Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės.
Kenkia ir nenuodingi
"Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius nuodingų grybų. Sveikatai pakenkia ir nenuodingi, kai jie netinkamai paruošti vartoti", – perspėja Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.
Ji sako, kad suvalgius netinkamai paruoštų grybų galima susirgti botulizmu. Tai liga, kurią sukelia botulizmo bakterijos – toksinai. Jie pakenkia centrinę ir vegetacinę nervų sistemas.
Nuo nuodingų grybų žmonės gali susirgti inkstų, kepenų nepakankamumu. Apsinuodijimo požymiai anksčiausiai išryškėja po pusės valandos, o kartais po paros ar net vėliau.
"Pajutus apsinuodijimo grybais simptomus klaidinga manyti, kad jie išnyks savaime. Būtina nedelsiant kreiptis į medikus. Kol gydytojas atvyks, ligoniui galima sukelti vėmimą duodant gerti daug skysčių", – ragina visuomenės sveikatos specialistė A.Valaikienė.
Negalima gerti alkoholio
Požymiai, apsinuodijus grybais, iš pradžių yra tokie, kaip ir apsinuodijus bet kokiu kitu maistu: apima bendras silpnumas, nukentėjusįjį pykina, jis vemia, viduriuoja, skauda galvą ir pilvą.
Gali pasireikšti ir pavojingesni simptomai, kai išsiplečia akių vyzdžiai, prasideda traukuliai, haliucinacijos arba suretėja pulsas, kvėpavimas, keičiasi odos ir gleivinės spalva. Apsinuodijęs grybais žmogus gali prarasti sąmonę.
Apsinuodijusiuosius grybais gydo ne infektologai, o toksikologai. Klaidingai elgiasi tie, kurie nukentėjusiuosius nuo tokio maisto veža į Kauno klinikinę ligoninę, nes ten yra Infekcinių ligų skyrius. Tokius ligonius reikia vežti į Kauno klinikas.
Teiginius, kad apsinuodijusiam žmogui nevalia duoti gerti, nes nuodai pateks į žarnyną, Klinikų gydytojas toksikologas Algirdas Stonys griauna argumentuodamas: toksinai vis tiek pasklis, jei vos apsinuodiję skrandžio neišplausime.
"Skrandį reikia plauti pirmomis valandomis, vos apsinuodijus. Vėliau ši procedūra nieko neduos. Bėda yra ta, kad apsinuodijus itin kenksmingomis žalsvosiomis musmirėmis ligos simptomai atsiranda tik po šešių valandų", – paradoksalią situaciją pakomentavo gydytojas A.Stonys.
Siekiant patiems išprovokuoti vėmimą reikia gerti daug vandens ir kišti pirštus į burną.
"Išplovus skrandį nusilpusiam žmogui galima duoti gerti arbatos, tačiau kategoriškai rekomenduojama vengti alkoholinių gėrimų. Klaidinga manyti, kad alkoholiu galima dezinfekuoti organizmą", – liaudies medicinos patarimus kritikuoja vaistininkė Danutė Bubnienė.
Žinoti, kuo apsinuodyta
Mirtinai nuodingų grybų nuodingosios medžiagos pažeidžia inkstus ir kepenis. Apsinuodijimo požymiai iš pradžių būna tokie patys, kaip ir apsinuodijus mažiau nuodingais grybais, tačiau vėliau prasideda gelta, sutrinka kepenų veikla ir kraujo krešėjimo sistema, nustoja funkcionuoti inkstai. Apsinuodijus musmirėmis labai greitai gali pasireikšti traukuliai, žmogus netenka sąmonės.
"Jei taip nutinka, apie skrandžio valymą namuose negali būti nė kalbos. Nukentėjusiajam reikalinga skubi medikų pagalba. Visais atvejais, vežant nukentėjusįjį į gydymo įstaigą, būtina vežtis ir grybų, kuriais žmogus galėjo apsinuodyti", – pridūrė D.Bubnienė, į kurios vaistinę žmonės dažnai atskuba pagalbos.
