Rugsėjo 26d. Šeštadienis

Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

2015 Gegužės 27d.
Peržiūrų skaičius: 17982
Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Atėjus karštajam metų laikotarpiui dažnas džiaugiasi šiltu, gražiu oru, saulės spinduliais ar atėjusiomis atostogomis. Vasarą patys net nepastebime, kaip dažnai tampame priklausomi nuo vandens. Vanduo vaidina labai svarbų vaidmenį mūsų gyvenime, jis sudaro didžiausią žmogaus organizmo dalį - net 60-70 procentų. Žmogus be maisto gali išgyventi kelias savaites, o be vandens vos keletą dienų. Tai pagrindinė medžiaga, leidžianti žmogaus organizmui normaliai funkcionuoti. Vandens trūkumą žmogus pajunta labai greitai, pagrindiniai simptomai atsiranda praradus vos 1 procentą vandens. Apie vandens svarbą ir naudą galima kalbėti labai daug, tačiau ar visi gerai žino, kokį vandenį patartina vartoti tuomet, kada labiausiai jo reikia.

Šiltiems orams įsibėgėjus, žmonės neaplenkia vandens lentynų prekybos centruose. Didžioji dalis vandenį renkasi pagal skonį ir prekinį ženklą, bet retas kuris susimąsto, kurio vandens kokybė yra pati geriausia. Dažname prekybos centre vanduo sudaro pakankamai didelę dalį, pasirinkimo galimybės labai įvairios – daugybė gamintojų, skirtingų prekinių vardų, skirtingų skonių . Išsirinkti aukštos kokybės produktą vartotojui tampa dar sunkiau dėl  mažų kainų skirtumų, kurie retai nusako produkto kokybę.

Norintiems prekybos vietose išsirinkti aukščiausios kokybės vandenį, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į etiketes, kadangi jose pateikiama visa reikalinga informacija vartojui. Išmokti skaityti šią informaciją nėra sudėtinga, tereikia žinoti, jog vanduo prekybos vietose yra skirstomas į 4 grupes – geriamasis vanduo, stalo vanduo, šaltinio vanduo ir natūralus mineralinis vanduo.

Mažiausiai vertingas vanduo yra geriamasis vanduo. Šiam vandeniui nėra keliami griežti reikalavimai: dažnai jis yra panašios kokybės vanduo, kokį mes kiekvienas turime savo namuose bėgantį iš čiaupo. Būtent dėl šio vandens kyla dažnos diskusijos, kas yra geriau: vanduo iš čiaupo ar buteliuose. Teisingo atsakymo nerasime, kadangi geriamasis vanduo buteliuose būtinai turi atitikti reikalavimus, keliamus geriamajam vandeniui, o vandens iš čiaupo kokybę veikia prasta senų vamzdynų būklė, nepaisant to, kad pats požeminis vanduo gali būti aukštos kokybės.

Antra pagal savo vertę ypatingai neišsiskirianti kategorija yra stalo vanduo, kuris dažnai būna gaminamas geriamajį vandenį skiedžiant natūraliu mineraliniu vandeniu arba jame tirpinant sausas mineralines medžiagas, aromatus. Šiam produktui taip pat nėra taikomi griežti reikalavimai, nuo geriamojo vandens jį skiria tai, kad savo sudėtį privalo nurodyti etiketėse. Aukštesnės kokybės stalo vanduo gali būti tas, kuris savo sudėtyje turi mineralinio vandens, nors tai nėra natūralus gamtos produktas. Stalo vandeniu laikomas ir aukščiausios kokybės natūralus mineralinis vanduo, praturtintas aromatu, todėl išties svarbu skaityti informaciją etiketėse apie vandens sudėtį.

Trečioji kategrija yra šaltinio vanduo, kuris savo kokybe yra pranašesnis už geriamąjį ir stalo vandenį. Jis yra išgaunamas iš požeminių vandens telkinių ar gręžtinių šulinių. Šaltinio vanduo į butelius  išpilstomas gavybos vietoje. Sudėtis nurodoma etiketėse, tačiau neprivaloma nurodyti mineralinių medžiagų kiekio, kadangi  jis gali būti kintatis.

