Nobel biocare

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės… Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos – viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl pateikiame svarbių patarimų bei taisyklių, kurios padės mėgautis šventinėmis vaišėmis, o skrandžio skausmai netrikdys geros nuotaikos.

1. Atsakingai rinkitės produktus šventiniam stalui. Atkreipkite dėmesį į savo pirkinių krepšelį: jei šventę rengiate namuose ar ketinate savo gamintus valgius neštis į svečius, būtinai patikrinkite perkamų produktų galiojimo laiką, tinkamai juos paruoškite bei laikykite.

2. Nepamirškite valgymo režimo. Viena pagrindinių klaidų, kurią darome švenčių metu, – pamirštame savo įprastą mitybos režimą, atsisakome pusryčių, pietaujame netinkamu metu. Jei per Šv. velykas visą dieną ruošitės, lauksite šventinės vakarienės – apsunkinsite išalkusi organizmą, kils grėsmė, jog persivalgysite, todėl raskite laiko papusryčiauti ir papietauti.

3. Gerkite daug skysčių. Pasirūpinkite, jog ant šventinio stalo netrūktų natūralaus mineralinio vandens. Arbatos bei natūralaus bikarbonatinio mineralinio vandens patariama išgerti likus kelioms valandoms iki šventinės vakarienės, tai padės organizmui pasiruošti virškinimo procesui, o pertraukėlėse tarp maisto gerdami šiltą arbatą arba natūralų bikarbonatinį mineralinį vandenį taip pat pagreitinsite virškinimą.

4. Apgalvokite, kokius užkandžius pasirinkti. Vaišių stalas paprastai būna nukrautas daugybe skirtingų, neretai sunkių, riebių patiekalų. Jų pakanka pasisotinti, tačiau visuomet vilioja užkandžiai, kuriuos valgome tarp pagrindinių patiekalų. Pasistenkite jų valgyti kuo mažiau ir rinkitės tik lengvus bei naudingus sveikatai, pavyzdžiui, neriebias salotas, alyvuoges, vaisius.

5. Drąsiai ragaukite. Galite valgyti visus šventinius patiekalus, tačiau tai reiškia, jog velykinius gardumynus turite ragauti saikingai. Jei norite išmėginti daugiau nei keletą patiekalų, į lėkštę jų įsidėkite tik truputį – taip išmėginsite visas norimas vaišes, tačiau nepersivalgysite ir nesijausite apsunkę.

6. Nepamirškite sotumo jausmo ir pertraukėlių. Jei norite išvengti skrandžio skausmų ir virškinimo problemų, neignoruokite taisyklės, jog sotumo jausmas ateina vėliau. Nemėginkite savo skrandžio galimybių ir pajutę lengvą sotumo jausmą sustokite. Jei prie šventinio stalo ketinate praleisti daugiau laiko, pailsėkite, padarykite pertraukėlę, naudinga netgi pasivaikščioti.

7. Atsisakyti maisto nėra nemandagu. Svečiuose, kartais esame priversti ragauti mums nepatinkančių, neskanių patiekalų. Mandagiai atsisakykite jums nepriimtino šventinio patiekalo, ypač jei tai riebus, kaloringas maistas, ir rinkitės kitus patiekalus iš gausaus šventinio stalo. Taip bereikalingai neapkrausite savo organizmo.

8. Desertas – būtinas šventinės vakarienės atributas. Jei esate saldumynų mėgėjas, neturėtumėte savęs varžyti ir atsisakyti šventinio deserto, tačiau svarbu nepamiršti, jog saikingai turite valgyti tiek pagrindinius patiekalus, tiek šventinį tortą, pyragaičius ar kitus skanėstus. Savo skrandžiui padėsite, jeigu desertą pasidalinsite su artimaisiais ar bičiuliais.

9. Saikingai vartokite alkoholį. Jei per šventes ketinate vartoti alkoholį, nepamirškite, jog jis ne tik svaigina, tačiau ir skatina alkio jausmą. Alkoholis keičia cukraus kiekį kraujyje, todėl net ir pavalgę sočią šventinę vakarienę, galite pajusti alkį.

10. Iškrovos diena. Jei visgi praradote saiko jausmą ir kitą rytą po gausios šventės jaučiatės itin apsunkę ar varginami pagirių, leiskite organizmui pailsėti. Tą dieną turėtumėte susilaikyti nuo gausių vaišių, gerti daugiau natūralaus bikarbonatinio mineralinio vandens, valgyti tik liesus ir lengvus patiekalus, nepamiršti fizinio aktyvumo, pavyzdžiui, pasivaikščiojimo.

Stiprių margučių!

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE