Sausio 24d. Penktadienis

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Peržiūrų skaičius: 34040
Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių traškučiai. Tačiau iš tiesų vėžį sukeliančių medžiagų gali turėti dauguma termiškai apdorotų maisto produktų ir netgi riešutai. Dažniausiai kancerogenų kiekis priklauso nuo maisto laikymo bei paruošimo.

Kodėl pavojingos bulvės

Europos Komisijos ekspertai dar prieš keletą metų pastebėjo, kad aukštoje temperatūroje gaminant tam tikrą maistą, jame padaugėja kancerogeninės medžiagos – akrilamido. Bene daugiausiai šios vėžį sukeliančios medžiagos buvo rasta skrudintose, keptose skrudintuve, keptuvėje ar orkaitėje bulvėse, bulvių traškučiuose, sausainiuose, kai kurių rūšių duonoje ir net sausuose pusryčiuose, kuriuose grūdai būna gruzdinti.

Kuo tamsesnė keptų bulvių spalva, tuo daugiau jose kancerogeninių medžiagų. Todėl mitybos specialistai pataria bulves virti, o jei visgi kepate, nelaukti, kol jos paruduos – užtenka, kad gražiai pagelstų. Skrudinti orkaitėje bulves reikėtų ne aukštesnėje kaip 175°C temperatūroje, prieš skrudinant ar kepant jas pirmiausia vertėtų apvirti ar palaikyti vandenyje ir gerai nusausinti.

Sausainiuose atsiranda kancerogenų, kai jų tešla kildinama naudojant amonio bikarbonatą. Etiketėje jis žymimas E503. Beje, ta pačia medžiaga kartais kildinama ir duonos gaminių tešla. Tokiu atveju nepatartina valgyti duonos plutos, nes joje akrilamido gali būti 10 kartų daugiau nei minkštime. Bloga žinia ir keptos duonos mėgėjams – ją skrudinant kancerogeninių medžiagų taip pat daugėja, net jeigu ji buvo kildinta mielėmis.

Kancerogenų randama taip pat karštai rūkytoje dešroje ir mėsoje, šlapiose dešrelėse. Jei šiuos mėsos gaminius dar ir apkepame riebaluose, sveikatai pavojingų medžiagų daugėja.

"Į mūsų organizmą patenka daugybė kenksmingų medžiagų, tačiau jų žala priklauso nuo kiekio. Realios, moksliškai įrodytos žalos keptos ar skrudintos bulvytės mums nekelia, jeigu jos netampa kasdieniu valgiu. Taigi kartais valgyti tokį maistą tikrai galima, svarbiausiai, kad tai netaptų įpročiu", - teigė Vilniaus universiteto medicinos fakulteto docentas, Respublikinio mitybos centro mitybos higienos gydytojas dr. Rimantas Stukas.

Net bulvių traškučiai realaus pavojaus sveikatai nekelia, ko jie netampa plataus vartojimo preke. "O faktas, kad yra kitaip, rodo tik tai, mūsų visuomenė vis dar nežino sveikos mitybos principų", - įsitikinęs medikas.

Anot pašnekovo, visiškai tokio maisto turėtų atsisakyti jautriausių kategorijų žmonės – vaikai, pagyvenę žmonės bei turintys chroniškų sveikatos problemų.

Specialistų rūpestis – riešutai

Dar viena pavojingų medžiagų kategorija – mikotoksinai, kurie kaupiasi kai kuriuose maisto produktuose juos neteisingai laikant. Šiomis medžiagomis labai dažnai būna užteršti riešutai, taip pat jų randama pieno ir mėsos produktuose, grūduose, miltuose, kavoje, prieskoniuose.

Ūmūs apsinuodijimai mikotoksinais reti, tačiau lėtiniai apsinuodijimai dažnai yra nediagnozuojami. Taigi mes nejausime jokių negalavimų, o pavojingos medžiagos kaupsis ir žalos mūsų organizmą.

Šiuo metu žinoma net apie 300 mikotoksinų rūšių. "Pavyzdžiui, aflatoksinai priklauso pačių pavojingiausių vėžį sukeliančių medžiagų grupei. Ypač stipriai jie pažeidžia kepenis. Be to, jie turi įtakos genetinei informacijai, gali sukelti kūdikių apsigimimus", - teigė Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Mikotoksinai dažniausiai atsiranda dėl netinkamo maisto produktų laikymo. Jie išsiskiria esant 28 laipsnių temperatūrai, kai santykinė drėgmė yra apie 80-90 proc. "Jei tik pajutote, kad riešutas yra kartus, tuoj pat jį spjaukite ir būtinai apie tai informuokite tarnybą, pardavėjus, - paragino maisto ekspertė. – Namuose juos laikykite tik griežtai laikydamiesi gamintojo nurodymų".

Beje, dažniausiai skonio receptoriais mikotoksinų nė nepajusite. Jie atsparūs ir karščiui – verdant maisto produktus mikotoksinų tik šiek tiek sumažėja.

