Sausio 21d. Antradienis

Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

2013 Lapkričio 26d.
Peržiūrų skaičius: 24592
Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

Anot specialistų, sultys yra tikrų tikriausias maistas. Pavyzdžiui, 200 g apelsinų sulčių turi daugiau kalorijų negu 300 g kavos, vynuogių sultys turi 4 kartus daugiau angliavandenių negu jogurtas, o ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio negu kiaulienoje ir 6 kartus daugiau - negu vištienoje. Tiesa, taip būtų, jei gamintojai nebūtų labai "išradingi" ir visos sultys parduotuvėje būtų kokybiškos. Taigi į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Spaustos sultys sveikiausios

Kaip DELFI teigė Kauno technologijos universiteto Maisto instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Ina Jasutienė, jei vaisiai yra švieži, gerai sunokę, pačios sveikiausios - šviežiai spaustos sultys. Tik šviežiose sultyse išlieka maksimalus veikliųjų medžiagų kiekis. Net jų nekaitinant, o tik palaikius stiklinėje, dalis veikliųjų medžiagų suyra. Tą patį galima pasakyti apie uogas sode ar daržoves lysvėje. Ką tik nuskinto pomidoro skonis skiriasi nuo gabento šimtus kilometrų ir dar pagulėjusio lentynoje.

Po šviežių sektų sultys, skirtos vaikų mitybai, kadangi jų gamybai keliami labai aukšti reikalavimai - pavyzdžiui, joms negali būti naudojami sugedę, pažeisti vaisiai, konservantai.

Tuomet seka sultys iš koncentratų - jų parduotuvėje, ko gero, didžiausias pasirinkimas - ir, galiausiai, nektarai. Į pastaruosius papildomai dedama cukraus, gali būti rūgšties, nes kai kurių vaisių sultys be šių priedų nėra skanios. Mažiausiai vaisių ir daugiausiai cukraus turi sulčių gėrimas - vandeniu skiestos sultys.

Beje, jei atidžiai ištyrinėsite užrašus ant pakuotės, pastebėsite, kad į gėrimo sudėtį dažnai dedama ir konservantų bei kitokių priedų. Anot specialistų, nors naudojami maisto priedai laikomi saugiais, jei tik įmanoma, geriau jų vengti.

"Bet kokiu atveju sultys yra geriau už limonadus, kurių sudėtyje nėra nieko natūralaus, tik maisto priedai - dažiklis, kvapiklis ir angliarūgštė", - teigė specialistė.

Savo sveikata besirūpinantiems žmonėms specialistai nepataria rinktis pačių pigiausių sulčių. Žinia, maisto produkto kaina labai susijusi su jo kokybe. Antras dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį - kiek sultyse yra cukraus. Kaip minėta, ypač jo daug - sulčių gėrimuose. Tačiau cukrus sveikesnis už dirbtinius saldiklius, kuriais taip pat saldinamos sultys.

Saldikliai - daug pigesni už cukrų ir daug stipriau saldesni, todėl mėgstami gamintojų. Žinoma, nedidelis jų kiekis, vartojamas ne per dažnai, nepakenks. Nesaikingas jų vartojimas gali būti galvos skausmo, svaigimo, pykinimo, smegenų auglių augimo, raumenų spazmų, kvėpavimo sutrikimo ir kitų rimtų negalavimų priežastis. Todėl pagal naujausius ES reikalavimus ant pakuotės matomoje vietoje būtina nurodyti, kad produkte yra saldiklių.

Gamintojai ne visada sąžiningi

Anot sulčių gamybos eksperto Mariaus Gutausko, dalyvaujančio projekte "Suvalgyk sulčių", skatinančio gyventojus sintetinius gėrimus keisti sultimis, sulčių koncentratas neturi nieko bendra su cheminėmis ar dirbtinėmis medžiagomis. Jis gaunamas techniškai atskiriant vandenį iš vaisių. Sulčių koncentratą lengviau saugoti ir transportuoti, todėl jis taip plačiai naudojamas. Specialisto teigimu, vaisių sultys, pagamintos iš koncentrato, turi tas pačias savybes, kaip ir sultys, pagamintos tiesiogiai iš vaisių.

