Spalio 27d. Antradienis

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Peržiūrų skaičius: 42408
Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu?

Pagundos pasiekiamos ranka

Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo karštą maistą. Dabar pietums populiaresni saldumynai, jų apstu šiandieninėse mokyklų valgyklose.

Pirmokėliui Lukui tėvai, tikėdamiesi, kad vaikas suvalgys karštos sriubos ir kokį blyną ar dešrelę, įdavė 4 litus – tiek vidutiniškai kainuoja pietūs mokyklų valgyklose. Per pertrauką septynmetis su keliais draugais nubėgo į valgyklą. Į klasę visi grįžo kaip niekad laimingi – pasipuošę apyrankėmis iš saldainių.

"Mokyklos valgykloje parduodami patys pigiausi abejotinos kokybės sintetiniai turkiški saldumynai, kurių užvalgiusi mano dukra eidavo į mokyklą kas antrą dieną – saldainiai sukeldavo alerginę reakciją", – prisiminė trečiokės Saulės mama Giedrė.

Vaikui sunkiausia atsispirti saldžioms pagundoms. Mama pasakojo ne kartą ėjusi pas virėjas ir prašiusi nepardavinėti saldainių pradinukams. Virėjos rado išetį: vos išvydusios pasipiktinusius tėvus puldavo slėpti saldumynus.

Brangu ir nemaistinga

Šiandien Kauno M.Mažvydo vidurinės mokyklos Valdorfo klasių pirmokėliai valgykloje nevalgo, pasak tėvų, vien todėl, kad nepirktų už pietums skirtus pinigus saldumynų. Virėjos aiškina, kad saldumynai sveikatai nekenkia. Vadinamasis saldumynų baras su keliolikos rūšių abejotinos kokybės produkcija stovi prie pat įėjimo į valgyklą.

"Prašėme, kad bent patrauktų tą vaikiškų pagundų stalą kiek tolėliau arba pradėtų saldumynais prekiauti tik tada, kai vaikai pavalgo karštus pietus. Ėjome ir pas direktorę, ir į Švietimo skyrių, Visuomenės sveikatos centrą, bet visi žygiai perniek. Jau ketveri metai kovojame su vėjo malūnais", – guodėsi mama Virgilija, neleidžianti nė vienam iš trijų savo vaikų pietauti mokyklos valgykloje.

Moteris įsitikinusi, kad mokyklų valgyklose maistas prastas, nes šaldyti koldūnai ar mikrobangų krosnelėje šildyti dešrainiai neturi jokios maistinės vertės. Be to, tokie patiekalai dar ir pernelyg brangūs.

"Geriau sumuštiniai, bent žinau, su kuo juos sutepu. Už pietums skirtą sumą galiu jų pritepti visą kalną", – tvirtino pirmoko Ernesto mama Nomeda.

Ji įsitikinusi, kad daug naudingiau nei saldainiai būtų obuoliai ir morkos.

Ko ieškojo tarnybos?

Po nepatenkintų tėvų skundų mokykloje buvo atliktas patikrinimas. Buvo atvykę maisto ir veterinarijos tarnybų specialistai. Jie tikrino ne valgykloje parduodamų prekių kokybę, bet klasių šiukšlių dėžes, pasuoles, netgi vaikų kuprines, norėdami išsiaiškinti, kokius sumuštinius vaikai nešasi. Tėvai girdėję, kad kliuvo mokytojams, leidžiantiems vaikams valgyti iš namų atsineštą maistą.

M.Mažvydo vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Zita Juchnelienė valgyklos darbą vertina neblogai.

"Ir pati valgykloje valgau, paprastai sriubą. Vakar valgiau daržovių, visai skanu", – sakė Z.Juchnelienė.

Ji didžiavosi, kad mokykloje nebeparduodami traškučiai, gėrimai, kurių sudėtyje yra saldiklių, nebėra saldumynų aparatų.

"Pas mus ir mokytojai, ir vaikai renkasi ekologišką mitybą. Net ir sriubos čia verdamos be mėsos. Saldumynai nėra gerai, bet jei vaikai čia jų negautų, bėgtų į greta esančius kioskus", – įsitikinusi direktoriaus pavaduotoja.

Be saldumynų – bankrotas

"Be saldumynų pražūtume", – sakė mokyklos virėja Vasilisa Smolskienė, kepdama blynelius su varške.

Ši specialistė mokyklos valgykloje dirba jau ketveri metai ir tik už minimalų atlyginimą. Tikino, kad parduoda tai, kas leidžiama, bet leidimų neturėjo.

"Gal pas mokyklos valdžią palikau", –.gūžčiojo pečiais virėja.

Šokoladas, jos nuomone, sveika. Tikino, kad pietų nevalgiusiam vaikui saldumynų neparduoda.

Prieš trejus metus mokyklos valgykla penkeriems metams išnuomota Vytauto Četrausko įmonei. Mokykla iš įmonės gauna nuomos mokestį, kurio nuo šio rudens jau nebeleidžiama naudoti mokyklos reikmėms, – jis keliauja į bendrą švietimo sistemos kasą.

Beveik dvigubai išaugo ir pietų kainos: prieš trejus metus pietūs mokykloje kainavo 2–2,5 lito, o dabar – 4–4,5 lito.

Valgo, kai skanu

Kauno Vydūno vidurinės mokyklos valgykloje pietūs puse lito brangesni, bet čia pasirinkimas didesnis: būna dviejų rūšių sriubos, šešių rūšių antrųjų patiekalų: bulvių plokštainio, varškėtukų, cepelinų, blynų, dešrelių, kotletų.

Plokštainio porcija su grietine ir spirgais čia kainuoja 2,4 lito, tiek pat blyneliai su uogiene ar varškėtukų porcija. Virtų bulvių cepelinai – 2,2 lito.

"Kai skaniai išverdi – valgo", – džiaugėsi virėja Rima Čerenkovienė ir sakė, kad obuolių kompoto vaikai nebegeria.

Kodėl? Mieliau renkasi limonadą ar kokakolą, šių gėrimų buteliai sustatyti pačioje garbingiausioje vietoje. Greta snikerių, tviksų ir kitų abejotinos kokybės saldumynų.

Prie medicinos kabineto

Prekybininkai puikiai išmano rinkos dėsnius: saldumynų aparatas Vydūno vidurinėje mokykloje stovi pačių mažiausių – pradinukų korpuse, šalia medicinos kabineto. Mokyklos vadovų nuomone, aparatas nebus žalingas, jei tėvai nuolat aiškins vaikams, kas sveika, o kas ne. Jei aparato nebus, vaikai bėgs į greta esančią parduotuvę pirkti bulvių traškučių.

Be to, tai vieninteliai pinigai, kuriuos šiandien gauna mokykla – 100 litų per mėnesį. Mokyklos vadovai virkavo, kad neišgali net vinių nusipirkti, kankina skolos už naujai įdėtus langus.

"Gal tėvai galėtų susimesti po kokį litą ar du, jei mokyklai taip labai reikia tų pinigų už aparato nuomą, kad tik akių nebadytų tie turkiški saldumynai", – sakė ketvirtoko mama Aušra.

Liutauras Labanauskas, Kauno medicinos universiteto Vaikų ligų klinikos profesorius


Kasmet sulaukiame vis jaunesnių pacientų, turinčių virškinimo problemų. Daugėja vaikų, besiskundžiančių pilvo skausmu, pykinimu. Vis daugiau vaikų yra alergiški, serga astma, gastritu, net virškinamojo trakto opas diagnozuojame. Turiu pacientų, kurių amžius – 8–9 metai. Šias ligas sukelia netinkama, nereguliari mityba, cheminiai papildai. Tėvai turi būti atidūs savo vaikų sveikatai, o per tėvų susirinkimus – domėtis ne tik vaikų pažymiais, bet ir meniu mokyklos valgykloje.

Romutė Smolskienė, Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugumo skyriaus vedėja

Mes negalime uždrausti prekiauti mokyklose bulvių traškučiais, gazuotais gėrimais su saldikliais ar menkaverčiais saldumynais. Galime tik rekomenduoti valgyklų savininkams neprekiauti produktais, kurie žalingi moksleivių sveikatai. Mes patvirtiname prekių asortimentą tik tada, jei su juo sutinka mokykla ir mokyklos bendruomenė. Be to, mokyklose dirba visuomenės sveikatos specialistai, kurių pareiga skatinti moksleivius sveikai maitintis.

Vida Bliumbergienė, Švietimo ir ugdymo skyriaus vyr. specialistė

Mes negalime daryti įtakos mokykliniams valgiaraščiams ir parduodamų prekių asortimentui, nes valgyklos išnuomotos pelno siekiančioms įmonėms. Mokinių tėvai turi galimybę neleisti prekiauti mokyklose bulvių traškučiais, kokakola ar saldumynais. Mokykloje veikia savivalda ir mokyklos bendruomenė, vienijanti mokinius, mokytojus ir mokinių tėvus, sprendžia, statyti ar ne mokyklose saldumynų aparatus, pardavinėti ar ne vaikams bulvių traškučius, menkaverčius saldumynus ir gazuotus gėrimus su saldikliais.


M.Mažvydo mokyklos Valdorfo klasių valgyklos meniu

Rūgštynių sriuba – 1 Lt.

Lietiniai blynai su varške – 3 Lt.

"Baro" meniu – 12 rūšių neaiškios kokybės saldumynai.

Tik vienos rūšies lietuviški sausainiai "Gaidelis".

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...


Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad jie maitinasi sveikai. Tai parodė "GfK CR Baltic" gegužę atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Šiais duomenimis, 9 proc. apklaustųjų teigė, kad sveikai maitinasi visada, ketvirtadalis – dažnai,...


Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Specialistai akcentuoja, kad dažnai blogai besijaučiantis žmogus net nesusimąsto, kad to priežastis gali būti per mažas skysčių kiekis. O statistika rodo, kad Europoje lietuviai pagal suvartojamą mineralinio vandens kiekį vis dar velkasi eilės...


Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Klonuotų gyvūnų mėsa dar vienu žingsneliu priartėjo prie Didžiosios Britanijos parduotuvių: valdžiai dirbantys mokslininkai teigia, kad klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas bei jo produktai žmonių sveikatai kelia ne didesnę grėsmę nei įprastinė mėsa ir...


TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ –  STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Mitybos specialistai mėgsta posakį, kad pusryčiauti reikėtų kaip karaliui, pietauti kaip paprastam žmogui, o vakarieniauti kaip elgetai. Ne veltui, mat sotūs pusryčiai ne tik padidina darbingumą ir žvalumą, bet ir... lieknina. Organizmas eikvoja...


Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Mokslininkai išsiaiškino, kad burokėlių sultys tiesiog būtinos žmogaus organizmui. Mokslininkų tyrimo išvadomis, burokėlių sultys - puikus energetinis gėrimas. Jos žmogaus ištvermingumą padidina 16 proc. To priežastis - burokėliuose esančios...


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


Kaip užplikyti gardžią arbatą

Kaip užplikyti gardžią arbatą

Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė. 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio...


Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

JAV mokslininkai skelbia, kad graikiniai riešutai yra sveikiausi ir žmogaus organizmui naudingiausi iš visų riešutų. Pensilvanijoje (JAV) dirbantys mokslininkai tikina, kad, lyginant su kitais riešutais, graikiniuose riešutuose yra didžiausias...


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

Anot specialistų, sultys yra tikrų tikriausias maistas. Pavyzdžiui, 200 g apelsinų sulčių turi daugiau kalorijų negu 300 g kavos, vynuogių sultys turi 4 kartus daugiau angliavandenių negu jogurtas, o ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio...


Ekologiška Daujėnų duonos gira

Ekologiška Daujėnų duonos gira

Gira - vienas iš nacionalinių gėrimų, atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje ir ypač išplitusi nuo XVI a. Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė, joje gausu vitamino B. Mūsų probočiai gira ir troškulį malšindavo, ir...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...


Dietų laikytis neverta

Dietų laikytis neverta

Naujausias antidietos fronto narys Geoffrey Cannonas teigia, kad visos dietos yra neefektyvios ir padeda svorį ne mesti, o priaugti. TimesOnline rašo: knygų apie dietas yra tiek daug, kad knygynuose kuriasi atskiri skyriai, skirti vien literatūrai...


Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Lietuviams nuo seno valgis buvęs šventas dalykas, todėl ir pusryčiai buvo laiminami. Valgyti lietuviškų kruopų košę ir dabar rekomenduoja mitybos specialistai, nes tai maistingas ir energijos teikiantis valgis. Tačiau klaipėdiečiai rytais kavinėse...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9