Spalio 24d. Ketvirtadienis

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Peržiūrų skaičius: 66332
Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės.

Kenkia ir nenuodingi

"Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius nuodingų grybų. Sveikatai pakenkia ir nenuodingi, kai jie netinkamai paruošti vartoti", – perspėja Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.

Ji sako, kad suvalgius netinkamai paruoštų grybų galima susirgti botulizmu. Tai liga, kurią sukelia botulizmo bakterijos – toksinai. Jie pakenkia centrinę ir vegetacinę nervų sistemas.

Nuo nuodingų grybų žmonės gali susirgti inkstų, kepenų nepakankamumu. Apsinuodijimo požymiai anksčiausiai išryškėja po pusės valandos, o kartais po paros ar net vėliau.

"Pajutus apsinuodijimo grybais simptomus klaidinga manyti, kad jie išnyks savaime. Būtina nedelsiant kreiptis į medikus. Kol gydytojas atvyks, ligoniui galima sukelti vėmimą duodant gerti daug skysčių", – ragina visuomenės sveikatos specialistė A.Valaikienė.

Negalima gerti alkoholio

Požymiai, apsinuodijus grybais, iš pradžių yra tokie, kaip ir apsinuodijus bet kokiu kitu maistu: apima bendras silpnumas, nukentėjusįjį pykina, jis vemia, viduriuoja, skauda galvą ir pilvą.

Gali pasireikšti ir pavojingesni simptomai, kai išsiplečia akių vyzdžiai, prasideda traukuliai, haliucinacijos arba suretėja pulsas, kvėpavimas, keičiasi odos ir gleivinės spalva. Apsinuodijęs grybais žmogus gali prarasti sąmonę.

Apsinuodijusiuosius grybais gydo ne infektologai, o toksikologai. Klaidingai elgiasi tie, kurie nukentėjusiuosius nuo tokio maisto veža į Kauno klinikinę ligoninę, nes ten yra Infekcinių ligų skyrius. Tokius ligonius reikia vežti į Kauno klinikas.

Teiginius, kad apsinuodijusiam žmogui nevalia duoti gerti, nes nuodai pateks į žarnyną, Klinikų gydytojas toksikologas Algirdas Stonys griauna argumentuodamas: toksinai vis tiek pasklis, jei vos apsinuodiję skrandžio neišplausime.

"Skrandį reikia plauti pirmomis valandomis, vos apsinuodijus. Vėliau ši procedūra nieko neduos. Bėda yra ta, kad apsinuodijus itin kenksmingomis žalsvosiomis musmirėmis ligos simptomai atsiranda tik po šešių valandų", – paradoksalią situaciją pakomentavo gydytojas A.Stonys.

Siekiant patiems išprovokuoti vėmimą reikia gerti daug vandens ir kišti pirštus į burną.

"Išplovus skrandį nusilpusiam žmogui galima duoti gerti arbatos, tačiau kategoriškai rekomenduojama vengti alkoholinių gėrimų. Klaidinga manyti, kad alkoholiu galima dezinfekuoti organizmą", – liaudies medicinos patarimus kritikuoja vaistininkė Danutė Bubnienė.

Žinoti, kuo apsinuodyta

Mirtinai nuodingų grybų nuodingosios medžiagos pažeidžia inkstus ir kepenis. Apsinuodijimo požymiai iš pradžių būna tokie patys, kaip ir apsinuodijus mažiau nuodingais grybais, tačiau vėliau prasideda gelta, sutrinka kepenų veikla ir kraujo krešėjimo sistema, nustoja funkcionuoti inkstai. Apsinuodijus musmirėmis labai greitai gali pasireikšti traukuliai, žmogus netenka sąmonės.

"Jei taip nutinka, apie skrandžio valymą namuose negali būti nė kalbos. Nukentėjusiajam reikalinga skubi medikų pagalba. Visais atvejais, vežant nukentėjusįjį į gydymo įstaigą, būtina vežtis ir grybų, kuriais žmogus galėjo apsinuodyti", – pridūrė D.Bubnienė, į kurios vaistinę žmonės dažnai atskuba pagalbos.

Ji priduria, kad grybus mėgstantys žmonės dažniausiai apsinuodija smailiažvynėmis žvynabudėmis ir žalsvosiomis musmirėmis. Grybautojams nevalia eksperimentuoti, reikia rinkti tik gerai pažįstamus grybus.

Naudingųjų savybių daug

Grybų yra daug daugiau, nei mes jų pažįstame. Baravykus, raudonviršius, lepšius, kazlėkus pažįsta bene visi mūsų šalies gyventojai. Šie grybai ir skanūs, ir maistingi.

Grybai mėgstami ir laikomi skanėstu dėl puikaus kvapo ir skonio, kurį lemia lakūs aromatiniai junginiai. Grybuose yra vandens, baltymų, nors įsisavinama tik jų dalis, taip pat angliavandenių, nors dauguma jų iš viso neįsisavinami. Yra netgi riebalų. Iš mineralinių medžiagų grybuose yra fosfatų ir kalio, šiek tiek mikroelementų – cinko, vario, aliuminio, geležies. Yra vitaminų.

Daugelio grybų viename kilograme yra nuo 100 iki 800 kilokalorijų. Daugiausia – tikriniuose baravykuose. Taigi grybai pagal baltymų ir mineralinių druskų kiekį lenkia įprastas daržoves, turi mažai riebalų, o mineralinių druskų – truputį daugiau arba tiek pat kiek mėsa. Kai kuriuose grybuose yra vaistinių medžiagų.

Vadinasi, grybus valgyti sveika.

Ką reikia žinoti grybaujant

Valgomieji ir nuodingieji grybai kartais būna tokie panašūs, kad net patyrę grybautojai ar specialistai sunkiai juos atskiria. Iš visų grybų pavojingiausios yra musmirės, kurios būna panašios į pievagrybius, raukšlėtuosius gudukus, ūmėdes ar žaliuokes.

Maistui netinkami sukirmiję ir pasenę grybai, juose gali būti organizmui kenksmingų medžiagų.

Pavojinga rinkti ir vartoti maistui šalnų pakąstus grybus, nes baltymai juose gali būti pradėję irti ir šiam procesui vykstant pasigamina nuodingų medžiagų – aminų, amidų.

Grybauti reikėtų miškuose, kurie nutolę nuo kelių, geležinkelio bent 200–500 m, nes grybai linkę kaupti teršalus. Juos labiau kaupia raukšlėtieji gudukai (kalpokai), rudakepuriai aksombaravykiai (kai kur vadinami šilbaravykiai), paprastieji kelmučiai, gelsvarudžiai baltikai (kai kur vadinamis guotėmis).

Renkant grybus reikia gerai nuvalyti žemėtus kotus, nes humusingoje žemėje gali būti pavojingų botulizmą sukeliančių bakterijų.

Grįžus iš miško patartina apžiūrėti visą kūną, ar nėra įsisiurbusių erkių. Drabužius, su kuriais grybavote, reikėtų išpurtyti ir išdžiovinti atokiau nuo kitų drabužių ar avalynės.

Mirtinai nuodingi

Žalsvosios ir smailiakepurės musmirės (žalsvosios panašios į žaliuokes)

Nuodingieji ir rausvieji nuosėdžiai

Rudeninės ir eglinės kūgiabudės (panašios į kelmučius)

Rausvėjančiosios plaušabudės.

Labai nuodingi

Aršiosios ir nuodingosios tauriabudės (gali būti panašios į baltos spalvos pievagrybius)

Margosios, gelsvosios musmirės

Stambiosios gijabudės

Paturajo plaušabudės.

Mažiau nuodingi

Paprastosios musmirės,

Samaniniai piengrybiai

Baltarudžiai baltikai

Pilkosios meškutės.

Sergamumo ir mirtingumo nuo grybų statistika Lietuvoje

Metai Susirgo Mirė

2007 m. Lietuvoje grybais apsinuodijo 64 žmonės.

2008 m. – 95, iš jų 2 žmonės mirė.

2009 m. – 89, iš jų 2 žmonės mirė.

2010 m. – 113, iš jų 2 žmonės mirė.


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Anglakalbiai vis dar neperskaito žodžio quinoa, tuo tarpu mums, lietuviams, gerokai paprasčiau. Nors daugelis vyresnės kartos tautiečių bolivines balandas sieja su mūsų kiemuose ir tarpuvartėse augančiomis piktžolėmis (taip pat vadinamas...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Vasarą bakterinės infekcijos tyko ne tik ant neplautų uogų ar vaisių, bet ir nepkankamai termiškai apdorotos mėsos, net balutėje prie jūros. Klaipėdos universitetinės ligoninės 1-ojo (vaikų) infekcinių ligų skyriaus vedėjas Antanas Narvilas...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbatos pakeliuose yra didelis fluoridų kiekis, kurie kensmingi sveikatai. Tokios išvados priėjo Vašingtono Medicinos koledžo mokslininkai. Tyrimai parodė, jog "pakelinėje" arbatoje įprastas stiprumas buvo 6,5 fluoridų dalys milijonui,...


Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Nuo seno Lietuvoje pirkėjai dažniausiai renkasi iškastinę druską. Pastaruoju metu padidėjus druskos pasirinkimui parduotuvėse, išpopuliarėjus įvairiausių druskos rūšių reklamai interneto svetainėse, dažnas pirkėjas susidomi ir egzotiškesnėmis...


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Kai kvepia, tai nekanda

Kai kvepia, tai nekanda

Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Kuo mažiau nitratais užterštų produktų ieškantys gyventojai piktinasi, kad priversti pirkti aklai. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare mūsų šalyje nereglamentuojama didžiausia leistina nitratų koncentracija vaisiuose ir daržovėse, išskyrus...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šiame straipsnyje Jums atskleisime šarminio jonizuoto teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...


Jo didenybė visagalis obuolys

Jo didenybė visagalis obuolys

Jis kvepia ne mažiau nei marokietiški apelsinai. Tai gali garantuoti kaimo žmonės kurie net dabar, kai jau tuoj sulauksime šviežių alyvinių obuoliukų, rūsiuose dar yra išsaugoję kietųjų ananasinių. Kad ir kiek pasilamdę ir padžiuvę jie vertingesni...


Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu

Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu

Valgant daug alfa karoteno turinčių tamsiai žalių ir oranžinių daržovių - morkų, špinatų ir brokolių - galima išvengti daugiau ligų, o gyvenimas gali būti ilgesnis, rodo JAV atliktas tyrimas. Alfa karotenas, beta karotenas ir kiti vaisiuose ir...


Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šis daugiausia vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų turintis augalas, kaip vaistas buvo žinomas senovės Egipte, Graikijoje, juo gydėsi senieji Sibiro gyventojai, jis taip pat buvo naudojamas Tibeto medicinoje. Šaltalankių vaisiuose yra...


6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...


Mitybos svarba mūsų gyvenime

Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

cityrush cityrush cityrush cityrush cityrush