Gegužės 21d. Šeštadienis

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Peržiūrų skaičius: 29036
Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Dėl maisto ir vaistų sąveikos gali pernelyg sumažėti ar padidėti gydomasis jų poveikis, atsirasti perdozavimo ir apsinuodijimo pavojus, pasireikšti nemalonios šalutinės reakcijos. Kaip išvengti šių pasekmių, pasakojo dietologė Kristina Jasmontienė.

- Kokių maisto produktų ir kokiais atvejais negalima vartoti su vaistais?

- Pavyzdžiui, su depresijai gydyti skirtais vaistais - MAO inhibitoriais negalima vartoti maisto produktų, turinčių daug tiramino: čederio, mėlynųjų sūrių, sausų rūkytų dešrų, saliamio, sojos padažo, sojos varškės. Mat dėl tiramino poveikio susitraukia kraujagyslės ir labai padidėja hipertenzinės krizės pavojus. Raudonas, baltas vynas, kava, kola, pica šiuo atveju turėtų būti vartojami saikingai, nedideliais kiekiais.

Dieta, kurioje gausu daug skaidulų turinčių produktų - daržovių, kruopų, duonos gaminių, gali sumažinti triciklių antidepresantų (amitriptilino) įsisavinimą, nes vaistas prilimpa prie skaidulų ir gydomasis jo efektas būna gerokai mažesnis.

Su daug fitatų turinčiu maistu - kviečių sėlenomis, avižiniais dribsniais - netinka vartoti kai kurių širdies ritmo sutrikimams gydyti skirtų vaistų, pavyzdžiui, digoksino. Šiuo atveju vaisto sudėtinės dalys taip pat prilimpa prie maisto ir nepasiekia savo tikrojo tikslo.

Kartu su maistu nederėtų vartoti vaistų nuo osteoporozės, nes jų įsisavinimas gali sumažėti net 50 procentų. Pavyzdžiui, tokio populiaraus preparato kaip fosamaksas negalima gerti ką tik pavalgius ar vos prieš valgį.

Tetraciklinų grupės antibiotikai nevartotini kartu su pieno produktais, mat dėl to susidaro kalcio chelatai ir vaistų poveikis būna mažesnis nei turėtų. Pieno produktus reikėtų vartoti 2-6 valandas prieš vartojant antibiotikus arba po jų.

Greipfrutai su vaistais - tabu

- Kuo pavojingas greipfrutų, jų sulčių ir medikamentų derinys?

- Greipfrutų, jų sulčių nerekomenduojama vartoti kartu su daugeliu geriamųjų vaistų. Mat dėl jų sąveikos kuriam laikui nuslopinamas vaistus apdorojančios fermentų sistemos veikimas. Todėl medikamentų poveikis pasidaro labai stiprus, iškyla perdozavimo pavojus. Itin dėmesingi turėtų būti simvastatinus - vaistus nuo padidėjusio cholesterolio kiekio vartojantys žmonės, taip pat populiarius kardiologinius preparatus - kalcio kanalų blokatorius geriantys ligoniai.

- Ar yra maisto bei gėrimų, padedančių įsisavinti vaistą?

- Įvardyčiau tik vieną atvejį: geležies preparatai įsisavinami geriau, jei vartojami kartu su daug vitamino C turinčiais produktais. Tai išimtis, kai leidžiama ar net rekomenduojama preparatus užsigerti ne vandeniu, o pavyzdžiui, apelsinų sultimis.

- Kodėl vaistams užgerti tinka tik vanduo?

- Mūsų žmonės dažnai neteisingai supranta, kas yra skysčiai, jais laiko net sriubą ar arbūzo minkštimą. Skystis yra tik vanduo. Juo dar gali būti vadinama nesaldinta arbata. Sultys, pienas yra maistas. Užgėrus jais vaistus gali sumažėti terapinis efektas, kilti šalutinis poveikis, perdozavimo pavojus. Jei nuolat užgeriama ne tuo, kuo reikia, atsiranda mitybos, uoslės, apetito pokyčių. Ilgą laiką chemoterapinius vaistus vartojantys ligoniai būna išsekę dėl ligos, bet turi įtakos ir vaistų poveikis. Jei šie vaistai nuolat vartojami netinkamai, užgeriami ne tuo, kuo reikia, tai taip pat gali tapti apetito nusilpimo priežastimi.

Prieš valgį ir po jo

- Kodėl vienus medikamentus reikia vartoti prieš, kitus - po valgio, trečius - jo metu?

