Rugpjūčio 14d. Penktadienis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Peržiūrų skaičius: 23568
Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus maisto bei gėrimų vartojimas padeda išvengti anemijos (mažakraujystės) bei sunkios kaulų ligos osteoporozės.

Paaiškėjo, kad net nedidelių maitinimosi pokyčių dėka sveikata gerėja, o dar geresniam rezultatui pasiekti gydytojai rekomenduoja valgyti pusryčius ir maitintis įvairiai.

Asociacija prisijungė prie Sulčių ekspertų tarybos vykdomo visos Lietuvos eksperimento, kurio metu tūkstančiai žmonių visoje Lietuvoje 5 dienas iš eilės rytais gėrė po sulčių stiklinę, bei atliko kraujo tyrimus dvidešimčiai natūralias sultis gėrusiųjų bei dar dvidešimčiai tokių produktų nevartojusių Lietuvos įmonių kolektyvų. Tyrimuose dalyvavo per 120 žmonių, buvo atlikta 240 kraujo mėginių tyrimų, iš kurių paaiškėjo kalcio (Ca) ir geležies (Fe) kiekis kraujyje.Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės, gydytojos Dangiros Babenskienės, šių medžiagų kiekio kraujyje tyrimai leidžia nustatyti klastingų ligų požymius. "Jeigu kraujyje šių svarbių medžiagų trūksta, tuomet gali kilti paslėptos epidemijos - anemijos, osteporozės ir kitų negalavimų grėsmė. Šiuo metu Lietuvoje stebime liūdnas tendencijas - daugėja anemijos ir osteporozės atvejų, kurie vis dažniau diagnozuojami jaunesniems asmenims. Manau, kad pagrindinės blogėjančios statistikos priežastys - netinkamas maistas ir gyvenimo būdas, kenksmingi įpročiai", - sako laboratorinės diagnostikos gydytoja.

Gydytojai rekomenduoja valgyti pusryčius ir maitintis įvairiai

"Tinkamas maitinimasis – viena pagrindinių stiprios sveikatos sąlygų. Vis dėlto verta prisiminti Viduramžių alchemiko Paracelso žodžius, kas kiekvienas produktas yra ir vaistas, ir nuodas. Tos pačios tiesos galioja ir šiandieniame pasaulyje, tad patarčiau nepadauginti vienos rūšies maisto ir maitintis kuo įvairiau", - pasakoja Sulčių ekspertų tarybos narys doc. Vaidotas Urbonas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikų gydytojas.

Pasak kitos Sulčių ekspertų tarybos narės gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės, yra nustatyta, kad žmonių, kurie valgo pusryčius, mityba yra pilnavertiškesnė. Tokie žmonės gauna daugiau maistinių skaidulų, angliavandenių, mikronutrientų (vitamino A, C, B1 , B9, kalcio, cinko ir geležies) per dieną nei tie, kurie pusryčių nevalgo.

Kaip pasakoja A. Jauniškytė, tiriant paauglius pastebėta, kad nevalgantys pusryčių suvartoja daugiau riebaus maisto. O sveikas, tinkamas maitinimasis apsaugo organizmą nuo daugelio ligų išsivystymo: nuo nutukimo, antro tipo CD, mitybos nepakankamumo (į šią sąvoką įeina įvairių medžiagų stoka, pvz, mažakraujystė dėl geležies stokos, kalcio stoka, vitaminų stoka ir pan.), kai kurių vėžio rūšių, ir bendrai gerina organizmo funkcionavimą. Gydytojos dietologės teigimu, natūralu, kad gėrusių 5 dienas rytais sultis kraujo duomenys geresni, nes sultyse yra vitamino C, kuris padeda įsisavinti geležį.

Net nedidelės pastangos sveikiau maitintis gerina sveikatą

Tyrimų rezultatai parodė, kad net 98 proc. po eksperimento natūralias sultis gėrusių asmenų kraujyje geležies kiekis atitiko medikų rekomenduojamas normas. Tų, kurie natūralių sulčių nevartojo, geležies kraujyje tyrimai blogesni - tik 92 proc. asmenų kraujyje geležies kiekis atitiko normas.

Net 96 proc. sultis vartojusių asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas. Tų, kurie natūralių sulčių nevartojo, kalcio kraujyje tyrimai ženkliai blogesni - tik 82 proc. asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas.

"Laboratoriniai tyrimai parodė, kad net nedidelė pastanga sveikiau maitintis – pavyzdžiui, 5 dienas iš eilės gerti rytais sultis, gerina kokybinius sveikatos rodiklius. Dažnai žmonės klaidingai mano, kad jei gerai jaučiuosi, tai mano sveikata - puiki. Anaiptol taip nėra, nes dažniausiai ligų simtomai nejuntami, nors liga įsisenėjusi. Kraujo tyrimais galima diagnozuoti ligas ankstyvose stadijose ir užkirsti kelią ligų progresavimui, jei žmogus pakeičia maitinimosi įpročius - renkasi sveikesnį, mažiau riebalų ir daugiau vitaminų bei mineralinių medžiagų turintį racioną. Tai daug pigiau ir efektyviau negu gydyti įsisenėjusią ligą brangiais vaistais ar chirurginėmis operacijomis", - pastebi gydytoja Dangira Babenskienė.

Apie Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociaciją

Šiais metais į asociaciją susibūrę laboratorinės diagnostikos gydytojai siekia įvairiomis priemonėmis šviesti ir informuoti visuomenę apie šiuolaikines medicinos diagnostikos galimybes, profilaktinių diagnostikos priemonių būtinumą, kaip alternatyvą brangiam klinikiniam gydymui. Asociacija dalyvauja įvairiose visuomenės sveikatinimo programose, socialiniuose projektuose, skirtuose sveikatos apsaugai, profilaktikai ir sveikai gyvensenai. Ypatingą dėmesį asociacija skiria laboratorinei kraujo diagnostikai kaip vienai efektyviausių profilaktinės diagnostikos priemonių.

Apie Sulčių ekspertų tarybą ir visos Lietuvos sulčių vartojimo eksperimentą:

Sulčių ekspertų taryba, kurią sudaro gydytojai dietologai, kiti ekspertai bei sveiką gyvenimo būdą propaguojantys visuomenėje žinomi žmonės, jau antrus metus vykdo edukacinę kampaniją apie sveiką gyvenimo būdą bei sulčių naudingąsias savybes. Šiais metais Sulčių ekspertų tarybos nariai pakvietė į visos Lietuvos sulčių vartojimo eksperimentą, vykusį šį balandį. Vaikai ir suaugusieji kviečiami dalyvauti neįprastame eksperimente ir suburti kolektyvą. Tai - interaktyvus respublikinis sulčių gėrimo eksperimentas, kurio metu kiekvienas gali įsitikinti, kad sultys suteikia energijos ir žvalumo bei didina koncentraciją ir darbingumą. Daugiau informacijos: www.grynossultys.lt.

Kiaušiniai padeda numesti svorio

Kiaušiniai padeda numesti svorio

Žmonės, kurie pusryčiams suvalgo kiaušinių, visą dieną geriau kontroliuoja alkio jausmą ir jiems lengviau laikytis dietos. Tokią išvadą padarė amerikiečių mokslininkai iš Konektikuto universiteto. Tyrėjai domėjosi, kaip pusryčiai veikia sotumo...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite sumažinti antsvorį? Pasirodo, jūsų mama buvo teisi: valgykite pusryčius. Minesotos Universiteto (JAV) mokslininkai 5 metų laikotarpiu tyrė daugiau nei 2000 paauglių, ir nustatė, jog tie, kurie reguliariai nevalgydavo rytais, svėrė apie...


Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Inspektoriai uždraudė iš Kinijos įvežti beveik 6 tonas saldainių, kuriuose rasta neleistinų maisto priedų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad uždrausta importuoti apie 5,74 tonos saldainių "Cool candy with tattoo" iš...


Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...


Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Vasarą bakterinės infekcijos tyko ne tik ant neplautų uogų ar vaisių, bet ir nepkankamai termiškai apdorotos mėsos, net balutėje prie jūros. Klaipėdos universitetinės ligoninės 1-ojo (vaikų) infekcinių ligų skyriaus vedėjas Antanas Narvilas...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...


Actas

Actas

Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...


Vegetarizmas

Vegetarizmas

Vegetarizmas - mitybos būdas, kai nevalgoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Tarkim veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo...


Vitamininga žaluma

Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies,...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Lapkričio 8 oji - sveikos mitybos diena. Ta proga, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas (KU SvMF), ragina atkreipti dėmesį į tąi, ką valgome. Skelbiama, kad atlikti tyrimai rodo, kad žmonės vartoja per daug riebalų, per mažai...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Jelapenai, habanero ir serrano pipirai ne tik palengvina kvėpavimą, tačiau ir padidina kūno temperatūrą bei gali būti naudingi jūsų talijos linijai. Aitrieji pipirai savo sudėtyje turi aktyvaus komponento kapsaicino, kuris nusiunčia žinutę...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Įsibėgėjus grybų sezonui į Radiacinės saugos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos kreipiasi sunerimę gyventojai. Prisiminę avariją Černobylio atominėje elektrinėje, jie vis dar baiminasi dėl grybų taršos, norėtų įsitikinti, kad grybai,...


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9