Gegužės 20d. Penktadienis

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Peržiūrų skaičius: 26580
Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė europiniai.

Juose nitratai pavojingais žmogaus sveikatai laikomi tik esantys vandenyje, o daržovėse ir vaisiuose nedraudžiami net ir didžiuliai jų kiekiai. Kiek nitratais užterštos daržovės, dabar tėra tik jas auginančio ūkininko ir pardavėjo sąžinės reikalas.

Imbieras paraudo

Šią savaitę į vieną iš Panevėžio prekybos centrų užsukusi panevėžietė pensininkė J.Jackevičienė, atšalus orams, ketino pastiprinti organizmą žiemai – nusipirkusi citrinų ir imbiero iš jų pasigaminti stiprų vitaminų užtaisą.

Ji imbierą sutarkavo ir sumaišė su citrinų sultimis. Tačiau moters entuziazmas greitai dingo, kai pamatė, kad jos pasigaminta tyrė įgijo ryškų oranžinį atspalvį. Vėliau spalva ėmė keistis.

"Sumaišėme medų ir citrinų sultis, o dedant imbierą tyrės spalva ėmė darytis rausva. Tai labai nustebino, nes daug kartų esame darę mišinį ir visuomet jis būna baltas. Pagalvojome, kad kažkas ne taip. Imbierą labai reklamavo praėjusiais metais visą žiemą kaip priemonę nuo gripo" pasakojo moteris.

Kitą dieną J.Jackevičienė kreipėsi į įvairias kontroliuojančias institucijas, tačiau teigė niekur nesulaukusi pagalbos.

Atsakymo negavo

"Paskambinau į Visuomenės sveikatos centrą, jo darbuotojai patarė kreiptis į Maisto ir veterinarijos tarnybą, o iš ten pasiuntė į laboratoriją Respublikos gatvėje. Tačiau ten pasakė, kad jie netikrina, reikėtų vežti į Vilnių ir už tyrimą mokėti 50 litų. Niekur pagalbos negavome, mums pasakė: jeigu įtartina, išmeskite. Tačiau juk kiti žmonės gali pirkti ir jiems taip pat atsitiks", – kalbėjo J.Jackevičienė. Ji stebėjosi, kad nė viena įstaiga nesiėmė išsiaiškinti, ar daržovės ir vaisiai nėra užteršti nitratais.

"Pasidarė įdomu, kokiu būdu tai galima padaryti. Juk spaudoje skaitome, kad tarnybos tiria ir suranda pažeidimus, o mums niekaip nepasiseka", – stebėjosi panevėžietė.

Po bendravimo su valstybinėmis tarnybomis moteris išeities pradėjo ieškoti pati: nuėjo į parduotuvę, nusipirko nitratų testą.

"Pasirodė, kad mūsų pagamintas produktas atitinka aukščiausias paskutines dvi testo padalas ir maistui vartoti nebetinkamas. Violetinė spalva rodė, kad nitratų skaičius yra tarp 250 ir 500 miligramų litre", – teigė  J.Jackevičienė.

Ta žinia moteris netrukus pasidalijo su kaimynais. "Parodėme kaimynams, jie patarė papasakoti kuo daugiau žmonių, kad taip gali atsitikti. Buvo ir tokių, kurie, dar nepabaigus aiškinti, atspėjo, kad testo padala buvo violetinė", – įspūdžius pasakojo J.Jackevičienė.

Nitratai nedraudžiami

Panevėžio apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Valdemaras Kontautas teigia, kad panevėžietės imbiero ir citrinų mišinio netyrė, nes moteris nenorėjusi registruoti oficialaus skundo. Esą tokiais atvejais už tyrimus turi susimokėti mėginį atnešęs žmogus.

"Mes galime ištirti nemokamai, jeigu žmogus užregistruoja skundą. O ji norėjo tyrimus atlikti dėl savęs, tokie  yra mokami. Kai skundas parašytas, paimame mėginius", – aiškino V.Kontautas.

Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas žadėjo patikrinti parduotuvę, kurioje panevėžietė įsigijo citrinas ir imbierą. Tačiau net ir tai padarius prekybininkams už didelius nitratų kiekius maisto produktuose niekas negrėstų, nes jų normos jau kurį laiką nereglamentuojamos.

"Pagrindinis mūsų tiriamas rodiklis yra sunkieji metalai ir pesticidai, o ne nitratai. Pagal Europos Sąjungos reglamentą nitratai nėra išskirti. Nitratus tiriame tik geriamajame vandenyje. Pagal naują teoriją nitratai daržovėse greitai suyra ir didelio poveikio neturi. Žmogaus sveikatai pavojingiausi sunkieji metalai ir pesticidai", – tvirtino V.Kontautas

Tarnybos viršininkas teigė, kad daržovės ir vaisiai buvo tiriami anksčiau, kai dar galiojo sovietinis   standartas.

