir onkologines. Būtent odelėje Kornelo universiteto darbuotojai rado maždaug dešimtį cheminių junginių - triterpenoidų, kurie gali slopinti...


Kiek vandens reikia išgerti?

Kiek vandens reikia išgerti?

Vandens, kurio reikia žmogui, kiekis priklauso nuo jo amžiaus, svorio, fizinės būklės ir nuo oro temperatūros bei aktyvumo. Maždaug prieš trisdešimt metų, 8-ajame dešimtmetyje, sportininkams buvo uždrausta vartoti vandenį per sporto užsiėmimus....


Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...


Kokie grybai yra patys vertingiausi?

Kokie grybai yra patys vertingiausi?

Gamtininkams prognozuojant dar vieną baravykų dygimo bangą, sveikatos specialistai teigia, kad šie grybai – vieni maistingiausių. Lietuvos radijo "Ryto garsų" laidai kalbėjęs Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo...


Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Kaip nepersivalgyti per šventes?

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu,...


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...


Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Tai tikra svajonė visiems dietos besilaikantiems žmonėms. Britanijoje pradėta prekiauti desertu, kuriame kalorijų yra mažiau nei obuolyje. Viename Didžiosios Britanijos prekybos tinklo centruose parduodamame naujame deserte ne tik mažiau kalorijų...


J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...


Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Beveik pusė Lietuvos gyventojų pripažįsta ekologišką gyvenimo būdą noriai pirkdami ekologiškas prekes. Daugiausia lietuviai nuperka ekologiškų maisto produktų ir gėrimų, o dažniausia šių ekologiškų prekių įsigijimo vieta – turgus. Tai parodė...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9