Rugsėjo 19d. Ketvirtadienis

Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Peržiūrų skaičius: 23132
Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Šiandien dažnas neįsivaizduoja gyvenimo be mikrobangų krosnelės, nors išsamus nepriklausomas tyrimas, kaip mikrobangos paveikia maistą, per kelis dešimtmečius taip ir nebuvo atliktas. Pavieniai tyrimai atskleidžia skandalingus rezultatus, tačiau dėl menkos jų apimties mokslinėje visuomenėje jie nepripažįstami. Lietuvos specialistų nuomonės šiuo klausimu išsiskiria, tačiau dalis jų primygtinai rekomenduoja mikrobangų krosnelėje nešildyti riebalų turinčio maisto, nes pastarasis netenka ypač svarbių mums medžiagų, kurių iš niekur kitur negauname.

Mokslininkai fiksavo neigiamus kraujo, virškinimo ir kitų sistemų pokyčius

Pasaulio sveikatos organizacija, apibendrinusi esamas studijas, yra paskelbusi išvadą, kad mikrobangų spinduliai nedaro kenksmingo poveikio nei žmogui, nei maistui. Jautrūs joms gali būti tik širdies stimuliatoriai, todėl jį turintiems žmonėms rekomenduojama nestovėti šalia veikiančio prietaiso. Oficialūs mokslo šaltiniai teigia, kad moksliniais tyrimais neįrodyta, kad ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje, būtų daroma žala baltymams, taip pat nesusidaro laisvųjų radikalų, nes mikrobangų krosnelė nesukelia riebalų oksidacijos, nesuyra ir mineralinės medžiagos, išskyrus vitaminą B12, kuris saugo nuo mažakraujystės. Taigi nurodoma vienintelė grėsmė: jei žmogus valgo nuolat mikrobangų krosnelėje gaminamą maistą, iškyla mažakraujystės išsivystymo rizika.

Tuo tarpu pavieniai mokslininkai jau keletą dešimtmečių bando įrodyti, kad mikrobangų krosnelėse gamintas maistas kenkia žmogaus sveikatai. Mikrobangų krosnelių priešininkai dažnai prisimena prieš 20 metų įvykusį atvejį, kai JAV ligoninės pacientas mirė nuo anafilaksinio šoko, kai jam buvo perpiltas kraujas, iki kūno temperatūros pašildytas mikrobangų krosnelėje. Anot jų, tai rimtas pretekstas tyrinėti šio prietaiso poveikį giliau.

Keli mokslininkai eksperimentavo su augalais. Vieni jų buvo laistomi paprastu vandeniu, kiti – mikrobangų krosnelėje pašildytu ir atvėsintu vandeniu. Nuo pastarojo augalai esą labai greitai sunyko.

Taip pat buvo atliktas tyrimas su savanoriais, kurie penkias dienas į tuščią skrandį gaudavo žalio pieno, pašildyto ant viryklės pieno, pasterizuoto pieno, pakaitinto mikrobangų krosnelėje pieno bei šviežių daržovių, pagamintų tradiciškai iš daržovių, paprastai atšildytų šaldytų daržovių, tų pačių daržovių, atšildytų ir pagamintų mikrobangų krosnelėje. Prieš valgį ir po jo buvo imami kraujo mėginiai. Žmonių, kurie valgė mikrobangų krosnelėje apdorotą maistą, kraujyje buvo nustatyti žymūs pokyčiai, bylojantys apie kraujo degeneraciją, kuri vyksta vystantis kraujo vėžiui. Anot tyrėjų, mikrobangos suardo ir deformuoja maisto molekules ir sukuria naujus junginius, kurie mūsų organizmui nėra įprasti.

Radiosteziologas Jonas Jukonis, savo asmeninėje svetainėje www.biotronika.lt teigė, kad yra tyrimų, įrodančių, kad mikrobangų krosnelėje sunaikinamos bet kokio maisto maistingosios savybės. Maistas netenka net iki 90 proc. savo gyvybinės vertės, nes yra sudraskomi natūralūs gamtiniai baltymai, kurie susimaišo su vandens molekulėmis. Taip susidaro toksiški ir kancerogeniniai junginiai. Elementarių maistingųjų medžiagų dalelių sudraskymo padarinys – sutrikimai virškinimo sistemoje, medžiagų apykaitos sutrikimai.

Anot lietuvių mokslininko, surinkusio visą įmanomą medžiagą apie darytus tyrimus, mikrobangų krosnelėje sukuriama šiluma aukšto dažnio srove su pastovia poliškumo kaita (2,5 milijardų per sekundę) medžiagai. Tai sukelia šiluminę trintį, dėl kurios maistas tampa nemaistingas. Žmogaus kūno imuninė sistema reaguoja į pažeistas molekulines struktūras panašiai kaip į nuodus – gynyba, todėl kraujo kokybė kinta taip pat, kaip susirgimo vėžiu procese.