Labiausiai pavojingi riebalai

Pasak onkologės Laimos Griciūtės, svarbus vėžio rizikos veiksnys – valgomų produktų kiekis. Norintiems išvengti vėžio, specialistai siūlo iki 500 g per savaitę sumažinti kiaulienos, jautienos ir avienos kiekį.

"Tai nereiškia, kad turėtume laikytis ekspertų rekomendacijų kaip Švento rašto. Pavyzdžiui, kai kuriems žmonėms mėsos tikrai reikia daugiau. Svarbiausia, labai nenutolti nuo siūlomų vidurkių –kad mėsa netaptų vieninteliu mūsų baltymų šaltiniu", - teigė medikė.

Bene geriausiai nuo vėžio apsaugo daržovės ir vaisiai, kuriuose yra daug laisvuosius radikalus naikinančių medžiagų, tačiau maitintis tik jais, anot onkologės, taip pat negerai. Maistas turi būti įvairus.

Pasak L. Griciūtės, labiausiai riboti reikia riebalų ir cukraus kiekį. Anot specialistų, riebalai turėtų sudaryti ne daugiau kaip 30 proc. visų per dieną gaunamų kalorijų.

"Mat šios medžiagos skatina nutukimą, o nutukę žmonės dažniau serga žarnyno, gimdos, inkstų, prostatos, krūties (ypač antroje gyvenimo pusėje) vėžiu. Kita vertus, nutukimas neturi įtakos tokioms vėžio rūšims, kaip sarkoma, odos vėžys. Be to, jei žmogus turi įgimtą polinkį sirgti vėžiu, nepadės nė sveika mityba. Tačiau tokių atvejų tikrai nėra daug – apie 1-2 proc.", - teigė medikė.

Nors kai kurie medikai teigia, kad saikingai geriamas vynas apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, onkologai įspėja, kad alkoholiniai gėrimai gali sukelti burnos ertmės, stemplės, kepenų, krūties piktybinius navikus. Nors pats alkoholis nėra kancerogenas, organizmui jį pasisavinant, išskiriama labai toksiškų medžiagų.

Anot kai kurių medikų, pavojų susirgti vėžiu didina ir kava. Tačiau kuo daugiau vartosite ląstelienos turinčių maisto produktų, tuo greičiau iš jūsų virškinimo sistemos kartu su kitais šalutiniais produktais kancerogeninės medžiagos pasišalins. Daug ląstelienos turi rupi duona, džiovinti ankštiniai augalai, javainiai ir švieži vaisiai bei daržovės.

Anot mokslininkų puikus antioksidantas, naikinantis kancerogenines medžiagas, yra braškės, taip pat daug seleno turinčios žuvys bei vėžiagyviai, grybai, daug geležies turintys produktai (kepenys, špinatai, pupos, javainiai ir kiaušinių trynys). O štai norvegų mokslininkai įrodė, kad moterys, kurios kasdien išgeria 3 stiklines pieno, krūties vėžiu serga 2 kartus rečiau.


Mitybos svarba mūsų gyvenime

Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...


Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Inspektoriai uždraudė iš Kinijos įvežti beveik 6 tonas saldainių, kuriuose rasta neleistinų maisto priedų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad uždrausta importuoti apie 5,74 tonos saldainių "Cool candy with tattoo" iš...


Ekologiška Daujėnų duonos gira

Ekologiška Daujėnų duonos gira

Gira - vienas iš nacionalinių gėrimų, atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje ir ypač išplitusi nuo XVI a. Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė, joje gausu vitamino B. Mūsų probočiai gira ir troškulį malšindavo, ir...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Kuo mažiau nitratais užterštų produktų ieškantys gyventojai piktinasi, kad priversti pirkti aklai. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare mūsų šalyje nereglamentuojama didžiausia leistina nitratų koncentracija vaisiuose ir daržovėse, išskyrus...


Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Kiek vandens reikia išgerti?

Kiek vandens reikia išgerti?

Vandens, kurio reikia žmogui, kiekis priklauso nuo jo amžiaus, svorio, fizinės būklės ir nuo oro temperatūros bei aktyvumo. Maždaug prieš trisdešimt metų, 8-ajame dešimtmetyje, sportininkams buvo uždrausta vartoti vandenį per sporto užsiėmimus....


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Honkongo akių ligų ligoninės mokslininkai teigia, jog žaliojoje arbatoje esantys katechinai iš virškinimo sistemos patenka į akies audinius ir padeda apsisaugoti nuo glaukomos ir kitų ligų. Kaip praneša nutraingredients.com, gerti žalią arbatą...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Žmonės, geriantys per daug kavos, gali pradėti regėti haliucinacijas ar girdėti keistus balsus, tvirtina britų tyrėjai. Žmonės, išgeriantys daugiau nei septynis puodelius tirpios kavos per dieną, tris kartus padidina savo galimybes išvysti...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9