"GOST standartai yra labai seni, išlikę nuo 1950-ųjų. Nuo tų laikų, kai daržoves apsaugoti dar buvo naudojami DDT chemikalai vabzdžiams naikinti. Dabar jie uždrausti, todėl nebeaktualu", –  teigė  V.Kontautas.

Leidžiami kiekiai

Ar Europos Sąjungos reglamentai, neįpareigojantys tikrinti nitratų kiekio daržovėse, reiškia, kad jie iš pavojingų sveikatai staiga tapo nekenksmingi?

Bendrovės "Gerva", kuri atlieka vandens tyrimus ir nustato jame nitratų kiekį bei gamina nitratų testus, direktorius Vytautas Pelakauskas teigė, kad tos medžiagos netapo nekenksmingais maisto priedais. Tačiau tvirtino, kad nereikia pervertinti  jų pavojaus.

Anksčiau daržovėms ir vaisiams buvo nustatytos leistinos nitratų normos, o dabar visa tai palikta ūkininkų sąžinei. Europoje Sąjungoje reglamentuotas nitratų kiekis yra tik geriamajam vandeniui – jų leidžiama iki 50 miligramų litre.

Nitratų kiekis reglamentuojamas tik gūžinėse salotose ir špinatuose. Šiose daržovėse leidžiami dideli kiekiai – net iki 2000 miligramų, arba iki 2 gramų litre.

"Labai daug priklauso nuo tręšimo. Apskaičiuota, kad tinkamai tręšiant galima daržoves užauginti taip, kad jose nitratų bus tik pėdsakai. Reikia suprasti, kad nei špinatų, nei salotų nesuvartojami milžiniški kiekiai – kitas lapas nepadaro didelės žalos. Kitoms daržovėms nitratų kiekiai nereglamentuojami tikintis, kad visi ūkininkai dirba sąžiningai, tačiau realiai taip nėra. Dažnai net ekologinių ūkių daržovėse aptinkami dideli kiekiai nitratų", - pasakojo V.Pelakauskas.

Bendrovės vadovas teigė, kad nitratų žala priklauso nuo vartojamų daržovių populiarumo: kuo dažniau valgoma to produkto, tuo didesnis pavojus, kad organizmas gaus daugia nitratų, net jeigu jų  ir yra nedideli kiekiai.

"Imbiero su citrina bijoti nereikia, nes kilogramo šio produkto niekas nesuvalgys", – komentavo  V.Pelakauskas.

Bendrovės vadovas teigė girdėjęs, kad į žmogaus organizmą per dieną neturėtų patekti daugiau nei 3,5 miligramo nitratų kilogramui svorio. 100 kilogramų sveriantysis per dieną galėtų gauti 350 miligramų nitratų nesibaimindamas dėl savo sveikatos.

Būdas užsidirbti

V.Pelakauskas mano, kad GOST standartai Lietuvos daržovių augintojams dar praverstų. Nors daugelis įsitikinę, kad turguose daržovės ir vaisiai turi būti mažiausiai užteršti chemikalais, tačiau dažnai ta nuomonė būna klaidinga, nes kai kurie ūkininkai linkę apgaudinėti.

"Visi orientuojasi į kiekį, bet ne į kokybę. Reikėtų tikėti, ką sako pardavėjai, bet kartais praverstų ir pasitikrinti. Perkant didesnius kiekius daržovių patartina jas ištirti, bet įsigyjant keletą agurkų tai būtų sudėtinga", – sakė V.Pelakauskas.

Jam pritaria ir Panevėžio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyrius skyriaus vedėja Vida Vyčienė. Ji mano, kad Lietuvoje nereglamentuojami nitratų kiekiai daržovėse kai kuriems ūkininkams atvėrė kelia sukčiavimui.

"Jei žmogus neturi padorumo ir savigarbos, jis darys viską, kad užsidirbtų. Sakoma, kad pinigai nekvepia. Jeigu jam reikia daug pinigų, jis bulvę užaugins didelę ir greitai. Jeigu reikia svorio, naudos daug azotinių trąšų ir pasieks rezultatų. Tačiau lazda turi du galus, taip užauginta bulvė ilgai neišsilaikys, be to, trąšos dabar daug kainuoja, todėl kažin ar logiška pilti jas saujomis. Sovietiniais laikais trąšos buvo pigios, todėl niekas jų nenormuodavo", – argumentavo Visuomenės sveikatos centro specialistė.

