Gruodžio 7d. Antradienis

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Peržiūrų skaičius: 26580
Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė europiniai.

Juose nitratai pavojingais žmogaus sveikatai laikomi tik esantys vandenyje, o daržovėse ir vaisiuose nedraudžiami net ir didžiuliai jų kiekiai. Kiek nitratais užterštos daržovės, dabar tėra tik jas auginančio ūkininko ir pardavėjo sąžinės reikalas.

Imbieras paraudo

Šią savaitę į vieną iš Panevėžio prekybos centrų užsukusi panevėžietė pensininkė J.Jackevičienė, atšalus orams, ketino pastiprinti organizmą žiemai – nusipirkusi citrinų ir imbiero iš jų pasigaminti stiprų vitaminų užtaisą.

Ji imbierą sutarkavo ir sumaišė su citrinų sultimis. Tačiau moters entuziazmas greitai dingo, kai pamatė, kad jos pasigaminta tyrė įgijo ryškų oranžinį atspalvį. Vėliau spalva ėmė keistis.

"Sumaišėme medų ir citrinų sultis, o dedant imbierą tyrės spalva ėmė darytis rausva. Tai labai nustebino, nes daug kartų esame darę mišinį ir visuomet jis būna baltas. Pagalvojome, kad kažkas ne taip. Imbierą labai reklamavo praėjusiais metais visą žiemą kaip priemonę nuo gripo" pasakojo moteris.

Kitą dieną J.Jackevičienė kreipėsi į įvairias kontroliuojančias institucijas, tačiau teigė niekur nesulaukusi pagalbos.

Atsakymo negavo

"Paskambinau į Visuomenės sveikatos centrą, jo darbuotojai patarė kreiptis į Maisto ir veterinarijos tarnybą, o iš ten pasiuntė į laboratoriją Respublikos gatvėje. Tačiau ten pasakė, kad jie netikrina, reikėtų vežti į Vilnių ir už tyrimą mokėti 50 litų. Niekur pagalbos negavome, mums pasakė: jeigu įtartina, išmeskite. Tačiau juk kiti žmonės gali pirkti ir jiems taip pat atsitiks", – kalbėjo J.Jackevičienė. Ji stebėjosi, kad nė viena įstaiga nesiėmė išsiaiškinti, ar daržovės ir vaisiai nėra užteršti nitratais.

"Pasidarė įdomu, kokiu būdu tai galima padaryti. Juk spaudoje skaitome, kad tarnybos tiria ir suranda pažeidimus, o mums niekaip nepasiseka", – stebėjosi panevėžietė.

Po bendravimo su valstybinėmis tarnybomis moteris išeities pradėjo ieškoti pati: nuėjo į parduotuvę, nusipirko nitratų testą.

"Pasirodė, kad mūsų pagamintas produktas atitinka aukščiausias paskutines dvi testo padalas ir maistui vartoti nebetinkamas. Violetinė spalva rodė, kad nitratų skaičius yra tarp 250 ir 500 miligramų litre", – teigė  J.Jackevičienė.

Ta žinia moteris netrukus pasidalijo su kaimynais. "Parodėme kaimynams, jie patarė papasakoti kuo daugiau žmonių, kad taip gali atsitikti. Buvo ir tokių, kurie, dar nepabaigus aiškinti, atspėjo, kad testo padala buvo violetinė", – įspūdžius pasakojo J.Jackevičienė.

Nitratai nedraudžiami

Panevėžio apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Valdemaras Kontautas teigia, kad panevėžietės imbiero ir citrinų mišinio netyrė, nes moteris nenorėjusi registruoti oficialaus skundo. Esą tokiais atvejais už tyrimus turi susimokėti mėginį atnešęs žmogus.

"Mes galime ištirti nemokamai, jeigu žmogus užregistruoja skundą. O ji norėjo tyrimus atlikti dėl savęs, tokie  yra mokami. Kai skundas parašytas, paimame mėginius", – aiškino V.Kontautas.

Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas žadėjo patikrinti parduotuvę, kurioje panevėžietė įsigijo citrinas ir imbierą. Tačiau net ir tai padarius prekybininkams už didelius nitratų kiekius maisto produktuose niekas negrėstų, nes jų normos jau kurį laiką nereglamentuojamos.

"Pagrindinis mūsų tiriamas rodiklis yra sunkieji metalai ir pesticidai, o ne nitratai. Pagal Europos Sąjungos reglamentą nitratai nėra išskirti. Nitratus tiriame tik geriamajame vandenyje. Pagal naują teoriją nitratai daržovėse greitai suyra ir didelio poveikio neturi. Žmogaus sveikatai pavojingiausi sunkieji metalai ir pesticidai", – tvirtino V.Kontautas

Tarnybos viršininkas teigė, kad daržovės ir vaisiai buvo tiriami anksčiau, kai dar galiojo sovietinis   standartas.

