Gegužės 21d. Šeštadienis

Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

2013 Lapkričio 26d.
Peržiūrų skaičius: 24592
Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

Anot specialistų, sultys yra tikrų tikriausias maistas. Pavyzdžiui, 200 g apelsinų sulčių turi daugiau kalorijų negu 300 g kavos, vynuogių sultys turi 4 kartus daugiau angliavandenių negu jogurtas, o ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio negu kiaulienoje ir 6 kartus daugiau - negu vištienoje. Tiesa, taip būtų, jei gamintojai nebūtų labai "išradingi" ir visos sultys parduotuvėje būtų kokybiškos. Taigi į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Spaustos sultys sveikiausios

Kaip DELFI teigė Kauno technologijos universiteto Maisto instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Ina Jasutienė, jei vaisiai yra švieži, gerai sunokę, pačios sveikiausios - šviežiai spaustos sultys. Tik šviežiose sultyse išlieka maksimalus veikliųjų medžiagų kiekis. Net jų nekaitinant, o tik palaikius stiklinėje, dalis veikliųjų medžiagų suyra. Tą patį galima pasakyti apie uogas sode ar daržoves lysvėje. Ką tik nuskinto pomidoro skonis skiriasi nuo gabento šimtus kilometrų ir dar pagulėjusio lentynoje.

Po šviežių sektų sultys, skirtos vaikų mitybai, kadangi jų gamybai keliami labai aukšti reikalavimai - pavyzdžiui, joms negali būti naudojami sugedę, pažeisti vaisiai, konservantai.

Tuomet seka sultys iš koncentratų - jų parduotuvėje, ko gero, didžiausias pasirinkimas - ir, galiausiai, nektarai. Į pastaruosius papildomai dedama cukraus, gali būti rūgšties, nes kai kurių vaisių sultys be šių priedų nėra skanios. Mažiausiai vaisių ir daugiausiai cukraus turi sulčių gėrimas - vandeniu skiestos sultys.

Beje, jei atidžiai ištyrinėsite užrašus ant pakuotės, pastebėsite, kad į gėrimo sudėtį dažnai dedama ir konservantų bei kitokių priedų. Anot specialistų, nors naudojami maisto priedai laikomi saugiais, jei tik įmanoma, geriau jų vengti.

"Bet kokiu atveju sultys yra geriau už limonadus, kurių sudėtyje nėra nieko natūralaus, tik maisto priedai - dažiklis, kvapiklis ir angliarūgštė", - teigė specialistė.

Savo sveikata besirūpinantiems žmonėms specialistai nepataria rinktis pačių pigiausių sulčių. Žinia, maisto produkto kaina labai susijusi su jo kokybe. Antras dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį - kiek sultyse yra cukraus. Kaip minėta, ypač jo daug - sulčių gėrimuose. Tačiau cukrus sveikesnis už dirbtinius saldiklius, kuriais taip pat saldinamos sultys.

Saldikliai - daug pigesni už cukrų ir daug stipriau saldesni, todėl mėgstami gamintojų. Žinoma, nedidelis jų kiekis, vartojamas ne per dažnai, nepakenks. Nesaikingas jų vartojimas gali būti galvos skausmo, svaigimo, pykinimo, smegenų auglių augimo, raumenų spazmų, kvėpavimo sutrikimo ir kitų rimtų negalavimų priežastis. Todėl pagal naujausius ES reikalavimus ant pakuotės matomoje vietoje būtina nurodyti, kad produkte yra saldiklių.

Gamintojai ne visada sąžiningi

Anot sulčių gamybos eksperto Mariaus Gutausko, dalyvaujančio projekte "Suvalgyk sulčių", skatinančio gyventojus sintetinius gėrimus keisti sultimis, sulčių koncentratas neturi nieko bendra su cheminėmis ar dirbtinėmis medžiagomis. Jis gaunamas techniškai atskiriant vandenį iš vaisių. Sulčių koncentratą lengviau saugoti ir transportuoti, todėl jis taip plačiai naudojamas. Specialisto teigimu, vaisių sultys, pagamintos iš koncentrato, turi tas pačias savybes, kaip ir sultys, pagamintos tiesiogiai iš vaisių.

Tuo tarpu I. Jasutienės įspėja, kad sultys iš koncentratų iš tiesų vertingos tik tuo atveju, jei koncentratas tikrai kokybiškas, o gaminant sultis laikomasi visų reikalavimų, kitaip tariant, tik idealiu atveju.

"Tačiau gamintojai yra "išradingi" ir moka iš to paties koncentrato kiekio pagaminti sulčių daugiau nei galima. Jei visi butų sąžiningi, falsifikacijų paprasčiausiai nebūtų, bet problema egzistuoja. Brangesnės sultys keičiamos pigesnėmis, jos labiau atskiedžiamos, pridedama pulpos nuoplovų, kurios gaunamos iš vaisių išspaudų, užpylus ant jų karšto vandens, palaikius ir dar kartą nuspaudus.

Beje, ES draudžiama į apelsinų sultis pridėti pulpos nuoplovų, o JAV leidžiama jų dėti net iki 10 proc. Todėl mūsų gamintojai, nieko bloga nenorėdami, gali nusipirkti koncentrato su pulpa", - teigė specialistė.

Prieš keletą metų ji su kolegomis analizavo apelsinų sulčių kokybę. Tyrimas nustatė, kad prekyboje pasitaiko nemažai pažeidimų.

Kaip projektui skirtame tinklapyje suvalgyksulciu.lt aiškina M. Gutauskas, sultys gaminamos iš koncentrato atstatant jame nustatytą vandens kiekį pagal receptūrą. Sumaišius koncentratą su vandeniu, sultys pasterizuojamos ir išpilstomos į specialią, nuo oro poveikio apsaugančią pakuotę, todėl sultys išsaugo savo pradines savybes ilgiau.

Jei ant pakuotės nurodyta, kad tai 100 proc. natūralios sultys, tai reiškia, kad jose nėra konservantų ir maistinių priedų. Neradus žodžio "natūralios" verta atidžiai išsistudijuoti jų sudėtį.

Jei ant pakuotės užrašyta "nektaras", tai reiškia, kad gėrimas pagamintas iš sulčių koncentrato, tačiau pridedama daugiau vandens. Taisyklės reikalauja, kad nektaro sudėtyje būtų mažiausiai 25 proc. natūralių sulčių. Konkretus procentas priklauso nuo vaisių rūšies mat daugelio natūralių vaisių sulčių neįmanoma gerti. Pavyzdžiui, juodųjų serbentų ir citrinų sultys geriamos tik atskiestos. Sulčių gėrime koncentrato yra dar mažiau.

Sultys prilyginamos maistui

Latvijos žemės ūkio universitete bei Maisto ir veterinarijos tarnyboje buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad pomidorų sultyse yra tiek pat kalio, kiek tokiame pačiame kiekyje ruginės duonos, 200 g apelsinų sulčių turi 88 kcal, 300 g kavos su cukrumi - 90 kcal. Be to, apelsinų sultyse yra 4 kartus daugiau betakarotino nei kopūste. Obuolių sultyse yra 2 kartus daugiau kalio nei tame pačiame kiekyje ryžių. Ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio negu kiaulienoje ir 6 kartus daugiau - negu vištienoje. Greipfrutų sultyse yra toks pat kiekis geležies, kaip kaimiškame varškės sūryje.

Taigi pagal savo savybes sultys prilyginamos kasdieninio vartojimo maisto produktams - tokiems, kaip mėsa, duona, pieno produktai. Todėl specialistai, skatindami gerti sultis, taip pat įspėja, kad reikia nepamiršti saiko. "Niekas nesiginčija, kad sultys yra sveikas ir geras produktas, tik nereikia persistengti ir prisiminti, kad bet kas gali tapti vaistu ir gali tapti nuodu - priklauso nuo kiekio", - teigė I. Jasutienė.

Anot dietologų, sultimis nereikėtų piktnaudžiauti ir norintiems sulieknėti. Mat kalorijų jose gali būti daugiau nei limonade. Kita vertus, už sintetinį limonadą jos nepalyginamai vertingesnės. Be to, jos gali būti puiki išeitis žmonėms, kurie, pavyzdžiui, ryte tingi graužti morką ar kopūsto lapą.

Dar vienos projekto ekspertės, gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės teigimu, norėdami gauti energijos, tiek suaugusieji, tiek paaugliai kasdien geria daug kofeino turinčių gėrimų - kavos, gazuotų gėrimų, energetinių gėrimų ir pan. Tačiau jie veikia kaip šlapimą varančios priemonės, o tai labai mažina skysčio kiekį organizme, kas nėra gerai.

Vartojant alkoholį, organizme taip pat ima labai trūkti skysčių, nes jis, kaip ir kofeinas, veikia kaip šlapimą varanti priemonė. Tuo tarpu su sultimis papildomą energiją galima gauti neprarandant didelio kiekio skysčių.


Mityba pagal profesiją

Mityba pagal profesiją

"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...


Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią...


Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

Įmonių grupė "Danone" kreipėsi į Lietuvos Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informuodama, kad "Danone" neatšaukė sveikatinimo teiginių, susijusių su "Actimel" ir "Activia". "Balandžio 17 dieną...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Mokslininkai ištyrė, kad žmonės, kurie nuosekliai rašo kiekvieną per dieną suvalgytą maisto produktą, greičiau atsikrato antsvorio. Kaip rašo portalas canada.com, Kentukio universiteto bei Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, jog...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Seimas Reklamos įstatymo pataisomis įtvirtino draudimą maisto produktų reklamoje nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduoto šią informaciją...


J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Žuvies ledai – išeitis storuliams

Žuvies ledai – išeitis storuliams

Pastaruoju metu žmonės vis labiau rūpinasi savo figūra. Reikia pasakyti, kad daugeliu atveju jų susirūpinimas pagrįstas. Kovodami su kūno riebalų pertekliumi, storuliai pasirengę kentėti ir atsisakyti pamėgtų delikatesų. Bet kuris prisiekęs...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...


Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėliai - puikus retų mineralinių medžiagų šaltinis. Kai kurių mokslininkų nuomone, burokėlių sultyse esantis betainas didina organizmo atsparumą vėžiui. Burokėliuose itin gausu organizmui reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, jodo juose daugiau nei...


Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Rodo salos universiteto (JAV) laboratorijoje sukurtas genetiškai modifikuotas vaivorykštinis upėtakis, kurio raumenų masė yra 20% didesnė lyginant su natūraliais jų giminaičiais. Teigiama, jog gyvūnas yra visiškai paruoštas komercinės...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeinas yra centrinės nervų sistemos ir metabolinis stimuliatorius. Jis vartojamas siekiant sumažinti fizinį nuovargį ir užkirsti kelią mieguistumui. Buvo apskaičiuota, kad 90% visų suaugusiųjų kasdien kofeino gauna su maistu, papildais arba...


Sėkmę lemia savas vardas

Sėkmę lemia savas vardas

Smunkanti mažmeninė prekyba verčia verslininkus plėsti privačių prekės ženklų asortimentą. Taip įvairios prekės atpinga 20 proc. Gamintojas tas pats, tik pavadinimas ant pakuotės - visai kitas. Tinklai "Iki", "Maxima",...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...


Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9