Lapkričio 20d. Trečiadienis

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Peržiūrų skaičius: 35732
Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų.

Išsivysto priklausomybė

Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų, kurios per trumpą laiką atsikratė įspūdingo kilogramų skaičiaus. Įvairiais lieknėjimo ir sveikatinimo būdais ji susidomėjo labiau norėdama stabilizuoti šokinėjantį kūno svorį.

Nors drastiškų dietų niekada nesilaikė, 39 metų moteris išbandė ne vieną šiuo metu kaip panacėja siūlomą lieknėjimo būdą: dietą pagal kraujo grupes, žarnyno valymą, baltyminius kokteilius, maisto derinimą.

"Velnio biznis", – tokią išvadą padarė klaipėdietė.

Jos manymu, susigundęs įvairių specialistų siūlomais lieknėjimo metodais žmogus tampa nuo jų priklausomas. Perdėtas rūpinimasis savo svoriu taip pat veda kitų priklausomybių link.

Pasak R.Žalandauskienės, verslą iš dietų darantys specialistai siūlo elementarius dalykus už nemažus pinigus. Jie dažniausiai naudoja eilinių dietologų taikomus mitybos principus, tik įvilktus į sėkmingą rinkodarą.

Mityba pagal kraujo grupę klaipėdietę sudomino savo pažadu, kad bus galima valgyti iki soties, nors ir ne visus maisto produktus. Kaip vėliau paaiškėjo, tai tebuvęs reklaminis triukas – rekomenduojamos porcijos nebuvo didelės.

"Taip maitindamasis bet kas sublogtų", – įsitikinusi pašnekovė.

Dieta išderino organizmą

Rūta labai sąžiningai dietos laikėsi keturis mėnesius. Jai tiko daugelis maisto produktų, palyginti su kitomis kraujo grupėmis. Nors iki tol mėgo saldumynus, iškentė ir be jų.

Per kelis mėnesius nukrito vos penki kilogramai, nors moteris tikėjosi atsikratyti dvigubai daugiau. Po dietos šis svoris sugrįžo per kelias savaites.

Specialią mitybą nutraukė prasidėjus galvos svaigimui. Erzino ir mitybos grafikas. R.Žalandauskienė prisiminė, kad nutraukus dietą kelias savaites nesustodama kirto cepelinus. Nors iki tol silpnybės šiam nacionaliniam patiekalui nejautė.

"Po visų dietų stipriai išsiderino organizmas", – išvadą padarė pašnekovė.

Po šios dietos Rūta išmoko vienintelio dalyko – gerti daug vandens. Ji pabrėžė, kad skysčių ir vandens gėrimas yra skirtingi dalykai.

Kurį laiką maisto porcijas moteris bandė keisti baltyminiais kokteiliais. Pradėjus augti svoriui, suprato, kad jie labiau tinka turintiems antsvorį, mėgstantiems daug ir riebiai valgyti žmonėms.

Išleidusi nemažas pinigų sumas įvairiems mitybos metodams, moteris padarė išvadą – reikia valgyti, o ne ėsti. Ji taip pat įsitikino, kad kiekvienas žmogus pats turi rasti tinkamiausią mitybos receptą.

Badas pridaro žalos

"Negalima ilgai badauti, nes mūsų ląstelės turi atmintį. Po badavimo jos pradeda kaupti maistines medžiagas", – aiškino gydytoja Genovaitė Ramanauskienė.

Pasak jos, tik vienos rūšies produktų valgymas tėra vienkartinis žaidimas. Žmonės griebiasi tokių dietų, neišmanydami fiziologijos, biochemijos. Nors iš pradžių efektas atrodo pribloškiantis, organizmas vėliau prikaupia dvigubai daugiau riebalų.

Tad ilgiau taip pasimaitinus ir vėliau grįžus prie įprastos mitybos, kartais net prisišaukiama sveikatos sutrikimų.