"GOST standartai yra labai seni, išlikę nuo 1950-ųjų. Nuo tų laikų, kai daržoves apsaugoti dar buvo naudojami DDT chemikalai vabzdžiams naikinti. Dabar jie uždrausti, todėl nebeaktualu", –  teigė  V.Kontautas.

Leidžiami kiekiai

Ar Europos Sąjungos reglamentai, neįpareigojantys tikrinti nitratų kiekio daržovėse, reiškia, kad jie iš pavojingų sveikatai staiga tapo nekenksmingi?

Bendrovės "Gerva", kuri atlieka vandens tyrimus ir nustato jame nitratų kiekį bei gamina nitratų testus, direktorius Vytautas Pelakauskas teigė, kad tos medžiagos netapo nekenksmingais maisto priedais. Tačiau tvirtino, kad nereikia pervertinti  jų pavojaus.

Anksčiau daržovėms ir vaisiams buvo nustatytos leistinos nitratų normos, o dabar visa tai palikta ūkininkų sąžinei. Europoje Sąjungoje reglamentuotas nitratų kiekis yra tik geriamajam vandeniui – jų leidžiama iki 50 miligramų litre.

Nitratų kiekis reglamentuojamas tik gūžinėse salotose ir špinatuose. Šiose daržovėse leidžiami dideli kiekiai – net iki 2000 miligramų, arba iki 2 gramų litre.

"Labai daug priklauso nuo tręšimo. Apskaičiuota, kad tinkamai tręšiant galima daržoves užauginti taip, kad jose nitratų bus tik pėdsakai. Reikia suprasti, kad nei špinatų, nei salotų nesuvartojami milžiniški kiekiai – kitas lapas nepadaro didelės žalos. Kitoms daržovėms nitratų kiekiai nereglamentuojami tikintis, kad visi ūkininkai dirba sąžiningai, tačiau realiai taip nėra. Dažnai net ekologinių ūkių daržovėse aptinkami dideli kiekiai nitratų", - pasakojo V.Pelakauskas.

Bendrovės vadovas teigė, kad nitratų žala priklauso nuo vartojamų daržovių populiarumo: kuo dažniau valgoma to produkto, tuo didesnis pavojus, kad organizmas gaus daugia nitratų, net jeigu jų  ir yra nedideli kiekiai.

"Imbiero su citrina bijoti nereikia, nes kilogramo šio produkto niekas nesuvalgys", – komentavo  V.Pelakauskas.

Bendrovės vadovas teigė girdėjęs, kad į žmogaus organizmą per dieną neturėtų patekti daugiau nei 3,5 miligramo nitratų kilogramui svorio. 100 kilogramų sveriantysis per dieną galėtų gauti 350 miligramų nitratų nesibaimindamas dėl savo sveikatos.

Būdas užsidirbti

V.Pelakauskas mano, kad GOST standartai Lietuvos daržovių augintojams dar praverstų. Nors daugelis įsitikinę, kad turguose daržovės ir vaisiai turi būti mažiausiai užteršti chemikalais, tačiau dažnai ta nuomonė būna klaidinga, nes kai kurie ūkininkai linkę apgaudinėti.

"Visi orientuojasi į kiekį, bet ne į kokybę. Reikėtų tikėti, ką sako pardavėjai, bet kartais praverstų ir pasitikrinti. Perkant didesnius kiekius daržovių patartina jas ištirti, bet įsigyjant keletą agurkų tai būtų sudėtinga", – sakė V.Pelakauskas.

Jam pritaria ir Panevėžio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyrius skyriaus vedėja Vida Vyčienė. Ji mano, kad Lietuvoje nereglamentuojami nitratų kiekiai daržovėse kai kuriems ūkininkams atvėrė kelia sukčiavimui.

"Jei žmogus neturi padorumo ir savigarbos, jis darys viską, kad užsidirbtų. Sakoma, kad pinigai nekvepia. Jeigu jam reikia daug pinigų, jis bulvę užaugins didelę ir greitai. Jeigu reikia svorio, naudos daug azotinių trąšų ir pasieks rezultatų. Tačiau lazda turi du galus, taip užauginta bulvė ilgai neišsilaikys, be to, trąšos dabar daug kainuoja, todėl kažin ar logiška pilti jas saujomis. Sovietiniais laikais trąšos buvo pigios, todėl niekas jų nenormuodavo", – argumentavo Visuomenės sveikatos centro specialistė.

Pavojingi sveikatai

Nitratai pavojingiausi kūdikių sveikatai. Patekę į organizmą jie virsta nitritais ir smarkiai apnuodija organizmą. Didelis kiekis jų gali tapti pavojingais gyvybei.

