Gudručio vaistinė

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

greitpuodžiai

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar tiesiog žemoje temperatūroje. Tačiau laiko sutaupyti galima ir dar daugiau. Greitpuodžiai internetu tampa vis dažnesniu sprendimu tų, kurie ieško universalaus, lengvai naudojamo ir funkcionalaus maisto gaminimo indo.

Kuo ypatingi greitpuodžiai?

Greitpuodis – toks puodas, kuriame maisto produktai apdorojami aukštame slėgyje ir temperatūroje. Tokio tipo indas yra hermetiškas, tad jame skysčiai greičiau pasiekia virimo temperatūrą, o garai lieka viduje, taip išlaikant ir karštį, ir slėgį. Dėl šios priežasties patiekalai paruošiami žymiai greičiau – vidutiniškai tam prireikia 3–5 kartus mažiau laiko. Tačiau šiuo būdu sutaupoma ne tik laiko, bet ir elektros ar dujų.

Privalumas yra ir tai, kad ruošiant maistą tokiame puode, produktuose išlieka daugiau naudingųjų jų savybių. Be to, mėsa, daržovės, uogos išlaiko natūralią savo spalvą. Įdomu tai, kad greitpuodžiuose ypatingai rekomenduojama ruošti riebią mėsą: taip apdorota ji lieka sultinga ir maistinga, labai lengvai atsiskiria nuo kaulų. Taigi, greitpuodžiai internetu – tai galimybė ruošti patiekalus ir greičiau,  patogiau, ir sveikiau.

Kaip pasirinkti tinkamą indą?

Jei dar tik dairotės naujo puodo, atidžiai įvertinkite kelis kriterijus. Pradėti reikėtų nuo tūrio: apgalvokite, kiek maisto paprastai ruošiate, ar gaminate gausiai šeimai, ar tik sau. Taip pat būtina įvertinti greitpuodžio tipą – šis indas gali būti įprastas (mechaninis) arba elektrinis, su užsukamu arba užspaudžiamu dangčiu. Nesunku rasti tokių modelių, kurie lengvai uždaromi vos viena ranka.

Specialistai rekomenduoja rinktis puodus, pagamintus iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno (žymimo skaičiais 18/10). Toks indas bus ilgaamžis, atsparus oksidacijai. Be to, nerūdijančio plieno indai turi papildomą sluoksnį, kuris užtikrina tolygų šilumos pasiskirstymą, neleidžia maistui prisvilti. Kai kurių modelių puodus galima plauti indaplovėje, tad jei turite tokį įrenginį, apgalvokite ir šį privalumą.

Jei norite sutaupyti kuo daugiau laiko, sumanus pasirinkimas – greitpuodžiai internetu. Rinktis geriausia iš specializuotų indų salonų: juose paprastai asortimentas didesnis, sudarytas iš gerai žinomų, patikimų prekių ženklų.

Norintiems gaminti ir gardžiai, ir saugiai – kelios taisyklės

Nors gaminti naudojant greitpuodį gana paprasta, esama kelių taisyklių, kurių laikytis privalu. Pirmiausia būtina pasirūpinti tinkamu produktų paruošimu. Vaisius, uogas ar daržoves nuplaukite, o mėsą kurį laiką pamarinuokite naudodami mėgstamus prieskonius. Tuomet įvertinkite reikiamo skysčio kiekį. Maistą galite ruošti naudodami tiek vandenį, tiek iš anksto paruoštą sultinį – svarbiausia neįpilti skysčio per daug. Paprastai visas turinys prieš gaminimą neturėtų užimti daugiau nei du trečdalius puodo tūrio. Žinoma, konkretus skysčio kiekis gali priklausyti nuo recepto.

Naudojant greitpuodį be galo svarbu pasirūpinti, kad jis būtų sandarus. Visuomet kruopščiai užsukite ar užspauskite dangtį – kitaip galite susižaloti patys ar sužaloti šalia besisukinėjančius šeimos narius. Jokiu būdu neatidarykite puodo tol, kol maistas neparuoštas.

Nepriklausomai nuo to, ar ruošiate šaldytus, ar atitirpintus, ar šviežius produktus, visuomet luktelkite, kol vanduo pasieks reikiamą temperatūrą. Apie tai paprastai įspėja šiuolaikiniuose greitpuodžiuose esantys laikmačiai. Jie automatiškai įsijungia skysčiui pradėjus virti. Nepriklausomai nuo to, ar jus sudomino greitpuodžiai internetu, ar pirkote indą iš fizinio salono, išsaugokite pakuotėje esančią naudojimo instrukciją ir gamindami vadovaukitės ja.

Gaminimo laikui pasibaigus neskubėkite atidaryti puodo. Palaukite, kol garai pasišalins per vožtuvą. Tuomet pamažu atsukite ar kitaip nuimkite dangtį. Tai geriausia daryti nukreipus puodą nuo savęs. Taip paruoštą maistą galite iškart patiekti. Jei norite, kad mėsa būtų traškesnė, apskrustų, prieš patiekdami galite ją trumpai pakepti keptuvėje.

Tiek greitpuodžio pasirinkimas, tiek naudojimas ir priežiūra yra labai paprasti. Svarbiausia – atidžiai įvertinti poreikius, jei dėmesį patraukė greitpuodžiai internetu – rasti patikimą pardavėją, ir laikytis gamintojo instrukcijų. Tuomet galėsite drąsiai išnaudoti indo privalumus ir atrasti vis naujus jo pritaikymo būdus tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE