Gudručio vaistinė

Parduodamos šaltosios arbatos nauda – menka

Troškulį neretai malšiname ne tik vandeniu, tačiau ir parduotuvėje pirkta šalta arbata. Mokslininkai teigia, kad tikroji šio gėrimo nauda labai menka.

Per 240 nacionalinį American Chemical Society susitikimą mokslininkai atskleidė, kad buteliuose parduodamoje šaltoje arbatoje yra nedaug antioksidantų ir polifenolių lyginant su paprastu būdu paruošta arbata. Tyrėjai paskaičiavo, jog reikia išgerti 20 butelių tokios arbatos, kad ji prilygtų vienam namuose ruoštos arbatos puodeliui.

Pranešimą pristatęs habilituotas daktaras Shiming Li sakė, kad žmonės dažniausiai galvoja, kad arbata ir jos produktai yra naudingi sveikatai, tačiau šaltoje arbatoje sveikatai naudingų medžiagų, pavyzdžiui polifenolių, yra labai mažai. Šaltos arbatos sudėtyje dažnai galima rasti cukraus bei kitų medžiagų, kurių sveikata besirūpinantys žmonės dažnai vengia. Tyrimo metu ištirtos šešios šaltos arbatos: trijose nerasta jokių antioksidantų, o kitose polifenolių kiekis buvo nedidelis.

Pasaulyje išgeriama tiek daug arbatos, kad pagal suvartojimo kiekius ją aplenkia tik vanduo. Shiming Li teigė, kad viename arbatos maišelyje gali būti iki 175 miligramų polifenolių, tačiau ištyrus šaltas arbatas didžiausias rastas polifenolių kiekis pusės litro buteliuke buvo 81 miligramas, o mažiausias 3-4 miligramai. Pasak mokslininkų, tai priklauso nuo šaltos arbatos gamybos technologijos.

Gamintojai, siekdami švelnesnio gėrimo skonio, paprasčiausiai šaltai arbatai gaminti naudoja mažiau arbatos, dėl to ir sumažėja polifenolių kiekis, kurie arbatai ir suteikia kartumo. Beje, svarbu arbatą plikyti ne verdančiu vandeniu, kadangi tada polifenolių kiekis arbatoje krenta.

Kaip paruošti šaltą arbatą namuose? Labai paprasta. Yra du pagrindiniai šaltos arbatos paruošimo būdai, kuriuos, ko gero, išbandėme jau visi: paruošti arbatą ir leisti jai atvėsti pačiai (o vėliau įdėti  į šaldytuvą arba gerti kambario temperatūros) arba paruoštą arbatą atvėsinti su ledukais.

Kokį būdą bepasirinktumėte, atminkite pagrindines arbatos paruošimo taisykles:

1. Plikykite arbatą ne verdančiu, o užvirintu ir minutę pastovėjusiu vandeniu (išskyrus medžio žievių ar specialių žolelių arbatas, kurioms būtinas virinimas ar verdantis vanduo).

2. Palaikę  ar užplikę arbatą būtinai ja nukoškite (išimkite arbatžolių pakelį), kad po 2-4 min. arbatžolės nebebrinktų arbatoje (nebent tai žolelės, kurioms būtina plikytis ilgiau).

3. Nepadauginkite arbatžolių ir žolelių. Stiprią  ir karčią arbatą gerti nerekomeduojama.

4. Venkite gausiai saldinti arbatas cukrumi – jei vis dėl to negalite negerti nesaldintos arbatos, pasistenkite bent retkarčiais pamažinti cukraus kiekį arbatoje arba pakeisti cukrų natūraliu medumi.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE