Sausio 25d. Antradienis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Peržiūrų skaičius: 23568
Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus maisto bei gėrimų vartojimas padeda išvengti anemijos (mažakraujystės) bei sunkios kaulų ligos osteoporozės.

Paaiškėjo, kad net nedidelių maitinimosi pokyčių dėka sveikata gerėja, o dar geresniam rezultatui pasiekti gydytojai rekomenduoja valgyti pusryčius ir maitintis įvairiai.

Asociacija prisijungė prie Sulčių ekspertų tarybos vykdomo visos Lietuvos eksperimento, kurio metu tūkstančiai žmonių visoje Lietuvoje 5 dienas iš eilės rytais gėrė po sulčių stiklinę, bei atliko kraujo tyrimus dvidešimčiai natūralias sultis gėrusiųjų bei dar dvidešimčiai tokių produktų nevartojusių Lietuvos įmonių kolektyvų. Tyrimuose dalyvavo per 120 žmonių, buvo atlikta 240 kraujo mėginių tyrimų, iš kurių paaiškėjo kalcio (Ca) ir geležies (Fe) kiekis kraujyje.Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės, gydytojos Dangiros Babenskienės, šių medžiagų kiekio kraujyje tyrimai leidžia nustatyti klastingų ligų požymius. "Jeigu kraujyje šių svarbių medžiagų trūksta, tuomet gali kilti paslėptos epidemijos - anemijos, osteporozės ir kitų negalavimų grėsmė. Šiuo metu Lietuvoje stebime liūdnas tendencijas - daugėja anemijos ir osteporozės atvejų, kurie vis dažniau diagnozuojami jaunesniems asmenims. Manau, kad pagrindinės blogėjančios statistikos priežastys - netinkamas maistas ir gyvenimo būdas, kenksmingi įpročiai", - sako laboratorinės diagnostikos gydytoja.

Gydytojai rekomenduoja valgyti pusryčius ir maitintis įvairiai

"Tinkamas maitinimasis – viena pagrindinių stiprios sveikatos sąlygų. Vis dėlto verta prisiminti Viduramžių alchemiko Paracelso žodžius, kas kiekvienas produktas yra ir vaistas, ir nuodas. Tos pačios tiesos galioja ir šiandieniame pasaulyje, tad patarčiau nepadauginti vienos rūšies maisto ir maitintis kuo įvairiau", - pasakoja Sulčių ekspertų tarybos narys doc. Vaidotas Urbonas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikų gydytojas.

Pasak kitos Sulčių ekspertų tarybos narės gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės, yra nustatyta, kad žmonių, kurie valgo pusryčius, mityba yra pilnavertiškesnė. Tokie žmonės gauna daugiau maistinių skaidulų, angliavandenių, mikronutrientų (vitamino A, C, B1 , B9, kalcio, cinko ir geležies) per dieną nei tie, kurie pusryčių nevalgo.

Kaip pasakoja A. Jauniškytė, tiriant paauglius pastebėta, kad nevalgantys pusryčių suvartoja daugiau riebaus maisto. O sveikas, tinkamas maitinimasis apsaugo organizmą nuo daugelio ligų išsivystymo: nuo nutukimo, antro tipo CD, mitybos nepakankamumo (į šią sąvoką įeina įvairių medžiagų stoka, pvz, mažakraujystė dėl geležies stokos, kalcio stoka, vitaminų stoka ir pan.), kai kurių vėžio rūšių, ir bendrai gerina organizmo funkcionavimą. Gydytojos dietologės teigimu, natūralu, kad gėrusių 5 dienas rytais sultis kraujo duomenys geresni, nes sultyse yra vitamino C, kuris padeda įsisavinti geležį.

Net nedidelės pastangos sveikiau maitintis gerina sveikatą

Tyrimų rezultatai parodė, kad net 98 proc. po eksperimento natūralias sultis gėrusių asmenų kraujyje geležies kiekis atitiko medikų rekomenduojamas normas. Tų, kurie natūralių sulčių nevartojo, geležies kraujyje tyrimai blogesni - tik 92 proc. asmenų kraujyje geležies kiekis atitiko normas.

Net 96 proc. sultis vartojusių asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas. Tų, kurie natūralių sulčių nevartojo, kalcio kraujyje tyrimai ženkliai blogesni - tik 82 proc. asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas.

"Laboratoriniai tyrimai parodė, kad net nedidelė pastanga sveikiau maitintis – pavyzdžiui, 5 dienas iš eilės gerti rytais sultis, gerina kokybinius sveikatos rodiklius. Dažnai žmonės klaidingai mano, kad jei gerai jaučiuosi, tai mano sveikata - puiki. Anaiptol taip nėra, nes dažniausiai ligų simtomai nejuntami, nors liga įsisenėjusi. Kraujo tyrimais galima diagnozuoti ligas ankstyvose stadijose ir užkirsti kelią ligų progresavimui, jei žmogus pakeičia maitinimosi įpročius - renkasi sveikesnį, mažiau riebalų ir daugiau vitaminų bei mineralinių medžiagų turintį racioną. Tai daug pigiau ir efektyviau negu gydyti įsisenėjusią ligą brangiais vaistais ar chirurginėmis operacijomis", - pastebi gydytoja Dangira Babenskienė.

Apie Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociaciją

Šiais metais į asociaciją susibūrę laboratorinės diagnostikos gydytojai siekia įvairiomis priemonėmis šviesti ir informuoti visuomenę apie šiuolaikines medicinos diagnostikos galimybes, profilaktinių diagnostikos priemonių būtinumą, kaip alternatyvą brangiam klinikiniam gydymui. Asociacija dalyvauja įvairiose visuomenės sveikatinimo programose, socialiniuose projektuose, skirtuose sveikatos apsaugai, profilaktikai ir sveikai gyvensenai. Ypatingą dėmesį asociacija skiria laboratorinei kraujo diagnostikai kaip vienai efektyviausių profilaktinės diagnostikos priemonių.

Apie Sulčių ekspertų tarybą ir visos Lietuvos sulčių vartojimo eksperimentą:

Sulčių ekspertų taryba, kurią sudaro gydytojai dietologai, kiti ekspertai bei sveiką gyvenimo būdą propaguojantys visuomenėje žinomi žmonės, jau antrus metus vykdo edukacinę kampaniją apie sveiką gyvenimo būdą bei sulčių naudingąsias savybes. Šiais metais Sulčių ekspertų tarybos nariai pakvietė į visos Lietuvos sulčių vartojimo eksperimentą, vykusį šį balandį. Vaikai ir suaugusieji kviečiami dalyvauti neįprastame eksperimente ir suburti kolektyvą. Tai - interaktyvus respublikinis sulčių gėrimo eksperimentas, kurio metu kiekvienas gali įsitikinti, kad sultys suteikia energijos ir žvalumo bei didina koncentraciją ir darbingumą. Daugiau informacijos: www.grynossultys.lt.


Aviečių kaukė nuo spuogų

Aviečių kaukė nuo spuogų

Senovės graikai ir romėnai žinojo apie aviečių maistingąsias ir gydomąsias savybes. Jie miškuose renkamas avietes ne tik valgė, bet ir jomis gydėsi. Aviečių uogose yra sacharidų, organinių rūgščių, eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, mineralinių...


Žuvies ledai – išeitis storuliams

Žuvies ledai – išeitis storuliams

Pastaruoju metu žmonės vis labiau rūpinasi savo figūra. Reikia pasakyti, kad daugeliu atveju jų susirūpinimas pagrįstas. Kovodami su kūno riebalų pertekliumi, storuliai pasirengę kentėti ir atsisakyti pamėgtų delikatesų. Bet kuris prisiekęs...


Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tokias išvadas skelbia JAV mokslininkai. Kaip praneša BBC, apžvelgus 25 tyrimus ir ištyrus 600 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo vidutiniškai 67 gramus riešutų,...


Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Moterims labai svarbu graži oda, sveiki plaukai bei kerinti šypsena. Visa tai atspindi moters gyvenimo pobūdį ir vidinę harmoniją. Ir visai nebūtina kasdien naudoti gausaus kiekio makiažo, norint atrodyti tvarkingai bei patraukliai, tam užtenka...


Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeinas yra centrinės nervų sistemos ir metabolinis stimuliatorius. Jis vartojamas siekiant sumažinti fizinį nuovargį ir užkirsti kelią mieguistumui. Buvo apskaičiuota, kad 90% visų suaugusiųjų kasdien kofeino gauna su maistu, papildais arba...


Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Šiam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, kai...


Dykinėjimas sukelia alkį

Dykinėjimas sukelia alkį

Apetitą žadina ne darbas, o nieko neveikimas. Tokį išvadą padarė JAV mokslininkai, atlikę eksperimentą. Jie stebėjo dvi žmonių grupes. Viena jų visą laiką plušėjo: skalbė, valė, kasė ir t.t. Kita sėdėjo prie televizoriaus ar naršė po internetą....


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Duona – sveikos mitybos pagrindas

Duona – sveikos mitybos pagrindas

Sveikos mitybos piramidės pamatą sudaro grūdiniai produktai, tarp jų - duona. Dauguma besilaikančių dietos duoną stengiasi išbraukti iš savo raciono, tačiau to daryti nederėtų. Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...


Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


Jūsų širdis trokšta vandens

Jūsų širdis trokšta vandens

Vasara, ko gero yra mėgstamiausias ir laukiamiausias metų laikas, dažniausiai siejamas su maloniais įspūdžiais. Vasarai, kaip ir kitiems metų laikams, priskiriami tam tikri būdingi sveikatos sutrikimai, šiuo atveju, nulemti aukštos lauko...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Medus su skoniais

Medus su skoniais

Ar kada esate ragavę šokoladinį medų? O braškinį? Ar kitokio skonio? Ne?! Tai laikas tą padaryti. www.serksnomedus.lt – tai išskirtinė medaus kokybė. Toks medus mus pasiekia tiesiai iš bitininkystės ūkio Lietuvoje. Produkcijos pasirinkimas :...


Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Nacionalinio Olandijos visuomenės sveikatos instituto mokslininkai įrodė, kad daug šviežių vaisių ir daržovių valgantiems rūkaliams kyla didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Tai jie išsiaiškino ištyrę beveik pusės milijono žmonių iš...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...


Daržovių sulčių galia

Daržovių sulčių galia

Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...


Sveikas maistas – tik iliuzija?

Sveikas maistas – tik iliuzija?

Lietuviška mėsa ir grūdai yra visiškai sveiki ir labai vertinami pasaulyje – tokiais argumentais ginasi verslininkai, viešai kaltinami nešvariais maisto pramonės užkulisiais. Tačiau parduotuvėse produktų be cheminių medžiagų beveik nebeliko....


Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...


Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Kaune kuriamas Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centras, kuriame dirbsiantys mokslininkai ieškos būdų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių mitybą, kasdienio vartojimo produktų sudėtį priartinti prie sveikos mitybos reikalavimų, sintetinius...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9