Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė.
- 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio arbatžolių (1,5-2 g) arba vieno pakelio. Naudojant smulkias arbatžoles, reikėtų berti šiek tiek mažesnį jų kiekį.
- Arbatžoles užpilus vandeniu, puodelį uždenkite. Ant pakuotės dažniausiai būna nurodytas plikymo laikas.
- Žalioji arbata turi būti plikoma užvirusiu ir kelias minutes vėsintu (iki 70-85 laipsnių temperatūros) vandeniu. Verdančiu vandeniu užplikyta žalioji arbata įgyja kartų skonį.
- Kuo kokybiškesnės arbatžolės, tuo trumpesnę jų plikymo trukmė. Per pirmąsias plikymo minutes iš arbatžolių į vandenį iškeliauja taninai, suteikiantys spalvą, ir eteriniai aliejai. Ir tik po to (maždaug po 2-3 min.) arbatoje atsiranda kofeino.
- Per ilgai laikant užplikytas arbatžoles (daugiau nei 5 min.) išgaruoja jų tikrasis aromatas, arbata įgauna kartoką skonį.