Birželio 14d. Pirmadienis

Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Peržiūrų skaičius: 24200
Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Šiauliečiai Antanas ir Liucija įsitikinę, kad dėl konservantų blogėja jų sveikata. Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos Vincentas Sakas ekspertas pritaria: "Visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta išmatoms". Karas vyksta dėl pirkėjo, o ne dėl kokybės.

Prastėja sveikata

Šiauliečiai Antanas ir Liucija (pavardės redakcijai žinomos) kreipėsi į gydytojus, tačiau šie konkrečios ligos nenustatė. Bet nuovargis ir silpnumas neapleidžia. Pora pradėjo atidžiau domėtis, kokius produktus valgo kiekvieną dieną. Ir išsigando: kasdienis maistas, kurį jie perka prekybos centruose ar turguje — prigrūstas įvairių sintetinių priedų.

"Ar yra Šiauliuose švarių, ekologiškų produktų — mėsos ar daržovių? Vaikštai po parduotuves, turgų ir nerandi normalaus maisto. Mėsos, pieno produktai, daržovės atrodo puikiai, bet prikišti chemikalų, o turguje pirktų dešrelių net šuo neėda.

Viriau grilio dešreles, tai visas vanduo raudonai nusidažė. Pirkome žuvį, atrodė šviežia, bet sunkiai apsinuodijome", — guodėsi daugiabutyje gyvenantys šiauliečiai.

Maisto kokybė prasta

Ar tiesa, kad kasdienis maistas, kuriame gausu įvairių maisto priedų, gali pakenkti sveikatai?

Vincentas Sakas, nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas, 600 straipsnių apie maisto kokybę, mitybą ir kulinariją autorius, pirkėjų nuogąstavimams pritaria visu šimtu procentų. Neseniai vykusiame respublikiniame dietologų suvažiavime jo pranešimas šokiravo renginio dalyvius.

"Leidau sau tiesiai šviesiai pasakyti: visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta... išmatoms. Lietuviškų pieno produktų nebėra, vietoje jų pardavinėjami konservuoti erzacai — dirbtiniai, negyvi produktai. Kur matėte, kad grietinėlė galėtų būti augalinė? Visais laikais ji buvo gaminama tiktai iš pieno. Pienas perkaitinamas, pasterizuojamas iki 80 laipsnių, pridedama konservantų, jis tampa nebegyvas. Kodėl grietinė, rūgpienis neberūgsta, o palaikyti ilgiau — pūva?
O visi tie jogurtai — akivaizdus žmonių mulkinimas. Jeigu į juos būtų dedama gyvų bakterijų, tą pačią minutę prasidėtų puvimo procesas, po dienos jis būtų supuvęs. Dabar gi stovi mėnesį ir niekas nevyksta. Štai jums ir visokie "bio", ir "aktimeliai".

Ekspertas teigia, kad į kilogramą mėsos prišvirkščiama po 200 ir daugiau gramų vandens — kad būtų sunkesnė.

"Atkreipkit dėmesį, kumpiai, kumpeliai — visi šlapi. Žuvį lietuvių prekeiviai peršaldo du ar tris kartus, ji tampa nevalgoma. Atšaldžius žuvį turi būti ne daugiau kaip keturi procentai vandens, tuo tarpu Lietuvoje lieka keturiasdešimt — penkiasdešimt procentų.

Įvežamas visas šiukšlinis maistas, nes šiukšles realizuoti Vakaruose yra brangu. O lietuvis išveža su dideliu noru, jam dar primoka. Atitinkamos tarnybos Lietuvoje yra superkorumpuotos, tą ne kartą patyriau", — tvirtina V. Sakas.

"Karas vyksta dėl pirkėjo, o ne dėl produkto kokybės. Todėl parduotuvės pilnos šlamšto", — įpykęs dėstė nepriklausomas ekspertas.

Svarbu neperdozuoti

Rimantas Stukas, mitybos konsultantas, be kurio pagalbos nepatvirtinamas nė vienas maisto produktas Lietuvoje, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto docentas, buvo nuosaikesnis. Jo teigimu, maisto priedai yra medžiagos, kurių nereikėtų baimintis. Gamybos metu jos dedamos dėl technologinių tikslų, skoniui pagerinti, kad pervežant dideliais atstumais, maistas nesugestų.

Maisto priedai yra 4 kategorijų: antioksidantai, saldikliai, natūralūs ir sintetiniai dažikliai. E didžioji raidė, aiškino docentas, rodo, kad maisto priedas registruotas Europos Sąjungoje, o skaičius šalia — identifikacinis numeris.

Į Lietuvą įvežami vaisiai ir daržovės yra apdoroti maisto priedais. Docentas pataria jokiu būdu apelsino ar citrinos žievelėmis neskaninti verdamo kompoto, nes jose yra didelė konservantų koncentracija.

"Kitaip nebus. Maisto priedai naudojami visame pasaulyje. Už teisingą ir taisyklingą jų naudojimą atsako maisto produkto gamintojas, o rinkos priežiūrą vykdo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tačiau kiekvieną dieną 100 procentų ištirti maisto produktus neįmanoma", — sakė docentas.

Jis pataria vaikams, ligotiems žmonėms reikia rinktis kuo mažiau maisto priedų turinčius produktus, geriausiai ekologiškai švarius.

Ekologiški produktai nepopuliarūs

Šiauliuose ekologiškomis daržovėmis prekiaujančių "taškų" — vos vienas kitas. Nedideliame kioskelyje ekologiškomis daržovėmis ir vaisiais prekiaujantis ūkininkas Stanislovas Ramanauskas teigė, kad jo produkcija — obuoliai, kopūstai, prieskoninės daržovės — kainuoja tiek pat kaip ir prekybos centruose, tačiau pirkėjų eilės nestovi. Dauguma verčiau renkasi išvaizdžias daržoves prekybos centruose.

S. Ramanauskas apgailestavo, kad tiekti ekologiškas daržoves prekybos centrams neapsimoka: neišvaizdi, tačiau ekologiška produkcija nukišama toliau nuo akių, ji genda ir savininkui grąžinama supuvusi.

"Sveiko maisto krautuvėje" ekologiškomis vaistažolėmis, kruopomis, miltais, aliejais prekiaujanti Angelė Jaroševičienė bandė prekiauti ir ekologiškomis daržovėmis, tačiau paklausos nebuvo.

"Jos atrodo prastesnės ir žmonės neperka. Aiškinu žmonėms: kaina ta pati, pirkit vaikams. Niekaip. Be to, žmonės netiki, kad produktai tikrai ekologiški, nors yra sertifikatai", — apie lietuvių požiūrį į ekologinius produktus sakė A. Jaroševičienė.

Žymės: konservantai , mityba
Dar kartą apie amžiaus rykštę –  nutukimą ir vandenį

Dar kartą apie amžiaus rykštę – nutukimą ir vandenį

Vis dar klaidingai manoma, kad nutukimo problema Lietuvoje neaktuali, ji kažkur toli, Vakaruose, už Atlanto, kažkur Amerikoje. Tačiau užtenka apsižvalgyti aplink, kad suprastum: jei ne tu, tai bent keli šeimos nariai turi antsvorio, o tarp...


E neliks tik produktų pavadinimuose

E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Į parduotuvę išsirengė grupė žurnalistų - jie turėjo sąrašą liaudiškų patarimų, kaip išsirinkti saldžiausią ir geriausią arbūzą. Įsigiję du arbūzus, korespondentai surengė degustaciją, per kurią bandė nustatyti, ar liaudiški patarimai tikrai...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Prasideda grybavimo sezonas

Prasideda grybavimo sezonas

Kauno visuomenės sveikatos centras primena, kad prasidėjus grybavimo sezonui, padaugėja apsinuodijimų grybais atvejų. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais...


Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Žiemą, kai mažiau šviežių daržovių bei vaisių, pats laikas prisiminti riešutus, kurie yra puikus ne tik baltymų ir skaidulų, bet ir vitaminų šaltinis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurios riešutų sudedamosios dalys saugo nuo širdies ir...


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Kaip pasirinkti kiaušinius

Kaip pasirinkti kiaušinius

Jau kuris laikas paukštynų atstovai teigia, kad tiek pramoniniu būdu laikomų, tiek ekologiniuose ūkiuose ar kaime laisvai auginamų vištų kiaušiniai savo sudėtimi (baltymais, mineralais ir vitaminais) labai nesiskiria. Ar tikrai nėra skirtumo tarp...


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

Daugelis sutiks, kad viena smagiausių ir maloniausių akimirkų, kai su draugais ar šeima stovyklaujama prie laužavietės, yra mėgavimasis ant atviros ugnies keptais patiekalais. Ar kas gali labiau atpalaiduoti už traškančių ugnyje malkų garsą ir...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

"Visi grybai valgomi, kai kurie – tik vieną kartą", – šių eilučių autorius nežinomas, tačiau jo mintis labai tinka prasidedant grybavimo sezonui. Rinkite pažįstamus grybus Mūsų šalyje auga apie 1500 rūšių grybų. Apie 30 rūšių...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Šeštadienį pranešta, kad į Lietuvą neleista importuoti 25 600 kg šviežių citrinų "Eureka" (I klasė) iš Pietų Afrikos Respublikos, kadangi jose nustatyta net 10 kartų didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija....


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Lapkričio 8 oji - sveikos mitybos diena. Ta proga, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas (KU SvMF), ragina atkreipti dėmesį į tąi, ką valgome. Skelbiama, kad atlikti tyrimai rodo, kad žmonės vartoja per daug riebalų, per mažai...


Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą. Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė,...


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Honkongo akių ligų ligoninės mokslininkai teigia, jog žaliojoje arbatoje esantys katechinai iš virškinimo sistemos patenka į akies audinius ir padeda apsisaugoti nuo glaukomos ir kitų ligų. Kaip praneša nutraingredients.com, gerti žalią arbatą...


Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu. Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir...


Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Pradėjus ilgėti dienoms ir saulei vis aukščiau kopiant į dangų, visi turintys bent nedidelį žemės sklypelį pradeda laužyti galvas ką gi pavasarį reikėtų pasisėti. Žinoma, jei jūsų namų valdoje daržui skirtos teritorijos pakanka, tikrai galite...


Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Kaip skirstomi aliejai? Ką reiškia „šalto spaudimo aliejus"? Kuo jis skiriasi nuo rafinuoto aliejaus? Kokias naudingąsias medžiagas galima „rasti" šalto spaudimo aliejuose? Visi atsakymai – iš sveikos gyvensenos...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Mityba pagal profesiją

Mityba pagal profesiją

"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9