Sausio 29d. Trečiadienis

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Peržiūrų skaičius: 21680
Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti, o ko – ne?

Apie įvairiausias dietas, maisto derinimą, valgymo režimą kalbama daug, tačiau nutukusių žmonių kasmet daugėja. Maždaug trečdalis Europos Sąjungos gyventojų turi antsvorį, Lietuvoje jų dar daugiau – beveik pusė. Medikai jau seniai sutaria, kad būtent antsvoris sukelia daugumą pavojingiausių mūsų laikų ligų – cukrinį diabetą bei širdies ir kraujagyslių ligas. Apklausos rodo, kad dauguma žmonių neturi sveikos mitybos įgūdžių arba vadovaujasi mitais, nuo kurių dažnam medikui plaukai ant galvos šiaušiasi.

"Tylusis žudikas"

Dėl netinkamos mitybos medikai jau skelbia "tyliuoju žudiku" vadinamo cukrinio diabeto epidemiją. Pasaulyje šia liga serga apie 230 mln. žmonių. Kasmet sergančiųjų skaičius išauga 6 mln.

Lietuvoje cukriniu diabetu serga 5 proc., arba 150 tūkst., gyventojų. Tai 2 kartus daugiau nei prieš 18 metų. Liūdniausia, kad beveik du trečdaliai iš jų nė nežino sergantys. Mat liga iš pradžių nepasireiškia jokiais simptomais, o įsisenėjusi gresia rimtomis komplikacijomis – inkstų veiklos sutrikimais, galūnių amputacija. Pernai buvo patvirtinta 2006–2007 m. nacionalinė diabeto kontrolės programa, tačiau iki šiol nepradėta įgyvendinti.

Žmonės nuodijami

Anot Santariškių klinikų Endokrinologijos skyriaus vedėjo Sauliaus Grigonio, žmonės dažnai nė nežino, kad valgo nesveiką maistą. "Kad maistas būtų skanesnis, šiandien į jį pridedama daug glutamatų. Tai augalinės kilmės baltymai, kurie pagerina maisto skonį, tačiau sukelia alkio jausmą. Taigi sočiai pavalgęs žmogus greitai ir vėl pasijunta alkanas. Amerikiečiai, kurių šalyje šiomis medžiagomis prisotintas beveik visas maistas, jau prabilo apie visuomenės nuodijimo problemą. Tačiau ir mūsų prekybos centruose gausu produktų, prisotintų glutamatų. Šio maisto priedo galima rasti prieskonių mišiniuose, sausose sriubose, prekybos centruose ruoštose mišrainėse ir kituose pusgaminiuose", – teigia medikas.

Glutamatai plačiai naudojami eksperimentuojant su žiurkėmis, kai norima jas greitai nutukinti. Taip joms sukeliamas cukrinis diabetas.

Mitybos abėcėlė

Išeitis paprasta – vietoj paruoštų prieskonių rinktis natūralias prieskonines daržoves, vietoj pusgaminių – pačių ruoštą maistą. Tačiau kas šiais laikais tam turi laiko?

"Žmonės todėl ir miršta, kad niekam neturi laiko, – negailestingai atrėžia S.Grigonis. – Turėtume gyventi beveik 200 metų. Ištempiame vos 70–80, nes manome, kad savo darbais pasaulį apversime aukštyn kojomis, o iš tiesų tik naikiname save."

Beje, dietomis endokrinologas nesižavi. Anot jo, svarbiausia valgyti 5–6 kartus per dieną ir griežtai tuo pačiu metu. Mat valgant organizme vyksta didžiuliai pokyčiai, todėl organizmas turi pasiruošti, kad išskirtų reikiamą kiekį hormonų ir fermentų. Kai valgymo ritmas nereguliarus, trinka ir medžiagų apykaita.

Suaugusieji pietums turėtų skirti visą valandą, vaikai – pusvalandį. "Negalima maisto sukimšti per kelias minutes", – teigia medikas. Paskutinį kartą valgyti S.Grigonis pataria 18 arba 20 val., o prieš valgį visada išgerti stiklinę paprasto vandens – jokiu būdu ne prisotinto angliarūgšte ar sulčių.

Lietuviškos virtuvės šalininkas

S.Grigonis – tradicinės lietuviškos virtuvės šalininkas. "Tai, ką valgydavo mūsų žmonės senovėje, ir yra mums sveika, – teigia medikas. – Jei valgysime kaip japonai, nieko gero nebus. Šiauriečiai valgo riebiau, nes gyvenant šaltesniame klimate reikia daugiau energijos."

