Gegužės 29d. Penktadienis

Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Peržiūrų skaičius: 24200
Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Šiauliečiai Antanas ir Liucija įsitikinę, kad dėl konservantų blogėja jų sveikata. Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos Vincentas Sakas ekspertas pritaria: "Visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta išmatoms". Karas vyksta dėl pirkėjo, o ne dėl kokybės.

Prastėja sveikata

Šiauliečiai Antanas ir Liucija (pavardės redakcijai žinomos) kreipėsi į gydytojus, tačiau šie konkrečios ligos nenustatė. Bet nuovargis ir silpnumas neapleidžia. Pora pradėjo atidžiau domėtis, kokius produktus valgo kiekvieną dieną. Ir išsigando: kasdienis maistas, kurį jie perka prekybos centruose ar turguje — prigrūstas įvairių sintetinių priedų.

"Ar yra Šiauliuose švarių, ekologiškų produktų — mėsos ar daržovių? Vaikštai po parduotuves, turgų ir nerandi normalaus maisto. Mėsos, pieno produktai, daržovės atrodo puikiai, bet prikišti chemikalų, o turguje pirktų dešrelių net šuo neėda.

Viriau grilio dešreles, tai visas vanduo raudonai nusidažė. Pirkome žuvį, atrodė šviežia, bet sunkiai apsinuodijome", — guodėsi daugiabutyje gyvenantys šiauliečiai.

Maisto kokybė prasta

Ar tiesa, kad kasdienis maistas, kuriame gausu įvairių maisto priedų, gali pakenkti sveikatai?

Vincentas Sakas, nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas, 600 straipsnių apie maisto kokybę, mitybą ir kulinariją autorius, pirkėjų nuogąstavimams pritaria visu šimtu procentų. Neseniai vykusiame respublikiniame dietologų suvažiavime jo pranešimas šokiravo renginio dalyvius.

"Leidau sau tiesiai šviesiai pasakyti: visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta... išmatoms. Lietuviškų pieno produktų nebėra, vietoje jų pardavinėjami konservuoti erzacai — dirbtiniai, negyvi produktai. Kur matėte, kad grietinėlė galėtų būti augalinė? Visais laikais ji buvo gaminama tiktai iš pieno. Pienas perkaitinamas, pasterizuojamas iki 80 laipsnių, pridedama konservantų, jis tampa nebegyvas. Kodėl grietinė, rūgpienis neberūgsta, o palaikyti ilgiau — pūva?
O visi tie jogurtai — akivaizdus žmonių mulkinimas. Jeigu į juos būtų dedama gyvų bakterijų, tą pačią minutę prasidėtų puvimo procesas, po dienos jis būtų supuvęs. Dabar gi stovi mėnesį ir niekas nevyksta. Štai jums ir visokie "bio", ir "aktimeliai".

Ekspertas teigia, kad į kilogramą mėsos prišvirkščiama po 200 ir daugiau gramų vandens — kad būtų sunkesnė.

"Atkreipkit dėmesį, kumpiai, kumpeliai — visi šlapi. Žuvį lietuvių prekeiviai peršaldo du ar tris kartus, ji tampa nevalgoma. Atšaldžius žuvį turi būti ne daugiau kaip keturi procentai vandens, tuo tarpu Lietuvoje lieka keturiasdešimt — penkiasdešimt procentų.

Įvežamas visas šiukšlinis maistas, nes šiukšles realizuoti Vakaruose yra brangu. O lietuvis išveža su dideliu noru, jam dar primoka. Atitinkamos tarnybos Lietuvoje yra superkorumpuotos, tą ne kartą patyriau", — tvirtina V. Sakas.

"Karas vyksta dėl pirkėjo, o ne dėl produkto kokybės. Todėl parduotuvės pilnos šlamšto", — įpykęs dėstė nepriklausomas ekspertas.

Svarbu neperdozuoti

Rimantas Stukas, mitybos konsultantas, be kurio pagalbos nepatvirtinamas nė vienas maisto produktas Lietuvoje, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto docentas, buvo nuosaikesnis. Jo teigimu, maisto priedai yra medžiagos, kurių nereikėtų baimintis. Gamybos metu jos dedamos dėl technologinių tikslų, skoniui pagerinti, kad pervežant dideliais atstumais, maistas nesugestų.

Maisto priedai yra 4 kategorijų: antioksidantai, saldikliai, natūralūs ir sintetiniai dažikliai. E didžioji raidė, aiškino docentas, rodo, kad maisto priedas registruotas Europos Sąjungoje, o skaičius šalia — identifikacinis numeris.

Į Lietuvą įvežami vaisiai ir daržovės yra apdoroti maisto priedais. Docentas pataria jokiu būdu apelsino ar citrinos žievelėmis neskaninti verdamo kompoto, nes jose yra didelė konservantų koncentracija.

"Kitaip nebus. Maisto priedai naudojami visame pasaulyje. Už teisingą ir taisyklingą jų naudojimą atsako maisto produkto gamintojas, o rinkos priežiūrą vykdo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tačiau kiekvieną dieną 100 procentų ištirti maisto produktus neįmanoma", — sakė docentas.

Jis pataria vaikams, ligotiems žmonėms reikia rinktis kuo mažiau maisto priedų turinčius produktus, geriausiai ekologiškai švarius.

Ekologiški produktai nepopuliarūs

Šiauliuose ekologiškomis daržovėmis prekiaujančių "taškų" — vos vienas kitas. Nedideliame kioskelyje ekologiškomis daržovėmis ir vaisiais prekiaujantis ūkininkas Stanislovas Ramanauskas teigė, kad jo produkcija — obuoliai, kopūstai, prieskoninės daržovės — kainuoja tiek pat kaip ir prekybos centruose, tačiau pirkėjų eilės nestovi. Dauguma verčiau renkasi išvaizdžias daržoves prekybos centruose.

S. Ramanauskas apgailestavo, kad tiekti ekologiškas daržoves prekybos centrams neapsimoka: neišvaizdi, tačiau ekologiška produkcija nukišama toliau nuo akių, ji genda ir savininkui grąžinama supuvusi.

"Sveiko maisto krautuvėje" ekologiškomis vaistažolėmis, kruopomis, miltais, aliejais prekiaujanti Angelė Jaroševičienė bandė prekiauti ir ekologiškomis daržovėmis, tačiau paklausos nebuvo.

"Jos atrodo prastesnės ir žmonės neperka. Aiškinu žmonėms: kaina ta pati, pirkit vaikams. Niekaip. Be to, žmonės netiki, kad produktai tikrai ekologiški, nors yra sertifikatai", — apie lietuvių požiūrį į ekologinius produktus sakė A. Jaroševičienė.

Žymės: konservantai , mityba
Ir maitina, ir gydo

Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro...


Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbatos pakeliuose yra didelis fluoridų kiekis, kurie kensmingi sveikatai. Tokios išvados priėjo Vašingtono Medicinos koledžo mokslininkai. Tyrimai parodė, jog "pakelinėje" arbatoje įprastas stiprumas buvo 6,5 fluoridų dalys milijonui,...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure praktiką atlikę Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto IV kurso studentai domėjosi kauniečių mityba ir priėjo išvados, kad ekologiški maisto produktai Kaune dar nėra...


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...


Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai vis atrandami naujai. Jie ne tik pagyvina ir pagardina maisto skonį, bet ir yra labai vertingi. Reikia nepamiršti, kad prieskoniai yra ne tik paruošti milteliai, bet ir žolelės, tad jų reikėtų vartoti kuo įvairesnių. "Prieskoniai...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Kalorijos dar ne viskas

Kalorijos dar ne viskas

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Nuo seno Lietuvoje pirkėjai dažniausiai renkasi iškastinę druską. Pastaruoju metu padidėjus druskos pasirinkimui parduotuvėse, išpopuliarėjus įvairiausių druskos rūšių reklamai interneto svetainėse, dažnas pirkėjas susidomi ir egzotiškesnėmis...


Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenis europiečiai iš naujo atrado XX a. pradžioje, juos imta auginti namuose. Kviečių želmenis pradėjo populiarinti mokslininkai, eksperimentais įrodę jų gydomąsias savybes. Želmenų maistingąsias ir vaistingąsias savybes jau žinojo...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Vitamininga žaluma

Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...


Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Daugiau nei du trečdaliai lietuvių bent vieną kartą per dieną valgo vaisių ir daržovių. Tuo tarpu estai ir latviai gerokai atsilieka – vaisių ir daržovių jie valgo rečiau, o dauguma jų net nežino, kad šios rūšies maisto reikėtų suvartoti...


Prasideda grybavimo sezonas

Prasideda grybavimo sezonas

Kauno visuomenės sveikatos centras primena, kad prasidėjus grybavimo sezonui, padaugėja apsinuodijimų grybais atvejų. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais...


Dieta be duonos – nieko verta

Dieta be duonos – nieko verta

Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų. "Norite sulieknėti, pirmiausiai...


Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...


Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Mokslininkai išsiaiškino, kad burokėlių sultys tiesiog būtinos žmogaus organizmui. Mokslininkų tyrimo išvadomis, burokėlių sultys - puikus energetinis gėrimas. Jos žmogaus ištvermingumą padidina 16 proc. To priežastis - burokėliuose esančios...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9