Rugsėjo 25d. Penktadienis

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

2019 Gegužės 17d.
Peržiūrų skaičius: 5150

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar tiesiog žemoje temperatūroje. Tačiau laiko sutaupyti galima ir dar daugiau. Greitpuodžiai internetu tampa vis dažnesniu sprendimu tų, kurie ieško universalaus, lengvai naudojamo ir funkcionalaus maisto gaminimo indo.

Kuo ypatingi greitpuodžiai?

Greitpuodis – toks puodas, kuriame maisto produktai apdorojami aukštame slėgyje ir temperatūroje. Tokio tipo indas yra hermetiškas, tad jame skysčiai greičiau pasiekia virimo temperatūrą, o garai lieka viduje, taip išlaikant ir karštį, ir slėgį. Dėl šios priežasties patiekalai paruošiami žymiai greičiau – vidutiniškai tam prireikia 3–5 kartus mažiau laiko. Tačiau šiuo būdu sutaupoma ne tik laiko, bet ir elektros ar dujų.

Privalumas yra ir tai, kad ruošiant maistą tokiame puode, produktuose išlieka daugiau naudingųjų jų savybių. Be to, mėsa, daržovės, uogos išlaiko natūralią savo spalvą. Įdomu tai, kad greitpuodžiuose ypatingai rekomenduojama ruošti riebią mėsą: taip apdorota ji lieka sultinga ir maistinga, labai lengvai atsiskiria nuo kaulų. Taigi, greitpuodžiai internetu – tai galimybė ruošti patiekalus ir greičiau,  patogiau, ir sveikiau.

Kaip pasirinkti tinkamą indą?

Jei dar tik dairotės naujo puodo, atidžiai įvertinkite kelis kriterijus. Pradėti reikėtų nuo tūrio: apgalvokite, kiek maisto paprastai ruošiate, ar gaminate gausiai šeimai, ar tik sau. Taip pat būtina įvertinti greitpuodžio tipą – šis indas gali būti įprastas (mechaninis) arba elektrinis, su užsukamu arba užspaudžiamu dangčiu. Nesunku rasti tokių modelių, kurie lengvai uždaromi vos viena ranka.

Specialistai rekomenduoja rinktis puodus, pagamintus iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno (žymimo skaičiais 18/10). Toks indas bus ilgaamžis, atsparus oksidacijai. Be to, nerūdijančio plieno indai turi papildomą sluoksnį, kuris užtikrina tolygų šilumos pasiskirstymą, neleidžia maistui prisvilti. Kai kurių modelių puodus galima plauti indaplovėje, tad jei turite tokį įrenginį, apgalvokite ir šį privalumą.

Jei norite sutaupyti kuo daugiau laiko, sumanus pasirinkimas – greitpuodžiai internetu. Rinktis geriausia iš specializuotų indų salonų: juose paprastai asortimentas didesnis, sudarytas iš gerai žinomų, patikimų prekių ženklų.

Norintiems gaminti ir gardžiai, ir saugiai – kelios taisyklės

Nors gaminti naudojant greitpuodį gana paprasta, esama kelių taisyklių, kurių laikytis privalu. Pirmiausia būtina pasirūpinti tinkamu produktų paruošimu. Vaisius, uogas ar daržoves nuplaukite, o mėsą kurį laiką pamarinuokite naudodami mėgstamus prieskonius. Tuomet įvertinkite reikiamo skysčio kiekį. Maistą galite ruošti naudodami tiek vandenį, tiek iš anksto paruoštą sultinį – svarbiausia neįpilti skysčio per daug. Paprastai visas turinys prieš gaminimą neturėtų užimti daugiau nei du trečdalius puodo tūrio. Žinoma, konkretus skysčio kiekis gali priklausyti nuo recepto.

Naudojant greitpuodį be galo svarbu pasirūpinti, kad jis būtų sandarus. Visuomet kruopščiai užsukite ar užspauskite dangtį – kitaip galite susižaloti patys ar sužaloti šalia besisukinėjančius šeimos narius. Jokiu būdu neatidarykite puodo tol, kol maistas neparuoštas.

Nepriklausomai nuo to, ar ruošiate šaldytus, ar atitirpintus, ar šviežius produktus, visuomet luktelkite, kol vanduo pasieks reikiamą temperatūrą. Apie tai paprastai įspėja šiuolaikiniuose greitpuodžiuose esantys laikmačiai. Jie automatiškai įsijungia skysčiui pradėjus virti. Nepriklausomai nuo to, ar jus sudomino greitpuodžiai internetu, ar pirkote indą iš fizinio salono, išsaugokite pakuotėje esančią naudojimo instrukciją ir gamindami vadovaukitės ja.

