Birželio 25d. Šeštadienis

Kodėl ne visi galime gerti pieną

2012 Rugpjūčio 30d.
Peržiūrų skaičius: 25836
Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų simptomų. Nors laktozės netoleravimas yra dažnas, ne visi jaučiamus nepageidaujamus simptomus priskiria šiai būklei. Laktozės netoleravimas ypač paplitęs tarp juodaodžių (iki 95 %), Azijos, Ispanijos gyventojų ir Amerikos indėnų. Šiaurinės Europos dalies gyventojams laktozės netoleravimas pasitaiko rečiau.

Kas yra laktozės netoleravimas?

Laktozės netoleravimą sukelia fermento laktazės (β galaktozidazės) trūkumas plonajame žarnyne. Fermentas laktazė skaido pieno cukrų laktozę iki gliukozės ir galaktozės, o šios medžiagos yra absorbuojamos į kraują. Jei laktozė yra nesuskaidoma plonajame žarnyne, kartu su maistu patenka į storąjį žarnyną, kuriame laktozę veikia storosios žarnos bakterijos. Šio proceso metu išsiskiria dujos, todėl jaučiamas pilvo pūtimas, gali atsirasti viduriavimas. Tai dažniausiai nėra gyvybei pavojinga būklė, tačiau pasireiškiantys simptomai nemalonūs.
Įvairiuose pieno produktuose laktozės kiekis skiriasi

Ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, todėl žmonėms, netoleruojantiems laktozės, svarbu žinoti, kad daug laktozės yra šviežiame piene, pieno milteliuose, leduose, lydytame sūryje. Tokie žmonės geriau toleruoja rūgščius pieno produktus: nesaldžią varškę, nesaldų sūrį, kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar grietinę.

Alergija pienui ir laktozės netoleravimas yra ne tas pats

Alergija pienui Laktozės netoleravimas
Pasireiškia naujagimystėje Dažniausiai vyresniame amžiuje, kūdikystėje itin retai
Dalyvauja imuniniai mechanizmai Imuniniai mechanizmai nedalyvauja
Simptomai atsiranda dėl neįprastos imuninių mechanizmų reakcijos į piene esančius baltymus (pvz., α-laktoglobuliną, β-laktoglobuliną, kazeiną) Simptomai atsiranda dėl fermento laktazės trūkumo ir dėl to nesuskaidomos laktozės
Be maisto netoleravimui būdingų simptomų, gali atsirasti sloga, ašarojimas, odos niežulys, dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas ar net anafilaksijai būdingi simptomai Simptomai būdingi maisto netoleravimui (pilvo pūtimas, viduriavimas ir pan.)

 

Laktozės netoleravimo sukeliami simptomai:

Simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 30 min. – 2 val. po pieno ar jo produktų vartojimo. Nustojus vartoti pieno produktus, simptomai paprastai išnyksta. Didesnis suvartotas pieno ar jo produktų kiekis gali sukelti:

– pilvo pūtimą;
– pilvo dieglius;
– viduriavimą;
– vidurių užkietėjimą;
– meteorizmą;
– pykinimą;
– vėmimą;
– kūdikiams ir vaikams gali sulėtėti augimas ir sumažėti svoris.

Simptomų pasireiškimo stiprumas priklauso nuo su maistu gautos laktozės kiekio.

Specialistai pataria, kaip išvengti laktozės netoleravimo simptomų:

– Atsisakykite pieno ar jo produktų arba sumažinkite savo maisto racione jų kiekį. Nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, gali vartoti nedidelius pieno ar jo produktų kiekius nejausdami jokių neigiamų simptomų. Apie 12 g laktozės (tai atitiktų maždaug 1 stiklinėje pieno esantį laktozės kiekį) dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Sumažinus suvartojamų pieno produktų kiekį, kyla pavojus gauti nepakankamą vitamino D, kalcio ir vitamino B2 kiekį su maistu, todėl prieš koreguojant savo maisto racioną, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

– Paskirstykite suvartojamą pieno ar jo produktų kiekį į mažas porcijas. Kartais žmonėms, netoleruojantiems laktozės, simptomai sumažėja vartojant pieno produktus mažais kiekiais t.y., suvartojamą tokių produktų kiekį suskirstant į nedideles porcijas.

– Simptomai mažiau pasireiškia, jei pieno produktai vartojami su kitų rūšių produktais. Tuomet virškinimas ilgiau užtrunka ir geriau suskaidoma piene esanti laktozė.

– Jei vartojate pieną, geriau rinkitės riebesnį. Riebesnio pieno virškinimas užtrunka ilgiau, taigi jame esanti laktozė ilgiau užsiliks virškinamajame trakte ir didesnis jos kiekis bus suskaidytas.

– Rinkitės mažiau laktozės turinčius pieno produktus. Ne visi pieno produktai sukelia vienodo stiprumo netoleravimo reakcijas, pvz., kietieji sūriai, tokie kaip šveicariškas Cheddar, turi nedidelį laktozės kiekį ir dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Taip pat mažiau išreikštus simptomus sukelia jogurtai, nes jų gamybos procese naudojamos bakterijos, kurios natūraliai gamina laktozę skaidantį fermentą.

– Vartokite pieno produktus su sumažintu laktozės kiekiu. Lietuvoje dar nėra labai populiaru, tačiau užsienio šalyse yra didelis pieno produktų be laktozės pasirinkimas.

– Nepamirškite, kad laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir iš jų pagamintuose gaminiuose, pvz., sriubose, salotų padažuose, kepimo mišiniuose, duonoje, sausainiuose, sausuose pusryčiuose, bulvių traškučiuose, saldainiuose, pieniškame šokolade ar net dešroje, todėl rinkdamiesi produktus, atidžiai perskaitykite etiketes.

– Jei vargina nepageidaujami simptomai, kreipkitės į gydytoją. Gydytojas, siekdamas sumažinti Jus varginančius simptomus, gali paskirti fermento laktazės preparatus.

NMVRVI specialistai netoleruojantiems laktozės žmonėms pataria atidžiai studijuoti maisto produktų etiketes. Teisės aktuose (Lietuvos higienos normoje HN 119:2002 ,,Maisto produktų ženklinimas“ bei Europos Parlamento ir Tarybos Reglamente (ES) Nr. 1169/2011) pateikiamos maisto produktų sudedamųjų dalių grupės, kurios gali sukelti alergijas arba netoleravimą. Viena iš 14 nurodytų grupių – pienas ir jo produktai. Pienas ir jo produktai (įskaitant laktozę) ar iš jų gautos medžiagos, naudoti maisto produktų gamyboje, turi būti paženklinti sudedamųjų dalių sąraše aiškiai pateikiant nuorodą, kad tai yra pienas ar jo produktas. Nuo 2014 m. gruodžio 13 d. alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos privalės būti paženklintos taip, kad aiškiai išsiskirtų iš kitų sąrašo sudedamųjų dalių, pvz., pasirenkant tam tikrą šriftą, stilių arba fono spalvą.

Atidžiai perskaityta maisto produkto etiketė padės pasirinkti tinkamus maisto produktus ir išvengti tų, kurie gali sukelti nemalonius simptomus.

Šaltinis: NACIONALINIS MAISTO IR VETERINARIJOS RIZIKOS VERTINIMO INSTITUTAS


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Vasara: uogos geriau nei kruopos

Vasara: uogos geriau nei kruopos

Sakoma, kad šviežių uogų reikia prisivalgyti tiek, kad organizmas jų pasisotintų visiems metams. Iš tiesų šviežios uogos yra geriausia, bet nevalia užmiršti, kad nuo jų galima ir susirgti. Dvi stiklinės per dieną "Visame pasaulyje uogos...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Ar gerti vandens valgant?

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, - nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis? "Valgant gerti vandens ar kitų...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenis europiečiai iš naujo atrado XX a. pradžioje, juos imta auginti namuose. Kviečių želmenis pradėjo populiarinti mokslininkai, eksperimentais įrodę jų gydomąsias savybes. Želmenų maistingąsias ir vaistingąsias savybes jau žinojo...


Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas ir beveik tiek pat latvių niekada nevalgė jogurto, rodo šiose šalyse atliktas pieno produktų vartojimo įpročių tyrimas. Tik mažiau nei ketvirtadalis lietuvių bei latvių valgo ar geria jogurto kasdien ar bent kartą...


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

Daugelis sutiks, kad viena smagiausių ir maloniausių akimirkų, kai su draugais ar šeima stovyklaujama prie laužavietės, yra mėgavimasis ant atviros ugnies keptais patiekalais. Ar kas gali labiau atpalaiduoti už traškančių ugnyje malkų garsą ir...


Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Augalų sėklų pardavėjai pastebi, kad gyventojai sodina daugiau daržovių ir bulvių. Susidomėjimas daržininkyste ypač pastebimas didesniuose miestuose. Dabar pats metas sėti daržoves, todėl parduotuvėse - žmonių antplūdis. Pirkėjai baiminasi...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Viduriavimas gali būti ne tik infekcijos bei suvalgyto netinkamo maisto priežastis. Po šiuo nekaltu požymiu kartais slypi klastinga liga. Uždegiminės žarnyno ligos Lietuvoje vis labiau neramina medikus. Šie vakarietiško gyvenimo būdo išprovokuoti...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...


Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Tyrimas parodė, jog puodelis braziliškos mėtų arbatos savo skausmo malšinimo savybėmis prilygsta pardavinėjamiems analgetikams. Rinčiuotąjį saikenį (Hyptis crenata) brazilų hileriai jau tūkstantį metų skiria gydyti tokiom ligom kaip galvos ar...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Kinijos valdžia sulaikė 32 žmones, kurie gamino ir pardavinėjo tonas maistinio aliejaus, išgauto iš atliekų. Apie tai pranešė šalies Viešojo saugumo ministerija. Policija konfiskavo daugiau negu 100 tonų aliejaus, kuriam pagaminti naudotas...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9