- Dažnai nežinoma, ką reiškia vartoti vaistus prieš valgį ar po jo, nes medikamentų pakuotėje paprastai nenurodomas tikslus valandų skaičius. Šis tarpas yra 2-6 valandos iki valgymo ar po jo. Jei žmogus geria vaistus valandą prieš valgį ar po jo, tai reiškia, kad vartoja juos valgio metu. Deja, į vartojimo rekomendacijas dažnai nekreipiama dėmesio, o nebūtais dalykais apkaltinamas vaistas. Tačiau nurodymai rašomi ne veltui. Dėl organizme vykstančių sudėtingų cheminių reakcijų vaisto poveikis gali būti nepakankamas. Be to, gali padidėti jo toksiškumas, atsirasti sankaupų organizme, pasireikšti šalutinės reakcijos, iš kurių dažniausios - pykinimas, šleikštulys, apetito pokyčiai, keistas skonis burnoje, galvos svaigimas.

Dvigubi nuodai

- Dažnas nekreipia dėmesio ir į nurodymą su vaistais nevartoti alkoholio.

- Apstu pavyzdžių, kai iš pobūvio grįžęs žmogus nusprendžia, kad rytoj jam skaudės galvą, tad dar iš vakaro išgeria paracetamolio ar aspirino. Tačiau tai - ne išeitis. Ypač pavojinga su alkoholiu vartoti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, skausmo malšinamuosius preparatus. Mat vaistai apdorojami kepenyse, alkoholį taip pat skaldo jų fermentai. Todėl labai padidėja poveikis šiam organui, kyla kepenų pažeidimo pavojus. Raminamieji, migdomieji preparatai, vartojami kartu su alkoholiu, gali sukelti dar didesnį centrinės nervų sistemos slopinimą. Taip elgiantis rizikuojama netekti gyvybės. Vartojant alkoholį su aspirinu, ibufenu bei kitais panašiais vaistais padidėja kraujavimo iš skrandžio tikimybė. Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, ypač senesnės kartos, erzina skrandžio gleivinę ir ilgai vartojami gali paskatinti opaligės atsiradimą. Alkoholis irgi erzina skrandžio gleivinę - tad geriant jį kartu su vaistais pažeidimų rizika padvigubėja.

- Maisto papildų vartojimas kartu su vaistais taip pat nėra nekaltas.

- Į tai būtina atsižvelgti. Pavyzdžiui, žmogus vartoja kalio papildus ir dar šlapimą varančius vaistus, sulaikančius kalį organizme. Tada atsiranda per didelės šios medžiagos sankaupos, o tai gali lemti širdies ritmo sutrikimus. Kiekvienos medžiagos organizme turi būti tiek, kiek reikia, ne daugiau ar mažiau. Jei jums paskyrė kokį nors medikamentą, o dar vartojate maisto papildus, apie tai būtina pasakyti gydančiam specialistui.


Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


JUODŲJŲ UOGŲ NAUDA SVEIKATAI

JUODŲJŲ UOGŲ NAUDA SVEIKATAI

Subalansuota, sveika mityba yra neatsiejama sveiko žmogaus organizmo dalis ir ligų profilaktikos elementas, tai sveikos gyvensenos pagrindas, nuo kurio priklauso fizinis ir protinis žmogaus vystymasis, darbingumas, gyvenimo trukmė. Dėl šios...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...


Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Tačiau tai nereiškia, kad riekia griebtis įmantrių dietų. Saikingas valgymas ir mažiau streso – tai, ko reikia norint apsaugoti skrandį ir pilvą. "Turbūt daugeliui vaikystėje mama sakė – valgydamas neskubėk. Iš tiesų, moksliniais...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Pasaulyje yra daugiau, nei 170 milijonų žmonių, kenčiančių nuo žvynelinės. Net apie 120 tūkstančių gyvena Lietuvoje. Gydytoja Jelena Tulčina sako, kad liga jaunėja. „Jauniausiam mano pacientui buvo vos metukai. Tėvams dermatologai liepia...


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Šiam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, kai...


Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 666 susirgimų atvejai (2009 m. sirgo 2069 žmonės, 2008 m. – 3159). Daugiausiai salmoneliozės atvejų užregistruota atšilus orams, pvz. per šių metų...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Bėgant metams, žmogaus organizmo poreikiai keičiasi. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis skirtingo amžiaus žmonėms verta praturtinti racioną. Vyresniems nei 20 metų žmonėms reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje...


Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Maisto terapija padeda būti sveikam

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9