"Mūsų visas siaubas yra nitritai, nes patekę į organizmą kraujyje esantį hemoglobiną paveikia taip, kad jis virsta kita medžiaga – methemoglobinu. Hemoglobino pagrindinė funkcija – prisijungti deguonį ir jį pernešti į ląsteles. Dėl nitritų hemoglobinas pavirsta methemoglobinu, šis nebegali prisijungti deguonies ir nunešti į ląsteles. Tokiu atveju deguonis nebepatenka į organizmą. Tada atsiranda audinių deguonies badas. Smarkiai apsinuodijus pirmieji simptomai išryškėja per valandą. Pagrindinis požymis – žmogus pradeda mėlynuoti. Kūdikiams labai pavojingi ir nitratai, ir nitritai", – apie galimą poveikį sveikatai pasakojo V.Vyčienė.

Visuomenės sveikatos specialistė teigė, kad gerokai didesnė problema nei nitratų kiekiai daržovėse ir vaisiuose šiais laikais išlieka nitratais užterštas šulinių vanduo, nes jo daugelis gyventojų netiria. Išimtis – nėščios moterys, jos yra įpareigojamos privalomai patikrinti šulinių vandenį tam, kad būtų išvengta vaikų apsinuodijimo.


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Netrukus turėtų pasibaigti terminas, kurio metu Didžiosios Britanijos gamintojai buvo paraginti geranoriškai išimti iš produkcijos vaikų hiperaktyvumą skatinančius dažiklius. Laisva valia prisijungti prie šio kvietimo gamintojams pasiūlė Jungtinės...


Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Atsakymas į klausimą, ko reikia ilgaamžiškumui pasiekti, gali būti neįsivaizduojamai paprastas. Graikijos Ikarijos salos gyventojai gali pasigirti pačia ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukme. Šis faktas mokslininkus taip suintrigavo, kad jie...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbatos pakeliuose yra didelis fluoridų kiekis, kurie kensmingi sveikatai. Tokios išvados priėjo Vašingtono Medicinos koledžo mokslininkai. Tyrimai parodė, jog "pakelinėje" arbatoje įprastas stiprumas buvo 6,5 fluoridų dalys milijonui,...


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas tiria iki 800 trigerių: maistinių ir nemaistinių produktų, tokius kaip naminiai gyvūnėliai ir žiedadulkės. Testavimas apima maistinių medžiagų trūkumo, metalų toksiškumo, žarnyno biomos ir hormonų pusiausvyros analizę.


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Vilniaus širdyje, Gedimino prospekte, šį savaitgalį duris atvėrė naujas restoranas, kuris pirmasis Lietuvoje imasi eksperimentuoti tik augalinės kilmės produktais ir pateikti juos naujuose deriniuose. Pagrindinė „ALIVE” restorano...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenis europiečiai iš naujo atrado XX a. pradžioje, juos imta auginti namuose. Kviečių želmenis pradėjo populiarinti mokslininkai, eksperimentais įrodę jų gydomąsias savybes. Želmenų maistingąsias ir vaistingąsias savybes jau žinojo...


Nuodus - į šiukšlių kibirą

Nuodus - į šiukšlių kibirą

Šeimininkės, žinodamos, kad nitratai pavojingi mūsų sveikatai, perka daržoves parduotuvėje arba turguje ir kremtasi: ar ne per daug nuodo nusipirktose gėrybėse, ar patekusios ant šeimos stalo jos nepakenks vaikams. O juk kol kas niekas negali...


Parduodamos šaltosios arbatos nauda – menka

Parduodamos šaltosios arbatos nauda – menka

Troškulį neretai malšiname ne tik vandeniu, tačiau ir parduotuvėje pirkta šalta arbata. Mokslininkai teigia, kad tikroji šio gėrimo nauda labai menka. Per 240 nacionalinį American Chemical Society susitikimą mokslininkai atskleidė, kad buteliuose...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Arbata saugo nuo antsvorio

Arbata saugo nuo antsvorio

Arbatos gėrimas gali apsaugoti nuo papildomo svorio priaugamo valgant netinkamą maistą. Mokslininkai ištyrė, kad reguliarus arbatos vartojimas taip pat sumažina daromą žalą kraujui ir blogiesiems riebalams, galintiems išprovokuoti dviejų rūšių...


Dešimt labai nesveikų patiekalų

Dešimt labai nesveikų patiekalų

Skirtingi patiekalai turi savitą skonį, kuris galbūt jums labai patinka, tačiau būkite atsargūs ir pasidomėkite, ką valgote. Dalis iš čia išvardytų patiekalų turi itin daug cholesterolio, druskos ir riebalų, todėl jų derėtų vengti žmonėms,...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9