Spalio 21d. Ketvirtadienis

Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Peržiūrų skaičius: 30132
Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Artėjant šiltajam metų sezonui dažnas pajunta pavasarinį silpnumą ir skuba pirkti vitaminus. Tačiau gydytoja dietologė Virginija Vilemienė įspėja, kad pirmenybę vertėtų teikti ne sintetiniams vitaminams, bet visaverčiam maistui. Rūpintis sveika mityba reikia visus metus.

Gydytoja dietologė sako, kad sveikos mitybos principus turėtų žinoti kiekvienas savo sveikata besirūpinantis žmogus. Nors informacijos apie dietas, sveiką mitybą, maisto derinimą dabar galima rasti daug ir labai prieštaringos, V.Vilemienė pataria kiekvienam individualiai kreiptis į specialistus.

"Pačiam pasirinkti dietą nepatariama, tai gali padaryti tik specialistas, įvertinęs žmogaus organizmo visumą. Nėra visiems žmonėms tinkamo recepto, - sako gydytoja dietologė. - Juk nuėję pas stomatologą nebandome jam aiškinti, kurį dantį reikėtų gręžti, juo labiau nesiimame gydytis patys. Reikėtų pasitikėti ir dietologu, jis teisingiausiai gali parinkti gydymą".

Patariama rinktis natūralų maistą

Pasak gydytojos, neteisinga mityba yra daugelio ligų priežastis. "Dėl ligų dažnai įprasta kaltinti paveldėjimą, tačiau dažniausiai ligos priežastimi būna neteisinga mityba, - sako gydytoja. - Visiems savo pacientams patariu: "Matykite, ką valgote".

Perkant maistą būtina pastudijuoti etiketes, kuriose parašyta produkto sudėtis, kaloringumas. Ne visada verta aklai pasitikėti reklamomis: pavyzdžiui, reklamuojamas aliejus be cholesterolio, nors jo aliejuje niekada ir nebūna. Sveikata besirūpinantis žmogus turėtų valgyti kuo natūralesnį maistą.

Kalbant apie mėsą dietologė V.Vilemienė pataria rinktis ne maltą, bet gryną mėsą, nesižavėti ir žuvies piršteliais bei neaiškios sudėties kepsneliais. Vietoj gazuotų ir negazuotų gaiviųjų gėrimų gerti skiestas sultis.

Klasikinėje sveikos mitybos piramidėje svarbiausią vietą užima grūdiniai ir miltiniai patiekalai, ankštinės kultūros. Jie turėtų sudaryti žmogaus mitybos pagrindą, tačiau, pasak gydytojos, tai nereiškia, kad jų galima valgyti kiek nori ir didelėmis porcijomis.

"Kuo miltai baltesni, labiau išvalyti, tuo jie mažiau vertingi, - aiškina gydytoja dietologė. - Paradoksalu, tačiau perkame kuo baltesnius miltus ir atskirai - sėlenų maišelį. Sėlenas pilame atgal į miltus, kad blynai būtų sveikesni".

Antrojoje sveikos mitybos piramidės pakopoje yra vaisiai ir daržovės, mėsa, žuvis ir pieno produktai. Gydytoja rekomenduoja sveikam žmogui kasdien suvalgyti po 500-600 gramų vaisių ir daržovių, tačiau pakankamai jų valgo tik 30-40 procentų žmonių.

Be to, reikia nepamiršti, kad pavasarį vaisiai ir daržovės nebe tokie vertingi, kokie būna šviežiai skinti rudenį. Jei mityba nevisavertė, reikia papildomų vitaminų. Jie reikalingi augantiems vaikams, vaikams, augantiems prastas mitybos tradicijas puoselėjančiose šeimose, antibiotikus vartojusiems žmonėms.

Pasak V.Vilemienės, sveikas žmogus gali valgyti įvairią mėsą, ligoniams rekomenduojama lengviau virškinama vištiena, kalakutiena, triušiena. "Niekada nedraudžiu pacientams valgyti kiaulienos, tik patariu rinktis neriebią", - sako gydytoja.

Sveikos mitybos piramidės viršuje esančius saldumynus dietologė pataria valgyti retai ir labai nedidelėmis porcijomis.

Mitybos tradicijos - iš šeimos

Šiuo metu itin populiarią maisto derinimo teoriją gydytoja V.Vilemienė apibūdina kaip sukurtą gydymo tikslais.

"Oficialioji medicina maisto derinimo teorijos nepripažįsta, - teigia dietologė. - Pažvelkime į pieną - pirmąjį žmogaus maistą: jame yra ir baltymų, ir riebalų, ir angliavandenių. Maisto derinimas skiriamas virškinamojo trakto sutrikimams ar nutukimui gydyti. Žinoma, derinant maistą ir, pavyzdžiui, mėsą valgant tik su daržovėmis, palengvinama virškinamojo trakto veikla. Tačiau mitybos tradicijas kiekvienas žmogus atsineša iš savo šeimos, ir jas labai sunku pakeisti". Dėmesį vertėtų atkreipti į maisto proporcijas, prie mėsos valgyti mažiau bulvių ir daugiau daržovių.

Mėgstantiesiems lietuviškus patiekalus - cepelinus, bulvių plokštainį, vėdarus - gydytoja pataria pirmiausia jų nusipelnyti. "Tokius sočius ir kaloringus patiekalus tegul valgo dirbantieji sunkų fizinį darbą, - sako V.Vilemienė. - O jei valgysime cepelinus ir paskui sėdėsime prie kompiuterio, su maistu gautos energijos perteklius riebalų pavidalu kaupsis po oda".


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Didžiojoje Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kokios priežastys lemia tai, kad žmogui senstant jo atmintis pradeda vis labiau šlubuoti. Norint padaryti, kad tyrimai būtų kuo tikslesni, jie buvo pakartoti ir po...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Kaune kuriamas Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centras, kuriame dirbsiantys mokslininkai ieškos būdų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių mitybą, kasdienio vartojimo produktų sudėtį priartinti prie sveikos mitybos reikalavimų, sintetinius...


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Karti tiesa apie alų

Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...


Jogurtų ragavimo realybės šou

Jogurtų ragavimo realybės šou

Socialinio tinklo Facebook nariai turi galimybę išbandyti probiotikų, arba gerųjų bakterijų, naudą sveikatai. Tai galima padaryti nemokamai ragaujant "Valio Gefilus" jogurtus ir viešai komentuojant savijautos pasikeitimus. Prie akcijos...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Aviečių kaukė nuo spuogų

Aviečių kaukė nuo spuogų

Senovės graikai ir romėnai žinojo apie aviečių maistingąsias ir gydomąsias savybes. Jie miškuose renkamas avietes ne tik valgė, bet ir jomis gydėsi. Aviečių uogose yra sacharidų, organinių rūgščių, eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, mineralinių...


Dykinėjimas sukelia alkį

Dykinėjimas sukelia alkį

Apetitą žadina ne darbas, o nieko neveikimas. Tokį išvadą padarė JAV mokslininkai, atlikę eksperimentą. Jie stebėjo dvi žmonių grupes. Viena jų visą laiką plušėjo: skalbė, valė, kasė ir t.t. Kita sėdėjo prie televizoriaus ar naršė po internetą....


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila