Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušės figūros moterims riebalai kaupiasi "moteriškose vietose": ant klubų ir pilvo. Artėjant prie 50-mečio, tokia figūra vis labiau apvalėja. Raumeninio audinio "kriaušės" daug neturi, o kadangi riebalai dega būtent raumenyse, svorį mesti tokios figūros moterims labai sunku. Tačiau nieko nėra neįmanomo! Dietologai pataria...
Kriaušė: moteriškumo perteklius
* Jokių bado dietų. Verčiau 5-6 kartus per dieną valgykite nedidelėmis porcijomis. Beveik viską, ką suvalgote, organizmas pasisavina, tačiau nepaverčia strateginėmis atsargomis ant klubų.
* Rašykite maitinimosi dienoraštį. Užfiksuokite, ką suvalgote per dieną. Vidutinio svorio moteriai, nedirbančiai sunkaus fizinio darbo, pakanka 1800 - 2000 kilokalorijų per dieną. Jeigu svoris atkakliai laikosi, galima sumažinti kalorijų kiekį dar 300-500 vienetais. O dar geriau - padidinti fizinį aktyvumą. Jeigu per savaitę numesite daugiau nei 500 g, tai gali baigtis tuo, jog grįšite prie ankstesnio svorio ir dar su kaupu.
* Netapkite vegetare. Jūsų raumenims (nepamirškite: būtent jie degina kalorijas!) reikia baltymų. Norma moteriai - 1 g proteino 1 kilogramui svorio per dieną. Valgykite žuvies, liesos mėsos ir neriebių pieno produktų.
* Apribokite riebalų ir cukraus suvartojimą. Būtent apribokite, tačiau visiškai jų negalima atsisakyti.
* Organizuokite "įkrovos" dieną. Kartą per savaitę valgykite kiek daugiau nei kasdien. Tai apgaus organizmą, ir jis "neperjungs" medžiagų apykaitos į "lėtą deginimą".
* Daugiau judėkite. Bėgimas takeliu kartą per savaitę fitneso klube - ne jums. Turint plačius klubus reikia nuolat aktyviai judėti. Kuo dažniau eikite pėsčiomis, ir energingai. Ignoruokite liftą, tvarkykite namus, dirbkite sode greitu, energingu tempu.
* Įsigykite žingsniamatį. Kad svoris neaugtų, kasdien turite nužingsniuoti ne mažiau nei 10 000 žingsnių per dieną, o kad jį sumažintumėte - 13 000.
* "Kriaušėms" labai tinka plaukiojimas ir vandens aerobika: krūvis kraujagyslėms nedidelis, o energijos sunaudojama daug.
* Stiprinkite kojų ir nugaros raumenis pasirinkdamos atitinkamus pratimus.
Obuolys: kur tu, mano talija?
Šios figūros moteriai riebalų sluoksniai formuojasi liemens srityje. Pats klastingiausias laikas - "auksinis ruduo", tai yra apie 50-uosius metus. Moteriškųjų lytinių hormonų kiekis mažėja, o vyriškųjų - daugėja... Neatsitiktinai tokį "atsargų paskirstymą" po kūną dietologai vadina "vyriškojo tipo nutukimu".
Į obuolį panašios figūros savininkės dažniau serga diabetu, hipertonija ir ateroskleroze. O dabar - gera žinia: riebalai nuo talijos traukiasi greičiau ir lengviau negu nuo klubų.
Kaip maitintis?
* Valgykite reguliarai. Nedidelėmis porcijomis - kas 3-4 valandas. Pusryčiaukite, pietaukite ir vakarieniaukite, jei tik įmanoma, tuo pačiu metu.
* Apribokite sviesto ir riebios mėsos vartojimą.
* Valgykite pakankamai baltymų. Norma - 1 g proteino 1 kg svorio per dieną - aktuali ir jums. Žuvis, liesa mėsa, vištiena be odelės, neriebūs pieno produktai - puikūs jo šaltiniai.
* Vartokite mažiau cukraus ir gaminių iš baltų miltų. Jie turi daug angliavandenių, tačiau mažai vartingų medžiagų.
* Nepamirškite, kad alkoholis kaloringas. Jis provokuoja riebalų kaupimą ant talijos ir daro valgymą nekontroliuojamą.
Kaip judėti?
* Rinkitės aerobiką arba tokio intensyvumo sportą, kad galėtumėte kalbėtis. Rekomenduojamos ilgos trukmės treniruotės. Vandens aerobika, slidinėjimas, važiavimas dviračiu padės nuvyti riebalus nuo talijos. O pradėti galima nuo energingo pasivaikščiojimo po 30-60 minučių per dieną.
* Stiprinkite pilvo raumenis. Treniruokite presą.
- Darykite gimnastikos pratimus.
- Minkite dviratį arba tokio tipo treniruoklį.
Šparagas: švelnumas ar silpnumas?
Tokios figūros damos pasižymi greita medžiagų apykaita ir veikiau svorio trūkumu, o ne pertekliumi. Viena vertus, visos jai pavydi: valgyk sau ką nori, kiek nori - ir nestorėji. Kita vertus, - mažoka raumenų. Dėl jų stokos po 50 metų, kai prasideda hormonų pokyčiai, figūra tampa panaši į slidę. Jeigu "šparagas" ims priaugti svorio, jai nesunku bus tapti "obuoliu".
Kaip maitintis?
* Valgykite net tada, kai nesate alkana. Jums būtina maitinimosi schema: pusryčiai: užkandžiavimas, pietūs, užkandžiavimas, vakarienė.
* Kaupkite baltymus. Proteino jums reikia dukart daugiau nei "kriaušėms" ir "obuoliams". Bent jau ne mažiau negu 1,4 g kilogramui svorio. Gauti baltymų paros dozę organizmui reikia per dieną palaipsniui, o ne vienu ypu.
* Pakeiskite angliavandenių šaltinį. Vietoje keptų bei miltinių gaminių vartokite ruginę duoną, košes ir kruopų garnyrą.
* Suvalgykite prieš ir po treniruotės ką nors lengvo, pavyzdžiui, bananą. Ir būtinai dažnai gerkite vandenį - treniruočių metu taip pat.
Kaip judėti?
* Ranką - ant pulso! Bet kokie judesiai, kuriuos atliekant jusų pulsas padažnėja daugiau nei 120 dūžių per minutę, jūsų raumenims į naudą. Stiprinkite juos eidamos bei slidinėdamos.
* Dirbkite su jėgos treniruokliais mažiausiai dukart per savaitę. Galima ir su svarmenimis.
* Sekite savo svorį. Jeigu jis krenta, didinkite maisto porcijas.
Straipsniai

