Gudručio vaistinė

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos tikslas yra nustatyti ryšį tarp mitybos ir vėžinių susirgimų, praneša agentūra AP.

Anot ligšiolinių rezultatų, valgant raudoną mėsą, didėja rizika susirgti skrandžio ir storosios žarnos vėžiu. Pastarosios vėžio formos rizikai sumažinti mokslininkai rekomenduoja kasdien suvartoti maždaug 30 gramų balastinių medžiagų – tai atitinka 4-5 rupių ruginių miltų duonos riekeles. Balastinių medžiagų turtingas maistas, be to, apsaugo nuo diabeto. Storosios žarnos vėžio išvengti padeda ir žuvis.

Tyrimo metu mokslininkai netikėtai priėjo prie išvados, kad gausus vaisių ir daržovių vartojimas sumažina plaučių bei stemplės vėžio riziką. Tuo tarpu poveikio kitiems vėžiniams susirgimams jiems nepavyko rasti.

Apskritai mokslininkai rekomenduoja nevengti fizinio aktyvumo ir valgyti daug vaisių bei daržovių. „Mes neradome nieko, rodančio, kad tai būtų žalinga”, – sakė EPIC tyrimo koordinatorius Elio Ribolis.

Ekspertai, be to, nustatė, kad besaikis alkoholio vartojimas šiek tiek didina krūties vėžio riziką moterims. Rizikos veiksnys yra ir antsvoris po menopauzės.

EPIC studija (Europos vėžio ir mitybos studija) yra didžiausias tokio pobūdžio projektas pasaulyje. Mokslininkai jau 15 metų dešimtyje Europos šalių vertina 519 tūkst. žmonių mitybos įpročius ir jų ligas.


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE