Rugsėjo 26d. Sekmadienis

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Peržiūrų skaičius: 23076
Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų smegenų centrus bei išderina mitybos įpročius. Ir jei vyresnio amžiaus žmonės dar atsirenka, kuris maistas yra natūralesnis, vaikai – jau tik už sintetinių skonių prifarširuotus produktus.

Glutamatas – žiurkėms tukinti

Priklausomybę nuo skonio savo kailiu patyrė vilnietė Indrė, nusprendusi iš esmės pakeisti savo šeimos mitybos įpročius ir pradėjusi pirkti maisto produktus, kuriuose mažiau maisto priedų. Moteris nusprendė mitybos pokyčius pradėti nuo prieskonių.

"Iki šiol mes turėjome nusistovėjusį skonių "derinį". Taip ir pirkdavau visada tą patį kečiupą ar tuos pačius prieskonių mišinius. Tačiau kai pradėjau rinktis ne prieskonių mišinius, kuriuose visuose radau skonio stipriklio glutamato, o atskirus prieskonius, vaikai šiuos pokyčius pastebėjo iš karto.

Kai bandžiau jiems paaiškinti, kaip veikia glutamatas, jie pasibaisėję linkčiojo galvomis, tačiau vis tiek reikalavo senųjų prieskonių", - atviravo pašnekovė.

Moteris teigė anksčiau netikėjusi, kad nuo maisto skonio gali išsivystyti priklausomybė. Juk vaikai dar neturi suaugusiųjų valios maistą rinktis racionaliai, todėl jiems skonio poveikis pasireiškia itin ryškiai.

Bene pirmasis apie maisto priedų keliamus pavojus prabilo vokiečių mokslininkas Michaelas Hermanussenas. Jis tyrinėjo natrio glutamato, produktų etiketėse paprastai žymimo E621, poveikį žiurkėms. Viena grupė žiurkių buvo maitinama natūraliu maistu, antroji – tokiu pačiu maisto kiekiu, bet prisotintu glutamato, trečioji grupė gyveno natūraliomis sąlygomis.

Po dviejų mėnesių žiurkės, kurios maitinosi natūraliu maistu, niekuo nesiskyrė nuo lauke gyvenančių žiurkių. O štai žiurkės, kurios gavo maisto su glutamatu, pradėjo nuolat ėsti. Jos visiškai prarado saiko jausmą, todėl taip nutuko, kad vos paėjo.

Ištyrus nutukusių žiurkių smegenis, paaiškėjo, kad toje jų dalyje, kurioje yra sotumo jausmo centras, ląstelės histologiniame preparate buvo tiesiog juodos.

Pirmieji nukentėjo amerikiečiai

Glutamatai – tai augalinės kilmės baltymai, kurie gerokai pagerina maisto skonį. Įbėrus jų į vieną ar kitą patiekalą, net ir kiečiausia šaldyta mėsa gali tapti gardėsiu. Tačiau šios medžiagos sukelia alkio jausmą.

Anot Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros vedėjos prof. Janinos Tutkuvienės, moksliniai tyrimai rodo, kad kuo daugiau į žmogaus smegenis su krauju patenka glutamato, tuo labiau žmogus nori valgyti.

"Glutamatas – tai medžiaga, kuri "išklibina" sotumo ir alkio centro veiklą, todėl žmogus nuolat nori valgyti. Ne paslaptis, kad toks maistas pirmiausiai išplito Amerikoje, kurios gyventojai šiuo metu labiausiai kenčia nuo nutukimo.

Dar prieš dešimtmetį Amerikoje apsilankę europiečiai pašiurpdavo pamatę, kaip amerikiečiai ant kiekvieno kampo "čepsi". Ligoninėse buvo pristatyta konteineriukų su čipsais, sausainiais, saldainiais ar gėrimais. Atrodė, tarsi žmonės būtų nuolat išbadėję. Net sporto klube buvo galima pamatyti vaizdelį, kaip žmogus mina bėgimo takelį, vienoje rankoje laikydamas "Coca cola", kitoje – bandelę", - pasakojo mokslininkė.

Šiandien ji su nerimu stebi dabartinius studentus, kurie taip pat nebegali išsėdėti paskaitos neatsigėrę ar ko nors neužkandę. "Tai rodo, kad sotumo jausmas ima trikti. Anksčiau tokių dalykų tikrai nebūdavo", - įsitikinusi J. Tutkuvienė.

Anot pašnekovės, sotumo ir alkio centras susijęs su dar viena labai svarbia mūsų smegenų sritimi, kuri atsakinga už emocijas. Sutrikus jos veiklai, gali pradėti vystytis priklausomybė nuo maisto.

Anot mokslininkės, kiekvieno žmogaus skonis turėtų būti skirtingas ir priklausyti nuo arealo, kuriame jis gyvena, tačiau natrio glutamatas, pomidorų pasta ar dar mažai tyrinėta medžiaga GABA patinka visiems. Todėl šiandien tokio pat skonio maisto galima paragauti labai skirtinguose pasaulio kampeliuose.

M. Hermanussenas, ištyręs apie 2 tūkst. maisto produktų etikečių, visose jose rado šių minėtų trijų medžiagų. Ypač daug jų buvo ilgai galiojančiuose šaldytuose pusfabrikačiuose.

Natrio glutamato gauname ir natūraliai. Kaip minėta, tai baltyminės kilmės medžiaga, kurios yra visuose baltyminės kilmės produktuose. Tačiau pastebėjus, kad ji sustiprina skonį, ši medžiaga pradėta gaminti dirbtinai. Anot J. Tutkuvienės, pakelyje bulvių traškučių natrio glutamato yra tiek, kiek jo žmogus gautų iš šešių kibirų mėsos.

Tyrimai neskatinami

Egzistuoja tyrimų, įrodančių, kad nutukimo epidemijos pradžia sutapo su maisto pramonėje įsigaliojusiu maisto priedų vartojimu.

"Galima tik spėlioti, ko pridėta į šaldytą picą, kuri galioja 5-6 metus. Jei mokslininkas bent šiek tiek priklausomas, jis tvirtins, kad visi maisto priedai nepavojingi. Nepriklausomi tyrimai sako ką kita. Maisto priedai veikia, ir labai stipriai. Deja, šie tyrimai labai menkai finansuojami, jų rezultatus stengiamasi kuo greičiau paneigti, todėl jie vyksta tik entuziastų ir fanatikų dėka", - teigė pašnekovė.

Jei peržiūrėtume visus straipsnius nutukimo tema, anot J. Tutkuvienės, pastebėtume, kad vos 8 proc. iš jų aprašo medžiagas, kurios veikia mūsų smegenis. Tačiau keli tyrimai visgi įrodo, kad skonį sustiprinantis glutamatas veikia kiekvieną mūsų ląstelę.

Pati mokslininkė jau keletą metų prieskonių mišinius darosi pati. "Bent jau prieskonių su glutamatu vartoti nereikėtų. Mes ir taip šios medžiagos užtektinai gauname, kai mūsų pramonė perėjo į vadinamąsias "aukštąsias" technologijas", - teigė J. Tutkuvienė.

Maisto be glutamatų tenka ieškoti

Norint įsitikinti mokslininkės žodžių teisumu, tereikia parduotuvėje atidžiau skaityti produktų etiketes. Pastebėsite, kad glutamato yra beveik visur – daugumoje virtų ir rūkytų mėsos gaminių, padažuose, majoneze, konservuotose daržovėse, uogienėse ir daug kur kitur.

"Vis kalbama, kad mūsų maisto pramonė yra aukštų standartų. Tačiau teko girdėti, kad anksčiau kai kurių maisto priedų normatyvai buvo gerokai mažesni. Jei šie standartai būtų sovietiniai, seniai juos sukritikuotume. Tačiau kritikuoti Europos Sąjungos nedrįstame", - svarstė pašnekovė.

Rimtus įrodymus, kad maisto priedai veikia ir mūsų psichiką, prieš keletą metų pateikė britų profesorius Jimas Stevensonas. Jis aprašė eksperimentą su dvyniais. Vienam iš jų dvi savaites buvo uždrausta valgyti kai kuriuos saldainius, gerti kelių rūšių gėrimus bei valgyti kai kuriuos produktus. Jau antrą eksperimento dieną šio berniuko elgesys pasikeitė. Jis tapo klusnesnis, noriau bendravo, tapo mažiau agresyvus.

Oficiali ES mitybos specialistų pozicija – maisto priedai yra griežtai kontroliuojami, todėl saugūs. Į produktą dedamas kiekis yra apskaičiuotas taip, kad nepakenktų, jei žmogus jo valgys kasdien.

"Manau, kad po truputį valgyti galima visko, net bulvių traškučių. Nieko tokio, jei retsykiais vaikas gaus jų saują. Juk jeigu drausime, jis tokio maisto tik dar labiau norės. Svarbiausia, kad neįprastų jų kramsnoti tarp pagrindinių valgymų", - svarstė J. Tutkuvienė.

Žymės: maisto priedai , mityba

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos...


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Artėjant šiltajam metų sezonui dažnas pajunta pavasarinį silpnumą ir skuba pirkti vitaminus. Tačiau gydytoja dietologė Virginija Vilemienė įspėja, kad pirmenybę vertėtų teikti ne sintetiniams vitaminams, bet visaverčiam maistui. Rūpintis sveika...


Daržovės nepraranda vertės

Daržovės nepraranda vertės

Kad ridikėliai ilgiau nevystų, reikia juos laikyti vėsioje vietoje, sudėtus žemyn lapais į indą su vandeniu. Kad sūdyti agurkai nepelytų, reikia sūdant į indą įdėti drobinį maišelį su juodaisiais pipirais, o kai agurkai pakankamai įsisūrija,...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Dėl antsvorio gali būti kaltas ir kalcio trūkumas

Dėl antsvorio gali būti kaltas ir kalcio trūkumas

Kalcio trūkumas kelia ne tik osteoporozės, bet ir nutukimo pavojų. Lavalio universiteto (Kanada) mokslininkai iškėlė hipotezę, kad smegenys, nustatę, kad organizmui trūksta kalcio, tai siekia kompensuoti duodamos signalą suvartoti daugiau maisto....


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Kuo mažiau nitratais užterštų produktų ieškantys gyventojai piktinasi, kad priversti pirkti aklai. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare mūsų šalyje nereglamentuojama didžiausia leistina nitratų koncentracija vaisiuose ir daržovėse, išskyrus...


Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Dažniausiai valgome apie 2-3 kartus per dieną. Taigi šis ritualas užima maždaug porą valandų mūsų paros laiko. Tačiau kaip dažnai savęs paklausiame, ar tai, ką valgome kasdien, nežaloja mūsų sveikatos? Nors nesveikas maistas kelia didžiulį...


Limonaduose itin daug pesticidų

Limonaduose itin daug pesticidų

Nors tėvai, pirkdami limonadus vaikams, tikisi, kad gėrimai, į kurių sudėtį įeina natūralios sultys, nėra tokie kenksmingi, tyrimai rodo ką kitą. Natūralios sultys sudaro tik nuo 5 iki 10 proc. limonado, tačiau pesticidų šiame gėrime yra tiek, kad...


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Kvietiniai miltai tarp ekologiškų maisto produktų sausio mėnesį, palyginti su pernai sausiu, Lietuvos mažmeninės prekybos centruose pabrango labiausiai - 26,4 proc., o daugiausiai atpigo daržovės. Juodos ir baltos duonos kilogramo kaina per metus...


Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušės figūros moterims riebalai kaupiasi "moteriškose vietose": ant klubų ir pilvo. Artėjant prie 50-mečio, tokia figūra vis labiau apvalėja. Raumeninio audinio "kriaušės" daug neturi, o kadangi riebalai dega būtent...


Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai turi savyje ne tik vitaminų ir mineralų, bet, ko gero, juose yra ir skrandžio vėžį sukeliančias bakterijas naikinančių medžiagų. Tik brokoliams būdingą skonį, dėl kurio vieniems ši daržovė didžiausias skanėstas, o kitiems - šlykštynė,...


"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...


Kas yra šalto spaudimo sultys?

Kas yra šalto spaudimo sultys?

“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure praktiką atlikę Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto IV kurso studentai domėjosi kauniečių mityba ir priėjo išvados, kad ekologiški maisto produktai Kaune dar nėra...


Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Anglakalbiai vis dar neperskaito žodžio quinoa, tuo tarpu mums, lietuviams, gerokai paprasčiau. Nors daugelis vyresnės kartos tautiečių bolivines balandas sieja su mūsų kiemuose ir tarpuvartėse augančiomis piktžolėmis (taip pat vadinamas...


Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Mokslininkai atrado, kad prie nesveiko maisto beveik taip pat lengvai įprantama, kaip ir prie heroino, praneša "Telegraph". Naujo tyrimo duomenimis, mėsainių, bulvių traškučių, dešrelių ir pyragaičių dieta užprogramuoja jūsų smegenis...


Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Nuo seno Lietuvoje pirkėjai dažniausiai renkasi iškastinę druską. Pastaruoju metu padidėjus druskos pasirinkimui parduotuvėse, išpopuliarėjus įvairiausių druskos rūšių reklamai interneto svetainėse, dažnas pirkėjas susidomi ir egzotiškesnėmis...


Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila