Rugpjūčio 24d. Šeštadienis

Mitybos svarba mūsų gyvenime

2017 Rugpjūčio 28d.
Peržiūrų skaičius: 19398
Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo vyresni negu 55 metų žmonės. Iš viso dalyvavo daugiau kaip 27,5 tūkstančio tiriamųjų. Apibendrinę rezultatus, tyrimų sumanytojai aptiko tiesioginį ryšį tarp pažinimo (kognityvinės) funkcijos sutrikimo ir tiriamiesiems būdingos mitybos: žmonėms, besilaikantiems sveikos mitybos principų, pažinimo sutrikimų pasitaikydavo rečiau (24 proc.) negu tiems, kurie buvo linkę valgyti daugiau kaloringo, saldaus ir riebaus maisto. Viena pirmųjų išvadų: dėl nesubalansuotos mitybos pasireiškia vitaminų ir mineralų trūkumas, kuris veikia smegenis. Ir tai suprantama, nes jie prisideda sergint organizmo ląsteles nuo oksidacinio streso ir saugo nuo uždegiminių reakcijų. Tyrimo autoriai žurnale „Neurologija“ teigia, kad visavertė mityba gali sustabdyti pažinimo sutrikimų plitimą, būdingą pagyvenusiems žmonėms. Kitais tyrimais įrodyta, kaip papildomas fizinis krūvis teigiamai veikia smegenų senėjimo procesą.

Visiems yra žinoma, kad vaisiuose ir daržovėse yra gausu vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Dar net prieš 15-20 metų, požiūris į maistines skaidulas buvo neaiškus, į jas žiūrėdavo, kaip į nereikalinga  maisto komponentą, jos buvo laikomos tik balastu. Laikui bėgant, požiūris smarkiai pasikeitė, mokslas suprato jų didžiulę reikšmę sveikatai, ir dabar priešingai nei ankščiau, bandoma išlaikyti ir net pridėti ląstelienos į įvairius maisto produktus. Gamtoje ląsteliena yra natūraliuose augalinės kilmės maisto produktuose ir sudaro didelę daržovių, vaisių, grūdų dalį. Maisto skaidulos yra atsparios skrandžio sulčių ir pagrindinių virškinimo fermentų veikimui, ir tik kai kurios iš jų gali būti suskaidyti bakterijomis žarnyne. Šitomis savybėmis ir pasireiškia maistinių skaidulų poveikis sveikatai. Tačiau didžiojoje mūsų maisto produktų dalyje, tai produktai, kurie turi ilgą apdorojimo ir valymo procesą, tai pat ir grūdų, ląsteliena, kaip taisyklė, yra pašalinama. Pavyzdžiui, baltuose miltuose ląstelienos nėra. Joje valymo metu pašalinami mikroelementai ir vitaminai. Štai, kodėl reikia sumažinti miltinių gaminių vartojimą, pakeičiant juos į produktus, pagamintus iš rupių kvietinių miltų.

VITAMINAI – tai labai svarbios veikliosios medžiagos, kurios veikia visus procesus organizme. Vitaminai organizmui reikalingi labai mažais kiekiais, tačiau jų trūkumas sukelia daug sutrikimų organizmo darbe. Į žmogaus organizmą vitaminai patenka iš maisto, taip pat sintetinami bakterijų, kurios gyvena žarnyne.

Skirtingai nuo kitų maisto komponentų, vitaminai nesuteikia energijos, tačiau dalyvauja daugelyje biocheminių procesų, jie yra kofermentai ir dalyvauja visose biocheminiuose reakcijose. Vitaminų trūkumas sukelia jų deficitą, kuris gali lemti įvairius sutrikimus. Apie vitaminų svarbą yra tiek daug pasakyta ir parašyta, kad daugelis priprato ir nustojo kreipti dėmesį į gydytojų patarimus. Nors tiesa, avitaminozė mūsų laikais pasitaiko rėtai, bet hipovitaminozė – yra dažnas reiškinys ir tai pablogina bendrą organizmo sveikatą. Mityba, kuri yra prieinama šiuolaikiniam žmogui – tai maistas, pagamintas technologijų ir chemijos pramonės. Maisto pramonės  plėtra maisto sudėtį pakeitė neatpažįstamai. Per paskutinį šimtmetį dirvožemiai yra išeikvoti, pramoninis žemės ūkis ir gyvulininkystė pripildė mūsų maistą hormonais, pesticidais, antibiotikais. Šiuo atvėju vitaminų poreikis žmogaus organizmui žymiai padidėjo, palyginus su ankstesniais laikais, – padidėjo organizmo apkrova toksinais ir tam, kad likti sveikam, organizmui reikia daug daugiau pastangų. Apskritai, vitaminų poreikis priklauso nuo daugelių veiksnių. Didmiesčių gyventojams, vaikams, paaugliams, nėščioms moterims ir maitinančioms mamoms, sportininkams, asmenims dirbantiems fizinį darbą, taip pat pagyvenusiems žmonėms akivaizdžiai reikalingas didesnis vitaminų kiekis. Rūkantis ir geriantis taip pat turėtų padidinti suvartojamų vitaminų kiekį. Stresas, chirurginės intervencijos, sunkios infekcijos - visa tai reikalauja daugiau vitaminų žmogaus racione. Vitaminų kiekis maisto produktuose permainingas. Tai priklauso nuo sezono, trąšų technologijų naudojimo arba gyvūnų šėrimo savybių. Priklauso nuo klimato sąlygų, dirvožemio tipo, augalų veislės, vaisių nokimo, derliaus nuėmimo, transportavimo ir saugojimo būdų. Bet koks maisto produktų apdorojimas sumažina vitaminų kiekį jame.

Todėl svarbu organizmui suteikti visų reikalingų medžiagų, stengtis valgyti kuo mažiau apdorotą maistą, šviežius vaisius ir daržoves.  Rūpinkitės savo sveikata!



AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies,...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Nuomonė, kad trumpas badavimas kenkia organizmui, nebuvo patvirtinta. Priešingai, mokslininkams pavyko įrodyti, kad jis yra naudingas, t. y. daro teigiamą poveikį organizmui. Tyrimas, kurį atliko mokslininkai, parodė, kad žmonės, nevalgantys...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Padės skaičiuoti kalorijas

Padės skaičiuoti kalorijas

Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš...


12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

„Valgyti sveikai" – lengviau pasakyti nei padaryti. Net ir patys geriausi ketinimai gali būti nieko verti, jei atidžiai apžiūrėsime visus tuos vaisius ir daržoves, visomis spalvomis marguojančius ant savo virtuvės stalo. Nuo...


Minima Europos sveikos mitybos diena

Minima Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Mokslininkų atlikti bandymai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms gyventi aktyvesnį gyvenimą, praneša dailymail.co.uk. Pasak mokslininkų, žmonėms, išgėrusiems burokėlių sulčių, atliekant mažo intensyvumo...


Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Mokslininkai atrado, kad prie nesveiko maisto beveik taip pat lengvai įprantama, kaip ir prie heroino, praneša "Telegraph". Naujo tyrimo duomenimis, mėsainių, bulvių traškučių, dešrelių ir pyragaičių dieta užprogramuoja jūsų smegenis...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Chemikalų likučiai normų neviršija

Chemikalų likučiai normų neviršija

Maisto ir veterinarijos tarnyba, tyrusi nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučius Lietuvoje užaugintose daržovėse, nustatė, kad jie neviršija leistinų normų. Specialistai pripažįsta, kad iš kitų šalių atvežtos daržovės, vaisiai dažnai būna...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


Glikeminio indekso dieta

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu....


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9