Liepos 7d. Antradienis

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Peržiūrų skaičius: 35732
Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų.

Išsivysto priklausomybė

Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų, kurios per trumpą laiką atsikratė įspūdingo kilogramų skaičiaus. Įvairiais lieknėjimo ir sveikatinimo būdais ji susidomėjo labiau norėdama stabilizuoti šokinėjantį kūno svorį.

Nors drastiškų dietų niekada nesilaikė, 39 metų moteris išbandė ne vieną šiuo metu kaip panacėja siūlomą lieknėjimo būdą: dietą pagal kraujo grupes, žarnyno valymą, baltyminius kokteilius, maisto derinimą.

"Velnio biznis", – tokią išvadą padarė klaipėdietė.

Jos manymu, susigundęs įvairių specialistų siūlomais lieknėjimo metodais žmogus tampa nuo jų priklausomas. Perdėtas rūpinimasis savo svoriu taip pat veda kitų priklausomybių link.

Pasak R.Žalandauskienės, verslą iš dietų darantys specialistai siūlo elementarius dalykus už nemažus pinigus. Jie dažniausiai naudoja eilinių dietologų taikomus mitybos principus, tik įvilktus į sėkmingą rinkodarą.

Mityba pagal kraujo grupę klaipėdietę sudomino savo pažadu, kad bus galima valgyti iki soties, nors ir ne visus maisto produktus. Kaip vėliau paaiškėjo, tai tebuvęs reklaminis triukas – rekomenduojamos porcijos nebuvo didelės.

"Taip maitindamasis bet kas sublogtų", – įsitikinusi pašnekovė.

Dieta išderino organizmą

Rūta labai sąžiningai dietos laikėsi keturis mėnesius. Jai tiko daugelis maisto produktų, palyginti su kitomis kraujo grupėmis. Nors iki tol mėgo saldumynus, iškentė ir be jų.

Per kelis mėnesius nukrito vos penki kilogramai, nors moteris tikėjosi atsikratyti dvigubai daugiau. Po dietos šis svoris sugrįžo per kelias savaites.

Specialią mitybą nutraukė prasidėjus galvos svaigimui. Erzino ir mitybos grafikas. R.Žalandauskienė prisiminė, kad nutraukus dietą kelias savaites nesustodama kirto cepelinus. Nors iki tol silpnybės šiam nacionaliniam patiekalui nejautė.

"Po visų dietų stipriai išsiderino organizmas", – išvadą padarė pašnekovė.

Po šios dietos Rūta išmoko vienintelio dalyko – gerti daug vandens. Ji pabrėžė, kad skysčių ir vandens gėrimas yra skirtingi dalykai.

Kurį laiką maisto porcijas moteris bandė keisti baltyminiais kokteiliais. Pradėjus augti svoriui, suprato, kad jie labiau tinka turintiems antsvorį, mėgstantiems daug ir riebiai valgyti žmonėms.

Išleidusi nemažas pinigų sumas įvairiems mitybos metodams, moteris padarė išvadą – reikia valgyti, o ne ėsti. Ji taip pat įsitikino, kad kiekvienas žmogus pats turi rasti tinkamiausią mitybos receptą.

Badas pridaro žalos

"Negalima ilgai badauti, nes mūsų ląstelės turi atmintį. Po badavimo jos pradeda kaupti maistines medžiagas", – aiškino gydytoja Genovaitė Ramanauskienė.

Pasak jos, tik vienos rūšies produktų valgymas tėra vienkartinis žaidimas. Žmonės griebiasi tokių dietų, neišmanydami fiziologijos, biochemijos. Nors iš pradžių efektas atrodo pribloškiantis, organizmas vėliau prikaupia dvigubai daugiau riebalų.

Tad ilgiau taip pasimaitinus ir vėliau grįžus prie įprastos mitybos, kartais net prisišaukiama sveikatos sutrikimų.

Kaip sakė terapeutė, organizmui reikalingos visos medžiagos, tad valgant vienodą maistą badauja kitos sistemos. Taip ilgainiui išbalansuojama visa organizmo veikla.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad žmonės kartais klaidingai galvoja, jog atsikratyti nereikalingų kilogramų padės tik daržovių ir vaisių valgymas.

"Bet gal žmogui tos daržovės visai netinka. Organizmas nepajėgus jų suvirškinti. Reikia pasižiūrėti, kaip kasa gamina fermentus", – aiškino pašnekovė.

Pasak gydytojos, tai išsiaiškinti padeda iš venos paimtas kraujas, pagal kurį net galima reguliuoti mitybą.

Siūlo sočią "dietą"

Jaunystėje turėjusi sveikatos problemų, G.Ramanauskienė pati yra išbandžiusi nemažai įvairių mitybos receptų, tačiau niekas nepadėjo atsikratyti nereikalingo svorio.

Tačiau vėliau ji atrado sėkmingą receptą, kurį ir šiandien daugeliui siūlo išbandyti. Juo vadovaujantis galima valgyti ir cepelinus, ir bulvinius blynus.

Pasak terapeutės, mūsų virškinimo organai išskiria dviejų rūšių fermentus: rūgštinius ir šarminius. Angliavandenių ir baltymų virškinimui reikalingi skirtingi fermentai.

"Kai vienu metu į skrandį patenka skirtingas maistas, išskiriama rūgštinių ir šarminių fermentų. Jie vieni kitus neutralizuoja, tad niekas gerai nesuvirškinama, o maistas pūva", – paaiškino gydytoja.

Remiantis šiuo principu, ji siūlo maitintis pagal specialų tvarkaraštį: porą dienų valgyti baltyminį maistą su trupučiu angliavandenių ir porą dienų rinktis produktus tik iš angliavandenių.

Gydytoja taip pat atkreipia dėmesį, kad reikia valgyti dažnai, penkis kartus per dieną, nes organizmas nuolat turi gauti cukraus. Tad priešpiečiai ir pavakariai yra būtini.

"Tuomet smegenys gauna signalą "aš sotus" ir nekaupia atsargų, o nuolat gaunama maisto dozė sunaudojama medžiagų apykaitai", – pridūrė ji.

Kas rytą – varškės

Pasak gydytojos, laikantis tokio mitybos principo nekankinant savęs per kelis mėnesius galima atsikratyti nemažai nereikalingų kilogramų. Nors svoris šiek tiek pasvyruoja, tačiau žmogus gerai jaučiasi.

Kai kurie net pastebi, kad siūloma patiekalų norma yra per didelė. Tačiau net suvalgant ją visą ir mėgaujantis patinkančiais patiekalais, svoris sėkmingai krinta.

"Taip, galima valgyti ir bulvinius patiekalus. Nieko neatsitiks. Organizmas dirba kaip laikrodis, – tikino pašnekovė. – Kol pirmąsias porą dienų valgomas vienoks maistas, ilsisi vienokius fermentus gaminanti sistema, o kita – dirba".

Tokio mitybos principo patariama laikytis mažiausiai kelias savaites, kad susiformuotų įprotis teisingai maitintis. G.Ramanauskienė atskleidė dar vieną mažytę paslaptį, kaip nesikankinant džiaugtis gražia figūra.

G.Ramanauskienės siūlomos dietos pavyzdys:

Pirmosios dvi dienos

pusryčiai – 2 kietai virti kiaušiniai, pusė riekelės juodos duonos, kava/arbata

priešpiečiai – sauja riešutų, mineralinis vanduo, neturintieji problemų dėl kasos gali išgerti pomidorų sulčių

pietūs – sriuba (geriau be bulvių ir grietinės), apie 200 g mėsos arba žuvies, 1 šaukštas daržovių, mineralinis vanduo

pavakariams – saujelė riešutų, mineralinis vanduo

vakarienei – apie 50 g mėsos ar fermentinio/varškės sūrio

Kitos dvi dienos

pusryčiai – salotos, mišrainė ar košė

priešpiečiai ir pavakariai – vaisiai, pavyzdžiui, pora apelsinų ar didelis greipfrutas (dietai labiau tinka citrusiniai vaisiai, nes jie neturi tiek daug gliukozės kaip vynuogės ar bananai)

pietums – sriuba, daržovių apkepai, cepelinai (be mėsos), bulviniai blynai su šaukštu grietinės

vakarienei – daržovės, apkepai, bet be mėsos, žuvies, kiaušinių ar sūrio.

Žymės: cepelinai
Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...


Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti demencija gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Pasinaudoję beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą, kad kuo...


Baltieji ir raudonieji serbentai

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...


Teisingi mitybos įpročiai - kelias  į sveiką gyvenseną

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną

,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetam šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia...


5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

1. Sportas - tik profesionalams. Ši idėja galioja tik profesionalaus sporto atveju. Įgimtos savybės, kurių reikia profesionaliam sportininkui (greitis, įgūdžiai, specifinis ūgis ir t.t.) gali būti tik įgytos, jos negali būti suformuotos...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Kiaušiniai padeda numesti svorio

Kiaušiniai padeda numesti svorio

Žmonės, kurie pusryčiams suvalgo kiaušinių, visą dieną geriau kontroliuoja alkio jausmą ir jiems lengviau laikytis dietos. Tokią išvadą padarė amerikiečių mokslininkai iš Konektikuto universiteto. Tyrėjai domėjosi, kaip pusryčiai veikia sotumo...


Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Šiam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, kai...


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Didžiojoje Britanijoje gyvenantis dvylikametis Tylor Savage neturi galimybės pasiteirauti, kas bus pietums. Tai bus vištiena arba tunas su morkomis ir bulvėmis ir galbūt truputis vynuogių ar obuolys. Tai - vienintelės maisto rūšys, kurioms jis...


Prasideda grybavimo sezonas

Prasideda grybavimo sezonas

Kauno visuomenės sveikatos centras primena, kad prasidėjus grybavimo sezonui, padaugėja apsinuodijimų grybais atvejų. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais...


Sveikas maistas – tik iliuzija?

Sveikas maistas – tik iliuzija?

Lietuviška mėsa ir grūdai yra visiškai sveiki ir labai vertinami pasaulyje – tokiais argumentais ginasi verslininkai, viešai kaltinami nešvariais maisto pramonės užkulisiais. Tačiau parduotuvėse produktų be cheminių medžiagų beveik nebeliko....


3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“. Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4...


TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ –  STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


Ar gerti vandens valgant?

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, - nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis? "Valgant gerti vandens ar kitų...


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš "gyvojo" produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: "Į "Activia" jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis...


4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

Daugelis sutiks, kad viena smagiausių ir maloniausių akimirkų, kai su draugais ar šeima stovyklaujama prie laužavietės, yra mėgavimasis ant atviros ugnies keptais patiekalais. Ar kas gali labiau atpalaiduoti už traškančių ugnyje malkų garsą ir...


Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9