Spalio 27d. Antradienis

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Peržiūrų skaičius: 35732
Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų.

Išsivysto priklausomybė

Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų, kurios per trumpą laiką atsikratė įspūdingo kilogramų skaičiaus. Įvairiais lieknėjimo ir sveikatinimo būdais ji susidomėjo labiau norėdama stabilizuoti šokinėjantį kūno svorį.

Nors drastiškų dietų niekada nesilaikė, 39 metų moteris išbandė ne vieną šiuo metu kaip panacėja siūlomą lieknėjimo būdą: dietą pagal kraujo grupes, žarnyno valymą, baltyminius kokteilius, maisto derinimą.

"Velnio biznis", – tokią išvadą padarė klaipėdietė.

Jos manymu, susigundęs įvairių specialistų siūlomais lieknėjimo metodais žmogus tampa nuo jų priklausomas. Perdėtas rūpinimasis savo svoriu taip pat veda kitų priklausomybių link.

Pasak R.Žalandauskienės, verslą iš dietų darantys specialistai siūlo elementarius dalykus už nemažus pinigus. Jie dažniausiai naudoja eilinių dietologų taikomus mitybos principus, tik įvilktus į sėkmingą rinkodarą.

Mityba pagal kraujo grupę klaipėdietę sudomino savo pažadu, kad bus galima valgyti iki soties, nors ir ne visus maisto produktus. Kaip vėliau paaiškėjo, tai tebuvęs reklaminis triukas – rekomenduojamos porcijos nebuvo didelės.

"Taip maitindamasis bet kas sublogtų", – įsitikinusi pašnekovė.

Dieta išderino organizmą

Rūta labai sąžiningai dietos laikėsi keturis mėnesius. Jai tiko daugelis maisto produktų, palyginti su kitomis kraujo grupėmis. Nors iki tol mėgo saldumynus, iškentė ir be jų.

Per kelis mėnesius nukrito vos penki kilogramai, nors moteris tikėjosi atsikratyti dvigubai daugiau. Po dietos šis svoris sugrįžo per kelias savaites.

Specialią mitybą nutraukė prasidėjus galvos svaigimui. Erzino ir mitybos grafikas. R.Žalandauskienė prisiminė, kad nutraukus dietą kelias savaites nesustodama kirto cepelinus. Nors iki tol silpnybės šiam nacionaliniam patiekalui nejautė.

"Po visų dietų stipriai išsiderino organizmas", – išvadą padarė pašnekovė.

Po šios dietos Rūta išmoko vienintelio dalyko – gerti daug vandens. Ji pabrėžė, kad skysčių ir vandens gėrimas yra skirtingi dalykai.

Kurį laiką maisto porcijas moteris bandė keisti baltyminiais kokteiliais. Pradėjus augti svoriui, suprato, kad jie labiau tinka turintiems antsvorį, mėgstantiems daug ir riebiai valgyti žmonėms.

Išleidusi nemažas pinigų sumas įvairiems mitybos metodams, moteris padarė išvadą – reikia valgyti, o ne ėsti. Ji taip pat įsitikino, kad kiekvienas žmogus pats turi rasti tinkamiausią mitybos receptą.

Badas pridaro žalos

"Negalima ilgai badauti, nes mūsų ląstelės turi atmintį. Po badavimo jos pradeda kaupti maistines medžiagas", – aiškino gydytoja Genovaitė Ramanauskienė.

Pasak jos, tik vienos rūšies produktų valgymas tėra vienkartinis žaidimas. Žmonės griebiasi tokių dietų, neišmanydami fiziologijos, biochemijos. Nors iš pradžių efektas atrodo pribloškiantis, organizmas vėliau prikaupia dvigubai daugiau riebalų.

Tad ilgiau taip pasimaitinus ir vėliau grįžus prie įprastos mitybos, kartais net prisišaukiama sveikatos sutrikimų.

Kaip sakė terapeutė, organizmui reikalingos visos medžiagos, tad valgant vienodą maistą badauja kitos sistemos. Taip ilgainiui išbalansuojama visa organizmo veikla.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad žmonės kartais klaidingai galvoja, jog atsikratyti nereikalingų kilogramų padės tik daržovių ir vaisių valgymas.

"Bet gal žmogui tos daržovės visai netinka. Organizmas nepajėgus jų suvirškinti. Reikia pasižiūrėti, kaip kasa gamina fermentus", – aiškino pašnekovė.

Pasak gydytojos, tai išsiaiškinti padeda iš venos paimtas kraujas, pagal kurį net galima reguliuoti mitybą.

Siūlo sočią "dietą"

Jaunystėje turėjusi sveikatos problemų, G.Ramanauskienė pati yra išbandžiusi nemažai įvairių mitybos receptų, tačiau niekas nepadėjo atsikratyti nereikalingo svorio.

Tačiau vėliau ji atrado sėkmingą receptą, kurį ir šiandien daugeliui siūlo išbandyti. Juo vadovaujantis galima valgyti ir cepelinus, ir bulvinius blynus.

Pasak terapeutės, mūsų virškinimo organai išskiria dviejų rūšių fermentus: rūgštinius ir šarminius. Angliavandenių ir baltymų virškinimui reikalingi skirtingi fermentai.

"Kai vienu metu į skrandį patenka skirtingas maistas, išskiriama rūgštinių ir šarminių fermentų. Jie vieni kitus neutralizuoja, tad niekas gerai nesuvirškinama, o maistas pūva", – paaiškino gydytoja.

