Gruodžio 6d. Pirmadienis

Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Peržiūrų skaičius: 24200
Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Šiauliečiai Antanas ir Liucija įsitikinę, kad dėl konservantų blogėja jų sveikata. Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos Vincentas Sakas ekspertas pritaria: "Visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta išmatoms". Karas vyksta dėl pirkėjo, o ne dėl kokybės.

Prastėja sveikata

Šiauliečiai Antanas ir Liucija (pavardės redakcijai žinomos) kreipėsi į gydytojus, tačiau šie konkrečios ligos nenustatė. Bet nuovargis ir silpnumas neapleidžia. Pora pradėjo atidžiau domėtis, kokius produktus valgo kiekvieną dieną. Ir išsigando: kasdienis maistas, kurį jie perka prekybos centruose ar turguje — prigrūstas įvairių sintetinių priedų.

"Ar yra Šiauliuose švarių, ekologiškų produktų — mėsos ar daržovių? Vaikštai po parduotuves, turgų ir nerandi normalaus maisto. Mėsos, pieno produktai, daržovės atrodo puikiai, bet prikišti chemikalų, o turguje pirktų dešrelių net šuo neėda.

Viriau grilio dešreles, tai visas vanduo raudonai nusidažė. Pirkome žuvį, atrodė šviežia, bet sunkiai apsinuodijome", — guodėsi daugiabutyje gyvenantys šiauliečiai.

Maisto kokybė prasta

Ar tiesa, kad kasdienis maistas, kuriame gausu įvairių maisto priedų, gali pakenkti sveikatai?

Vincentas Sakas, nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas, 600 straipsnių apie maisto kokybę, mitybą ir kulinariją autorius, pirkėjų nuogąstavimams pritaria visu šimtu procentų. Neseniai vykusiame respublikiniame dietologų suvažiavime jo pranešimas šokiravo renginio dalyvius.

"Leidau sau tiesiai šviesiai pasakyti: visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta... išmatoms. Lietuviškų pieno produktų nebėra, vietoje jų pardavinėjami konservuoti erzacai — dirbtiniai, negyvi produktai. Kur matėte, kad grietinėlė galėtų būti augalinė? Visais laikais ji buvo gaminama tiktai iš pieno. Pienas perkaitinamas, pasterizuojamas iki 80 laipsnių, pridedama konservantų, jis tampa nebegyvas. Kodėl grietinė, rūgpienis neberūgsta, o palaikyti ilgiau — pūva?
O visi tie jogurtai — akivaizdus žmonių mulkinimas. Jeigu į juos būtų dedama gyvų bakterijų, tą pačią minutę prasidėtų puvimo procesas, po dienos jis būtų supuvęs. Dabar gi stovi mėnesį ir niekas nevyksta. Štai jums ir visokie "bio", ir "aktimeliai".

Ekspertas teigia, kad į kilogramą mėsos prišvirkščiama po 200 ir daugiau gramų vandens — kad būtų sunkesnė.

"Atkreipkit dėmesį, kumpiai, kumpeliai — visi šlapi. Žuvį lietuvių prekeiviai peršaldo du ar tris kartus, ji tampa nevalgoma. Atšaldžius žuvį turi būti ne daugiau kaip keturi procentai vandens, tuo tarpu Lietuvoje lieka keturiasdešimt — penkiasdešimt procentų.

Įvežamas visas šiukšlinis maistas, nes šiukšles realizuoti Vakaruose yra brangu. O lietuvis išveža su dideliu noru, jam dar primoka. Atitinkamos tarnybos Lietuvoje yra superkorumpuotos, tą ne kartą patyriau", — tvirtina V. Sakas.

"Karas vyksta dėl pirkėjo, o ne dėl produkto kokybės. Todėl parduotuvės pilnos šlamšto", — įpykęs dėstė nepriklausomas ekspertas.

Svarbu neperdozuoti

Rimantas Stukas, mitybos konsultantas, be kurio pagalbos nepatvirtinamas nė vienas maisto produktas Lietuvoje, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto docentas, buvo nuosaikesnis. Jo teigimu, maisto priedai yra medžiagos, kurių nereikėtų baimintis. Gamybos metu jos dedamos dėl technologinių tikslų, skoniui pagerinti, kad pervežant dideliais atstumais, maistas nesugestų.

Maisto priedai yra 4 kategorijų: antioksidantai, saldikliai, natūralūs ir sintetiniai dažikliai. E didžioji raidė, aiškino docentas, rodo, kad maisto priedas registruotas Europos Sąjungoje, o skaičius šalia — identifikacinis numeris.

Į Lietuvą įvežami vaisiai ir daržovės yra apdoroti maisto priedais. Docentas pataria jokiu būdu apelsino ar citrinos žievelėmis neskaninti verdamo kompoto, nes jose yra didelė konservantų koncentracija.

"Kitaip nebus. Maisto priedai naudojami visame pasaulyje. Už teisingą ir taisyklingą jų naudojimą atsako maisto produkto gamintojas, o rinkos priežiūrą vykdo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tačiau kiekvieną dieną 100 procentų ištirti maisto produktus neįmanoma", — sakė docentas.

Jis pataria vaikams, ligotiems žmonėms reikia rinktis kuo mažiau maisto priedų turinčius produktus, geriausiai ekologiškai švarius.

Ekologiški produktai nepopuliarūs

Šiauliuose ekologiškomis daržovėmis prekiaujančių "taškų" — vos vienas kitas. Nedideliame kioskelyje ekologiškomis daržovėmis ir vaisiais prekiaujantis ūkininkas Stanislovas Ramanauskas teigė, kad jo produkcija — obuoliai, kopūstai, prieskoninės daržovės — kainuoja tiek pat kaip ir prekybos centruose, tačiau pirkėjų eilės nestovi. Dauguma verčiau renkasi išvaizdžias daržoves prekybos centruose.

S. Ramanauskas apgailestavo, kad tiekti ekologiškas daržoves prekybos centrams neapsimoka: neišvaizdi, tačiau ekologiška produkcija nukišama toliau nuo akių, ji genda ir savininkui grąžinama supuvusi.

"Sveiko maisto krautuvėje" ekologiškomis vaistažolėmis, kruopomis, miltais, aliejais prekiaujanti Angelė Jaroševičienė bandė prekiauti ir ekologiškomis daržovėmis, tačiau paklausos nebuvo.

"Jos atrodo prastesnės ir žmonės neperka. Aiškinu žmonėms: kaina ta pati, pirkit vaikams. Niekaip. Be to, žmonės netiki, kad produktai tikrai ekologiški, nors yra sertifikatai", — apie lietuvių požiūrį į ekologinius produktus sakė A. Jaroševičienė.

Žymės: konservantai , mityba

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....


Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Jeigu valgysite mažiau mėsos, tuomet jūsų figūra taps grakštesnė. Kumpiai ir rūkytos dešros – didžiausias gražios figūros priešas. Tokį atradimą padarė Europos mokslininkai. Kaip praneša BBC, mokslininkai ištyrę 400 tūkst. suaugusiųjų...


Skelbiamos Sulčių dienos

Skelbiamos Sulčių dienos

"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...


Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.


Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos. Taip pat įsivaizduokite, kad...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Siurbdami dulkes grojant roko muzikai, per valandą sunaudojame 126 kilokalorijomis (kCal) daugiau nei tai darydami be muzikos. Tai reiškia, jog prieš ar po tokios fizinės veiklos be sąžinės graužimo ir nekaupdami riebalų galime sau leisti...


6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti demencija gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Pasinaudoję beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą, kad kuo...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...


Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Raudonos mėsos ir dešrų vartojimas didina mirties riziką, parodė JAV atliktas išsamus tyrimas, kurio rezultatus pristato žiniasklaida. Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai dėl mėsos vartojimo ir kitų įpročių apklausė daugiau kaip pusę...


Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu. Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Mokslininkai ištyrė, kad žmonės, kurie nuosekliai rašo kiekvieną per dieną suvalgytą maisto produktą, greičiau atsikrato antsvorio. Kaip rašo portalas canada.com, Kentukio universiteto bei Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, jog...


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....


Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Hipokrato laikais morka buvo laikoma vaistu nuo visų ligų. Iš jos ne tik ruošdavo daugybę patiekalų, bet ir gamindavo įvairius tepalus, antpilus, lašelius ir nuovirus. Morkos yra labai maistingos ir lengvai pasisavinamos. Jos ramina virškinamojo...


Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Senose bulvėse daugėja nuodingų medžiagų Bulvės priklauso kiauliauoginių šeimai, kaip ir vaistinė šunvyšnė ar tabakas, ir išskiria stipriai veikiančių antikūnų: iš jų geriausiai žinomi solaninas ir čakoninas (glikoalkaloidai). Jie saugo, kad...


Ar dydis visada svarbu?

Ar dydis visada svarbu?

Beveik kiekviena daržovė ar vaisius turi didesnį ar mažesnį brolį. Ir nors visi jau seniai žino, kad kuo daugiau daržovių suvalgys, tuo geriau, kartais svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių daržovių ir vaisių dydį. Čia pateikiamos aštuonios produktų...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Europos Sąjungos valstybėse senbuvėse į maisto priedus skersuoja kas antras gyventojas, Lietuvoje - vos ne kiekvienas. Pernai pateikti "Eurobarometro" apklausos duomenys rodo, kad lietuviams labiau nei kitiems europiečiams nerimą kelia...


Mėta gerina nuotaiką

Mėta gerina nuotaiką

Jaunos pipirmėtės ir žydintis augalas naudojamas neuralgijos, uždegiminių ligų viršutinių kvėpavimo takų, rinito, bronchito, anginos, migrenos ir dantų skausmui gydyti. Mėtų arbata taip pat gerina kraujotaką, mažina spaudimą, rekomenduojama gydant...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9