Lapkričio 29d. Pirmadienis

Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

2013 Lapkričio 26d.
Peržiūrų skaičius: 24592
Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

Anot specialistų, sultys yra tikrų tikriausias maistas. Pavyzdžiui, 200 g apelsinų sulčių turi daugiau kalorijų negu 300 g kavos, vynuogių sultys turi 4 kartus daugiau angliavandenių negu jogurtas, o ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio negu kiaulienoje ir 6 kartus daugiau - negu vištienoje. Tiesa, taip būtų, jei gamintojai nebūtų labai "išradingi" ir visos sultys parduotuvėje būtų kokybiškos. Taigi į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Spaustos sultys sveikiausios

Kaip DELFI teigė Kauno technologijos universiteto Maisto instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Ina Jasutienė, jei vaisiai yra švieži, gerai sunokę, pačios sveikiausios - šviežiai spaustos sultys. Tik šviežiose sultyse išlieka maksimalus veikliųjų medžiagų kiekis. Net jų nekaitinant, o tik palaikius stiklinėje, dalis veikliųjų medžiagų suyra. Tą patį galima pasakyti apie uogas sode ar daržoves lysvėje. Ką tik nuskinto pomidoro skonis skiriasi nuo gabento šimtus kilometrų ir dar pagulėjusio lentynoje.

Po šviežių sektų sultys, skirtos vaikų mitybai, kadangi jų gamybai keliami labai aukšti reikalavimai - pavyzdžiui, joms negali būti naudojami sugedę, pažeisti vaisiai, konservantai.

Tuomet seka sultys iš koncentratų - jų parduotuvėje, ko gero, didžiausias pasirinkimas - ir, galiausiai, nektarai. Į pastaruosius papildomai dedama cukraus, gali būti rūgšties, nes kai kurių vaisių sultys be šių priedų nėra skanios. Mažiausiai vaisių ir daugiausiai cukraus turi sulčių gėrimas - vandeniu skiestos sultys.

Beje, jei atidžiai ištyrinėsite užrašus ant pakuotės, pastebėsite, kad į gėrimo sudėtį dažnai dedama ir konservantų bei kitokių priedų. Anot specialistų, nors naudojami maisto priedai laikomi saugiais, jei tik įmanoma, geriau jų vengti.

"Bet kokiu atveju sultys yra geriau už limonadus, kurių sudėtyje nėra nieko natūralaus, tik maisto priedai - dažiklis, kvapiklis ir angliarūgštė", - teigė specialistė.

Savo sveikata besirūpinantiems žmonėms specialistai nepataria rinktis pačių pigiausių sulčių. Žinia, maisto produkto kaina labai susijusi su jo kokybe. Antras dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį - kiek sultyse yra cukraus. Kaip minėta, ypač jo daug - sulčių gėrimuose. Tačiau cukrus sveikesnis už dirbtinius saldiklius, kuriais taip pat saldinamos sultys.

Saldikliai - daug pigesni už cukrų ir daug stipriau saldesni, todėl mėgstami gamintojų. Žinoma, nedidelis jų kiekis, vartojamas ne per dažnai, nepakenks. Nesaikingas jų vartojimas gali būti galvos skausmo, svaigimo, pykinimo, smegenų auglių augimo, raumenų spazmų, kvėpavimo sutrikimo ir kitų rimtų negalavimų priežastis. Todėl pagal naujausius ES reikalavimus ant pakuotės matomoje vietoje būtina nurodyti, kad produkte yra saldiklių.

Gamintojai ne visada sąžiningi

Anot sulčių gamybos eksperto Mariaus Gutausko, dalyvaujančio projekte "Suvalgyk sulčių", skatinančio gyventojus sintetinius gėrimus keisti sultimis, sulčių koncentratas neturi nieko bendra su cheminėmis ar dirbtinėmis medžiagomis. Jis gaunamas techniškai atskiriant vandenį iš vaisių. Sulčių koncentratą lengviau saugoti ir transportuoti, todėl jis taip plačiai naudojamas. Specialisto teigimu, vaisių sultys, pagamintos iš koncentrato, turi tas pačias savybes, kaip ir sultys, pagamintos tiesiogiai iš vaisių.

Tuo tarpu I. Jasutienės įspėja, kad sultys iš koncentratų iš tiesų vertingos tik tuo atveju, jei koncentratas tikrai kokybiškas, o gaminant sultis laikomasi visų reikalavimų, kitaip tariant, tik idealiu atveju.

"Tačiau gamintojai yra "išradingi" ir moka iš to paties koncentrato kiekio pagaminti sulčių daugiau nei galima. Jei visi butų sąžiningi, falsifikacijų paprasčiausiai nebūtų, bet problema egzistuoja. Brangesnės sultys keičiamos pigesnėmis, jos labiau atskiedžiamos, pridedama pulpos nuoplovų, kurios gaunamos iš vaisių išspaudų, užpylus ant jų karšto vandens, palaikius ir dar kartą nuspaudus.

Beje, ES draudžiama į apelsinų sultis pridėti pulpos nuoplovų, o JAV leidžiama jų dėti net iki 10 proc. Todėl mūsų gamintojai, nieko bloga nenorėdami, gali nusipirkti koncentrato su pulpa", - teigė specialistė.

Prieš keletą metų ji su kolegomis analizavo apelsinų sulčių kokybę. Tyrimas nustatė, kad prekyboje pasitaiko nemažai pažeidimų.

Kaip projektui skirtame tinklapyje suvalgyksulciu.lt aiškina M. Gutauskas, sultys gaminamos iš koncentrato atstatant jame nustatytą vandens kiekį pagal receptūrą. Sumaišius koncentratą su vandeniu, sultys pasterizuojamos ir išpilstomos į specialią, nuo oro poveikio apsaugančią pakuotę, todėl sultys išsaugo savo pradines savybes ilgiau.