Gaminimo laikui pasibaigus neskubėkite atidaryti puodo. Palaukite, kol garai pasišalins per vožtuvą. Tuomet pamažu atsukite ar kitaip nuimkite dangtį. Tai geriausia daryti nukreipus puodą nuo savęs. Taip paruoštą maistą galite iškart patiekti. Jei norite, kad mėsa būtų traškesnė, apskrustų, prieš patiekdami galite ją trumpai pakepti keptuvėje.

Tiek greitpuodžio pasirinkimas, tiek naudojimas ir priežiūra yra labai paprasti. Svarbiausia – atidžiai įvertinti poreikius, jei dėmesį patraukė greitpuodžiai internetu – rasti patikimą pardavėją, ir laikytis gamintojo instrukcijų. Tuomet galėsite drąsiai išnaudoti indo privalumus ir atrasti vis naujus jo pritaikymo būdus tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams.

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbatos pakeliuose yra didelis fluoridų kiekis, kurie kensmingi sveikatai. Tokios išvados priėjo Vašingtono Medicinos koledžo mokslininkai. Tyrimai parodė, jog "pakelinėje" arbatoje įprastas stiprumas buvo 6,5 fluoridų dalys milijonui,...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Pavasaris – vitaminų badmetis

Pavasaris – vitaminų badmetis

Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti...


Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

JAV mokslininkai skelbia, kad graikiniai riešutai yra sveikiausi ir žmogaus organizmui naudingiausi iš visų riešutų. Pensilvanijoje (JAV) dirbantys mokslininkai tikina, kad, lyginant su kitais riešutais, graikiniuose riešutuose yra didžiausias...


Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...


Koks maistas palengvina PMS

Koks maistas palengvina PMS

Daugelis moterų keletą dienų ar net savaičių prieš menstruacijas patiria nerimą, nemigą, galvos skausmą ir daugybę kitų negalavimų, kurie vadinami premenstruaciniu sindromu, o populiariai - PMS. Negalavimų priežastis - hormonų pokyčiai organizme:...


Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėliai - puikus retų mineralinių medžiagų šaltinis. Kai kurių mokslininkų nuomone, burokėlių sultyse esantis betainas didina organizmo atsparumą vėžiui. Burokėliuose itin gausu organizmui reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, jodo juose daugiau nei...


Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Vis daugiau žmonių skiria didesnį dėmesį savo mitybai, reikalauja daugiau ir geresnės informacijos ant etikečių ir nori, kad ji būtų aiški, paprasta, išsami, atitinkanti vienodus reikalavimus bei patikima. Šiomis temomis susirūpino ir Europos...


Špinatai atrodo neetiškai?

Špinatai atrodo neetiškai?

Maisto be cheminių priedų vartojimą propaguojantys svetainės www.sveikasvaikas.lt įkūrėjai sulaukė netikėto niukso iš reklamos prievaizdų. Vos apsirodžius socialinės reklamos trilogijai "Už maistą be chemijos", viena jų buvo apskųsta...


Apelsinas – ne tik maistas

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Anglijos ir Italijos mokslininkų komanda teigia suradusi išeitį nemigos kamuojamiems žmonėms. Vietoj migdomųjų piliulių jie siūlo vakarienei suvalgyti gabalėlį sūrio. Savaitę stebėję 200 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad 72 proc. nemigos...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Šiauliečiai Antanas ir Liucija įsitikinę, kad dėl konservantų blogėja jų sveikata. Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos Vincentas Sakas ekspertas pritaria: "Visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta išmatoms". Karas vyksta dėl...


Bus reikalaujama papildomai ženklinti daug kofeino turinčius produktus

Bus reikalaujama papildomai ženklinti daug kofeino turinčius produktus

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pasirašė įsakymą, kuriuo įvedamas reikalavimas papildomai ženklinti daug kofeino turinčius maisto produktus, jautriems vartotojams pateikiant rekomendaciją jų atsisakyti. Ministro įsakymu pakeista...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Actas

Actas

Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...


Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos?  Ekologiška kava – Naturela

Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos? Ekologiška kava – Naturela

Kava - kasdienis ritualas, nuo kurio dažnas pradeda savo rytą. Tai priežastis dėl ko verta lipti iš lovos. Pats jos gaminimo procesas, kvapas, skonis gali tapti motyvuojančiu tinkamai pradėti dienos darbus. ,,Neišgėriau kavos ir viskas krenta iš...


Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės tvirtinimu, vartotojai neturėtų baimintis nitratų maisto produktuose. Remiantis tyrimų duomenimis ir nustatomais nitratų kiekiais...


Bulvių sultys veikia kaip šluota

Bulvių sultys veikia kaip šluota

Jose gausu baltymų, riebalų, angliavandenių, A ir B grupės vitaminų, kalio ir kalcio druskų. Apskaičiuota, kad 200 g virtų su lupenomis bulvių yra reikalingas žmogui paros vitamino C kiekis. Gelsvi gumbai turtingesni karotino. Nuo seno bulvėmis...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9