Spalio 24d. Ketvirtadienis

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Peržiūrų skaičius: 21680
Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti, o ko – ne?

Apie įvairiausias dietas, maisto derinimą, valgymo režimą kalbama daug, tačiau nutukusių žmonių kasmet daugėja. Maždaug trečdalis Europos Sąjungos gyventojų turi antsvorį, Lietuvoje jų dar daugiau – beveik pusė. Medikai jau seniai sutaria, kad būtent antsvoris sukelia daugumą pavojingiausių mūsų laikų ligų – cukrinį diabetą bei širdies ir kraujagyslių ligas. Apklausos rodo, kad dauguma žmonių neturi sveikos mitybos įgūdžių arba vadovaujasi mitais, nuo kurių dažnam medikui plaukai ant galvos šiaušiasi.

"Tylusis žudikas"

Dėl netinkamos mitybos medikai jau skelbia "tyliuoju žudiku" vadinamo cukrinio diabeto epidemiją. Pasaulyje šia liga serga apie 230 mln. žmonių. Kasmet sergančiųjų skaičius išauga 6 mln.

Lietuvoje cukriniu diabetu serga 5 proc., arba 150 tūkst., gyventojų. Tai 2 kartus daugiau nei prieš 18 metų. Liūdniausia, kad beveik du trečdaliai iš jų nė nežino sergantys. Mat liga iš pradžių nepasireiškia jokiais simptomais, o įsisenėjusi gresia rimtomis komplikacijomis – inkstų veiklos sutrikimais, galūnių amputacija. Pernai buvo patvirtinta 2006–2007 m. nacionalinė diabeto kontrolės programa, tačiau iki šiol nepradėta įgyvendinti.

Žmonės nuodijami

Anot Santariškių klinikų Endokrinologijos skyriaus vedėjo Sauliaus Grigonio, žmonės dažnai nė nežino, kad valgo nesveiką maistą. "Kad maistas būtų skanesnis, šiandien į jį pridedama daug glutamatų. Tai augalinės kilmės baltymai, kurie pagerina maisto skonį, tačiau sukelia alkio jausmą. Taigi sočiai pavalgęs žmogus greitai ir vėl pasijunta alkanas. Amerikiečiai, kurių šalyje šiomis medžiagomis prisotintas beveik visas maistas, jau prabilo apie visuomenės nuodijimo problemą. Tačiau ir mūsų prekybos centruose gausu produktų, prisotintų glutamatų. Šio maisto priedo galima rasti prieskonių mišiniuose, sausose sriubose, prekybos centruose ruoštose mišrainėse ir kituose pusgaminiuose", – teigia medikas.

Glutamatai plačiai naudojami eksperimentuojant su žiurkėmis, kai norima jas greitai nutukinti. Taip joms sukeliamas cukrinis diabetas.

Mitybos abėcėlė

Išeitis paprasta – vietoj paruoštų prieskonių rinktis natūralias prieskonines daržoves, vietoj pusgaminių – pačių ruoštą maistą. Tačiau kas šiais laikais tam turi laiko?

"Žmonės todėl ir miršta, kad niekam neturi laiko, – negailestingai atrėžia S.Grigonis. – Turėtume gyventi beveik 200 metų. Ištempiame vos 70–80, nes manome, kad savo darbais pasaulį apversime aukštyn kojomis, o iš tiesų tik naikiname save."

Beje, dietomis endokrinologas nesižavi. Anot jo, svarbiausia valgyti 5–6 kartus per dieną ir griežtai tuo pačiu metu. Mat valgant organizme vyksta didžiuliai pokyčiai, todėl organizmas turi pasiruošti, kad išskirtų reikiamą kiekį hormonų ir fermentų. Kai valgymo ritmas nereguliarus, trinka ir medžiagų apykaita.

Suaugusieji pietums turėtų skirti visą valandą, vaikai – pusvalandį. "Negalima maisto sukimšti per kelias minutes", – teigia medikas. Paskutinį kartą valgyti S.Grigonis pataria 18 arba 20 val., o prieš valgį visada išgerti stiklinę paprasto vandens – jokiu būdu ne prisotinto angliarūgšte ar sulčių.

Lietuviškos virtuvės šalininkas

S.Grigonis – tradicinės lietuviškos virtuvės šalininkas. "Tai, ką valgydavo mūsų žmonės senovėje, ir yra mums sveika, – teigia medikas. – Jei valgysime kaip japonai, nieko gero nebus. Šiauriečiai valgo riebiau, nes gyvenant šaltesniame klimate reikia daugiau energijos."

Medikas neigia mitą, kad vaisiais užkandžiauti būtina prieš valgį, nes pilname skrandyje jie pradeda rūgti. Tačiau jis sutinka, kad vaisius ir daržoves per dieną reikėtų valgyti bent 5 kartus. Taip pat būtina riboti rafinuotus produktus, kurių mažas kiekis turi labai daug riebalų: grietinę, majonezą, taukus, sviestą, lašinius.

Nepasitvirtinę mitai

Riebalai skatina ir širdies bei kraujagyslių ligas. "Turime duomenų, kad riebalai sudaro žymiai didesnę dalį paros maisto nei turėtų. Žmonės vartoja daug pieno produktų. Tai gerai, bet renkasi juos per riebius. Mat riebus maistas skanesnis. Rinkdamiesi maistą apie sveikatą galvoja vos 7–8 proc. gyventojų, – tvirtina mitybos specialistas Rimantas Stukas. – Daug kas jau žino, kad aliejus sveikesnis nei gyvūninės kilmės riebalai, bet ir jo vartoja per daug. Mat pamiršta, kad gramas kiaulienos taukų ir aliejaus turi tas pačias 9 kcal. O per didelis maisto kaloringumas didina cholesterolio kiekį kraujyje. Juolab kad gautų kalorijų žmonės nesudegina. Tarpukario Lietuvoje žmonės valgė ir lašinius, ir riebią mėsą, bet ir dirbdavo sunkiau."

Be to, maistas per daug skaninamas druska, kuri didina kraujospūdį. Druskos žmogaus organizmui užtektų tiek, kiek jos yra natūraliai maiste. Lygiai taip pat reikėtų mažinti cukraus vartojimą.

Mėsos per dieną užtektų 100–200 g. Tai nedidelė pietų porcija. Daug kas žino, kad sveikiau valgyti paukštieną, tačiau ją virdami pamiršta nulupti odą, kurioje yra labai daug cholesterolio. Jo taip pat labai daug liežuviuose, kiaušinio tryniuose, ikruose.

Bulves reikėtų tik virti, nes keptos jos labai gerai sugeria riebalus. Tačiau teorija, kad jų negalima valgyti su mėsa, anot R.Stuko, – neįrodytas mitas. "Tačiau mitybos teorijos bent jau atkreipia žmonių dėmesį, kad maistas turi įtakos žmogaus sveikatai", – teigia medikas.


Kava ir sveikata - suderinama?

Kava ir sveikata - suderinama?

Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Kava: gerti ar negerti?

Kava: gerti ar negerti?

Esminis veiksnys yra suvartojamos kavos kiekis. Tiems, kurie išgeria vidutinį šio gėrimo kiekį (3-4 puodelius per dieną, t.y. gauna 300-400mg kofeino), rizika sveikatai nėra didelė, o teigiamų poveikių taip pat yra keletas. Tačiau nuo padidinto...


Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Naujosios technologijos padeda suprasti didžiausią neatskleistą biologijos paslaptį – kaip iš tikrųjų funkcionuoja smegenys. Smegenų veiklos išaiškinimas ir supratimas galėtų padėti žmonėms su tokiais susirgimais kaip Alzhaimerio ir...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Nacionalinio Olandijos visuomenės sveikatos instituto mokslininkai įrodė, kad daug šviežių vaisių ir daržovių valgantiems rūkaliams kyla didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Tai jie išsiaiškino ištyrę beveik pusės milijono žmonių iš...


Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...


Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Hipokrato laikais morka buvo laikoma vaistu nuo visų ligų. Iš jos ne tik ruošdavo daugybę patiekalų, bet ir gamindavo įvairius tepalus, antpilus, lašelius ir nuovirus. Morkos yra labai maistingos ir lengvai pasisavinamos. Jos ramina virškinamojo...


Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Lapkričio 8 oji - sveikos mitybos diena. Ta proga, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas (KU SvMF), ragina atkreipti dėmesį į tąi, ką valgome. Skelbiama, kad atlikti tyrimai rodo, kad žmonės vartoja per daug riebalų, per mažai...


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Daržovių skonis vis labiau vienodės

Daržovių skonis vis labiau vienodės

Tiek atvežtinės, tiek lietuviškos daržovės pramoniniu būdu auginamos tomis pačiomis technologijomis, visgi mūsiškės vis dar maistingesnės. Pasak Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėjos dr. Rasos...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos turtingos B grupės vitaminų, geležies, magnio, mangano, cinko, kalio ir seleno. Be to, 100 g citrinų yra net 48,7 mg vitamino C. Jose yra pektinų, jie valo nuodingąsias medžiagas iš kepenų ir žarnyno, žvalina, skaistina odą ir stiprina...


Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Žmonės, geriantys per daug kavos, gali pradėti regėti haliucinacijas ar girdėti keistus balsus, tvirtina britų tyrėjai. Žmonės, išgeriantys daugiau nei septynis puodelius tirpios kavos per dieną, tris kartus padidina savo galimybes išvysti...


Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Pyragus ar šokoladą kimšti nėra sveika, tačiau, ar kada susimąstėme, kad galime perdozuoti sveikų produktų? Taip vadinami produktai iš gamtos taip pat gali būti toksiški ir savyje būti sukaupę pavojingų kancerogeninių medžiagų, kurių nepakanka tik...


"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Glikeminio indekso dieta

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu....


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Šiais metais Kauno visuomenės sveikatos centras yra gavęs du pranešimus apie apsinuodijimą grybais. Balandį buvo gautas pranešimas apie apsinuodijimą šaldytais baravykais, o kovo mėnesį kauniečiai apsinuodijo suvalgę savo rinkimo ir ruošimo grybų.


Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...


Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušės figūros moterims riebalai kaupiasi "moteriškose vietose": ant klubų ir pilvo. Artėjant prie 50-mečio, tokia figūra vis labiau apvalėja. Raumeninio audinio "kriaušės" daug neturi, o kadangi riebalai dega būtent...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad jie maitinasi sveikai. Tai parodė "GfK CR Baltic" gegužę atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Šiais duomenimis, 9 proc. apklaustųjų teigė, kad sveikai maitinasi visada, ketvirtadalis – dažnai,...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

cityrush cityrush cityrush cityrush cityrush