Remiantis šiuo principu, ji siūlo maitintis pagal specialų tvarkaraštį: porą dienų valgyti baltyminį maistą su trupučiu angliavandenių ir porą dienų rinktis produktus tik iš angliavandenių.

Gydytoja taip pat atkreipia dėmesį, kad reikia valgyti dažnai, penkis kartus per dieną, nes organizmas nuolat turi gauti cukraus. Tad priešpiečiai ir pavakariai yra būtini.

"Tuomet smegenys gauna signalą "aš sotus" ir nekaupia atsargų, o nuolat gaunama maisto dozė sunaudojama medžiagų apykaitai", – pridūrė ji.

Kas rytą – varškės

Pasak gydytojos, laikantis tokio mitybos principo nekankinant savęs per kelis mėnesius galima atsikratyti nemažai nereikalingų kilogramų. Nors svoris šiek tiek pasvyruoja, tačiau žmogus gerai jaučiasi.

Kai kurie net pastebi, kad siūloma patiekalų norma yra per didelė. Tačiau net suvalgant ją visą ir mėgaujantis patinkančiais patiekalais, svoris sėkmingai krinta.

"Taip, galima valgyti ir bulvinius patiekalus. Nieko neatsitiks. Organizmas dirba kaip laikrodis, – tikino pašnekovė. – Kol pirmąsias porą dienų valgomas vienoks maistas, ilsisi vienokius fermentus gaminanti sistema, o kita – dirba".

Tokio mitybos principo patariama laikytis mažiausiai kelias savaites, kad susiformuotų įprotis teisingai maitintis. G.Ramanauskienė atskleidė dar vieną mažytę paslaptį, kaip nesikankinant džiaugtis gražia figūra.

G.Ramanauskienės siūlomos dietos pavyzdys:

Pirmosios dvi dienos

pusryčiai – 2 kietai virti kiaušiniai, pusė riekelės juodos duonos, kava/arbata

priešpiečiai – sauja riešutų, mineralinis vanduo, neturintieji problemų dėl kasos gali išgerti pomidorų sulčių

pietūs – sriuba (geriau be bulvių ir grietinės), apie 200 g mėsos arba žuvies, 1 šaukštas daržovių, mineralinis vanduo

pavakariams – saujelė riešutų, mineralinis vanduo

vakarienei – apie 50 g mėsos ar fermentinio/varškės sūrio

Kitos dvi dienos

pusryčiai – salotos, mišrainė ar košė

priešpiečiai ir pavakariai – vaisiai, pavyzdžiui, pora apelsinų ar didelis greipfrutas (dietai labiau tinka citrusiniai vaisiai, nes jie neturi tiek daug gliukozės kaip vynuogės ar bananai)

pietums – sriuba, daržovių apkepai, cepelinai (be mėsos), bulviniai blynai su šaukštu grietinės

vakarienei – daržovės, apkepai, bet be mėsos, žuvies, kiaušinių ar sūrio.

Žymės: cepelinai
Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...


Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šiame straipsnyje Jums atskleisime šarminio jonizuoto teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Žmonės, kurie laikosi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių produktų dietos, daug efektyviau sumažina cholesterolio kiekį kraujyje nei tie, kurie valgo mažai riebalų turintį maistą. Kaip praneša AP, riešutai, avokadas, alyvuogių aliejus, soja ir...


6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią...


Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Kai pasakai žmogui, kad jam reikėtų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti iš kur gaus kalcio. Kaip rodo moksliniai tyrimai, slyvos yra labai naudinga kaulams. Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad...


Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti demencija gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Pasinaudoję beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą, kad kuo...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Koks maistas palengvina PMS

Koks maistas palengvina PMS

Daugelis moterų keletą dienų ar net savaičių prieš menstruacijas patiria nerimą, nemigą, galvos skausmą ir daugybę kitų negalavimų, kurie vadinami premenstruaciniu sindromu, o populiariai - PMS. Negalavimų priežastis - hormonų pokyčiai organizme:...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Specialistai akcentuoja, kad dažnai blogai besijaučiantis žmogus net nesusimąsto, kad to priežastis gali būti per mažas skysčių kiekis. O statistika rodo, kad Europoje lietuviai pagal suvartojamą mineralinio vandens kiekį vis dar velkasi eilės...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Kiaušiniai padeda numesti svorio

Kiaušiniai padeda numesti svorio

Žmonės, kurie pusryčiams suvalgo kiaušinių, visą dieną geriau kontroliuoja alkio jausmą ir jiems lengviau laikytis dietos. Tokią išvadą padarė amerikiečių mokslininkai iš Konektikuto universiteto. Tyrėjai domėjosi, kaip pusryčiai veikia sotumo...


Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

JAV mokslininkų tyrimas atskleidė, kad moterys, atsikračiusios 5 kilogramų antsvorio, iš pažiūros gali atrodyti iki 4 metų vyresnės, nei yra, praneša britų dienraštis "Daily Telegraph". Ir priešingai: putlūs skruostai ir apvalesni veido...


Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...


Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...


Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

JAV atliktas tyrimas parodė, kad burokėlių sultys gali būti naudingos ne tik širdžiai, bet ir pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis ir tokiu būdu padėti apsisaugoti nuo demencijos. Burokėlių sulčių poveikį smegenims ištyrė Wake Forest universiteto...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9