Birželio 27d. Ketvirtadienis

Mitybos svarba mūsų gyvenime

2017 Rugpjūčio 28d.
Peržiūrų skaičius: 18832
Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo vyresni negu 55 metų žmonės. Iš viso dalyvavo daugiau kaip 27,5 tūkstančio tiriamųjų. Apibendrinę rezultatus, tyrimų sumanytojai aptiko tiesioginį ryšį tarp pažinimo (kognityvinės) funkcijos sutrikimo ir tiriamiesiems būdingos mitybos: žmonėms, besilaikantiems sveikos mitybos principų, pažinimo sutrikimų pasitaikydavo rečiau (24 proc.) negu tiems, kurie buvo linkę valgyti daugiau kaloringo, saldaus ir riebaus maisto. Viena pirmųjų išvadų: dėl nesubalansuotos mitybos pasireiškia vitaminų ir mineralų trūkumas, kuris veikia smegenis. Ir tai suprantama, nes jie prisideda sergint organizmo ląsteles nuo oksidacinio streso ir saugo nuo uždegiminių reakcijų. Tyrimo autoriai žurnale „Neurologija“ teigia, kad visavertė mityba gali sustabdyti pažinimo sutrikimų plitimą, būdingą pagyvenusiems žmonėms. Kitais tyrimais įrodyta, kaip papildomas fizinis krūvis teigiamai veikia smegenų senėjimo procesą.

Visiems yra žinoma, kad vaisiuose ir daržovėse yra gausu vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Dar net prieš 15-20 metų, požiūris į maistines skaidulas buvo neaiškus, į jas žiūrėdavo, kaip į nereikalinga  maisto komponentą, jos buvo laikomos tik balastu. Laikui bėgant, požiūris smarkiai pasikeitė, mokslas suprato jų didžiulę reikšmę sveikatai, ir dabar priešingai nei ankščiau, bandoma išlaikyti ir net pridėti ląstelienos į įvairius maisto produktus. Gamtoje ląsteliena yra natūraliuose augalinės kilmės maisto produktuose ir sudaro didelę daržovių, vaisių, grūdų dalį. Maisto skaidulos yra atsparios skrandžio sulčių ir pagrindinių virškinimo fermentų veikimui, ir tik kai kurios iš jų gali būti suskaidyti bakterijomis žarnyne. Šitomis savybėmis ir pasireiškia maistinių skaidulų poveikis sveikatai. Tačiau didžiojoje mūsų maisto produktų dalyje, tai produktai, kurie turi ilgą apdorojimo ir valymo procesą, tai pat ir grūdų, ląsteliena, kaip taisyklė, yra pašalinama. Pavyzdžiui, baltuose miltuose ląstelienos nėra. Joje valymo metu pašalinami mikroelementai ir vitaminai. Štai, kodėl reikia sumažinti miltinių gaminių vartojimą, pakeičiant juos į produktus, pagamintus iš rupių kvietinių miltų.

VITAMINAI – tai labai svarbios veikliosios medžiagos, kurios veikia visus procesus organizme. Vitaminai organizmui reikalingi labai mažais kiekiais, tačiau jų trūkumas sukelia daug sutrikimų organizmo darbe. Į žmogaus organizmą vitaminai patenka iš maisto, taip pat sintetinami bakterijų, kurios gyvena žarnyne.

Skirtingai nuo kitų maisto komponentų, vitaminai nesuteikia energijos, tačiau dalyvauja daugelyje biocheminių procesų, jie yra kofermentai ir dalyvauja visose biocheminiuose reakcijose. Vitaminų trūkumas sukelia jų deficitą, kuris gali lemti įvairius sutrikimus. Apie vitaminų svarbą yra tiek daug pasakyta ir parašyta, kad daugelis priprato ir nustojo kreipti dėmesį į gydytojų patarimus. Nors tiesa, avitaminozė mūsų laikais pasitaiko rėtai, bet hipovitaminozė – yra dažnas reiškinys ir tai pablogina bendrą organizmo sveikatą. Mityba, kuri yra prieinama šiuolaikiniam žmogui – tai maistas, pagamintas technologijų ir chemijos pramonės. Maisto pramonės  plėtra maisto sudėtį pakeitė neatpažįstamai. Per paskutinį šimtmetį dirvožemiai yra išeikvoti, pramoninis žemės ūkis ir gyvulininkystė pripildė mūsų maistą hormonais, pesticidais, antibiotikais. Šiuo atvėju vitaminų poreikis žmogaus organizmui žymiai padidėjo, palyginus su ankstesniais laikais, – padidėjo organizmo apkrova toksinais ir tam, kad likti sveikam, organizmui reikia daug daugiau pastangų. Apskritai, vitaminų poreikis priklauso nuo daugelių veiksnių. Didmiesčių gyventojams, vaikams, paaugliams, nėščioms moterims ir maitinančioms mamoms, sportininkams, asmenims dirbantiems fizinį darbą, taip pat pagyvenusiems žmonėms akivaizdžiai reikalingas didesnis vitaminų kiekis. Rūkantis ir geriantis taip pat turėtų padidinti suvartojamų vitaminų kiekį. Stresas, chirurginės intervencijos, sunkios infekcijos - visa tai reikalauja daugiau vitaminų žmogaus racione. Vitaminų kiekis maisto produktuose permainingas. Tai priklauso nuo sezono, trąšų technologijų naudojimo arba gyvūnų šėrimo savybių. Priklauso nuo klimato sąlygų, dirvožemio tipo, augalų veislės, vaisių nokimo, derliaus nuėmimo, transportavimo ir saugojimo būdų. Bet koks maisto produktų apdorojimas sumažina vitaminų kiekį jame.

Todėl svarbu organizmui suteikti visų reikalingų medžiagų, stengtis valgyti kuo mažiau apdorotą maistą, šviežius vaisius ir daržoves.  Rūpinkitės savo sveikata!



Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...


Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Dėl to skundžiasi apie 80% dietos besilaikančių žmonių. „Nesuprantu, atrodo aš visiškai nevalgau, bet svoris nekrenta". Skamba pažįstamai? Arba dar blogiau „nesuprantu, atrodo aš visiškai nebevalgau, o svoris vis tiek kyla"....


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Besirūpinantieji savo sveikata neretai atsisako cukraus ir vartoja jo pakaitalus. Ar jie iš tiesų pagelbsti? Juk vis dažniau pasigirsta kalbų, kad dirbtiniai saldikliai gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Cukrus neturi nei vitaminų, nei...


Skelbiamos Sulčių dienos

Skelbiamos Sulčių dienos

"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...


Dietologė: dietos – nutukimo priežastis

Dietologė: dietos – nutukimo priežastis

Medikai žymių moterų prašo nepropaguoti drastiškų lieknėjimo būdų. Pasak jų, dietos yra pagrindinė nutukimo priežastis. Lieknėjimo tema tapo mėgstama įvairaus amžiaus ir socialinės padėties moterų, kurios sulieknėjusios kiekviena pasakoja savo...


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinio builio tėvynė yra Vakarų Azija ir Kaukazas. Nuo seno jis yra populiarus dėl aromatingų specifinio prieskonio lapų ir kraują gerinančių savybių. Naudojamos dalys - šaknys ir lapai. Daržinio builio lapuose yra eterinio aliejaus, kurio...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas

Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas

Dabar kiekvienas galės tapti puikiu kulinaru ir netgi įvaldys molekulinę virtuvę. Masačiūsetso technologijos instituto mokslininkai Marcelo Coelho ir Amitas Zoranas sukūrė skaitmeninį maisto spausdintuvą, kuriuo galima pasigaminti kokybiškų...


Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...


Imbierinė Gralio taurė!

Imbierinė Gralio taurė!

Rochester imbierinius nealkoholinius gėrimus žino ir mėgsta daugelis. Bet! Jų aštrumu mėgaujamės vėsesniu oru. O jei už lango karšta vasaros diena? Laukti orų permainų nesinori, o įprasti skoniai mažai gaivos teikia? Sprendimas rastas - Rochester...


Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildus notifikuojanti Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) informuoja, kad nuo š. m. lapkričio 1 d. maisto papildų etiketėje turės būti žymima, kad papilde įdėta kofeino. Tame...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9