Birželio 26d. Sekmadienis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Peržiūrų skaičius: 23568
Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus maisto bei gėrimų vartojimas padeda išvengti anemijos (mažakraujystės) bei sunkios kaulų ligos osteoporozės.

Paaiškėjo, kad net nedidelių maitinimosi pokyčių dėka sveikata gerėja, o dar geresniam rezultatui pasiekti gydytojai rekomenduoja valgyti pusryčius ir maitintis įvairiai.

Asociacija prisijungė prie Sulčių ekspertų tarybos vykdomo visos Lietuvos eksperimento, kurio metu tūkstančiai žmonių visoje Lietuvoje 5 dienas iš eilės rytais gėrė po sulčių stiklinę, bei atliko kraujo tyrimus dvidešimčiai natūralias sultis gėrusiųjų bei dar dvidešimčiai tokių produktų nevartojusių Lietuvos įmonių kolektyvų. Tyrimuose dalyvavo per 120 žmonių, buvo atlikta 240 kraujo mėginių tyrimų, iš kurių paaiškėjo kalcio (Ca) ir geležies (Fe) kiekis kraujyje.Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės, gydytojos Dangiros Babenskienės, šių medžiagų kiekio kraujyje tyrimai leidžia nustatyti klastingų ligų požymius. "Jeigu kraujyje šių svarbių medžiagų trūksta, tuomet gali kilti paslėptos epidemijos - anemijos, osteporozės ir kitų negalavimų grėsmė. Šiuo metu Lietuvoje stebime liūdnas tendencijas - daugėja anemijos ir osteporozės atvejų, kurie vis dažniau diagnozuojami jaunesniems asmenims. Manau, kad pagrindinės blogėjančios statistikos priežastys - netinkamas maistas ir gyvenimo būdas, kenksmingi įpročiai", - sako laboratorinės diagnostikos gydytoja.

Gydytojai rekomenduoja valgyti pusryčius ir maitintis įvairiai

"Tinkamas maitinimasis – viena pagrindinių stiprios sveikatos sąlygų. Vis dėlto verta prisiminti Viduramžių alchemiko Paracelso žodžius, kas kiekvienas produktas yra ir vaistas, ir nuodas. Tos pačios tiesos galioja ir šiandieniame pasaulyje, tad patarčiau nepadauginti vienos rūšies maisto ir maitintis kuo įvairiau", - pasakoja Sulčių ekspertų tarybos narys doc. Vaidotas Urbonas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikų gydytojas.

Pasak kitos Sulčių ekspertų tarybos narės gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės, yra nustatyta, kad žmonių, kurie valgo pusryčius, mityba yra pilnavertiškesnė. Tokie žmonės gauna daugiau maistinių skaidulų, angliavandenių, mikronutrientų (vitamino A, C, B1 , B9, kalcio, cinko ir geležies) per dieną nei tie, kurie pusryčių nevalgo.

Kaip pasakoja A. Jauniškytė, tiriant paauglius pastebėta, kad nevalgantys pusryčių suvartoja daugiau riebaus maisto. O sveikas, tinkamas maitinimasis apsaugo organizmą nuo daugelio ligų išsivystymo: nuo nutukimo, antro tipo CD, mitybos nepakankamumo (į šią sąvoką įeina įvairių medžiagų stoka, pvz, mažakraujystė dėl geležies stokos, kalcio stoka, vitaminų stoka ir pan.), kai kurių vėžio rūšių, ir bendrai gerina organizmo funkcionavimą. Gydytojos dietologės teigimu, natūralu, kad gėrusių 5 dienas rytais sultis kraujo duomenys geresni, nes sultyse yra vitamino C, kuris padeda įsisavinti geležį.

Net nedidelės pastangos sveikiau maitintis gerina sveikatą

Tyrimų rezultatai parodė, kad net 98 proc. po eksperimento natūralias sultis gėrusių asmenų kraujyje geležies kiekis atitiko medikų rekomenduojamas normas. Tų, kurie natūralių sulčių nevartojo, geležies kraujyje tyrimai blogesni - tik 92 proc. asmenų kraujyje geležies kiekis atitiko normas.

Net 96 proc. sultis vartojusių asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas. Tų, kurie natūralių sulčių nevartojo, kalcio kraujyje tyrimai ženkliai blogesni - tik 82 proc. asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas.

"Laboratoriniai tyrimai parodė, kad net nedidelė pastanga sveikiau maitintis – pavyzdžiui, 5 dienas iš eilės gerti rytais sultis, gerina kokybinius sveikatos rodiklius. Dažnai žmonės klaidingai mano, kad jei gerai jaučiuosi, tai mano sveikata - puiki. Anaiptol taip nėra, nes dažniausiai ligų simtomai nejuntami, nors liga įsisenėjusi. Kraujo tyrimais galima diagnozuoti ligas ankstyvose stadijose ir užkirsti kelią ligų progresavimui, jei žmogus pakeičia maitinimosi įpročius - renkasi sveikesnį, mažiau riebalų ir daugiau vitaminų bei mineralinių medžiagų turintį racioną. Tai daug pigiau ir efektyviau negu gydyti įsisenėjusią ligą brangiais vaistais ar chirurginėmis operacijomis", - pastebi gydytoja Dangira Babenskienė.

Apie Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociaciją

Šiais metais į asociaciją susibūrę laboratorinės diagnostikos gydytojai siekia įvairiomis priemonėmis šviesti ir informuoti visuomenę apie šiuolaikines medicinos diagnostikos galimybes, profilaktinių diagnostikos priemonių būtinumą, kaip alternatyvą brangiam klinikiniam gydymui. Asociacija dalyvauja įvairiose visuomenės sveikatinimo programose, socialiniuose projektuose, skirtuose sveikatos apsaugai, profilaktikai ir sveikai gyvensenai. Ypatingą dėmesį asociacija skiria laboratorinei kraujo diagnostikai kaip vienai efektyviausių profilaktinės diagnostikos priemonių.

Apie Sulčių ekspertų tarybą ir visos Lietuvos sulčių vartojimo eksperimentą:

Sulčių ekspertų taryba, kurią sudaro gydytojai dietologai, kiti ekspertai bei sveiką gyvenimo būdą propaguojantys visuomenėje žinomi žmonės, jau antrus metus vykdo edukacinę kampaniją apie sveiką gyvenimo būdą bei sulčių naudingąsias savybes. Šiais metais Sulčių ekspertų tarybos nariai pakvietė į visos Lietuvos sulčių vartojimo eksperimentą, vykusį šį balandį. Vaikai ir suaugusieji kviečiami dalyvauti neįprastame eksperimente ir suburti kolektyvą. Tai - interaktyvus respublikinis sulčių gėrimo eksperimentas, kurio metu kiekvienas gali įsitikinti, kad sultys suteikia energijos ir žvalumo bei didina koncentraciją ir darbingumą. Daugiau informacijos: www.grynossultys.lt.


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...


Kai kurios picos turi daugiau druskos negu sūriausiu laikomo Atlanto vanduo

Kai kurios picos turi daugiau druskos negu sūriausiu laikomo Atlanto vanduo

Picerijos ir restoranai kepa picas, kuriose druskos būna daugiau negu Atlanto vandenyno vandenyje, teigia Didžiosios Britanijos sveikatos organizacijos. Vienas tyrimas parodė, kad picerijų picose būna pustrečio karto daugiau druskos negu prekybos...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Ekologiška Daujėnų duonos gira

Ekologiška Daujėnų duonos gira

Gira - vienas iš nacionalinių gėrimų, atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje ir ypač išplitusi nuo XVI a. Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė, joje gausu vitamino B. Mūsų probočiai gira ir troškulį malšindavo, ir...


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Baltieji ir raudonieji serbentai

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 666 susirgimų atvejai (2009 m. sirgo 2069 žmonės, 2008 m. – 3159). Daugiausiai salmoneliozės atvejų užregistruota atšilus orams, pvz. per šių metų...


Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...


Jūsų širdis trokšta vandens

Jūsų širdis trokšta vandens

Vasara, ko gero yra mėgstamiausias ir laukiamiausias metų laikas, dažniausiai siejamas su maloniais įspūdžiais. Vasarai, kaip ir kitiems metų laikams, priskiriami tam tikri būdingi sveikatos sutrikimai, šiuo atveju, nulemti aukštos lauko...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami negerkite vandens, kavos, arbatos ar kitų skysčių. Šios taisyklės būtina laikytis. Gyvūnai ėsdami vandens nelaka, todėl pavyzdį imkime iš gamtos. Sakoma, jog valgio metu išgertas skystis skatina skrandžio sulčių sekreciją ir todėl...


Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Didžiojoje Britanijoje gyvenantis dvylikametis Tylor Savage neturi galimybės pasiteirauti, kas bus pietums. Tai bus vištiena arba tunas su morkomis ir bulvėmis ir galbūt truputis vynuogių ar obuolys. Tai - vienintelės maisto rūšys, kurioms jis...


Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


Apie sausainius nekalėdinius

Apie sausainius nekalėdinius

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai. Noriu pakalbėti apie...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Detoksikacijos teorija

Detoksikacijos teorija

Jūs jau žinote, kaip svarbu iš organizmo pašalinti toksines atliekas.Atminkite, kad toksinės medžiagos jūsų organizme kaupėsi dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt ir net daugiau metų, tad jų pašalinimas negali įvykti per vieną dieną.Tačiau yra...


Kviečių košė padės sustiprėti

Kviečių košė padės sustiprėti

Kviečiai savo maistine verte neprilygsta grikiams, avižoms ar ryžiams, bet vis tiek laikomi labai vertingu maisto produktu. Kviečių košė rekomenduojama nutukus, sergant ateroskleroze, užkietėjus viduriams. Bet nerekomenduojama ją valgyti sergant...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9