Lapkričio 24d. Antradienis

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

2015 Lapkričio 2d.
Peržiūrų skaičius: 25436

Chemikalas randamas net buteliukuose skirtuose kūdikiams

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti parduotuvių lentynose stovintys vandens buteliai, gertuvės, skirtos maitinti kūdikius, plastikiniai indai ar netgi konservų dėžučių vidinis sluoksnis.

Mokslininkai įspėja

Nemažas skaičius mokslinių tyrimų įrodė, kad ilgesnis maisto ir vandens kontaktas su BPA cheminiu junginiu gali būti kenkmingas žmogaus sveikatai. Pagal Prancūzijos atsakingos institucijos surinktus mokslinių studijų duomenis, siūloma BPA klasifikuoti kaip medžiagą, toksiškai veikiančią žmogaus reprodukcinę sistemą bei turinčią neigiamą poveikį lytinei funkcijai ir vaisingumui.

Kaip BPA gali paveikti žmogaus kūną?

  • Sutrikdyti normalią hormonų veiklą,
  • Paskatinti vėžio riziką,
  • Sukelti širdies negalavimus,
  • Sutrikdyti smegenų vystymąsi,
  • Neigiamai paveikti žmogaus lytinę funkciją ir moters vaisingumą,
  • Sukelti normalios elgsenos pokyčius.

Nors mokslininkai galutinai nesutaria dėl galimos bisfenolio A žalos žmogaus organizmui, visgi reikėtų vengti kontakto su šia chemine medžiaga. Tai ypač svarbu augančiam ir besivystančiam organizmui, kuris yra labai lengvai pažeidžiamas neigiamų aplinkos veiksnių.

Kaip išvengti kontakto su BPA?

  • Įsigykite plastmasinių maisto indų ir gertuvių, paženklintų “BPA free” (be BPA) simboliu;
  • Venkite konservų dėžučių;
  • Jeigu turite platmasinių indų, kurių sudėtyje yra BPA, jokiu būdu nešildykite juose maisto mikrobangų krosnelėje ir neplaukite indaplovėje, nes karštis gali paskatinti pavojingo cheminio junginio išsiskyrimą.

Internetinės parduotuvės www.virtuvesakcentai.lt komanda siūlo rinktis protingai ir rekomenduoja Jums Naujojoje Zelandijoje išrastas ir pagamintas „Sistema“ ženklo dėžutes ir gertuves, pagamintas iš plastiko, kurio sudėtyje nėra sveikatai kenksmingo bisfenolio A, ftalatų ar švino. Nerizikuokite savo sveikata ir rinkitės tai, kas geriausia Jums ir Jūsų šeimai.

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Liūdesį ir tingulį gali pašalinti sveiki pusryčiai ir griežtas biologinio ritmo laikymasis. Ekspertai pateikia kelis patarimus, kaip praskaidrinti nuotaiką. 1. Jei valgysite vadovaudamiesi paros biologiniu ritmu, visą dieną būsite geros...


Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šis daugiausia vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų turintis augalas, kaip vaistas buvo žinomas senovės Egipte, Graikijoje, juo gydėsi senieji Sibiro gyventojai, jis taip pat buvo naudojamas Tibeto medicinoje. Šaltalankių vaisiuose yra...


Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

Super maistu vadinamos “ispaninio šalavijo” sėklos chia yra juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Jų nauda žmogaus organizmui labai didelė. Neutralaus skonio, tačiau puikiai tinka gardinti įvairius...


Pavasaris – vitaminų badmetis

Pavasaris – vitaminų badmetis

Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti...


Jūsų širdis trokšta vandens

Jūsų širdis trokšta vandens

Vasara, ko gero yra mėgstamiausias ir laukiamiausias metų laikas, dažniausiai siejamas su maloniais įspūdžiais. Vasarai, kaip ir kitiems metų laikams, priskiriami tam tikri būdingi sveikatos sutrikimai, šiuo atveju, nulemti aukštos lauko...


Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Aktyviai reklamuojamos priemonės ir metodai, kaip atsikratyti antsvorio. Tačiau žvelgiant medikų akimis dauguma tų metodų yra visiškas absurdas. Kokie gi mitai apie efektyvius svorio metimo būdus yra patys populiariausi? 1 mitas. Jei griebsies...


Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys...


Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Rodo salos universiteto (JAV) laboratorijoje sukurtas genetiškai modifikuotas vaivorykštinis upėtakis, kurio raumenų masė yra 20% didesnė lyginant su natūraliais jų giminaičiais. Teigiama, jog gyvūnas yra visiškai paruoštas komercinės...


Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves. Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus. Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV...


Jogurtų ragavimo realybės šou

Jogurtų ragavimo realybės šou

Socialinio tinklo Facebook nariai turi galimybę išbandyti probiotikų, arba gerųjų bakterijų, naudą sveikatai. Tai galima padaryti nemokamai ragaujant "Valio Gefilus" jogurtus ir viešai komentuojant savijautos pasikeitimus. Prie akcijos...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Vienos didžiausių daržovių titulas tikriausiai priklauso moliūgui. Amerikoje ši daržovė – būtinas Padėkos dienos atributas, italai ypač mėgsta rizotus su moliūgais, prancūzai gardžiuojasi šių daržovių sriuba. Moliūgo minkštimas turi cukraus,...


Kaip pasirinkti kiaušinius

Kaip pasirinkti kiaušinius

Jau kuris laikas paukštynų atstovai teigia, kad tiek pramoniniu būdu laikomų, tiek ekologiniuose ūkiuose ar kaime laisvai auginamų vištų kiaušiniai savo sudėtimi (baltymais, mineralais ir vitaminais) labai nesiskiria. Ar tikrai nėra skirtumo tarp...


Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Tyrimai parodė, kad baklažanai ir cukinijos padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiose daržovėse yra medžiagų, efektyviai iš organizmo šalinančių toksinus ir spartinančių medžiagų apykaitą. Dėl didelio mineralinių medžiagų, ypač kalio,...


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Trešnėse – besiraitantis įdaras

Trešnėse – besiraitantis įdaras

Ketinantys paskanauti trešnių klaipėdiečiai turėtų būti atidūs. Uogose, atvežtose iš kitų šalių, aptikta daugybė kirminų. Pranešimų apie lervomis užterštas trešnes sulaukiama kas antrą dieną. Klaipėdietė Diana Krasauskienė pasakojo, jog trešnes...


Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Sunku paneigti tą faktą, kad tinkami virtuvės įrankiai – svarbi maisto gaminimo proceso dalis, nesvarbu, ar esate veganai, vegetarai, ar ne. Naudojant atitinkamus prietaisus ne tik lengviau ruošti patiekalus, bet ir galima paversti neretai...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Žvalūs nuo ankstaus ryto

Žvalūs nuo ankstaus ryto

Apniukusį žiemos rytą prabusti padeda ne tik stiprios kavos puodelis, bet ir kur kas paprastesnės bei sveikesnės priemonės. Pavyzdžiui, šaltas vanduo, kuris paspartina kraujo apytaką. Tačiau tai nereiškia, jog reikia lįsti po šalta dušo čiurkšle....


Mėta gerina nuotaiką

Mėta gerina nuotaiką

Jaunos pipirmėtės ir žydintis augalas naudojamas neuralgijos, uždegiminių ligų viršutinių kvėpavimo takų, rinito, bronchito, anginos, migrenos ir dantų skausmui gydyti. Mėtų arbata taip pat gerina kraujotaką, mažina spaudimą, rekomenduojama gydant...


Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos...


Sėkmę lemia savas vardas

Sėkmę lemia savas vardas

Smunkanti mažmeninė prekyba verčia verslininkus plėsti privačių prekės ženklų asortimentą. Taip įvairios prekės atpinga 20 proc. Gamintojas tas pats, tik pavadinimas ant pakuotės - visai kitas. Tinklai "Iki", "Maxima",...


Vasarą geriau pabadauti

Vasarą geriau pabadauti

Beveik du trečdaliai apsinuodijusiųjų maistu į gydytojus kreipiasi vasaros metu. Toksikoinfekcijos arba apsinuodijimo maisto produktais priežastimi yra patogeninės bakterijos — streptokokai, stafilokokai, salmonelės. Susirgimus sukelia ne...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...


Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina deguonies įsisavinimą, o tai palengvina mankštinimąsi. Nedidelio tyrimo ataskaitoje žurnale "Journal of Applied Physiology" teigiama, kad dėl burokėlių...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9