Gegužės 28d. Šeštadienis

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Peržiūrų skaičius: 37300
Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir raudonas vynas nedera, turi mokslinį pagrindą.

Eksperimente dalyvavo 7 vyno ekspertai. Jie galėjo rinktis iš 38 raudonojo arba 26 baltojo vyno. Jie atrinko vyną, kuris suteikia nemalonų skonį valgant jūros šukutes. 

Ištyrus šiuos vynus paaiškėjo, kad taip vyksta dėl didelio geležies kiekio, esančio raudoname vyne. Jeigu jame geležies kiekis viršijo 2mg litre, patiekalas įgaudavo rūgštų skonį. Mokslininkai atliko ir kitą eksperimentą - pamerkus jūros gėrybes į didesnį geležies kiekį turintį raudoną vyną, atsiskleidė nemalonus žuvies kvapas. Tuo tarpu pamerkus į vyną su mažesniu kiekiu geležies - kvapas buvo normalus. Mokslininkams nepavyko išskirti medžiagų jūros šukutėse, kurios reaguoja su raudonu vynu, tačiau jie įtaria, kad tai gali būti kažkuri nesočioji riebioji rūgštis. Matyt, kažkokiu būdu atsiranda sugedusios žuvies kvapas.

Geležies kiekis vyne priklauso nuo vynuogyno dirvožemio, o taip pat nuo vynuogių rinkimo ir apdorojimo būdo. Lyginant vynus, dažniausiai didesniu geležies kiekiu pasižymi raudonieji vynai. Iki šiol vyno gamintojai nekreipė didelio dėmesio į šio elemento kiekį vyne.

Takayuki Tamura teigia, kad tyrimo išvados nustebino - buvo tikėtasi, kad nemalonų skonį gali sukelti polifenoliai (viena didžiausių antioksidantų grupių) arba sieros dioksidas - jų kiekis vyne didesnis nei geležies.

"Su mokslininkais ginčytis sunku, o gal net neverta. Bet kaip gerą kokybę ir balansą mėgstanti vyno mėgėja išdrįsiu pareikšti savo nuomonę. Šio mokslinio tyrimo esmė yra gan keista, sugalvok tu man! , - sako "Vyno klubo" ir Lietuvos someljė asociacijos steigėja Rasa Sužiedelienė. -Šukutė su raudonuoju vynu gal ir netinka, nors Burgundijoje, tikrai rasite puikių derinių su lengvesniu vynu. Yra skirtingų jūros gėrybių, žuvų: lengvesnės ir sunkesnės "mėsos", turinčių daugiau - mažiau baltymų.Taip pat yra įvairiausių raudonųjų vynų - lengvesnės ir sudėtingesnės struktūros, švelnesnių ar aitresnių taninų, įvairaus rūgšties kiekio ir t.t. Maistas ir vynas derinami pagal daugelį kriterijų: aromatą, skonio savybes, pojūtį burnoje, poskonyje, paruošimo būdą, padažą, vietinę virtuvę ir dar dešimtys kitų. Galbūt ne visi cheminiai elementai, esantys maiste ir vyne jungiasi teisingai, tačiau tai neleidžia daryti tokių kategoriškų išvadų kaip kad išdėstytos šiame darbe

R. Sužiedelienė linkusi kritikuoti tyrimą dėl nedidelės tyrimo apimties ir griežtų tyrimo išvadų.


Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Siurbdami dulkes grojant roko muzikai, per valandą sunaudojame 126 kilokalorijomis (kCal) daugiau nei tai darydami be muzikos. Tai reiškia, jog prieš ar po tokios fizinės veiklos be sąžinės graužimo ir nekaupdami riebalų galime sau leisti...


Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

"Visi grybai valgomi, kai kurie – tik vieną kartą", – šių eilučių autorius nežinomas, tačiau jo mintis labai tinka prasidedant grybavimo sezonui. Rinkite pažįstamus grybus Mūsų šalyje auga apie 1500 rūšių grybų. Apie 30 rūšių...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Ką būtina žinoti apie daržoves?

Ką būtina žinoti apie daržoves?

Prieš perkant daržoves atminkite: žiedinis kopūstas turi būti baltas ir tvirtas, morkos - oranžinės, lygios, agurkai - šviesiai žalios spalvos lygiu paviršiumi. Patys skaniausi ridikėliai - rausvai-raudoni su baltu galiuku. Kuo ilgiau laikysite...


Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Lietuviams nuo seno valgis buvęs šventas dalykas, todėl ir pusryčiai buvo laiminami. Valgyti lietuviškų kruopų košę ir dabar rekomenduoja mitybos specialistai, nes tai maistingas ir energijos teikiantis valgis. Tačiau klaipėdiečiai rytais kavinėse...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...


Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Trečiadienį Alytaus valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, siekianti suburti aktyvius vartotojus, šiems surengė mokymus "Išmok pasirinkti - vartok atsakingai". Tarnybos inspektoriai...


Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Nauji tyrimai dar kartą parodė, kad renkantis tam tikrus maisto produktus galima pagerinti intelektą. Anot mokslininkų, maistinės medžiagos randamos įvairiuose produktuose, stimuliuoja smegenų nervines jungtis (sinapses), didina jų skaičių ir...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis...


Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves. Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus. Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV...


Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Tyrimai atskleidė, jog naudojimasis mažesne šakute gali paskatinti suvalgyti gausesnę porciją, nei valgant didesniu įrankiu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog viskas turėtų būti priešingai – naudojantis mažesniu stalo įrankiu, suvalgoma...


Dar kartą apie amžiaus rykštę –  nutukimą ir vandenį

Dar kartą apie amžiaus rykštę – nutukimą ir vandenį

Vis dar klaidingai manoma, kad nutukimo problema Lietuvoje neaktuali, ji kažkur toli, Vakaruose, už Atlanto, kažkur Amerikoje. Tačiau užtenka apsižvalgyti aplink, kad suprastum: jei ne tu, tai bent keli šeimos nariai turi antsvorio, o tarp...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pagal medžiagų liekanų gyvūnuose ir jų mėsoje, piene, paukštienoje, kiaušiniuose, žvėrienoje, žuvyse ir meduje stebėsenos planą atliko cheminius tyrimus. Tirtame galvijo raumenų mėginyje...


Maisto terapija padeda būti sveikam

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Pasaulyje yra daugiau, nei 170 milijonų žmonių, kenčiančių nuo žvynelinės. Net apie 120 tūkstančių gyvena Lietuvoje. Gydytoja Jelena Tulčina sako, kad liga jaunėja. „Jauniausiam mano pacientui buvo vos metukai. Tėvams dermatologai liepia...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai rinkoje pasirodė palyginti neseniai, tačiau jie spėjo išpopuliarėti. Ypatingai šiuos gėrimus pamėgo jaunimas: mokantis, sesijų metu, sportuojant, vakarėliuose. Tačiau užsienyje šie gėrimai parduodami tik sulaukusiems 18 metų,...


Apie mitybą ir sveiką odą

Apie mitybą ir sveiką odą

Norėdami turėti skaisčią ir sveiką odą, turite tinkamai maitintis. Teigiama, kad odai naudingiausi yra šie maisto produktai: svogūnai, lapinės salotos, salierai ir ridikai. Pašarinės ropės lapai ir bulvės taip pat daro gerą įtaką odai. *...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9