Sausio 22d. Trečiadienis

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Peržiūrų skaičius: 29036
Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Dėl maisto ir vaistų sąveikos gali pernelyg sumažėti ar padidėti gydomasis jų poveikis, atsirasti perdozavimo ir apsinuodijimo pavojus, pasireikšti nemalonios šalutinės reakcijos. Kaip išvengti šių pasekmių, pasakojo dietologė Kristina Jasmontienė.

- Kokių maisto produktų ir kokiais atvejais negalima vartoti su vaistais?

- Pavyzdžiui, su depresijai gydyti skirtais vaistais - MAO inhibitoriais negalima vartoti maisto produktų, turinčių daug tiramino: čederio, mėlynųjų sūrių, sausų rūkytų dešrų, saliamio, sojos padažo, sojos varškės. Mat dėl tiramino poveikio susitraukia kraujagyslės ir labai padidėja hipertenzinės krizės pavojus. Raudonas, baltas vynas, kava, kola, pica šiuo atveju turėtų būti vartojami saikingai, nedideliais kiekiais.

Dieta, kurioje gausu daug skaidulų turinčių produktų - daržovių, kruopų, duonos gaminių, gali sumažinti triciklių antidepresantų (amitriptilino) įsisavinimą, nes vaistas prilimpa prie skaidulų ir gydomasis jo efektas būna gerokai mažesnis.

Su daug fitatų turinčiu maistu - kviečių sėlenomis, avižiniais dribsniais - netinka vartoti kai kurių širdies ritmo sutrikimams gydyti skirtų vaistų, pavyzdžiui, digoksino. Šiuo atveju vaisto sudėtinės dalys taip pat prilimpa prie maisto ir nepasiekia savo tikrojo tikslo.

Kartu su maistu nederėtų vartoti vaistų nuo osteoporozės, nes jų įsisavinimas gali sumažėti net 50 procentų. Pavyzdžiui, tokio populiaraus preparato kaip fosamaksas negalima gerti ką tik pavalgius ar vos prieš valgį.

Tetraciklinų grupės antibiotikai nevartotini kartu su pieno produktais, mat dėl to susidaro kalcio chelatai ir vaistų poveikis būna mažesnis nei turėtų. Pieno produktus reikėtų vartoti 2-6 valandas prieš vartojant antibiotikus arba po jų.

Greipfrutai su vaistais - tabu

- Kuo pavojingas greipfrutų, jų sulčių ir medikamentų derinys?

- Greipfrutų, jų sulčių nerekomenduojama vartoti kartu su daugeliu geriamųjų vaistų. Mat dėl jų sąveikos kuriam laikui nuslopinamas vaistus apdorojančios fermentų sistemos veikimas. Todėl medikamentų poveikis pasidaro labai stiprus, iškyla perdozavimo pavojus. Itin dėmesingi turėtų būti simvastatinus - vaistus nuo padidėjusio cholesterolio kiekio vartojantys žmonės, taip pat populiarius kardiologinius preparatus - kalcio kanalų blokatorius geriantys ligoniai.

- Ar yra maisto bei gėrimų, padedančių įsisavinti vaistą?

- Įvardyčiau tik vieną atvejį: geležies preparatai įsisavinami geriau, jei vartojami kartu su daug vitamino C turinčiais produktais. Tai išimtis, kai leidžiama ar net rekomenduojama preparatus užsigerti ne vandeniu, o pavyzdžiui, apelsinų sultimis.

- Kodėl vaistams užgerti tinka tik vanduo?

- Mūsų žmonės dažnai neteisingai supranta, kas yra skysčiai, jais laiko net sriubą ar arbūzo minkštimą. Skystis yra tik vanduo. Juo dar gali būti vadinama nesaldinta arbata. Sultys, pienas yra maistas. Užgėrus jais vaistus gali sumažėti terapinis efektas, kilti šalutinis poveikis, perdozavimo pavojus. Jei nuolat užgeriama ne tuo, kuo reikia, atsiranda mitybos, uoslės, apetito pokyčių. Ilgą laiką chemoterapinius vaistus vartojantys ligoniai būna išsekę dėl ligos, bet turi įtakos ir vaistų poveikis. Jei šie vaistai nuolat vartojami netinkamai, užgeriami ne tuo, kuo reikia, tai taip pat gali tapti apetito nusilpimo priežastimi.

Prieš valgį ir po jo

- Kodėl vienus medikamentus reikia vartoti prieš, kitus - po valgio, trečius - jo metu?

- Dažnai nežinoma, ką reiškia vartoti vaistus prieš valgį ar po jo, nes medikamentų pakuotėje paprastai nenurodomas tikslus valandų skaičius. Šis tarpas yra 2-6 valandos iki valgymo ar po jo. Jei žmogus geria vaistus valandą prieš valgį ar po jo, tai reiškia, kad vartoja juos valgio metu. Deja, į vartojimo rekomendacijas dažnai nekreipiama dėmesio, o nebūtais dalykais apkaltinamas vaistas. Tačiau nurodymai rašomi ne veltui. Dėl organizme vykstančių sudėtingų cheminių reakcijų vaisto poveikis gali būti nepakankamas. Be to, gali padidėti jo toksiškumas, atsirasti sankaupų organizme, pasireikšti šalutinės reakcijos, iš kurių dažniausios - pykinimas, šleikštulys, apetito pokyčiai, keistas skonis burnoje, galvos svaigimas.

Dvigubi nuodai

- Dažnas nekreipia dėmesio ir į nurodymą su vaistais nevartoti alkoholio.

- Apstu pavyzdžių, kai iš pobūvio grįžęs žmogus nusprendžia, kad rytoj jam skaudės galvą, tad dar iš vakaro išgeria paracetamolio ar aspirino. Tačiau tai - ne išeitis. Ypač pavojinga su alkoholiu vartoti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, skausmo malšinamuosius preparatus. Mat vaistai apdorojami kepenyse, alkoholį taip pat skaldo jų fermentai. Todėl labai padidėja poveikis šiam organui, kyla kepenų pažeidimo pavojus. Raminamieji, migdomieji preparatai, vartojami kartu su alkoholiu, gali sukelti dar didesnį centrinės nervų sistemos slopinimą. Taip elgiantis rizikuojama netekti gyvybės. Vartojant alkoholį su aspirinu, ibufenu bei kitais panašiais vaistais padidėja kraujavimo iš skrandžio tikimybė. Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, ypač senesnės kartos, erzina skrandžio gleivinę ir ilgai vartojami gali paskatinti opaligės atsiradimą. Alkoholis irgi erzina skrandžio gleivinę - tad geriant jį kartu su vaistais pažeidimų rizika padvigubėja.

- Maisto papildų vartojimas kartu su vaistais taip pat nėra nekaltas.

- Į tai būtina atsižvelgti. Pavyzdžiui, žmogus vartoja kalio papildus ir dar šlapimą varančius vaistus, sulaikančius kalį organizme. Tada atsiranda per didelės šios medžiagos sankaupos, o tai gali lemti širdies ritmo sutrikimus. Kiekvienos medžiagos organizme turi būti tiek, kiek reikia, ne daugiau ar mažiau. Jei jums paskyrė kokį nors medikamentą, o dar vartojate maisto papildus, apie tai būtina pasakyti gydančiam specialistui.


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Jeigu valgysite mažiau mėsos, tuomet jūsų figūra taps grakštesnė. Kumpiai ir rūkytos dešros – didžiausias gražios figūros priešas. Tokį atradimą padarė Europos mokslininkai. Kaip praneša BBC, mokslininkai ištyrę 400 tūkst. suaugusiųjų...


Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Maisto produkto galiojimo data šiandien ant etiketės rašoma gana aiškiai, tačiau ne paslaptis, kad maistas mūsų šaldytuvuose užsiguli kur kas ilgiau nei rekomenduoja gamintojas. Apžiūrėję ir apuostę "pagyvenusią" dešrelę neretai ryžtamės...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Žmonės, geriantys per daug kavos, gali pradėti regėti haliucinacijas ar girdėti keistus balsus, tvirtina britų tyrėjai. Žmonės, išgeriantys daugiau nei septynis puodelius tirpios kavos per dieną, tris kartus padidina savo galimybes išvysti...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Nors 70 proc. šalies gyventojų norėtų maitintis sveikiau, tačiau kas antras sumuštinius, traškučius ir picą valgo bent kartą per savaitę ar dažniau. Apklausos duomenys rodo, kad greito maisto kategorijai priklausančius produktus - traškučius,...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Kaip užplikyti gardžią arbatą

Kaip užplikyti gardžią arbatą

Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė. 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio...


Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...


Antioksidantai mūsų gyvenime

Antioksidantai mūsų gyvenime

Visos mūsų organizmo ląstelės yra kraujo, limfos ir tarpląstelinių skysčių terpėje ir iš šių skysčių pasisavina maistingąsias medžiagas. Visi kūno skysčiai palaiko stabilų pH lygį, kuris labai svarbus organizmui. Skysčių pH (potentia hydrogeni)...


Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildus notifikuojanti Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) informuoja, kad nuo š. m. lapkričio 1 d. maisto papildų etiketėje turės būti žymima, kad papilde įdėta kofeino. Tame...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Nacionalinio Olandijos visuomenės sveikatos instituto mokslininkai įrodė, kad daug šviežių vaisių ir daržovių valgantiems rūkaliams kyla didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Tai jie išsiaiškino ištyrę beveik pusės milijono žmonių iš...


5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

1. Sportas - tik profesionalams. Ši idėja galioja tik profesionalaus sporto atveju. Įgimtos savybės, kurių reikia profesionaliam sportininkui (greitis, įgūdžiai, specifinis ūgis ir t.t.) gali būti tik įgytos, jos negali būti suformuotos...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Į parduotuvę išsirengė grupė žurnalistų - jie turėjo sąrašą liaudiškų patarimų, kaip išsirinkti saldžiausią ir geriausią arbūzą. Įsigiję du arbūzus, korespondentai surengė degustaciją, per kurią bandė nustatyti, ar liaudiški patarimai tikrai...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Vasara: uogos geriau nei kruopos

Vasara: uogos geriau nei kruopos

Sakoma, kad šviežių uogų reikia prisivalgyti tiek, kad organizmas jų pasisotintų visiems metams. Iš tiesų šviežios uogos yra geriausia, bet nevalia užmiršti, kad nuo jų galima ir susirgti. Dvi stiklinės per dieną "Visame pasaulyje uogos...


Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Mityba ir jos mitai

Mityba ir jos mitai

Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Nauja šventinė tradicija

Nauja šventinė tradicija

Jau sunkiai įsivaizduojame šventinį susiėjimą be pakeltų taurių ir tostų. Smagiai nusiteikusioje kompanijoje sakomi patys gražiausi linkėjimai vienas kitam. Ir... Tai puiku! Tik vis daugiau atsiranda žmonių, dėl vienų ar kitų priežasčių...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9