Rugsėjo 26d. Sekmadienis

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Peržiūrų skaičius: 42408
Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu?

Pagundos pasiekiamos ranka

Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo karštą maistą. Dabar pietums populiaresni saldumynai, jų apstu šiandieninėse mokyklų valgyklose.

Pirmokėliui Lukui tėvai, tikėdamiesi, kad vaikas suvalgys karštos sriubos ir kokį blyną ar dešrelę, įdavė 4 litus – tiek vidutiniškai kainuoja pietūs mokyklų valgyklose. Per pertrauką septynmetis su keliais draugais nubėgo į valgyklą. Į klasę visi grįžo kaip niekad laimingi – pasipuošę apyrankėmis iš saldainių.

"Mokyklos valgykloje parduodami patys pigiausi abejotinos kokybės sintetiniai turkiški saldumynai, kurių užvalgiusi mano dukra eidavo į mokyklą kas antrą dieną – saldainiai sukeldavo alerginę reakciją", – prisiminė trečiokės Saulės mama Giedrė.

Vaikui sunkiausia atsispirti saldžioms pagundoms. Mama pasakojo ne kartą ėjusi pas virėjas ir prašiusi nepardavinėti saldainių pradinukams. Virėjos rado išetį: vos išvydusios pasipiktinusius tėvus puldavo slėpti saldumynus.

Brangu ir nemaistinga

Šiandien Kauno M.Mažvydo vidurinės mokyklos Valdorfo klasių pirmokėliai valgykloje nevalgo, pasak tėvų, vien todėl, kad nepirktų už pietums skirtus pinigus saldumynų. Virėjos aiškina, kad saldumynai sveikatai nekenkia. Vadinamasis saldumynų baras su keliolikos rūšių abejotinos kokybės produkcija stovi prie pat įėjimo į valgyklą.

"Prašėme, kad bent patrauktų tą vaikiškų pagundų stalą kiek tolėliau arba pradėtų saldumynais prekiauti tik tada, kai vaikai pavalgo karštus pietus. Ėjome ir pas direktorę, ir į Švietimo skyrių, Visuomenės sveikatos centrą, bet visi žygiai perniek. Jau ketveri metai kovojame su vėjo malūnais", – guodėsi mama Virgilija, neleidžianti nė vienam iš trijų savo vaikų pietauti mokyklos valgykloje.

Moteris įsitikinusi, kad mokyklų valgyklose maistas prastas, nes šaldyti koldūnai ar mikrobangų krosnelėje šildyti dešrainiai neturi jokios maistinės vertės. Be to, tokie patiekalai dar ir pernelyg brangūs.

"Geriau sumuštiniai, bent žinau, su kuo juos sutepu. Už pietums skirtą sumą galiu jų pritepti visą kalną", – tvirtino pirmoko Ernesto mama Nomeda.

Ji įsitikinusi, kad daug naudingiau nei saldainiai būtų obuoliai ir morkos.

Ko ieškojo tarnybos?

Po nepatenkintų tėvų skundų mokykloje buvo atliktas patikrinimas. Buvo atvykę maisto ir veterinarijos tarnybų specialistai. Jie tikrino ne valgykloje parduodamų prekių kokybę, bet klasių šiukšlių dėžes, pasuoles, netgi vaikų kuprines, norėdami išsiaiškinti, kokius sumuštinius vaikai nešasi. Tėvai girdėję, kad kliuvo mokytojams, leidžiantiems vaikams valgyti iš namų atsineštą maistą.

M.Mažvydo vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Zita Juchnelienė valgyklos darbą vertina neblogai.

"Ir pati valgykloje valgau, paprastai sriubą. Vakar valgiau daržovių, visai skanu", – sakė Z.Juchnelienė.

Ji didžiavosi, kad mokykloje nebeparduodami traškučiai, gėrimai, kurių sudėtyje yra saldiklių, nebėra saldumynų aparatų.

"Pas mus ir mokytojai, ir vaikai renkasi ekologišką mitybą. Net ir sriubos čia verdamos be mėsos. Saldumynai nėra gerai, bet jei vaikai čia jų negautų, bėgtų į greta esančius kioskus", – įsitikinusi direktoriaus pavaduotoja.

Be saldumynų – bankrotas

"Be saldumynų pražūtume", – sakė mokyklos virėja Vasilisa Smolskienė, kepdama blynelius su varške.

Ši specialistė mokyklos valgykloje dirba jau ketveri metai ir tik už minimalų atlyginimą. Tikino, kad parduoda tai, kas leidžiama, bet leidimų neturėjo.

"Gal pas mokyklos valdžią palikau", –.gūžčiojo pečiais virėja.

Šokoladas, jos nuomone, sveika. Tikino, kad pietų nevalgiusiam vaikui saldumynų neparduoda.

Prieš trejus metus mokyklos valgykla penkeriems metams išnuomota Vytauto Četrausko įmonei. Mokykla iš įmonės gauna nuomos mokestį, kurio nuo šio rudens jau nebeleidžiama naudoti mokyklos reikmėms, – jis keliauja į bendrą švietimo sistemos kasą.

Beveik dvigubai išaugo ir pietų kainos: prieš trejus metus pietūs mokykloje kainavo 2–2,5 lito, o dabar – 4–4,5 lito.

Valgo, kai skanu

Kauno Vydūno vidurinės mokyklos valgykloje pietūs puse lito brangesni, bet čia pasirinkimas didesnis: būna dviejų rūšių sriubos, šešių rūšių antrųjų patiekalų: bulvių plokštainio, varškėtukų, cepelinų, blynų, dešrelių, kotletų.

Plokštainio porcija su grietine ir spirgais čia kainuoja 2,4 lito, tiek pat blyneliai su uogiene ar varškėtukų porcija. Virtų bulvių cepelinai – 2,2 lito.

"Kai skaniai išverdi – valgo", – džiaugėsi virėja Rima Čerenkovienė ir sakė, kad obuolių kompoto vaikai nebegeria.

Kodėl? Mieliau renkasi limonadą ar kokakolą, šių gėrimų buteliai sustatyti pačioje garbingiausioje vietoje. Greta snikerių, tviksų ir kitų abejotinos kokybės saldumynų.

Prie medicinos kabineto

Prekybininkai puikiai išmano rinkos dėsnius: saldumynų aparatas Vydūno vidurinėje mokykloje stovi pačių mažiausių – pradinukų korpuse, šalia medicinos kabineto. Mokyklos vadovų nuomone, aparatas nebus žalingas, jei tėvai nuolat aiškins vaikams, kas sveika, o kas ne. Jei aparato nebus, vaikai bėgs į greta esančią parduotuvę pirkti bulvių traškučių.

Be to, tai vieninteliai pinigai, kuriuos šiandien gauna mokykla – 100 litų per mėnesį. Mokyklos vadovai virkavo, kad neišgali net vinių nusipirkti, kankina skolos už naujai įdėtus langus.

"Gal tėvai galėtų susimesti po kokį litą ar du, jei mokyklai taip labai reikia tų pinigų už aparato nuomą, kad tik akių nebadytų tie turkiški saldumynai", – sakė ketvirtoko mama Aušra.

Liutauras Labanauskas, Kauno medicinos universiteto Vaikų ligų klinikos profesorius


Kasmet sulaukiame vis jaunesnių pacientų, turinčių virškinimo problemų. Daugėja vaikų, besiskundžiančių pilvo skausmu, pykinimu. Vis daugiau vaikų yra alergiški, serga astma, gastritu, net virškinamojo trakto opas diagnozuojame. Turiu pacientų, kurių amžius – 8–9 metai. Šias ligas sukelia netinkama, nereguliari mityba, cheminiai papildai. Tėvai turi būti atidūs savo vaikų sveikatai, o per tėvų susirinkimus – domėtis ne tik vaikų pažymiais, bet ir meniu mokyklos valgykloje.

Romutė Smolskienė, Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugumo skyriaus vedėja

Mes negalime uždrausti prekiauti mokyklose bulvių traškučiais, gazuotais gėrimais su saldikliais ar menkaverčiais saldumynais. Galime tik rekomenduoti valgyklų savininkams neprekiauti produktais, kurie žalingi moksleivių sveikatai. Mes patvirtiname prekių asortimentą tik tada, jei su juo sutinka mokykla ir mokyklos bendruomenė. Be to, mokyklose dirba visuomenės sveikatos specialistai, kurių pareiga skatinti moksleivius sveikai maitintis.

