Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad jie maitinasi sveikai. Tai parodė "GfK CR Baltic" gegužę atlikta visuomenės nuomonės apklausa.
Šiais duomenimis, 9 proc. apklaustųjų teigė, kad sveikai maitinasi visada, ketvirtadalis – dažnai, o pusė – vidutiniškai dažnai. 4 proc. Lietuvos gyventojų teigė sveikai nesimaitiną niekada.
Dažnai maitintis sveikai labiausiai linkę pensininkai ir vadovai, o dauguma moksleivių bei studentų teigė, kad jie sveikai maitinasi vidutiniškai dažnai.
Lietuvos gyventojai sveiką mitybą dažniausiai tapatina su vaisiais ir daržovėmis, o informaciją apie ją gauna iš televizijos.
Apklausos duomenimis, 41 proc. respondentų pritarė teiginiui, kad sveika mityba – tai kuo daugiau vaisių ir daržovių. Ši tendencija ypač ryški tarp vyresnio amžiaus šalies gyventojų: 36–45 metų amžiaus grupėje 52 proc. respondentų vaisių ir daržovių vartojimą sieja su sveikos mitybos sąvoka.
38 proc. respondentų sveiką mitybą tapatina su saiku. Saikingas maitinimasis yra svarbiausias veiksnys 20–25 metų amžiaus Lietuvos gyventojams.
Šviežiai gaminamas maistas ir ekologiški produktai sulaukė atitinkamai 37 ir 27 proc. apklaustųjų pritarimo.
Maisto derinimą kaip sveikos mitybos veiksnį įvardijo vos 0,4 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų. Genetiškai nemodifikuotus produktus su sveika mityba sieja 6 proc. respondentų.
Pagrindiniais informacijos apie sveiką mitybą šaltiniais įvardyti televizija (51 proc. respondentų), knygos apie sveiką mitybą (27 proc.) bei internetas (26 proc.). Mažiausiai informacijos šia tema ieškoma spaudoje (6 proc.).
"Televizijos, kaip informacijos šaltinio apie sveiką mitybą, pirmavimas yra logiškas, tačiau tai, kad lietuviai knygoms bei internetui teikia tiek pat reikšmės ir beveik visiškai ignoruoja spaudą, buvo gana netikėta", – sako "GfK CR Baltic" atstovė Agnė Ambrazevičienė.
Į klausimą apie turimas sveikatos problemas daugiau nei pusė (53 proc.) Lietuvos gyventojų atsakė sergą retkarčiais ir didelio dėmesio į tai nekreipią.
Ketvirtadalis respondentų laiko save visiškai sveikais. Apklausa parodė, kad vyrai beveik 2 kartus labiau nei moterys linkę manyti neturį sveikatos problemų. Likusieji skundėsi labai rimtomis su sveikata susijusiomis problemomis.
Tyrimo metu tiesioginės apklausos būdu buvo apklausti 536 15–74 metų įvairių regionų Lietuvos gyventojai. Maksimali galima statistinė paklaida – 4,4 proc.
Straipsniai

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą
Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis
Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...

Sveiki užkandžiai paplūdimyje
Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?
Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai
Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...

Kava ir sveikata - suderinama?
Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą
Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo
Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai
Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....

Apie mitybą ir sveiką odą
Norėdami turėti skaisčią ir sveiką odą, turite tinkamai maitintis. Teigiama, kad odai naudingiausi yra šie maisto produktai: svogūnai, lapinės salotos, salierai ir ridikai. Pašarinės ropės lapai ir bulvės taip pat daro gerą įtaką odai. *...

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?
Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...

Mažiau kaloringo maisto spąstai
Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...

Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje
Kompiuteriniai žaidimai, televizija, greitas maistas, mažai mankštos - tyrimas rodo, kad vis daugiau paauglių kenčia dėl antsvorio. Tačiau padėtis įvairiose šalyse gana skirtinga. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo antsvorio kenčia vos 2,5 proc. paauglių...

Airanas - šios vasaros gėrimas
Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?
Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba
Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...

Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?
Į parduotuvę išsirengė grupė žurnalistų - jie turėjo sąrašą liaudiškų patarimų, kaip išsirinkti saldžiausią ir geriausią arbūzą. Įsigiję du arbūzus, korespondentai surengė degustaciją, per kurią bandė nustatyti, ar liaudiški patarimai tikrai...

Apsinuodijimų grybais skaičius auga
Šiais metais Kauno visuomenės sveikatos centras yra gavęs du pranešimus apie apsinuodijimą grybais. Balandį buvo gautas pranešimas apie apsinuodijimą šaldytais baravykais, o kovo mėnesį kauniečiai apsinuodijo suvalgę savo rinkimo ir ruošimo grybų.

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti
Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį
Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti
Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)
Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...

Daržovių karalienė
Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....

Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?
Prasidėjusi vasara dėl šiltų orų daugeliui yra pats maloniausias ir laukiamiausias sezonas. Nors už lango dar nėra labai karšta, tačiau ir nedaug pakilusi lauko temperatūra kelia labai nemalonaus, o taip pat ir pavojingo reiškinio, dehidratacijos,...

Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu
Valgant daug alfa karoteno turinčių tamsiai žalių ir oranžinių daržovių - morkų, špinatų ir brokolių - galima išvengti daugiau ligų, o gyvenimas gali būti ilgesnis, rodo JAV atliktas tyrimas. Alfa karotenas, beta karotenas ir kiti vaisiuose ir...

Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį
Kanados dietologijos centro darbuotojai sukūrė specialų kovos su vakariniu persivalgymu kursą. Jeigu 5 dienas kruopščiai laikysitės jų nurodymų, šio įpročio atsikratysite maždaug per 10 dienų. 1-oji diena: sunkiausia pradėti Visą dieną stenkitės...

Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį
Didžiojoje Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kokios priežastys lemia tai, kad žmogui senstant jo atmintis pradeda vis labiau šlubuoti. Norint padaryti, kad tyrimai būtų kuo tikslesni, jie buvo pakartoti ir po...

Burokėlių sultys didina ištvermingumą
Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina deguonies įsisavinimą, o tai palengvina mankštinimąsi. Nedidelio tyrimo ataskaitoje žurnale "Journal of Applied Physiology" teigiama, kad dėl burokėlių...

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti
Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai. Žurnale...

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė
Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...