Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Kompiuteriniai žaidimai, televizija, greitas maistas, mažai mankštos - tyrimas rodo, kad vis daugiau paauglių kenčia dėl antsvorio.
Tačiau padėtis įvairiose šalyse gana skirtinga. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo antsvorio kenčia vos 2,5 proc. paauglių mergaičių, o Maltoje ši problema kamuoja net 31,7 proc. berniukų. Nuo antsvorio labiau kenčia vaikai iš mažiau pasiturinčių šeimų. Tai pasitvirtino 21 iš 24 Vakarų ir 5 iš 10 Centrinės Europos šalių, rašo european-hospital.com
Tokius rezultatus pateikia Kopenhagos Pietų Danijos universiteto Nacionalinio visuomenės sveikatos instituto mokslininkė Pernille Due, apklaususi 162,3 tūkst. paauglių nuo 11 iki 15 metų iš 35 šalių.
"Paauglių antsvoris daugelyje iš 35 šalių yra susirūpinimą kelianti problema. Ateityje gali kilti daug problemų dėl diabeto, širdies ligų. Kitas padarinys - fizinių priežasčių nulemtas nejudrumas", - aiškina tyrimo autorė.
Anot jos, pastebėta, jog turtingesnėse šalyse antsvorio dažniau turi mažesnes pajamas gaunančių šeimų vaikai, ypač mergaitės.
Kita vertus, neturtingesnėse šalyse padėtis kiek skiriasi. Kai kuriais atvejais pastebimos tos pačios tendencijos kaip ir turtingesnėse šalyse, tačiau kitais atvejais viskas yra priešingai.
Pavyzdžiui Kroatijoje, Estijoje ir Latvijoje nuo antsvorio dažniau kenčia pasiturinčių šeimų vaikai. Pasak P. Due, neturtingesnėse šalyse vis dar egzistuoja įsitikinimas, jog turtingi žmonės yra stori.
Tyrime buvo bandoma nustatyti, ar antsvorio problemos mastas gali atspindėti šalies ekonominio vystymosi fazę.
"Ten, kur paplitusi vakarietiška gyvensena, aktualesnė ir antsvorio problema. Tai ypač būdinga JAV ir kitoms angliakalbėms šalims", - aiškina P. Due.
Tyrimas parodė, kad antsvorio problema susijusi ir su lytimi.
"Mergaitės iš mažiau pasiturinčių šeimų Lenkijoje, Lietuvoje, Makedonijoje ir Suomijoje dažniau kenčia nuo antsvorio nei berniukai. Labiausiai dėl antsvorio kenčia Viduržemio jūros šalių paaugliai berniukai. Tai pat galima pastebėti, jog mergaitėms pavojus nutukti yra mažesnis nei berniukams", - teigia tyrimo autorė.
Anot jos, įtakos turi ir vietos bei individualūs įpročiai.
Straipsniai

Vanduo – gyvybės šaltinis
Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....

Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?
Anot specialistų, sultys yra tikrų tikriausias maistas. Pavyzdžiui, 200 g apelsinų sulčių turi daugiau kalorijų negu 300 g kavos, vynuogių sultys turi 4 kartus daugiau angliavandenių negu jogurtas, o ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio...

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus
Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...

Indiška virtuvė pykčio nepriima
Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs. Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius...

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų
Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis, yra mažiau. Ją saugo susiformavęs...

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles
Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą
Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?
Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte
Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos
Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...

Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio
Aktyviai reklamuojamos priemonės ir metodai, kaip atsikratyti antsvorio. Tačiau žvelgiant medikų akimis dauguma tų metodų yra visiškas absurdas. Kokie gi mitai apie efektyvius svorio metimo būdus yra patys populiariausi? 1 mitas. Jei griebsies...

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE
Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...

Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės tvirtinimu, vartotojai neturėtų baimintis nitratų maisto produktuose. Remiantis tyrimų duomenimis ir nustatomais nitratų kiekiais...

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai
Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...

Špinatai atrodo neetiškai?
Maisto be cheminių priedų vartojimą propaguojantys svetainės www.sveikasvaikas.lt įkūrėjai sulaukė netikėto niukso iš reklamos prievaizdų. Vos apsirodžius socialinės reklamos trilogijai "Už maistą be chemijos", viena jų buvo apskųsta...

Daržovių sulčių galia
Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...

Mitybos svarba mūsų gyvenime
Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo...

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui
Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...

Karti tiesa apie alų
Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina
Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...

Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma
Australijos mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad vaikai, valgantys daug maisto, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų (pavyzdžiui, margarino, augalinio aliejaus), yra linkę dvigubai dažniau sirgti bronchine astma nei tie, kurių racione...

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti
Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...

Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį
Riešutų valgymas gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tokias išvadas skelbia JAV mokslininkai. Kaip praneša BBC, apžvelgus 25 tyrimus ir ištyrus 600 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo vidutiniškai 67 gramus riešutų,...

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?
Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...

Mityba pagal profesiją
"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina
Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?
Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...

Daržovės nepraranda vertės
Kad ridikėliai ilgiau nevystų, reikia juos laikyti vėsioje vietoje, sudėtus žemyn lapais į indą su vandeniu. Kad sūdyti agurkai nepelytų, reikia sūdant į indą įdėti drobinį maišelį su juodaisiais pipirais, o kai agurkai pakankamai įsisūrija,...

Nesusirkime per šventes
Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje
Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...