Koks maistas saugo nuo vėžio?
Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...

Duona ir alkį malšina, ir gydo
Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...

Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą
Daržinio builio tėvynė yra Vakarų Azija ir Kaukazas. Nuo seno jis yra populiarus dėl aromatingų specifinio prieskonio lapų ir kraują gerinančių savybių. Naudojamos dalys - šaknys ir lapai. Daržinio builio lapuose yra eterinio aliejaus, kurio...

Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti
Lietuviams nuo seno valgis buvęs šventas dalykas, todėl ir pusryčiai buvo laiminami. Valgyti lietuviškų kruopų košę ir dabar rekomenduoja mitybos specialistai, nes tai maistingas ir energijos teikiantis valgis. Tačiau klaipėdiečiai rytais kavinėse...

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų
Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“. Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4...

Padės skaičiuoti kalorijas
Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva
Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais...

Vitamininga žaluma
Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...

Vitaminai žiemai
Žiemą dažnam gali pritrūkti vitaminų. Jiems gauti rekomenduojame produktus, kuriuose gausu vitaminų, o tuo pačiu yra skanūs, sveiki ir inovatyvūs. Pirmiausia, jei jaučiate esant padidėjusiam vitamino C poreikiui, ar kankina pvz., didelis fizinis...

Pieną gerti – su saiku
Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....

Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais
Mokslininkai teigia, kad dietiniai gėrimai gali jus paversti storuliais. Būtent šie gėrimai skatina daugiau valgyti. Nors skelbiama, kad šie gėrimai yra nekaloringi, tačiau juos geriant galite priaugti kelis kilogramus, rašoma dailymail.co.uk....

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI
Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui
Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau...

Pasislėpę maisto priedai: krevetės
Pagal ES ir Lietuvos teisės aktus (2000/13/EB; HN 119 ir kt.) ant maisto produktų pakuočių nereikia žymėti priedų, kurie galutiniame produkte neatlieka jokios funkcijos. Ši nuostata suprantama, tačiau reiktų žinoti, jog pavieniais atvejais kai...

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba
Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...

Norite sulieknėti? Daugiau miegokite
"Kas miega - tas pietauja." Šią frazę iš A. Diuma knygos "Trys muškietininkai" patvirtino Kolumbijos universiteto, įsikūrusio Niujorke, mokslininkai. Reikalas tas, kad miegodamas žmogus nejaučia alkio. Todėl žmonės, linkę...

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą
Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą
Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...

Svarainis - lietuviškoji citrina
Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...

Persimonai padeda gydyti kosulį
Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina
Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus
Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...

Mityba ir jos mitai
Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...

Actas
Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...

Kava ir sveikata - suderinama?
Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...

Per pusryčius - kruopų košė
Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus
Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą. Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė,...

Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga
Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure praktiką atlikę Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto IV kurso studentai domėjosi kauniečių mityba ir priėjo išvados, kad ekologiški maisto produktai Kaune dar nėra...

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio
JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...

Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius
Daugiau nei du trečdaliai lietuvių bent vieną kartą per dieną valgo vaisių ir daržovių. Tuo tarpu estai ir latviai gerokai atsilieka – vaisių ir daržovių jie valgo rečiau, o dauguma jų net nežino, kad šios rūšies maisto reikėtų suvartoti...