Pavojingi sveikatai

Nitratai pavojingiausi kūdikių sveikatai. Patekę į organizmą jie virsta nitritais ir smarkiai apnuodija organizmą. Didelis kiekis jų gali tapti pavojingais gyvybei.

"Mūsų visas siaubas yra nitritai, nes patekę į organizmą kraujyje esantį hemoglobiną paveikia taip, kad jis virsta kita medžiaga – methemoglobinu. Hemoglobino pagrindinė funkcija – prisijungti deguonį ir jį pernešti į ląsteles. Dėl nitritų hemoglobinas pavirsta methemoglobinu, šis nebegali prisijungti deguonies ir nunešti į ląsteles. Tokiu atveju deguonis nebepatenka į organizmą. Tada atsiranda audinių deguonies badas. Smarkiai apsinuodijus pirmieji simptomai išryškėja per valandą. Pagrindinis požymis – žmogus pradeda mėlynuoti. Kūdikiams labai pavojingi ir nitratai, ir nitritai", – apie galimą poveikį sveikatai pasakojo V.Vyčienė.

Visuomenės sveikatos specialistė teigė, kad gerokai didesnė problema nei nitratų kiekiai daržovėse ir vaisiuose šiais laikais išlieka nitratais užterštas šulinių vanduo, nes jo daugelis gyventojų netiria. Išimtis – nėščios moterys, jos yra įpareigojamos privalomai patikrinti šulinių vandenį tam, kad būtų išvengta vaikų apsinuodijimo.


Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš "gyvojo" produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: "Į "Activia" jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis...


Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Medicinos mokslininkai teigia, jog greipfrutų sėklų ekstraktas yra laikomas vienu iš universaliausių grynų gamtos produktų. Šio vaisiaus sėklų ekstraktas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir veikia apie 800 skirtingų bakterijų štampų ir 100...


Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Pyragus ar šokoladą kimšti nėra sveika, tačiau, ar kada susimąstėme, kad galime perdozuoti sveikų produktų? Taip vadinami produktai iš gamtos taip pat gali būti toksiški ir savyje būti sukaupę pavojingų kancerogeninių medžiagų, kurių nepakanka tik...


Vegetarizmas

Vegetarizmas

Vegetarizmas - mitybos būdas, kai nevalgoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Tarkim veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Kvietiniai miltai tarp ekologiškų maisto produktų sausio mėnesį, palyginti su pernai sausiu, Lietuvos mažmeninės prekybos centruose pabrango labiausiai - 26,4 proc., o daugiausiai atpigo daržovės. Juodos ir baltos duonos kilogramo kaina per metus...


Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Jeigu valgysite mažiau mėsos, tuomet jūsų figūra taps grakštesnė. Kumpiai ir rūkytos dešros – didžiausias gražios figūros priešas. Tokį atradimą padarė Europos mokslininkai. Kaip praneša BBC, mokslininkai ištyrę 400 tūkst. suaugusiųjų...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Jelapenai, habanero ir serrano pipirai ne tik palengvina kvėpavimą, tačiau ir padidina kūno temperatūrą bei gali būti naudingi jūsų talijos linijai. Aitrieji pipirai savo sudėtyje turi aktyvaus komponento kapsaicino, kuris nusiunčia žinutę...


Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kodėl kavinėse ir restoranuose dažnai išleidžiame daugiau pinigų, nei planavome? Nes meniu sudarytojai žino daug gudrybių, kaip išvilioti iš kliento daugiau pinigų, rašo laikraštis "The Indpendent". Knygos "Neįkainojama: sąžiningos...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Dėl maisto ir vaistų sąveikos gali pernelyg sumažėti ar padidėti gydomasis jų poveikis, atsirasti perdozavimo ir apsinuodijimo pavojus, pasireikšti nemalonios šalutinės reakcijos. Kaip išvengti šių pasekmių, pasakojo dietologė Kristina...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Klonuotų gyvūnų mėsa dar vienu žingsneliu priartėjo prie Didžiosios Britanijos parduotuvių: valdžiai dirbantys mokslininkai teigia, kad klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas bei jo produktai žmonių sveikatai kelia ne didesnę grėsmę nei įprastinė mėsa ir...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


Apie sausainius nekalėdinius

Apie sausainius nekalėdinius

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai. Noriu pakalbėti apie...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Dėl to skundžiasi apie 80% dietos besilaikančių žmonių. „Nesuprantu, atrodo aš visiškai nevalgau, bet svoris nekrenta". Skamba pažįstamai? Arba dar blogiau „nesuprantu, atrodo aš visiškai nebevalgau, o svoris vis tiek kyla"....


Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu...


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


Kaip nepersivalgyti per šventes?

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9