Paskutinė kategorija - aukščiausios kokybės vanduo, kurį galima įsigyti prekybos vietose, yra natūralus mineralinis vanduo. Tai yra mikrobiologinis visavertis vanduo, esantis požeminiame sluoksnyje ar telkinyje ir išgaunamas iš vieno ar daugiau natūralių ar dirbtinai atvertų šaltinių. Natūralų mineralinį vandenį galima aiškiai atskirti nuo paprasto geriamojo vandens pagal jo savitumą, kurį parodo jo sudėtyje esančios mineralinės medžiagos, mikroelementai ar kitos sudedamosios dalys, o kai kada ir tam tikras poveikis. Šio visaverčio vandens mineralų sudėtis ir kokybė privalo išlikti tokia pati, kokia yra išgavimo vietoje, sudėtyje esančios mineralinės medžiagos privalo būti nurodytos etiketėse. Šio vandens išgavimui yra taikomi labai aukšti reikalavimai: vandens negalima dezinfekuoti, konservuoti ar dėti kitų priedų, išskyrus anglies dvideginį. Natūralus mineralinis vanduo yra vienintelis maisto produktas, kurį oficialiai pripažįsta valstybė bei vykdo nuolatinę vandens kontrolę. Skirtingų gamintojų išgaunami natūralūs mineraliniai vandenys pasižymi aukšta kokybe ir skiriasi mineralinių medžiagų sudėtimi. Vartotojai, norėdami išsirinkti sau tinkantį produktą, turėtų atkreipti dėmesį  į mineralines medžiagas ir jų kiekį, nurodytą etiketėse, bei pasirinkti  tokį, kuris turi tinkamiausią, būtent jam reikalingų mineralų kiekį.

Vartotojai, remdamiesi pateiktomis rekomendacijomis, visuomet galės išsirinkti aukštos kokybės produktą ir nepirkti to, kas galbūt jam yra visiškai nenaudinga. Sveikata yra pats didžiausias turtas, o ja reikia rūpintis atkreipiant dėmesį į paprasčiausius kasdienius dalykus, net į vandenį, kurį vartojame kiekvieną dieną.

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Ar jūsų samprata apie daromus fizinius pratimus gali turėti poveikio kūno svoriui? Harvardo psichologė Ellen Langer atliko mėnesį trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo viešbučiuose dirbančios kambarinės. Ji nustatė, jog tų moterų, kurioms buvo...


Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Bėgant metams, žmogaus organizmo poreikiai keičiasi. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis skirtingo amžiaus žmonėms verta praturtinti racioną. Vyresniems nei 20 metų žmonėms reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Vegetarizmas

Vegetarizmas

Vegetarizmas - mitybos būdas, kai nevalgoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Tarkim veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo...


„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...


Apelsinas – ne tik maistas

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Kaip atskirti, kuris kiaušinis ekologiškas, o kuris - ne? Paprasta. Tereikia išmanyti kiaušinių ženklinimo simbolius. Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis sako, jog tik pažvelgus į parduotuvių lentynose ar turguose...


Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Australijos mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad vaikai, valgantys daug maisto, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų (pavyzdžiui, margarino, augalinio aliejaus), yra linkę dvigubai dažniau sirgti bronchine astma nei tie, kurių racione...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Maiste puikuojasi "E"

Maiste puikuojasi "E"

Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...


Dieta be duonos – nieko verta

Dieta be duonos – nieko verta

Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų. "Norite sulieknėti, pirmiausiai...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Dažniausiai valgome apie 2-3 kartus per dieną. Taigi šis ritualas užima maždaug porą valandų mūsų paros laiko. Tačiau kaip dažnai savęs paklausiame, ar tai, ką valgome kasdien, nežaloja mūsų sveikatos? Nors nesveikas maistas kelia didžiulį...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...


Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...


Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...


Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Mityba ir jos mitai

Mityba ir jos mitai

Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...


Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Įsibėgėjus grybų sezonui į Radiacinės saugos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos kreipiasi sunerimę gyventojai. Prisiminę avariją Černobylio atominėje elektrinėje, jie vis dar baiminasi dėl grybų taršos, norėtų įsitikinti, kad grybai,...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9