Lapkričio 27d. Šeštadienis

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

2016 Liepos 26d.
Peržiūrų skaičius: 22034
Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau nieko nelaukus kreiptis į specialistus ir atlikti tyrimus.

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau nieko nelaukus kreiptis į specialistus ir atlikti tyrimus.

PASIKEITĘS MITYBOS REŽIMAS

Vasarą, vyraujant karštiems orams, dieną nesinori sočiai valgyti: dažnai pasisotinama uogomis, vaisiais ar ledų porcija, o sočiau užkandama vakarais, prieš miegą.

„Dėl ilgesnių, šviesesnių vakarų valgymas nusikelia į vėlumą, tai provokuoja refliukso, opaligės atsinaujinimą, apkrauna virškinimo sistemą. Įtakos susirgimams turi ne tik tai, ką valgome, bet ir mitybos režimo pokyčiai“, − pastebėjo privačios klinikos „Biofirst“ gydytoja gastroenterologė-endoskopuotoja Elžbieta Rambynienė.

Atostogos ir kelionės taip pat keičia mūsų mitybos įpročius, jautresni organizmai iškart rea¬guoja į tokius pasikeitimus.

„Dažniausi virškinimo siste¬mos sutrikimai, varginantys vasarą, ypač keliaujant, yra pilvo pūtimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, pykinimas, vėmimas, rėmuo. Taip pat gali varginti šleikštulys ir pilvo skausmas“, − sutrikimus vardijo gydytoja E.Rambynienė.

Vasarą itin svarbu atsižvelgti ir į maisto produktų vartojimo terminą bei laikymo sąlygas, nes dėl aukštesnės temperatūros greičiau dauginasi įvairios bakterijos. Be to, gastroenterologės teigimu, kai kuriems žmonėms ilgos kelionės taip pat gali lemti skrandžio ar virškinimo negalavimus: „Keliaujant autobusu ar automobiliu, ilgose kelionėse lėktuvu vartojama daugiau sausų maisto produktų, mažiau judama. Tai sukelia vidurių užkietėjimą, pilvo pūtimą.“

KADA KREIPTIS Į GYDYTOJĄ?

Lengvi negalavimai praeis patys, tačiau ligos simptomams intensyvėjant savigydą reikėtų nutraukti. „Atsiradus skausmui už krūtinkaulio, ,,duobutės“ srityje, esant intensyviam rėmens graužimui, derėtų kreiptis į gastroenterologą, nes tai gali būti ankstyvi erozinio gastroezofaginio refliukso ligos, opaligės ar gastrito požymiai“, − teigė E.Rambynienė. − Jei pacientą vargina dažnas viduriavimas, besitęsiantis ilgiau nei 3 paras, lydimas karščiavimo (aukštesnės nei 38,5 C temperatūros) ar atsiranda gleivių ar kraujo priemaišų išmatose, derėtų kreiptis į šeimos gydytoją, gastroenterologą ar infektologą – tai gali būti ūmios virusinės ar komplikuotos bakterinės žarnyno infekcijos požymiai.“

Esant dehidratacijos požymiams, gali prireikti skubios pagalbos, intraveninių skysčių terapijos. Gleivinės pažeidimus padės nustatyti tik išsamūs tyrimai.

SKAUSMAS PERSPĖJA APIE LIGĄ

Iš pirmo žvilgsnio įprasti virškinimo sutrikimai gali pranašauti rimtesnes ligas, apie tai mus įspėja skausmas.

„Jei pacientą vargina labai intensyvus pilvo skausmas, ypač po abiem šonkaulių lankais, juosiančio pobūdžio, tai gali būti pankreatito – kasos uždegimo – požymis. Tokiu atveju reikia skubiai atlikti pilvo organų echoskopiją, ištirti kraujo rodiklius“, – sakė gydytoja E.Rambynienė.

Pilvo skausmas gali būti ir opaligės požymis, kurios negydant gresia opos perforacija, kraujavimas, randinės deformacijos. 
Endoskopiniai tyrimai galimi ne tik esant ūmiam susirgimui, bet ir profilaktiškai, nustatant klastingas ligas bei vėžį, kurių pastaruoju metu smarkiai daugėja.

Pirmieji skrandžio vėžio simptomai yra neapibrėžti, pavyzdžiui, sunkumo jausmas pavalgius. Skausmas, staigus svorio netekimas, pykinimas, kraujavimas iš virškinamojo trakto, juodos išmatos neretai atsiranda vėliau.

Endoskopija yra pats informatyviausias tyrimas diagnozuojant stemplės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligas, o tiriant moderniausia aparatūra, endoskopinis tyrimas nebesukelia įprastų nepatogumų pacientams.

Šiuo tyrimu randama ir skrandžio bakterija – Helicobacter pylori, kurios išnaikinimas labai sumažina riziką susirgti skrandžio vėžiu. Manoma, kad ir pati opa sietina su vėžiu – jeigu ji negydoma, ilgainiui iš jos gali išsivystyti piktybinė liga.

„Endoskopija yra pats informatyviausias tyrimas diagnozuojant stemplės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligas. „ E.Rambynienė

Kad skrandžio negalavimai nesugadintų jūsų vasaros atostogų

• Kruopščiai plaukite vaisius ir daržoves prieš juos vartodami.
• Stenkitės valgyti viešbutyje, kavinėse, restoranuose, o ne gatvės prekeivių gamintą maistą.
• Nevartokite nepasterizuoto pieno.
• Vartokite gėrimus, parduodamus buteliuose, o ne skardinėse.
• Vartokite tik kietai virtus kiaušinius.
• Venkite jums neįprasto, aštraus maisto.
• Vartokite tik gerai termiškai apdorotus maisto produktus: mėsą, jūros gėrybes.
• Vartokite kuo daugiau skysčių.
• Plaukite rankas prieš ir po valgio, pasinaudoję tualetu, paglostę naminius gyvūnus, pakeitę sauskelnes.
• Įsitikinkite, kad vartojami maisto produktai yra nepasenę.
• Pjaustydami termiškai neapdorotą mėsą ar žuvį, gerai nusiplaukite rankas, pjaustymo lenteles ir peilius.
• Stenkitės valgyti kuo mažiau sauso maisto.
• Su savimi turėkite pirmos pagalbos medikamentų, skirtų simptomams slopinti.

Daugiau informacijos:

www.bioklinika.lt


Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Jau graikai ir romėnai žinojo 3-10 kopūstų rūšių. Dabar jų yra šimtai. Kopūstuose gana daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia motorines žarnyno funkcijas ir mikroflorą. Juose praktiškai yra visų vitaminų, tarp jų ir vitamino U (metilmetionino),...


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Pakeitus keptą ir persūdytą maistą salotomis, pasaulyje gali trečdaliu sumažėti širdies smūgio rizika, teigiama mitybos įpročių tyrime. Mokslininkai ištyrė 16 tūkst. žmonių dietą 52 šalyse ir nustatė tris pasaulinius mitybos modelius, BBC cituoja...


Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...


Karti tiesa apie alų

Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos. Taip pat įsivaizduokite, kad...


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos?

Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos? (1)

Kai žmogus išgeria skardinę kolos, į jo organizmą patenka šaukštai cukraus, pakyla kraujospūdis, išsiplečia vyzdžiai, rašo naujienų agentūra "RIA Novosti". Per pirmas 10 minučių: į sistemą patenka dešimt arbatinių šaukštelių cukraus...


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Mitybos specialistai mėgsta posakį, kad pusryčiauti reikėtų kaip karaliui, pietauti kaip paprastam žmogui, o vakarieniauti kaip elgetai. Ne veltui, mat sotūs pusryčiai ne tik padidina darbingumą ir žvalumą, bet ir... lieknina. Organizmas eikvoja...


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šiame straipsnyje Jums atskleisime šarminio jonizuoto teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Nors neseniai nustatyta, kad mėsos nevalgantys žmonės kur kas rečiau serga vėžiu, kito Australijos ir Vietnamo mokslininkų tyrimo išvados vargu ar pradžiugins vegetarus. Ištyrę daugiau nei 2 700 žmonių, mokslininkai nustatė, kad vegetarų kaulų...


Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos turtingos B grupės vitaminų, geležies, magnio, mangano, cinko, kalio ir seleno. Be to, 100 g citrinų yra net 48,7 mg vitamino C. Jose yra pektinų, jie valo nuodingąsias medžiagas iš kepenų ir žarnyno, žvalina, skaistina odą ir stiprina...


Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeinas yra centrinės nervų sistemos ir metabolinis stimuliatorius. Jis vartojamas siekiant sumažinti fizinį nuovargį ir užkirsti kelią mieguistumui. Buvo apskaičiuota, kad 90% visų suaugusiųjų kasdien kofeino gauna su maistu, papildais arba...


Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Beveik pusė Lietuvos gyventojų pripažįsta ekologišką gyvenimo būdą noriai pirkdami ekologiškas prekes. Daugiausia lietuviai nuperka ekologiškų maisto produktų ir gėrimų, o dažniausia šių ekologiškų prekių įsigijimo vieta – turgus. Tai parodė...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Maisto produktus kuriantys "maisto inžinieriai" išrado būdą, kaip, manipuliuojant žmonių smegenyse esančiais malonumo centrais, skatinti juos valgyti nepasisotinant, tvirtina buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos vadovas. Atsispirti...


Nejuokaukite su nitratais!

Nejuokaukite su nitratais!

Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas tiria iki 800 trigerių: maistinių ir nemaistinių produktų, tokius kaip naminiai gyvūnėliai ir žiedadulkės. Testavimas apima maistinių medžiagų trūkumo, metalų toksiškumo, žarnyno biomos ir hormonų pusiausvyros analizę.


Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu. Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9