Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado ar gaiviųjų gėrimų. Apie šią medžiagą ir jos savybę daryti mus žvalesnius bei budresnius esame girdėjęnemažai, tačiau apie kofeiną galima pasakyti kur kas daugiau.
Kofeinas – energijos šaltinis
Kofeinas, mokslininkų žinomas kaip 1,3,7 – Trimethylxanthine, yra plačiai žinomas psichostimuliatorius, kuris veikia žmogaus organizmą suteikdamas energijos, išlaikydamas budrumą ir žvalumą. Žinoma, geriausiai ir plačiausiai žinomas kofeino šaltinis yra kava, tačiau jo aptinkama net šešiasdešimtyje skirtingų tipų augalų visame pasaulyje, tarp kurių yra ir plačiai pamėgta arbata ar jos pusseserė matė. Specialistų teigimu tarp plačiai vartojamų, bet mažai žinomų kofeino šaltinių yra ir kakavos pupelės bei kolos riešutai, kuriuose kofeino ne mažiau nei kavos pupelėse.
Kofeino nauda žmogaus organizmui
Tačiau pagrįstai kyla klausimas, kodėl kofeino turintys gėrimai ir jų vartojimas taip plačiai paplitęs bei kuo ši medžiaga iš tiesų naudinga žmogaus organizmui? Vilniaus Dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė teigia, jog kofeinas ne tik mažina mieguistumą, nuovargį, padeda sutelkti dėmesį, bet veikia ir kaip nuotaiką kelianti medžiaga. Tik reikėtų atminti, jog kofeino poveikis nėra ilgalaikis.
Dietologė pabrėžia, jog labai svarbu atkreipti dėmesį į suvartojamą kofeino kiekį, kuris turėtų būti saikingas. Gydytojos teigimu, saikingai šios medžiagos vartojama, kai nėra viršijama kofeino paros norma – 300 mg per dieną arba trys puodeliai kavos.
Svarbu paisyti normos ribų ir atsižvelgti į individualius organizmo poreikius
Gydytojos teigimu, kofeino poveikis labai individualus ir priklauso nuo daugelio faktorių, tokių kaip amžiaus grupė, sveikatos būklė, fizinis aktyvumas bei kitų individualiam organizmui prsikirtinų savybių.
Neretai kofeino gauname kartu su saldžiais gėrimais ir kitais maisto produktais – saldžiais kepiniais, saldainiais ir kt., todėl pravartu atkreipti dėmesį ir į suvartojamo cukraus kiekį.
Cukrus žmogaus organizmui nėra žalingas, jei jo vartojama su saiku ir kiekis neviršija 10 proc. visos dienos reikalingų suvartoti angliavandenių kilokalorijų normos. Kitaip tariant, jei nustatyta gaunamos energijos paros norma sveikoms moterims – 2000 kcal., vyrams – 2500 kcal., tai moterims cukraus suvartoti reikėtų ne daugiau kaip 200 kcal, o vyrams ne daugiau kaip 250 kcal per parą.
Svarbu nepamiršti sporto
Paklausta apie suvartojamų kilokalorijų kiekį „Impuls“ sporto ir sveikatingumo klubo trenerė Žaneta Valainienė patikino, jog norint atrodyti ir būti sveiku, nederėtų suvartoti daugiau kilokalorijų nei jų galime sudeginti. Todėl patarė kiekvienam atkreipti dėmesį į individualų judėjimo dažnį. Visgi, net ir labai sveikai maitinantis ir neviršijant dienos energijos normos, pabrėžia trenerė, aktyvaus gyvenimo būdo pamiršti nederėtų. Juk sportuojant palaikoma energija ir žvalumas, kas ypač aktualu niūriu ir varginančiu šaltuoju metų laiku.
Saigingai galime valgyti viską
Net ir rimčiausi sportininkai neretai jaučiasi mieguisti ir pavargę, todėl, trenerės Žanetos Valainienės teigimu, nevengia puodelio kavos ar kofeino turinčių gėrimų. „Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į savo organizmą, nes tik mes galime geriausiai suprasti jo siunčiamus ženklus, – pabrėžia trenerė. – Galiausiai, tiek maisto, tiek gėrimų ar sportavimo atžvilgiu, viskas, saiko ribose, nėra blogai“.
Straipsniai

Tonizuojanti petražolių veido kaukė
Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...

Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui
Hipokrato laikais morka buvo laikoma vaistu nuo visų ligų. Iš jos ne tik ruošdavo daugybę patiekalų, bet ir gamindavo įvairius tepalus, antpilus, lašelius ir nuovirus. Morkos yra labai maistingos ir lengvai pasisavinamos. Jos ramina virškinamojo...

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas
Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas
Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai
Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...

Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai
Mokslininkai atrado, kad prie nesveiko maisto beveik taip pat lengvai įprantama, kaip ir prie heroino, praneša "Telegraph". Naujo tyrimo duomenimis, mėsainių, bulvių traškučių, dešrelių ir pyragaičių dieta užprogramuoja jūsų smegenis...

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi
Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...

Bus reikalaujama papildomai ženklinti daug kofeino turinčius produktus
Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pasirašė įsakymą, kuriuo įvedamas reikalavimas papildomai ženklinti daug kofeino turinčius maisto produktus, jautriems vartotojams pateikiant rekomendaciją jų atsisakyti. Ministro įsakymu pakeista...

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys
Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?
"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį
Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...

Koks maistas saugo nuo vėžio?
Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?
Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...

Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį
Kanados dietologijos centro darbuotojai sukūrė specialų kovos su vakariniu persivalgymu kursą. Jeigu 5 dienas kruopščiai laikysitės jų nurodymų, šio įpročio atsikratysite maždaug per 10 dienų. 1-oji diena: sunkiausia pradėti Visą dieną stenkitės...

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti
Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...

Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę
Vartojant daug žaliųjų lapinių daržovių, gali sumažėti rizika susirgti diabetu, teigia Jungtinės Karalystės mokslininkai. Jie išnagrinėjo anksčiau atliktų šešių tyrimų apie vaisių ir daržovių vartojimą duomenis ir nustatė, kad tik špinatai ir...

Reikia mokėti rinktis ir vandenį
Specialistai akcentuoja, kad dažnai blogai besijaučiantis žmogus net nesusimąsto, kad to priežastis gali būti per mažas skysčių kiekis. O statistika rodo, kad Europoje lietuviai pagal suvartojamą mineralinio vandens kiekį vis dar velkasi eilės...

Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose
Šeštadienį pranešta, kad į Lietuvą neleista importuoti 25 600 kg šviežių citrinų "Eureka" (I klasė) iš Pietų Afrikos Respublikos, kadangi jose nustatyta net 10 kartų didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija....

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?
Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką
Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...

Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)
Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni
Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...

Nejuokaukite su nitratais!
Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes...

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį
Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka
Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...

Kas yra šalto spaudimo sultys?
“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!
Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios
Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai
Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...