Yra ir dar griežtesnių vertinimų: teigiama, kad mikrobangų krosnelėje gamintų ar pašildytų maisto produktų vartojimas sukelia riziką susirgti žarnyno audinių vėžiu, bendrą periferinių audinių degeneraciją su palaipsniniu virškinimo sistemos sunaikinimu. Sumažėja biologinė galimybė įsisavinti maistingąsias medžiagas, nes mikrobangų paveiktas organizmas nebegali jų įsisavinti.

Geriau badauti nei valgyti bevertį maistą?

Dietologės Jūratės Dobrovolskienės teigimu, dietologai panašių grėsmių sveikatai neįžvelgia. Anot jos, saugotis reikėtų tik mikrobangų, kurios spinduliuojamos į išorę.

"Pats maistas nesuplėšomas, kažkaip nepakeičiamas, juolab kad visi kiti maisto ruošimo būdai jį taip pat pakeičia ir sumažina jo vertę. Tų visų rašliavų apie mistinius baltymų "suvėžėjimus", kurie sukelia gastrogeninius reiškinius, dietologai nepalaiko. Tuo tarpu ir pašildymo laikas, ir riebalų nevartojimas, nes krosnelėje galima gaminti maistą be riebalų, yra privalumai. Sveikiau pašildyti mikrobangų krosnelėje nei riebaluose ant keptuvės. Beje, maisto pašildymas niekada nerekomenduojamas kaip pagrindinis valgymo būdas, tačiau tai yra geriau nei kramsnoti sausą maistą", – aiškino pašnekovė.

Anot jos, sveikiausia produktus troškinti garuose arba vandenyje, toliau seka sausas kepimas be riebalų, nes deginti riebalai – vienas labiausiai paplitusių kancerogenų.

Kauno technologijos universiteto Maisto instituto Technologijos mokslo laboratorijos vedėjas dr. Algis Liutkevičius ne taip seniai atsiradusią naujovę vertina atsargiau.

"Autoriai teigia, kad veikiant mikrobangoms, kiekviena maisto molekulė, pasižyminti dipolinėmis savybėmis, t. y. turinti priešingo ženklo elektros krūvius kiekvienos molekulės gale, yra vartoma kelis milijardus kartų per sekundę, todėl labai sparčiai įkaista.

Šio vartymo metu vitaminų ir mineralų netektis yra minimali, tačiau visiškai suardoma riebalų ir rūgščių struktūra. Todėl mikrobangų krosnelėje nereikėtų kaitinti maisto, kuriame yra aliejų ar kitų riebalų, pavyzdžiui, bet kokio riebaluose gaminto maisto, pieno produktų, riešutų, sėklų, nes tuomet lieka suardyta struktūra. Suardomos riebalų rūgštys, turinčios mums būtinų vitaminų, kurių nekompensuoja joks kitas maistas.

Šiuo atžvilgiu taip paruoštas maistas tampa visiškai nevertingas. O kai mums reikalingų medžiagų kompleksas išbalansuojamas, būna labai blogai. Kai kurie autoriai teigia, kad geriau visai badauti nei valgyti bevertį maistą", – teigė mokslininkas.

Anot A. Liutkevičiaus, nepriklausomų tyrimų, kaip mikrobangos veikia maistą, praktiškai nėra. Tik dėl elektromagnetinės spinduliuotės patariama išlaikyti bent trijų metrų atstumą nuo veikiančios mikrobangų krosnelės. Tuo tarpu minėti amerikiečių tyrimai – pernelyg mažos apimties.

"Norint patvirtinti kokį nors teiginį, reikia atlikti ne vieną didelės apimties studiją. Pavyzdžiui, japonai nustatė, kad pieno baltymų įvedimas į produktą mažina kraujo spaudimą. Patvirtinti šiam teiginiui buvo atlikta apie 20 nepriklausomų studijų. Ypač atsargiai tokius teiginius tvirtina Europa – reikia labai daug tyrimų. Taigi kartais technika aplenkia tyrimus.

Amerikoje mikrobangų krosnelės naudojamos jau 30 metų. Amerikos gyventojų gyvenimo trukmė nėra bloga, tik labai stori jie vaikšto. Kita vertus, gyvenimo trukmę lemia daugybė veiksnių, taip pat ir ekonominė gerovė", – teigė mokslininkas.

Technologijos.lt


Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...


Per pusryčius - kruopų košė

Per pusryčius - kruopų košė

Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...


Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Dieta be duonos – nieko verta

Dieta be duonos – nieko verta

Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų. "Norite sulieknėti, pirmiausiai...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...


Neerzink skrandžio

Neerzink skrandžio

Kaip pažaboti klastingą gastritą, kuriam šaltasis metas – pats paūmėjimo laikas? Gastrito priežasčių gali būti daug: prastos kokybės maistas, įprotis užkandžiauti stovint, dažnos emocinės perkrovos... Galų gale imame liguistai reaguoti į...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Tinkama mityba padeda ne tik nepriaugti svorio, apsisaugoti nuo širdies ar kraujagyslių ligų, tačiau ir lavinti atmintį. Tereikia žinoti 9 maisto produktus ir gėrimus. Kaip praneša portalas CookingLight.com, nėra jokio gydymo, kuris įveiktų...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


E neliks tik produktų pavadinimuose

E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9