Ji priduria, kad grybus mėgstantys žmonės dažniausiai apsinuodija smailiažvynėmis žvynabudėmis ir žalsvosiomis musmirėmis. Grybautojams nevalia eksperimentuoti, reikia rinkti tik gerai pažįstamus grybus.
Naudingųjų savybių daug
Grybų yra daug daugiau, nei mes jų pažįstame. Baravykus, raudonviršius, lepšius, kazlėkus pažįsta bene visi mūsų šalies gyventojai. Šie grybai ir skanūs, ir maistingi.
Grybai mėgstami ir laikomi skanėstu dėl puikaus kvapo ir skonio, kurį lemia lakūs aromatiniai junginiai. Grybuose yra vandens, baltymų, nors įsisavinama tik jų dalis, taip pat angliavandenių, nors dauguma jų iš viso neįsisavinami. Yra netgi riebalų. Iš mineralinių medžiagų grybuose yra fosfatų ir kalio, šiek tiek mikroelementų – cinko, vario, aliuminio, geležies. Yra vitaminų.
Daugelio grybų viename kilograme yra nuo 100 iki 800 kilokalorijų. Daugiausia – tikriniuose baravykuose. Taigi grybai pagal baltymų ir mineralinių druskų kiekį lenkia įprastas daržoves, turi mažai riebalų, o mineralinių druskų – truputį daugiau arba tiek pat kiek mėsa. Kai kuriuose grybuose yra vaistinių medžiagų.
Vadinasi, grybus valgyti sveika.
Ką reikia žinoti grybaujant
Valgomieji ir nuodingieji grybai kartais būna tokie panašūs, kad net patyrę grybautojai ar specialistai sunkiai juos atskiria. Iš visų grybų pavojingiausios yra musmirės, kurios būna panašios į pievagrybius, raukšlėtuosius gudukus, ūmėdes ar žaliuokes.
Maistui netinkami sukirmiję ir pasenę grybai, juose gali būti organizmui kenksmingų medžiagų.
Pavojinga rinkti ir vartoti maistui šalnų pakąstus grybus, nes baltymai juose gali būti pradėję irti ir šiam procesui vykstant pasigamina nuodingų medžiagų – aminų, amidų.
Grybauti reikėtų miškuose, kurie nutolę nuo kelių, geležinkelio bent 200–500 m, nes grybai linkę kaupti teršalus. Juos labiau kaupia raukšlėtieji gudukai (kalpokai), rudakepuriai aksombaravykiai (kai kur vadinami šilbaravykiai), paprastieji kelmučiai, gelsvarudžiai baltikai (kai kur vadinamis guotėmis).
Renkant grybus reikia gerai nuvalyti žemėtus kotus, nes humusingoje žemėje gali būti pavojingų botulizmą sukeliančių bakterijų.
Grįžus iš miško patartina apžiūrėti visą kūną, ar nėra įsisiurbusių erkių. Drabužius, su kuriais grybavote, reikėtų išpurtyti ir išdžiovinti atokiau nuo kitų drabužių ar avalynės.
Mirtinai nuodingi
Žalsvosios ir smailiakepurės musmirės (žalsvosios panašios į žaliuokes)
Nuodingieji ir rausvieji nuosėdžiai
Rudeninės ir eglinės kūgiabudės (panašios į kelmučius)
Rausvėjančiosios plaušabudės.
Labai nuodingi
Aršiosios ir nuodingosios tauriabudės (gali būti panašios į baltos spalvos pievagrybius)
Margosios, gelsvosios musmirės
Stambiosios gijabudės
Paturajo plaušabudės.
Mažiau nuodingi
Paprastosios musmirės,
Samaniniai piengrybiai
Baltarudžiai baltikai
Pilkosios meškutės.
Sergamumo ir mirtingumo nuo grybų statistika Lietuvoje
Metai Susirgo Mirė
2007 m. Lietuvoje grybais apsinuodijo 64 žmonės.
2008 m. – 95, iš jų 2 žmonės mirė.
2009 m. – 89, iš jų 2 žmonės mirė.
2010 m. – 113, iš jų 2 žmonės mirė.
Straipsniai

