Spalio 16d. Šeštadienis

Kokį vandenį geriame?

Peržiūrų skaičius: 32596
Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Apie 60 procentų Klaipėdos rajono gyventojų naudoja viešai tiekiamą geriamąjį vandenį. Žmonės turi teisę žinoti, kokį vandenį kasdien vartoja ir kokią įtaką jo sudėtis daro sveikatai. Ar vanduo saugus, galima sužinoti tik atlikus laboratorinius tyrimus - mikrobais, nitratais ar nitritais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos.

Vandens kokybė itin svarbi - jis sudaro apie 70 procentų suaugusio žmogaus kūno svorio. Geriamasis vanduo yra saugus ir sveikas vartoti, jei jame nėra mikroorganizmų, parazitų ir medžiagų, savo skaičiais ar koncentracijomis galinčių kelti pavojų žmogaus sveikatai.

Pagal Klaipėdos apskrities VMVT pateiktą 2008-ųjų vandens tyrimų ataskaitą, saugus vanduo buvo tiekiamas iš Gargždų, Baičių, Kalotės, Ežaičių, Jakų, Ketvergių, Lapių, Macuičių II, Jakų, Gargždų plytų gamyklos ir Lėbartų vandentiekių. Nors tai tik 11 punktų, tačiau jais vandeniu aprūpinami maždaug pusė rajono gyventojų, vartojančių viešai tiekiamą geriamąjį vandenį rajone.

Mikroorganizmai sukelia ligas

VMVT viršininkas Antanas Bauža sakė, kad šiais metais vandens kokybė geresnė: "Apskritai vasaromis situacija dėl vandens taršos stabilizuojasi. Drukių kaimo atvejis, kai buvo sustabdytas vandens tiekimas, šiemet yra pirmasis."

Pagal Lietuvos higienos normą geriamajame vandenyje tiriami du mikrobiniai rodikliai: žarninės ląstelės ir žarniniai enterokokai. Dėl pastarųjų kaime ir buvo sustabdytas vandens tiekimas. Jei vandenyje randama šių bakterijų, jame dažniausiai būna ir ligas sukeliančių mikroorganizmų. Didelė bakterinė tarša gali sukelti ūmias ir pavojingas žarnyno užkrečiamąsias ligas: salmoneliozę, dizenteriją, įvairius viduriavimus, netgi vidurių šiltinę. Praėjusiais metais mikrobinė tarša nustatyta 11 vandentiekių vandenyje. 6 iš jų tarša buvo laiku pašalinta, bet 5 atvejais teko sustabdyti geriamojo vandens viešąjį tiekimą: Karklėje, Lankupiuose, Šukaičiuose, Macuičiuose, Skomantuose.

Toksiniai rodikliai tirti ne visur

Visai kas kita - toksiniai rodikliai. Jie tiriami dėl galimo kenksmingo poveikio žmogaus sveikatai. Aktualiausia pajūrio zonos požeminio vandens problema - gausus fluorido kiekis. Fluoras žmogaus organizmui būtinas. Jis apsaugo dantis nuo ėduonies, užtikrina kaulų sistemos vystymąsi. Tačiau per didelis jo kiekis sukelia dantų bei kaulų fluorozę.

Šiuo metu fluoro kiekis pagal išlygą viršija leistiną normą Agluonėnuose, Endriejave ir Kretingalėje. Pagal praeitų metų tyrimų duomenis, leidžiamo fluoro norma viršyta 13-os vandentiekių vandenyje, bet daugiausia Kalnuvėnuose, Kopūstuose, Endriejave, Pipiruose ir Kalotėje. Kiekvienas savo sveikata besirūpinantis gyventojas turėtų žinoti, kiek fluoridų yra jo geriamajame vandenyje. Kai pastarųjų trūksta, būtina vartoti daug fluoro turinčių maisto produktų (jūros kopūstų, juodosios, žaliosios arbatos, jūros žuvies) ir naudoti specialias dantų pastas. Jei vandenyje yra fluoridų perteklius, stengtis kuo mažiau gerti vandens, jį pakeisti pienu bei sultimis.

Geležies koncentracija viršijo leidžiamą normą 42 rajono vandentiekių vandenyje. Nustatytos didžiausios koncentracijos ir nukrypimai nuo normos Dudinėliuose, Kairiuose, Rudgalviuose, Šukaičiuose ir Judrėnuose. Tačiau pastebima ir teigiamų pokyčių - Jakų gyvenvietėje 2007 m. įrengus vandens kokybės gerinimo įrenginius geležies koncentracija sumažėjo beveik 600 kartų.

Praėjusių metų ataskaitoje pripažįstama, kad ne visų vandentiekių vanduo ištirtas pakankamai išsamiai. Toksiniai rodikliai visai netirti Trepkalnio, Lankupių, Macuičių I, Lėbartų vandentiekiuose.

Savas nebūtinai kokybiškas

Net 40 procentų rajono gyventojų geriamuoju vandeniu apsirūpina patys iš savo gręžinių ar šachtinių šulinių. Už jų vandens kokybę VMVT nėra atsakinga, todėl rajono žmonės sauga turi rūpintis patys.

Saugumu ir kokybe turi labiausiai susirūpinti gyventojai, vartojantys šachtinių šulinių vandenį. "Šachtinio vandens kokybė priklauso nuo šulinio vietos, jo įrengimo, priežiūros, aplink šulinį vykdomos veiklos. Svarbiausia, kad tokio vandens sudėtis gali labai greitai kisti", - įspėjo Klaipėdos apskrities VMVT Maisto skyriaus vedėja Rima Slaboševičienė.

Dažniausia šachtinių šulinių vandens problema - nitratų, mikrobinės taršos. Nitritai yra susirgimo vėžiu rizikos faktorius. Dideli šios medžiagos kiekiai itin pavojingi naujagimiams, nes stabdomas deguonies perdavimas audiniams.

Komentaras

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja - maisto produktų inspektorė Rima SLABOŠEVIČIENĖ:

- Klaipėdos rajone kasmet pasitaiko geriamojo vandens sustabdymo atvejų, kai padarius tyrimus aptinkama didelė tarša ir ji laiku nėra likviduojama. Nors viešai tiekiamo vandens kokybė ne visada tenkina vartotojų lūkesčius, tačiau jo sauga ir kokybė yra žinoma ir kontroliuojama, vertinama rizika, numatomos ir įgyvendinamos priemonės vandens saugai ir kokybei užtikrinti. Tuo tarpu gyventojai, apsirūpinantys geriamuoju vandeniu patys, turi patys ir rūpintis savo vartojamo vandens kokybe. Svarbu, kad mikrobiologinę taršą galima pašalinti vandenį virinant, tačiau nitritai ir nitratai nepašalinami nei virinimu, nei buitiniais vandens filtrais.


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad jie maitinasi sveikai. Tai parodė "GfK CR Baltic" gegužę atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Šiais duomenimis, 9 proc. apklaustųjų teigė, kad sveikai maitinasi visada, ketvirtadalis – dažnai,...


Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto net tik priprantama kaip prie kokaino, bet jis lygiai taip pat pakeičia žmogaus smegenis, teigia mokslininkai. Kaip praneša portalas healthhday.com, eksperimentuojant su žiurkėmis, kurios buvo neribotai šeriamos labai...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė UAB "Švyturys-Utenos alus" realizuoti rinkoje 13 596 litrus giros "Blindos firminė" (kilmės šalis – Ukraina, JSC "Slavutich...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Bulvių sultys veikia kaip šluota

Bulvių sultys veikia kaip šluota

Jose gausu baltymų, riebalų, angliavandenių, A ir B grupės vitaminų, kalio ir kalcio druskų. Apskaičiuota, kad 200 g virtų su lupenomis bulvių yra reikalingas žmogui paros vitamino C kiekis. Gelsvi gumbai turtingesni karotino. Nuo seno bulvėmis...


Kiaušiniai padeda numesti svorio

Kiaušiniai padeda numesti svorio

Žmonės, kurie pusryčiams suvalgo kiaušinių, visą dieną geriau kontroliuoja alkio jausmą ir jiems lengviau laikytis dietos. Tokią išvadą padarė amerikiečių mokslininkai iš Konektikuto universiteto. Tyrėjai domėjosi, kaip pusryčiai veikia sotumo...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai...


Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...


Kas yra šalto spaudimo sultys?

Kas yra šalto spaudimo sultys?

“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Tačiau tai nereiškia, kad riekia griebtis įmantrių dietų. Saikingas valgymas ir mažiau streso – tai, ko reikia norint apsaugoti skrandį ir pilvą. "Turbūt daugeliui vaikystėje mama sakė – valgydamas neskubėk. Iš tiesų, moksliniais...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...


Varškė irgi gydo

Varškė irgi gydo

Varškė organizme neleidžia kauptis riebalams. Varškės patariama valgyti sergantiesiems kepenų ligomis. Šis produktas turi medžiagų, kurios neleidžia organizmui kaupti riebalų, alkoholio ir kitų kepenims bei kasai kenkiančių "priedų"....


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Nuomonė, kad trumpas badavimas kenkia organizmui, nebuvo patvirtinta. Priešingai, mokslininkams pavyko įrodyti, kad jis yra naudingas, t. y. daro teigiamą poveikį organizmui. Tyrimas, kurį atliko mokslininkai, parodė, kad žmonės, nevalgantys...


Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys? Tikros sultys VALGOMOS. Ir vienos. Jei sultys spaustos (iš vaisių, uogų ar daržovių), o ne pagamintos iš koncentrato pridedant sintetinių kvapų ir kitų medžiagų, jos yra ne tik labai vertingos, bet ir sočios. Apie natūralių...


Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Druska reikalinga žmogaus organizmo medžiagų apykaitos procesams. Visais laikais druska užėmė ypatingą vietą žmogaus mityboje. Šiandien vis dažniau teigiama, jog druska - tai "baltoji mirtis". Druska yra kubo formos, baltos spalvos...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Vasara: uogos geriau nei kruopos

Vasara: uogos geriau nei kruopos

Sakoma, kad šviežių uogų reikia prisivalgyti tiek, kad organizmas jų pasisotintų visiems metams. Iš tiesų šviežios uogos yra geriausia, bet nevalia užmiršti, kad nuo jų galima ir susirgti. Dvi stiklinės per dieną "Visame pasaulyje uogos...


Šeimyniniai pietūs skatina vaikus maitintis sveikiau

Šeimyniniai pietūs skatina vaikus maitintis sveikiau

Paaugliai, kurie išjungia televizorių ir kartu pietauja su savo šeima, rečiau kenčia nuo valgymo sutrikimų – bulimijos ir anoreksijos, rašoma dailymail.co.uk. Taip pat tokie vaikai rečiau rūkys, kad atsikratytų nereikalingo svorio. Tyrėjai...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila