Gegužės 28d. Šeštadienis

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

2016 Liepos 26d.
Peržiūrų skaičius: 22034
Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau nieko nelaukus kreiptis į specialistus ir atlikti tyrimus.

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau nieko nelaukus kreiptis į specialistus ir atlikti tyrimus.

PASIKEITĘS MITYBOS REŽIMAS

Vasarą, vyraujant karštiems orams, dieną nesinori sočiai valgyti: dažnai pasisotinama uogomis, vaisiais ar ledų porcija, o sočiau užkandama vakarais, prieš miegą.

„Dėl ilgesnių, šviesesnių vakarų valgymas nusikelia į vėlumą, tai provokuoja refliukso, opaligės atsinaujinimą, apkrauna virškinimo sistemą. Įtakos susirgimams turi ne tik tai, ką valgome, bet ir mitybos režimo pokyčiai“, − pastebėjo privačios klinikos „Biofirst“ gydytoja gastroenterologė-endoskopuotoja Elžbieta Rambynienė.

Atostogos ir kelionės taip pat keičia mūsų mitybos įpročius, jautresni organizmai iškart rea¬guoja į tokius pasikeitimus.

„Dažniausi virškinimo siste¬mos sutrikimai, varginantys vasarą, ypač keliaujant, yra pilvo pūtimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, pykinimas, vėmimas, rėmuo. Taip pat gali varginti šleikštulys ir pilvo skausmas“, − sutrikimus vardijo gydytoja E.Rambynienė.

Vasarą itin svarbu atsižvelgti ir į maisto produktų vartojimo terminą bei laikymo sąlygas, nes dėl aukštesnės temperatūros greičiau dauginasi įvairios bakterijos. Be to, gastroenterologės teigimu, kai kuriems žmonėms ilgos kelionės taip pat gali lemti skrandžio ar virškinimo negalavimus: „Keliaujant autobusu ar automobiliu, ilgose kelionėse lėktuvu vartojama daugiau sausų maisto produktų, mažiau judama. Tai sukelia vidurių užkietėjimą, pilvo pūtimą.“

KADA KREIPTIS Į GYDYTOJĄ?

Lengvi negalavimai praeis patys, tačiau ligos simptomams intensyvėjant savigydą reikėtų nutraukti. „Atsiradus skausmui už krūtinkaulio, ,,duobutės“ srityje, esant intensyviam rėmens graužimui, derėtų kreiptis į gastroenterologą, nes tai gali būti ankstyvi erozinio gastroezofaginio refliukso ligos, opaligės ar gastrito požymiai“, − teigė E.Rambynienė. − Jei pacientą vargina dažnas viduriavimas, besitęsiantis ilgiau nei 3 paras, lydimas karščiavimo (aukštesnės nei 38,5 C temperatūros) ar atsiranda gleivių ar kraujo priemaišų išmatose, derėtų kreiptis į šeimos gydytoją, gastroenterologą ar infektologą – tai gali būti ūmios virusinės ar komplikuotos bakterinės žarnyno infekcijos požymiai.“

Esant dehidratacijos požymiams, gali prireikti skubios pagalbos, intraveninių skysčių terapijos. Gleivinės pažeidimus padės nustatyti tik išsamūs tyrimai.

SKAUSMAS PERSPĖJA APIE LIGĄ

Iš pirmo žvilgsnio įprasti virškinimo sutrikimai gali pranašauti rimtesnes ligas, apie tai mus įspėja skausmas.

„Jei pacientą vargina labai intensyvus pilvo skausmas, ypač po abiem šonkaulių lankais, juosiančio pobūdžio, tai gali būti pankreatito – kasos uždegimo – požymis. Tokiu atveju reikia skubiai atlikti pilvo organų echoskopiją, ištirti kraujo rodiklius“, – sakė gydytoja E.Rambynienė.

Pilvo skausmas gali būti ir opaligės požymis, kurios negydant gresia opos perforacija, kraujavimas, randinės deformacijos. 
Endoskopiniai tyrimai galimi ne tik esant ūmiam susirgimui, bet ir profilaktiškai, nustatant klastingas ligas bei vėžį, kurių pastaruoju metu smarkiai daugėja.

Pirmieji skrandžio vėžio simptomai yra neapibrėžti, pavyzdžiui, sunkumo jausmas pavalgius. Skausmas, staigus svorio netekimas, pykinimas, kraujavimas iš virškinamojo trakto, juodos išmatos neretai atsiranda vėliau.

Endoskopija yra pats informatyviausias tyrimas diagnozuojant stemplės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligas, o tiriant moderniausia aparatūra, endoskopinis tyrimas nebesukelia įprastų nepatogumų pacientams.

Šiuo tyrimu randama ir skrandžio bakterija – Helicobacter pylori, kurios išnaikinimas labai sumažina riziką susirgti skrandžio vėžiu. Manoma, kad ir pati opa sietina su vėžiu – jeigu ji negydoma, ilgainiui iš jos gali išsivystyti piktybinė liga.

„Endoskopija yra pats informatyviausias tyrimas diagnozuojant stemplės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligas. „ E.Rambynienė

Kad skrandžio negalavimai nesugadintų jūsų vasaros atostogų

• Kruopščiai plaukite vaisius ir daržoves prieš juos vartodami.
• Stenkitės valgyti viešbutyje, kavinėse, restoranuose, o ne gatvės prekeivių gamintą maistą.
• Nevartokite nepasterizuoto pieno.
• Vartokite gėrimus, parduodamus buteliuose, o ne skardinėse.
• Vartokite tik kietai virtus kiaušinius.
• Venkite jums neįprasto, aštraus maisto.
• Vartokite tik gerai termiškai apdorotus maisto produktus: mėsą, jūros gėrybes.
• Vartokite kuo daugiau skysčių.
• Plaukite rankas prieš ir po valgio, pasinaudoję tualetu, paglostę naminius gyvūnus, pakeitę sauskelnes.
• Įsitikinkite, kad vartojami maisto produktai yra nepasenę.
• Pjaustydami termiškai neapdorotą mėsą ar žuvį, gerai nusiplaukite rankas, pjaustymo lenteles ir peilius.
• Stenkitės valgyti kuo mažiau sauso maisto.
• Su savimi turėkite pirmos pagalbos medikamentų, skirtų simptomams slopinti.

Daugiau informacijos:

www.bioklinika.lt


Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Nuomonė, kad trumpas badavimas kenkia organizmui, nebuvo patvirtinta. Priešingai, mokslininkams pavyko įrodyti, kad jis yra naudingas, t. y. daro teigiamą poveikį organizmui. Tyrimas, kurį atliko mokslininkai, parodė, kad žmonės, nevalgantys...


Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

Anot specialistų, sultys yra tikrų tikriausias maistas. Pavyzdžiui, 200 g apelsinų sulčių turi daugiau kalorijų negu 300 g kavos, vynuogių sultys turi 4 kartus daugiau angliavandenių negu jogurtas, o ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Dėl to skundžiasi apie 80% dietos besilaikančių žmonių. „Nesuprantu, atrodo aš visiškai nevalgau, bet svoris nekrenta". Skamba pažįstamai? Arba dar blogiau „nesuprantu, atrodo aš visiškai nebevalgau, o svoris vis tiek kyla"....


Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...


Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas ir beveik tiek pat latvių niekada nevalgė jogurto, rodo šiose šalyse atliktas pieno produktų vartojimo įpročių tyrimas. Tik mažiau nei ketvirtadalis lietuvių bei latvių valgo ar geria jogurto kasdien ar bent kartą...


Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...


Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Tyrimas parodė, jog puodelis braziliškos mėtų arbatos savo skausmo malšinimo savybėmis prilygsta pardavinėjamiems analgetikams. Rinčiuotąjį saikenį (Hyptis crenata) brazilų hileriai jau tūkstantį metų skiria gydyti tokiom ligom kaip galvos ar...


Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu

Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu

Valgant daug alfa karoteno turinčių tamsiai žalių ir oranžinių daržovių - morkų, špinatų ir brokolių - galima išvengti daugiau ligų, o gyvenimas gali būti ilgesnis, rodo JAV atliktas tyrimas. Alfa karotenas, beta karotenas ir kiti vaisiuose ir...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Kai pasakai žmogui, kad jam reikėtų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti iš kur gaus kalcio. Kaip rodo moksliniai tyrimai, slyvos yra labai naudinga kaulams. Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad...


„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...


Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai rinkoje pasirodė palyginti neseniai, tačiau jie spėjo išpopuliarėti. Ypatingai šiuos gėrimus pamėgo jaunimas: mokantis, sesijų metu, sportuojant, vakarėliuose. Tačiau užsienyje šie gėrimai parduodami tik sulaukusiems 18 metų,...


Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...


Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...


Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


Actas

Actas

Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...


Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Kodėl mūsų parduotuvėse vis dar tenka pavargti ieškant produktų be maisto priedų, žymimų E? Gamintojai tikina pristatantys vis daugiau sveikesnės produkcijos, nors pirkėjus esą tenka pratinti prie pasikeitusio gaminių skonio. Parduotuvių lentynose...


Bėdas dėl svorio išduoda smegenys

Bėdas dėl svorio išduoda smegenys

Pagal smegenų reakciją į maistą galima spręsti, ar žmogus ateityje turės problemų dėl antsvorio, teigia mokslininkai. Tyrimų rezultatai rodo, kad tie žmonės, kurių smegenys silpniau reaguoja į maistą (šokoladinį pieno kokteilį), ateityje labiau...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...


Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...


Per pusryčius - kruopų košė

Per pusryčius - kruopų košė

Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...


Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos?  Ekologiška kava – Naturela

Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos? Ekologiška kava – Naturela

Kava - kasdienis ritualas, nuo kurio dažnas pradeda savo rytą. Tai priežastis dėl ko verta lipti iš lovos. Pats jos gaminimo procesas, kvapas, skonis gali tapti motyvuojančiu tinkamai pradėti dienos darbus. ,,Neišgėriau kavos ir viskas krenta iš...


Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto net tik priprantama kaip prie kokaino, bet jis lygiai taip pat pakeičia žmogaus smegenis, teigia mokslininkai. Kaip praneša portalas healthhday.com, eksperimentuojant su žiurkėmis, kurios buvo neribotai šeriamos labai...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9