Mitybos teorijų kilpos
Nežinau, ar yra dar kur nors tokia sumaištis, kaip mitybos teorijose šiandien. Ir ji kyla ne dėl skirtingų tradicijų ar principinių požiūrių į žmogų bei gyvąją gamtą. Sumaištis kyla iš vadinamosios įrodymais pagrįstos mitybos tyrinėjimų srities....

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite
Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis...

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti
Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...

Sėkmę lemia savas vardas
Smunkanti mažmeninė prekyba verčia verslininkus plėsti privačių prekės ženklų asortimentą. Taip įvairios prekės atpinga 20 proc. Gamintojas tas pats, tik pavadinimas ant pakuotės - visai kitas. Tinklai "Iki", "Maxima",...

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys
Dėl maisto ir vaistų sąveikos gali pernelyg sumažėti ar padidėti gydomasis jų poveikis, atsirasti perdozavimo ir apsinuodijimo pavojus, pasireikšti nemalonios šalutinės reakcijos. Kaip išvengti šių pasekmių, pasakojo dietologė Kristina...

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte
Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos
Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...

Sveikata ir vanduo
Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?
Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?
Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui
Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną
,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetam šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia...

Maiste vitaminų nebėra?
Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?
Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...

Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu
Tarptautinio Gyvenimo meno labdaros ir paramos fondo socialinių programų vedėja Mira Jaskevič į uostamiestį atvyko po misijų "karštuose" pasaulio regionuose, kur liejasi kraujas, nedžiūva paprastų žmonių ašaros. Pakalbinome ją. Kokią...

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui
Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...

Ekologiškų produktų mada blėsta?
Pastaraisiais metais mažėja ūkių, užsiimančių ekologiniu ūkininkavimu. Esą daugelis ūkininkų į ekologiją numoja ranka, nes žino, kad su chemija gali užauginti trigubai daugiau ir derlių be sunkumų realizuoti. Kita ekologiškų ūkių mažėjimo...

Kaip suvaldyti alergiją maistui?
Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...

Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti
Greito maisto kultūra verčia žmones gyventi paskubomis, ieškant kuo greitesnio pasitenkinimo, teigia mokslininkai. Greito maisto bendrovių firminių ženklų paveikti žmonės tampa vis nekantresni, praranda akstiną taupyti pinigus, rodo tyrimas. Anot...

Vandens teikiama nauda sveikatai
Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...

Uždraudė gimtadienio tortus
D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...

Su kuo geriamos sultys?
Su kuo geriamos sultys? Tikros sultys VALGOMOS. Ir vienos. Jei sultys spaustos (iš vaisių, uogų ar daržovių), o ne pagamintos iš koncentrato pridedant sintetinių kvapų ir kitų medžiagų, jos yra ne tik labai vertingos, bet ir sočios. Apie natūralių...

Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes
Net jei ryte kaip akis išdegę skubate į darbą, puodelis kavos arba arbatos tikriausiai vis tiek yra ištikimas Jūsų ryto palydovas, kuriam laiko rasite visada. Jei niekur neskubate – rasite laiko tuo labiau.Tačiau ar žinojote, kad naudojant...

Nepakeičiamų nėra - pienas
Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra! Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

Kas kuria prieskonių madą?
Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika
Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...

Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai
Kvietiniai miltai tarp ekologiškų maisto produktų sausio mėnesį, palyginti su pernai sausiu, Lietuvos mažmeninės prekybos centruose pabrango labiausiai - 26,4 proc., o daugiausiai atpigo daržovės. Juodos ir baltos duonos kilogramo kaina per metus...

Burokėlių sultys suteikia energijos
Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?
Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...

Tonizuojanti petražolių veido kaukė
Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...