Kaip sakė terapeutė, organizmui reikalingos visos medžiagos, tad valgant vienodą maistą badauja kitos sistemos. Taip ilgainiui išbalansuojama visa organizmo veikla.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad žmonės kartais klaidingai galvoja, jog atsikratyti nereikalingų kilogramų padės tik daržovių ir vaisių valgymas.

"Bet gal žmogui tos daržovės visai netinka. Organizmas nepajėgus jų suvirškinti. Reikia pasižiūrėti, kaip kasa gamina fermentus", – aiškino pašnekovė.

Pasak gydytojos, tai išsiaiškinti padeda iš venos paimtas kraujas, pagal kurį net galima reguliuoti mitybą.

Siūlo sočią "dietą"

Jaunystėje turėjusi sveikatos problemų, G.Ramanauskienė pati yra išbandžiusi nemažai įvairių mitybos receptų, tačiau niekas nepadėjo atsikratyti nereikalingo svorio.

Tačiau vėliau ji atrado sėkmingą receptą, kurį ir šiandien daugeliui siūlo išbandyti. Juo vadovaujantis galima valgyti ir cepelinus, ir bulvinius blynus.

Pasak terapeutės, mūsų virškinimo organai išskiria dviejų rūšių fermentus: rūgštinius ir šarminius. Angliavandenių ir baltymų virškinimui reikalingi skirtingi fermentai.

"Kai vienu metu į skrandį patenka skirtingas maistas, išskiriama rūgštinių ir šarminių fermentų. Jie vieni kitus neutralizuoja, tad niekas gerai nesuvirškinama, o maistas pūva", – paaiškino gydytoja.

Remiantis šiuo principu, ji siūlo maitintis pagal specialų tvarkaraštį: porą dienų valgyti baltyminį maistą su trupučiu angliavandenių ir porą dienų rinktis produktus tik iš angliavandenių.

Gydytoja taip pat atkreipia dėmesį, kad reikia valgyti dažnai, penkis kartus per dieną, nes organizmas nuolat turi gauti cukraus. Tad priešpiečiai ir pavakariai yra būtini.

"Tuomet smegenys gauna signalą "aš sotus" ir nekaupia atsargų, o nuolat gaunama maisto dozė sunaudojama medžiagų apykaitai", – pridūrė ji.

Kas rytą – varškės

Pasak gydytojos, laikantis tokio mitybos principo nekankinant savęs per kelis mėnesius galima atsikratyti nemažai nereikalingų kilogramų. Nors svoris šiek tiek pasvyruoja, tačiau žmogus gerai jaučiasi.

Kai kurie net pastebi, kad siūloma patiekalų norma yra per didelė. Tačiau net suvalgant ją visą ir mėgaujantis patinkančiais patiekalais, svoris sėkmingai krinta.

"Taip, galima valgyti ir bulvinius patiekalus. Nieko neatsitiks. Organizmas dirba kaip laikrodis, – tikino pašnekovė. – Kol pirmąsias porą dienų valgomas vienoks maistas, ilsisi vienokius fermentus gaminanti sistema, o kita – dirba".

Tokio mitybos principo patariama laikytis mažiausiai kelias savaites, kad susiformuotų įprotis teisingai maitintis. G.Ramanauskienė atskleidė dar vieną mažytę paslaptį, kaip nesikankinant džiaugtis gražia figūra.

G.Ramanauskienės siūlomos dietos pavyzdys:

Pirmosios dvi dienos

pusryčiai – 2 kietai virti kiaušiniai, pusė riekelės juodos duonos, kava/arbata

priešpiečiai – sauja riešutų, mineralinis vanduo, neturintieji problemų dėl kasos gali išgerti pomidorų sulčių

pietūs – sriuba (geriau be bulvių ir grietinės), apie 200 g mėsos arba žuvies, 1 šaukštas daržovių, mineralinis vanduo

pavakariams – saujelė riešutų, mineralinis vanduo

vakarienei – apie 50 g mėsos ar fermentinio/varškės sūrio

Kitos dvi dienos

pusryčiai – salotos, mišrainė ar košė

priešpiečiai ir pavakariai – vaisiai, pavyzdžiui, pora apelsinų ar didelis greipfrutas (dietai labiau tinka citrusiniai vaisiai, nes jie neturi tiek daug gliukozės kaip vynuogės ar bananai)

pietums – sriuba, daržovių apkepai, cepelinai (be mėsos), bulviniai blynai su šaukštu grietinės

vakarienei – daržovės, apkepai, bet be mėsos, žuvies, kiaušinių ar sūrio.

Žymės: cepelinai

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Medicinos mokslininkai teigia, jog greipfrutų sėklų ekstraktas yra laikomas vienu iš universaliausių grynų gamtos produktų. Šio vaisiaus sėklų ekstraktas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir veikia apie 800 skirtingų bakterijų štampų ir 100...


Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Bėgant metams, žmogaus organizmo poreikiai keičiasi. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis skirtingo amžiaus žmonėms verta praturtinti racioną. Vyresniems nei 20 metų žmonėms reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje...


Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

"Kas miega - tas pietauja." Šią frazę iš A. Diuma knygos "Trys muškietininkai" patvirtino Kolumbijos universiteto, įsikūrusio Niujorke, mokslininkai. Reikalas tas, kad miegodamas žmogus nejaučia alkio. Todėl žmonės, linkę...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Nervinė anoreksija ar bulimija nėra tik paauglių liga. Bet ja susirūpinti kartais priverčia tik tiksintis biologinis laikrodis. Nervine anoreksija Lietuvoje serga apie vienas procentas gyventojų. Nervinės bulimijos statistika – penkis kartus...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Detoksikacijos teorija

Detoksikacijos teorija

Jūs jau žinote, kaip svarbu iš organizmo pašalinti toksines atliekas.Atminkite, kad toksinės medžiagos jūsų organizme kaupėsi dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt ir net daugiau metų, tad jų pašalinimas negali įvykti per vieną dieną.Tačiau yra...


Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Britanijos mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, jog kasdien, nedideliais kiekiais vartojant juodąjį šokoladą oda apsaugoma nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Pastarieji įtakoja odos senėjimą bei raukšlių atsiradimą. Tyrimas parodė, kad...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Šeimyniniai pietūs skatina vaikus maitintis sveikiau

Šeimyniniai pietūs skatina vaikus maitintis sveikiau

Paaugliai, kurie išjungia televizorių ir kartu pietauja su savo šeima, rečiau kenčia nuo valgymo sutrikimų – bulimijos ir anoreksijos, rašoma dailymail.co.uk. Taip pat tokie vaikai rečiau rūkys, kad atsikratytų nereikalingo svorio. Tyrėjai...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...


Apsauga nuo gripo – daržovėse ir vaisiuose

Apsauga nuo gripo – daržovėse ir vaisiuose

Kvercetinas (medžiaga, esanti daugelyje vaisių ir daržovių) mažina riziką susirgti gripu, rašo sciencedaily.com. Kvercetino yra įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Pavyzdžiui, raudonuosiuose svogūnuose, vynuogėse, šilauogėse ar brokoliuose....


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

JAV mokslininkai skelbia, kad graikiniai riešutai yra sveikiausi ir žmogaus organizmui naudingiausi iš visų riešutų. Pensilvanijoje (JAV) dirbantys mokslininkai tikina, kad, lyginant su kitais riešutais, graikiniuose riešutuose yra didžiausias...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Esate susirūpinę, kiek kalorijų gausite suvalgę gabalą picos ar šokoladinio pyrago? Jums gali padėti nauja "iPhone" programėlė. Su telefonu nufotografavus patiekalą, programėlė beveik akimirksniu suskaičiuoja kalorijas, praneša...


Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Parduotuvėje įsigyto pieno mėginiuose galima aptikti įspūdingą, net iki 20-ies įvairiausių nuskausminamųjų, antibiotikų ir augimo hormonų kokteilį, tvirtina mokslininkai. Naudodami ypatingai jautrius matavimo prietaisus, tyrėjai tiek karvių, tiek...


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9