Sausio 27d. Ketvirtadienis

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Peržiūrų skaičius: 66332
Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės.

Kenkia ir nenuodingi

"Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius nuodingų grybų. Sveikatai pakenkia ir nenuodingi, kai jie netinkamai paruošti vartoti", – perspėja Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.

Ji sako, kad suvalgius netinkamai paruoštų grybų galima susirgti botulizmu. Tai liga, kurią sukelia botulizmo bakterijos – toksinai. Jie pakenkia centrinę ir vegetacinę nervų sistemas.

Nuo nuodingų grybų žmonės gali susirgti inkstų, kepenų nepakankamumu. Apsinuodijimo požymiai anksčiausiai išryškėja po pusės valandos, o kartais po paros ar net vėliau.

"Pajutus apsinuodijimo grybais simptomus klaidinga manyti, kad jie išnyks savaime. Būtina nedelsiant kreiptis į medikus. Kol gydytojas atvyks, ligoniui galima sukelti vėmimą duodant gerti daug skysčių", – ragina visuomenės sveikatos specialistė A.Valaikienė.

Negalima gerti alkoholio

Požymiai, apsinuodijus grybais, iš pradžių yra tokie, kaip ir apsinuodijus bet kokiu kitu maistu: apima bendras silpnumas, nukentėjusįjį pykina, jis vemia, viduriuoja, skauda galvą ir pilvą.

Gali pasireikšti ir pavojingesni simptomai, kai išsiplečia akių vyzdžiai, prasideda traukuliai, haliucinacijos arba suretėja pulsas, kvėpavimas, keičiasi odos ir gleivinės spalva. Apsinuodijęs grybais žmogus gali prarasti sąmonę.

Apsinuodijusiuosius grybais gydo ne infektologai, o toksikologai. Klaidingai elgiasi tie, kurie nukentėjusiuosius nuo tokio maisto veža į Kauno klinikinę ligoninę, nes ten yra Infekcinių ligų skyrius. Tokius ligonius reikia vežti į Kauno klinikas.

Teiginius, kad apsinuodijusiam žmogui nevalia duoti gerti, nes nuodai pateks į žarnyną, Klinikų gydytojas toksikologas Algirdas Stonys griauna argumentuodamas: toksinai vis tiek pasklis, jei vos apsinuodiję skrandžio neišplausime.

"Skrandį reikia plauti pirmomis valandomis, vos apsinuodijus. Vėliau ši procedūra nieko neduos. Bėda yra ta, kad apsinuodijus itin kenksmingomis žalsvosiomis musmirėmis ligos simptomai atsiranda tik po šešių valandų", – paradoksalią situaciją pakomentavo gydytojas A.Stonys.

Siekiant patiems išprovokuoti vėmimą reikia gerti daug vandens ir kišti pirštus į burną.

"Išplovus skrandį nusilpusiam žmogui galima duoti gerti arbatos, tačiau kategoriškai rekomenduojama vengti alkoholinių gėrimų. Klaidinga manyti, kad alkoholiu galima dezinfekuoti organizmą", – liaudies medicinos patarimus kritikuoja vaistininkė Danutė Bubnienė.

Žinoti, kuo apsinuodyta

Mirtinai nuodingų grybų nuodingosios medžiagos pažeidžia inkstus ir kepenis. Apsinuodijimo požymiai iš pradžių būna tokie patys, kaip ir apsinuodijus mažiau nuodingais grybais, tačiau vėliau prasideda gelta, sutrinka kepenų veikla ir kraujo krešėjimo sistema, nustoja funkcionuoti inkstai. Apsinuodijus musmirėmis labai greitai gali pasireikšti traukuliai, žmogus netenka sąmonės.

"Jei taip nutinka, apie skrandžio valymą namuose negali būti nė kalbos. Nukentėjusiajam reikalinga skubi medikų pagalba. Visais atvejais, vežant nukentėjusįjį į gydymo įstaigą, būtina vežtis ir grybų, kuriais žmogus galėjo apsinuodyti", – pridūrė D.Bubnienė, į kurios vaistinę žmonės dažnai atskuba pagalbos.

Ji priduria, kad grybus mėgstantys žmonės dažniausiai apsinuodija smailiažvynėmis žvynabudėmis ir žalsvosiomis musmirėmis. Grybautojams nevalia eksperimentuoti, reikia rinkti tik gerai pažįstamus grybus.

Naudingųjų savybių daug

Grybų yra daug daugiau, nei mes jų pažįstame. Baravykus, raudonviršius, lepšius, kazlėkus pažįsta bene visi mūsų šalies gyventojai. Šie grybai ir skanūs, ir maistingi.

Grybai mėgstami ir laikomi skanėstu dėl puikaus kvapo ir skonio, kurį lemia lakūs aromatiniai junginiai. Grybuose yra vandens, baltymų, nors įsisavinama tik jų dalis, taip pat angliavandenių, nors dauguma jų iš viso neįsisavinami. Yra netgi riebalų. Iš mineralinių medžiagų grybuose yra fosfatų ir kalio, šiek tiek mikroelementų – cinko, vario, aliuminio, geležies. Yra vitaminų.

Daugelio grybų viename kilograme yra nuo 100 iki 800 kilokalorijų. Daugiausia – tikriniuose baravykuose. Taigi grybai pagal baltymų ir mineralinių druskų kiekį lenkia įprastas daržoves, turi mažai riebalų, o mineralinių druskų – truputį daugiau arba tiek pat kiek mėsa. Kai kuriuose grybuose yra vaistinių medžiagų.

Vadinasi, grybus valgyti sveika.

Ką reikia žinoti grybaujant

Valgomieji ir nuodingieji grybai kartais būna tokie panašūs, kad net patyrę grybautojai ar specialistai sunkiai juos atskiria. Iš visų grybų pavojingiausios yra musmirės, kurios būna panašios į pievagrybius, raukšlėtuosius gudukus, ūmėdes ar žaliuokes.

Maistui netinkami sukirmiję ir pasenę grybai, juose gali būti organizmui kenksmingų medžiagų.

Pavojinga rinkti ir vartoti maistui šalnų pakąstus grybus, nes baltymai juose gali būti pradėję irti ir šiam procesui vykstant pasigamina nuodingų medžiagų – aminų, amidų.

Grybauti reikėtų miškuose, kurie nutolę nuo kelių, geležinkelio bent 200–500 m, nes grybai linkę kaupti teršalus. Juos labiau kaupia raukšlėtieji gudukai (kalpokai), rudakepuriai aksombaravykiai (kai kur vadinami šilbaravykiai), paprastieji kelmučiai, gelsvarudžiai baltikai (kai kur vadinamis guotėmis).

Renkant grybus reikia gerai nuvalyti žemėtus kotus, nes humusingoje žemėje gali būti pavojingų botulizmą sukeliančių bakterijų.

Grįžus iš miško patartina apžiūrėti visą kūną, ar nėra įsisiurbusių erkių. Drabužius, su kuriais grybavote, reikėtų išpurtyti ir išdžiovinti atokiau nuo kitų drabužių ar avalynės.

Mirtinai nuodingi

Žalsvosios ir smailiakepurės musmirės (žalsvosios panašios į žaliuokes)

Nuodingieji ir rausvieji nuosėdžiai

Rudeninės ir eglinės kūgiabudės (panašios į kelmučius)

Rausvėjančiosios plaušabudės.

Labai nuodingi

Aršiosios ir nuodingosios tauriabudės (gali būti panašios į baltos spalvos pievagrybius)

Margosios, gelsvosios musmirės

Stambiosios gijabudės

Paturajo plaušabudės.

Mažiau nuodingi

Paprastosios musmirės,

Samaniniai piengrybiai

Baltarudžiai baltikai

Pilkosios meškutės.

Sergamumo ir mirtingumo nuo grybų statistika Lietuvoje

Metai Susirgo Mirė

2007 m. Lietuvoje grybais apsinuodijo 64 žmonės.

2008 m. – 95, iš jų 2 žmonės mirė.

2009 m. – 89, iš jų 2 žmonės mirė.

2010 m. – 113, iš jų 2 žmonės mirė.


Detoksikacijos teorija

Detoksikacijos teorija

Jūs jau žinote, kaip svarbu iš organizmo pašalinti toksines atliekas.Atminkite, kad toksinės medžiagos jūsų organizme kaupėsi dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt ir net daugiau metų, tad jų pašalinimas negali įvykti per vieną dieną.Tačiau yra...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Kaip užplikyti gardžią arbatą

Kaip užplikyti gardžią arbatą

Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė. 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio...


Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Ar jūsų samprata apie daromus fizinius pratimus gali turėti poveikio kūno svoriui? Harvardo psichologė Ellen Langer atliko mėnesį trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo viešbučiuose dirbančios kambarinės. Ji nustatė, jog tų moterų, kurioms buvo...


Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Nervinė anoreksija ar bulimija nėra tik paauglių liga. Bet ja susirūpinti kartais priverčia tik tiksintis biologinis laikrodis. Nervine anoreksija Lietuvoje serga apie vienas procentas gyventojų. Nervinės bulimijos statistika – penkis kartus...


Džemai

Džemai

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...


Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį nustatė 15 nesaugių importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų bei vieną nesaugių pašarų atvejus. Apie visus 16 atvejų buvo informuota Europos Komisija Skubiųjų pranešimų...


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...


Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...


"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė UAB "Švyturys-Utenos alus" realizuoti rinkoje 13 596 litrus giros "Blindos firminė" (kilmės šalis – Ukraina, JSC "Slavutich...


Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos. Taip pat įsivaizduokite, kad...


4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

Super maistu vadinamos “ispaninio šalavijo” sėklos chia yra juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Jų nauda žmogaus organizmui labai didelė. Neutralaus skonio, tačiau puikiai tinka gardinti įvairius...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Prasideda grybavimo sezonas

Prasideda grybavimo sezonas

Kauno visuomenės sveikatos centras primena, kad prasidėjus grybavimo sezonui, padaugėja apsinuodijimų grybais atvejų. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais...


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Mitybos specialistai mėgsta posakį, kad pusryčiauti reikėtų kaip karaliui, pietauti kaip paprastam žmogui, o vakarieniauti kaip elgetai. Ne veltui, mat sotūs pusryčiai ne tik padidina darbingumą ir žvalumą, bet ir... lieknina. Organizmas eikvoja...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų...


Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Dieta be duonos – nieko verta

Dieta be duonos – nieko verta

Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų. "Norite sulieknėti, pirmiausiai...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9