Tuo tarpu I. Jasutienės įspėja, kad sultys iš koncentratų iš tiesų vertingos tik tuo atveju, jei koncentratas tikrai kokybiškas, o gaminant sultis laikomasi visų reikalavimų, kitaip tariant, tik idealiu atveju.

"Tačiau gamintojai yra "išradingi" ir moka iš to paties koncentrato kiekio pagaminti sulčių daugiau nei galima. Jei visi butų sąžiningi, falsifikacijų paprasčiausiai nebūtų, bet problema egzistuoja. Brangesnės sultys keičiamos pigesnėmis, jos labiau atskiedžiamos, pridedama pulpos nuoplovų, kurios gaunamos iš vaisių išspaudų, užpylus ant jų karšto vandens, palaikius ir dar kartą nuspaudus.

Beje, ES draudžiama į apelsinų sultis pridėti pulpos nuoplovų, o JAV leidžiama jų dėti net iki 10 proc. Todėl mūsų gamintojai, nieko bloga nenorėdami, gali nusipirkti koncentrato su pulpa", - teigė specialistė.

Prieš keletą metų ji su kolegomis analizavo apelsinų sulčių kokybę. Tyrimas nustatė, kad prekyboje pasitaiko nemažai pažeidimų.

Kaip projektui skirtame tinklapyje suvalgyksulciu.lt aiškina M. Gutauskas, sultys gaminamos iš koncentrato atstatant jame nustatytą vandens kiekį pagal receptūrą. Sumaišius koncentratą su vandeniu, sultys pasterizuojamos ir išpilstomos į specialią, nuo oro poveikio apsaugančią pakuotę, todėl sultys išsaugo savo pradines savybes ilgiau.

Jei ant pakuotės nurodyta, kad tai 100 proc. natūralios sultys, tai reiškia, kad jose nėra konservantų ir maistinių priedų. Neradus žodžio "natūralios" verta atidžiai išsistudijuoti jų sudėtį.

Jei ant pakuotės užrašyta "nektaras", tai reiškia, kad gėrimas pagamintas iš sulčių koncentrato, tačiau pridedama daugiau vandens. Taisyklės reikalauja, kad nektaro sudėtyje būtų mažiausiai 25 proc. natūralių sulčių. Konkretus procentas priklauso nuo vaisių rūšies mat daugelio natūralių vaisių sulčių neįmanoma gerti. Pavyzdžiui, juodųjų serbentų ir citrinų sultys geriamos tik atskiestos. Sulčių gėrime koncentrato yra dar mažiau.

Sultys prilyginamos maistui

Latvijos žemės ūkio universitete bei Maisto ir veterinarijos tarnyboje buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad pomidorų sultyse yra tiek pat kalio, kiek tokiame pačiame kiekyje ruginės duonos, 200 g apelsinų sulčių turi 88 kcal, 300 g kavos su cukrumi - 90 kcal. Be to, apelsinų sultyse yra 4 kartus daugiau betakarotino nei kopūste. Obuolių sultyse yra 2 kartus daugiau kalio nei tame pačiame kiekyje ryžių. Ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio negu kiaulienoje ir 6 kartus daugiau - negu vištienoje. Greipfrutų sultyse yra toks pat kiekis geležies, kaip kaimiškame varškės sūryje.

Taigi pagal savo savybes sultys prilyginamos kasdieninio vartojimo maisto produktams - tokiems, kaip mėsa, duona, pieno produktai. Todėl specialistai, skatindami gerti sultis, taip pat įspėja, kad reikia nepamiršti saiko. "Niekas nesiginčija, kad sultys yra sveikas ir geras produktas, tik nereikia persistengti ir prisiminti, kad bet kas gali tapti vaistu ir gali tapti nuodu - priklauso nuo kiekio", - teigė I. Jasutienė.

Anot dietologų, sultimis nereikėtų piktnaudžiauti ir norintiems sulieknėti. Mat kalorijų jose gali būti daugiau nei limonade. Kita vertus, už sintetinį limonadą jos nepalyginamai vertingesnės. Be to, jos gali būti puiki išeitis žmonėms, kurie, pavyzdžiui, ryte tingi graužti morką ar kopūsto lapą.

Dar vienos projekto ekspertės, gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės teigimu, norėdami gauti energijos, tiek suaugusieji, tiek paaugliai kasdien geria daug kofeino turinčių gėrimų - kavos, gazuotų gėrimų, energetinių gėrimų ir pan. Tačiau jie veikia kaip šlapimą varančios priemonės, o tai labai mažina skysčio kiekį organizme, kas nėra gerai.

Vartojant alkoholį, organizme taip pat ima labai trūkti skysčių, nes jis, kaip ir kofeinas, veikia kaip šlapimą varanti priemonė. Tuo tarpu su sultimis papildomą energiją galima gauti neprarandant didelio kiekio skysčių.


Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...


Daržovių skonis vis labiau vienodės

Daržovių skonis vis labiau vienodės

Tiek atvežtinės, tiek lietuviškos daržovės pramoniniu būdu auginamos tomis pačiomis technologijomis, visgi mūsiškės vis dar maistingesnės. Pasak Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėjos dr. Rasos...


Jogurtų ragavimo realybės šou

Jogurtų ragavimo realybės šou

Socialinio tinklo Facebook nariai turi galimybę išbandyti probiotikų, arba gerųjų bakterijų, naudą sveikatai. Tai galima padaryti nemokamai ragaujant "Valio Gefilus" jogurtus ir viešai komentuojant savijautos pasikeitimus. Prie akcijos...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Mitybos teorijų kilpos

Mitybos teorijų kilpos

Nežinau, ar yra dar kur nors tokia sumaištis, kaip mitybos teorijose šiandien. Ir ji kyla ne dėl skirtingų tradicijų ar principinių požiūrių į žmogų bei gyvąją gamtą. Sumaištis kyla iš vadinamosios įrodymais pagrįstos mitybos tyrinėjimų srities....


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Nauja šventinė tradicija

Nauja šventinė tradicija

Jau sunkiai įsivaizduojame šventinį susiėjimą be pakeltų taurių ir tostų. Smagiai nusiteikusioje kompanijoje sakomi patys gražiausi linkėjimai vienas kitam. Ir... Tai puiku! Tik vis daugiau atsiranda žmonių, dėl vienų ar kitų priežasčių...


Chemikalų likučiai normų neviršija

Chemikalų likučiai normų neviršija

Maisto ir veterinarijos tarnyba, tyrusi nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučius Lietuvoje užaugintose daržovėse, nustatė, kad jie neviršija leistinų normų. Specialistai pripažįsta, kad iš kitų šalių atvežtos daržovės, vaisiai dažnai būna...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti demencija gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Pasinaudoję beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą, kad kuo...


Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...


Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...


Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Tinkama mityba padeda ne tik nepriaugti svorio, apsisaugoti nuo širdies ar kraujagyslių ligų, tačiau ir lavinti atmintį. Tereikia žinoti 9 maisto produktus ir gėrimus. Kaip praneša portalas CookingLight.com, nėra jokio gydymo, kuris įveiktų...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Baltieji ir raudonieji serbentai

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...


Teisingi mitybos įpročiai - kelias  į sveiką gyvenseną

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną

,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetam šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia...


Krapas - priemonė laringitui gydytii

Krapas - priemonė laringitui gydytii

Pirmą kartą krapai buvo aprašyti senovės Egipte, Eberso papiruse 1500 metų pr. Kr. kaip mikstūros nuo skausmo ingredientas. Krapuose yra daugybė vitaminų ir kitų veikliųjų medžiagų, kurios žadina apetitą bei gerina virškinamojo trakto organų veiklą.


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Kuris maistas sveikesnis – ekologiškas, ar tas, kurį kasdien esame įpratę matyti parduotuvių lentynose? Įprastame maiste gausu chemijos, skonio stipriklių, tirštiklių, dažiklių ir kitų neva nuodingų medžiagų, todėl atsakymas į klausimą -...


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9