Vida Bliumbergienė, Švietimo ir ugdymo skyriaus vyr. specialistė

Mes negalime daryti įtakos mokykliniams valgiaraščiams ir parduodamų prekių asortimentui, nes valgyklos išnuomotos pelno siekiančioms įmonėms. Mokinių tėvai turi galimybę neleisti prekiauti mokyklose bulvių traškučiais, kokakola ar saldumynais. Mokykloje veikia savivalda ir mokyklos bendruomenė, vienijanti mokinius, mokytojus ir mokinių tėvus, sprendžia, statyti ar ne mokyklose saldumynų aparatus, pardavinėti ar ne vaikams bulvių traškučius, menkaverčius saldumynus ir gazuotus gėrimus su saldikliais.


M.Mažvydo mokyklos Valdorfo klasių valgyklos meniu

Rūgštynių sriuba – 1 Lt.

Lietiniai blynai su varške – 3 Lt.

"Baro" meniu – 12 rūšių neaiškios kokybės saldumynai.

Tik vienos rūšies lietuviški sausainiai "Gaidelis".


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti,...


Kava: gerti ar negerti?

Kava: gerti ar negerti?

Esminis veiksnys yra suvartojamos kavos kiekis. Tiems, kurie išgeria vidutinį šio gėrimo kiekį (3-4 puodelius per dieną, t.y. gauna 300-400mg kofeino), rizika sveikatai nėra didelė, o teigiamų poveikių taip pat yra keletas. Tačiau nuo padidinto...


Vasara: uogos geriau nei kruopos

Vasara: uogos geriau nei kruopos

Sakoma, kad šviežių uogų reikia prisivalgyti tiek, kad organizmas jų pasisotintų visiems metams. Iš tiesų šviežios uogos yra geriausia, bet nevalia užmiršti, kad nuo jų galima ir susirgti. Dvi stiklinės per dieną "Visame pasaulyje uogos...


Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves. Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus. Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV...


Antioksidantai mūsų gyvenime

Antioksidantai mūsų gyvenime

Visos mūsų organizmo ląstelės yra kraujo, limfos ir tarpląstelinių skysčių terpėje ir iš šių skysčių pasisavina maistingąsias medžiagas. Visi kūno skysčiai palaiko stabilų pH lygį, kuris labai svarbus organizmui. Skysčių pH (potentia hydrogeni)...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Maisto produkto galiojimo data šiandien ant etiketės rašoma gana aiškiai, tačiau ne paslaptis, kad maistas mūsų šaldytuvuose užsiguli kur kas ilgiau nei rekomenduoja gamintojas. Apžiūrėję ir apuostę "pagyvenusią" dešrelę neretai ryžtamės...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies,...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Kava ir sveikata - suderinama?

Kava ir sveikata - suderinama?

Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...


Bulvių sultys veikia kaip šluota

Bulvių sultys veikia kaip šluota

Jose gausu baltymų, riebalų, angliavandenių, A ir B grupės vitaminų, kalio ir kalcio druskų. Apskaičiuota, kad 200 g virtų su lupenomis bulvių yra reikalingas žmogui paros vitamino C kiekis. Gelsvi gumbai turtingesni karotino. Nuo seno bulvėmis...


Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...


Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina deguonies įsisavinimą, o tai palengvina mankštinimąsi. Nedidelio tyrimo ataskaitoje žurnale "Journal of Applied Physiology" teigiama, kad dėl burokėlių...


SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...


Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Vilniaus širdyje, Gedimino prospekte, šį savaitgalį duris atvėrė naujas restoranas, kuris pirmasis Lietuvoje imasi eksperimentuoti tik augalinės kilmės produktais ir pateikti juos naujuose deriniuose. Pagrindinė „ALIVE” restorano...


Mangų stebuklai

Mangų stebuklai

Labiausiai paplitusios rūšies mangai - pailgi, su lygia oranžine odele, tačiau parduotuvėse pasitaiko tamsiai žalios spalvos su raudonu šonu vaisių. Prinokęs mangas turi būti minkštas, su nedideliu įdubimu prie kotelio. Prinokusio mango kauliukas...


Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Ar jūsų samprata apie daromus fizinius pratimus gali turėti poveikio kūno svoriui? Harvardo psichologė Ellen Langer atliko mėnesį trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo viešbučiuose dirbančios kambarinės. Ji nustatė, jog tų moterų, kurioms buvo...


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ. – Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų...


Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Mitybos specialistai mėgsta posakį, kad pusryčiauti reikėtų kaip karaliui, pietauti kaip paprastam žmogui, o vakarieniauti kaip elgetai. Ne veltui, mat sotūs pusryčiai ne tik padidina darbingumą ir žvalumą, bet ir... lieknina. Organizmas eikvoja...


Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...


Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila