Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Netrukus turėtų pasibaigti terminas, kurio metu Didžiosios Britanijos gamintojai buvo paraginti geranoriškai išimti iš produkcijos vaikų hiperaktyvumą skatinančius dažiklius. Laisva valia prisijungti prie šio kvietimo gamintojams pasiūlė Jungtinės Karalystės valstybinė maisto standartų tarnyba, įvertinusi Southampton universitete atlikto tyrimo rezultatus.
750,000£ kainavusio tyrimo metu buvo įrodytas ryšys tarp produktų, kuriuose yra dirbtinių dažiklių, vartojimo ir hiperaktyvaus elgesio apraiškų. Tyrimo duomenimis 6 dažikliai: Tartrazinas(E102), Chinolino geltonasis (E104), Saulėlydžio geltonasis FCF (E110), Azorubinas (E122), Ponso 4R (E124), Alura raudonasis AC (E129) ir konservantas natrio benzonatas (E211) gali sukelti vaikų hiperaktyvumą.
Visi tyrime naudoti priedai yra leidžiami Europos Sąjungos ribose, todėl teisiškai šie priedai negali būti uždrausti. Atsižvelgus į tai, JK valstybinė maisto standartų tarnyba žengė kitą žingsnį - kartu su vartotojų asociacijomis viešai paragino visus gamintojus iki 2009 metų pabaigos geranoriškai pašalinti vaikų hiperaktyvumą sukeliančius dažiklius.
Akivaizdu, jog masiškai dalyvauti akcijoje maisto tiekėjus paskatino ir viešojoje erdvėje daromas spaudimas bei visuomenės susirūpinimas.
Nacionalinės Anglijos spaudos vedamieji straipsniai mirgėdavo štai tokiais pavadinimais: "Maisto standartų tarnyba kviečia uždrausti šešis vaikų hiperaktyvumą sukeliančius dirbtinius dažiklius - The independent", "Maisto komisija kritikuoja Cadbury ir Mars, kad jie naudoja uždraustus dirbtinius dažiklius- Food Business review", "Sainsbury laimi pirmieji atsisakę produktų su dirbtiniais dažikliais – Mail Online " ir pan.
Kampanija taip pat aktyviai vykdoma ir internetinėje erdvėje – atsirado oficialios interneto svetainės, kuriose pateikiama informacija apie tyrimą, nurodoma, kokie gamintojai jau prisijungė prie akcijos. Vartotojai taip pat aktyviai komunikuoja – interneto svetaineje "netmums.com" nurodoma kokie prekiniai ženklai nenaudoja dirbtinių dažiklių. Kitoje svetainėje - "actiononadditives.com" viešinami produktai, kurių derėtų nepirkti, nes juose yra bent vienas iš dažiklių.
Nepaisiant to, kad reikalavimas nenaudoti hiperaktyvumą galinčių sukelti dažiklių nėra teisiškai privalomas, o remiasi tik geranoriška valia, dar nepriartėjus termino pabaigai, didieji JK gamintojai, tokie kaip "Heinz", "Greenbay" ir kt. pakluso prašymui, prie jų prisijungė prekybos centrai: "Sainsbury", "Marks & Spencer" bei kavinės ir restoranai. Iš viso šiuo metu prie judėjimo yra prisijungę 4 restoranų tinklai, 9 prekybos centrų tinklai ir net 45 gamintojai.
Viešosios nuomonės įtaką patvirtina ir socialinę atsakomybę rodantis užrašas "Mars" kompanijos tinklapyje - " Mes žinome, jog dirbtiniai dažikliai kelia rūpestį vartotojams, todėl 2006 metais pradėjome juos šalinti iš savo produkcijos. Mes dirbame tam, kad iki 2009 metų pabaigos panaikintume Southampton dažiklius iš mūsų šokolado produktų …"
Pabaigai norėtųsi paminėti dar vieną įdomų faką. Ne visi tyrime naudoti maisto priedai yra ribojami. Tarybos nuomone, kadangi E211 yra konservantas, o ne dažiklis, jo pašalinimas iš gamybos sukeltų ženklų technologinį ir finansinį iššūkį. Dėl šios priežasties pašalinti konservantą E211 nebuvo prašoma. Nepaisant to, jau 2008 metais "Coca-Cola" kompanija savo gamyboje jo nebenaudojo - tačiau tik ten, kur kilo vartotojų susidomėjimas - tai yra Didžiosios Britanijos ribose.
Straipsniai

Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis
Tyrimais įrodyta, jog granatų sultys - ne tik vertingas maisto produktas, jos turi ir gydomųjų savybių. Natūraliose sultyse gausu vitaminų, fermentų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, pektinų, organinių rūgščių bei kitų biologiškai aktyvių...

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.
Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui
Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau...

Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai
Kvietiniai miltai tarp ekologiškų maisto produktų sausio mėnesį, palyginti su pernai sausiu, Lietuvos mažmeninės prekybos centruose pabrango labiausiai - 26,4 proc., o daugiausiai atpigo daržovės. Juodos ir baltos duonos kilogramo kaina per metus...

Minima Europos sveikos mitybos diena
Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"
Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas
"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...

Nuodus - į šiukšlių kibirą
Šeimininkės, žinodamos, kad nitratai pavojingi mūsų sveikatai, perka daržoves parduotuvėje arba turguje ir kremtasi: ar ne per daug nuodo nusipirktose gėrybėse, ar patekusios ant šeimos stalo jos nepakenks vaikams. O juk kol kas niekas negali...

Žalioji arbata naudingesnė už kavą
Jei dieną paprastai pradedate puodeliu kavos, rizikuojate ne tik susilaukti insulto ar širdies infarkto, bet ir veikiausiai pasensite daug greičiau už tuos, kurie kasdien renkasi žaliąją arbatą. Visame pasaulyje medikai pripažįsta žaliosios...

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?
Liūdesį ir tingulį gali pašalinti sveiki pusryčiai ir griežtas biologinio ritmo laikymasis. Ekspertai pateikia kelis patarimus, kaip praskaidrinti nuotaiką. 1. Jei valgysite vadovaudamiesi paros biologiniu ritmu, visą dieną būsite geros...

Dieta be duonos – nieko verta
Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų. "Norite sulieknėti, pirmiausiai...

Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?
Tinkama mityba padeda ne tik nepriaugti svorio, apsisaugoti nuo širdies ar kraujagyslių ligų, tačiau ir lavinti atmintį. Tereikia žinoti 9 maisto produktus ir gėrimus. Kaip praneša portalas CookingLight.com, nėra jokio gydymo, kuris įveiktų...

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?
Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu
Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei
Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų
Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...

Kas trečias lietuvis turi antsvorio
Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės
Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...

Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką
Raudonos mėsos ir dešrų vartojimas didina mirties riziką, parodė JAV atliktas išsamus tyrimas, kurio rezultatus pristato žiniasklaida. Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai dėl mėsos vartojimo ir kitų įpročių apklausė daugiau kaip pusę...

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė
Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo
Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI
Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas
Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...

Riebų maistą keiskite liesu
Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys
Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida
Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio
Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina
Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?
Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...

Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!
Mitybos specialistai parengė naują mitybos piramidę. Senoji buvo parengta daugiau kaip prieš 10 metų ir jau nebeatitiko šiuolaikinės mitybos reikalavimų. Keičiant vaizdinę priemonę – rekomenduojamo maisto pasirinkimo piramidę, remtasi kitų...