Jei ant pakuotės nurodyta, kad tai 100 proc. natūralios sultys, tai reiškia, kad jose nėra konservantų ir maistinių priedų. Neradus žodžio "natūralios" verta atidžiai išsistudijuoti jų sudėtį.

Jei ant pakuotės užrašyta "nektaras", tai reiškia, kad gėrimas pagamintas iš sulčių koncentrato, tačiau pridedama daugiau vandens. Taisyklės reikalauja, kad nektaro sudėtyje būtų mažiausiai 25 proc. natūralių sulčių. Konkretus procentas priklauso nuo vaisių rūšies mat daugelio natūralių vaisių sulčių neįmanoma gerti. Pavyzdžiui, juodųjų serbentų ir citrinų sultys geriamos tik atskiestos. Sulčių gėrime koncentrato yra dar mažiau.

Sultys prilyginamos maistui

Latvijos žemės ūkio universitete bei Maisto ir veterinarijos tarnyboje buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad pomidorų sultyse yra tiek pat kalio, kiek tokiame pačiame kiekyje ruginės duonos, 200 g apelsinų sulčių turi 88 kcal, 300 g kavos su cukrumi - 90 kcal. Be to, apelsinų sultyse yra 4 kartus daugiau betakarotino nei kopūste. Obuolių sultyse yra 2 kartus daugiau kalio nei tame pačiame kiekyje ryžių. Ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio negu kiaulienoje ir 6 kartus daugiau - negu vištienoje. Greipfrutų sultyse yra toks pat kiekis geležies, kaip kaimiškame varškės sūryje.

Taigi pagal savo savybes sultys prilyginamos kasdieninio vartojimo maisto produktams - tokiems, kaip mėsa, duona, pieno produktai. Todėl specialistai, skatindami gerti sultis, taip pat įspėja, kad reikia nepamiršti saiko. "Niekas nesiginčija, kad sultys yra sveikas ir geras produktas, tik nereikia persistengti ir prisiminti, kad bet kas gali tapti vaistu ir gali tapti nuodu - priklauso nuo kiekio", - teigė I. Jasutienė.

Anot dietologų, sultimis nereikėtų piktnaudžiauti ir norintiems sulieknėti. Mat kalorijų jose gali būti daugiau nei limonade. Kita vertus, už sintetinį limonadą jos nepalyginamai vertingesnės. Be to, jos gali būti puiki išeitis žmonėms, kurie, pavyzdžiui, ryte tingi graužti morką ar kopūsto lapą.

Dar vienos projekto ekspertės, gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės teigimu, norėdami gauti energijos, tiek suaugusieji, tiek paaugliai kasdien geria daug kofeino turinčių gėrimų - kavos, gazuotų gėrimų, energetinių gėrimų ir pan. Tačiau jie veikia kaip šlapimą varančios priemonės, o tai labai mažina skysčio kiekį organizme, kas nėra gerai.

Vartojant alkoholį, organizme taip pat ima labai trūkti skysčių, nes jis, kaip ir kofeinas, veikia kaip šlapimą varanti priemonė. Tuo tarpu su sultimis papildomą energiją galima gauti neprarandant didelio kiekio skysčių.


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Bėgant metams, žmogaus organizmo poreikiai keičiasi. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis skirtingo amžiaus žmonėms verta praturtinti racioną. Vyresniems nei 20 metų žmonėms reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


Limonaduose itin daug pesticidų

Limonaduose itin daug pesticidų

Nors tėvai, pirkdami limonadus vaikams, tikisi, kad gėrimai, į kurių sudėtį įeina natūralios sultys, nėra tokie kenksmingi, tyrimai rodo ką kitą. Natūralios sultys sudaro tik nuo 5 iki 10 proc. limonado, tačiau pesticidų šiame gėrime yra tiek, kad...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...


Sveikų pusryčių receptas

Sveikų pusryčių receptas

Ką valgote pusryčiams? Paskubomis išgeriate puodelį kavos ir krimstelite to, ką randate šaldytuve? Vokietė Christine Albert pusryčių maistą savo šeimai kasdien ruošia iš vakaro. Jau dvidešimt metų ji gamina trintų grūdų košes. "Parduotuvėse...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Baltieji ir raudonieji serbentai

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Jūsų širdis trokšta vandens

Jūsų širdis trokšta vandens

Vasara, ko gero yra mėgstamiausias ir laukiamiausias metų laikas, dažniausiai siejamas su maloniais įspūdžiais. Vasarai, kaip ir kitiems metų laikams, priskiriami tam tikri būdingi sveikatos sutrikimai, šiuo atveju, nulemti aukštos lauko...


Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą. Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė,...


Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Kompiuteriniai žaidimai, televizija, greitas maistas, mažai mankštos - tyrimas rodo, kad vis daugiau paauglių kenčia dėl antsvorio. Tačiau padėtis įvairiose šalyse gana skirtinga. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo antsvorio kenčia vos 2,5 proc. paauglių...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Klonuotų gyvūnų mėsa dar vienu žingsneliu priartėjo prie Didžiosios Britanijos parduotuvių: valdžiai dirbantys mokslininkai teigia, kad klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas bei jo produktai žmonių sveikatai kelia ne didesnę grėsmę nei įprastinė mėsa ir...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Šeštadienį pranešta, kad į Lietuvą neleista importuoti 25 600 kg šviežių citrinų "Eureka" (I klasė) iš Pietų Afrikos Respublikos, kadangi jose nustatyta net 10 kartų didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija....


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9