Medikas neigia mitą, kad vaisiais užkandžiauti būtina prieš valgį, nes pilname skrandyje jie pradeda rūgti. Tačiau jis sutinka, kad vaisius ir daržoves per dieną reikėtų valgyti bent 5 kartus. Taip pat būtina riboti rafinuotus produktus, kurių mažas kiekis turi labai daug riebalų: grietinę, majonezą, taukus, sviestą, lašinius.

Nepasitvirtinę mitai

Riebalai skatina ir širdies bei kraujagyslių ligas. "Turime duomenų, kad riebalai sudaro žymiai didesnę dalį paros maisto nei turėtų. Žmonės vartoja daug pieno produktų. Tai gerai, bet renkasi juos per riebius. Mat riebus maistas skanesnis. Rinkdamiesi maistą apie sveikatą galvoja vos 7–8 proc. gyventojų, – tvirtina mitybos specialistas Rimantas Stukas. – Daug kas jau žino, kad aliejus sveikesnis nei gyvūninės kilmės riebalai, bet ir jo vartoja per daug. Mat pamiršta, kad gramas kiaulienos taukų ir aliejaus turi tas pačias 9 kcal. O per didelis maisto kaloringumas didina cholesterolio kiekį kraujyje. Juolab kad gautų kalorijų žmonės nesudegina. Tarpukario Lietuvoje žmonės valgė ir lašinius, ir riebią mėsą, bet ir dirbdavo sunkiau."

Be to, maistas per daug skaninamas druska, kuri didina kraujospūdį. Druskos žmogaus organizmui užtektų tiek, kiek jos yra natūraliai maiste. Lygiai taip pat reikėtų mažinti cukraus vartojimą.

Mėsos per dieną užtektų 100–200 g. Tai nedidelė pietų porcija. Daug kas žino, kad sveikiau valgyti paukštieną, tačiau ją virdami pamiršta nulupti odą, kurioje yra labai daug cholesterolio. Jo taip pat labai daug liežuviuose, kiaušinio tryniuose, ikruose.

Bulves reikėtų tik virti, nes keptos jos labai gerai sugeria riebalus. Tačiau teorija, kad jų negalima valgyti su mėsa, anot R.Stuko, – neįrodytas mitas. "Tačiau mitybos teorijos bent jau atkreipia žmonių dėmesį, kad maistas turi įtakos žmogaus sveikatai", – teigia medikas.


„Rochester“  imbierinių gėrimų naudojimo ypatumai

„Rochester“ imbierinių gėrimų naudojimo ypatumai

Vasara džiugina saulėtais orais taip tinkamais atostogoms, smagiam laisvalaikiui lauke, maudynėms, ilgiems vakariniams pasivaikščiojimams... Bet po karštų saulės spindulių norisi vėsumos gomuriui, atgaivos kūnui. Dalinamės gaiviais kokteiliais...


Nejuokaukite su nitratais!

Nejuokaukite su nitratais!

Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Kava ir sveikata - suderinama?

Kava ir sveikata - suderinama?

Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...


Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Nacionalinio Olandijos visuomenės sveikatos instituto mokslininkai įrodė, kad daug šviežių vaisių ir daržovių valgantiems rūkaliams kyla didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Tai jie išsiaiškino ištyrę beveik pusės milijono žmonių iš...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...


Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Šiandien dažnas neįsivaizduoja gyvenimo be mikrobangų krosnelės, nors išsamus nepriklausomas tyrimas, kaip mikrobangos paveikia maistą, per kelis dešimtmečius taip ir nebuvo atliktas. Pavieniai tyrimai atskleidžia skandalingus rezultatus, tačiau...


Imbierinė Gralio taurė!

Imbierinė Gralio taurė!

Rochester imbierinius nealkoholinius gėrimus žino ir mėgsta daugelis. Bet! Jų aštrumu mėgaujamės vėsesniu oru. O jei už lango karšta vasaros diena? Laukti orų permainų nesinori, o įprasti skoniai mažai gaivos teikia? Sprendimas rastas - Rochester...


Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...


Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Maisto produktus kuriantys "maisto inžinieriai" išrado būdą, kaip, manipuliuojant žmonių smegenyse esančiais malonumo centrais, skatinti juos valgyti nepasisotinant, tvirtina buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos vadovas. Atsispirti...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...


Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pagal medžiagų liekanų gyvūnuose ir jų mėsoje, piene, paukštienoje, kiaušiniuose, žvėrienoje, žuvyse ir meduje stebėsenos planą atliko cheminius tyrimus. Tirtame galvijo raumenų mėginyje...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Mokslininkai ištyrė, kad žmonės, kurie nuosekliai rašo kiekvieną per dieną suvalgytą maisto produktą, greičiau atsikrato antsvorio. Kaip rašo portalas canada.com, Kentukio universiteto bei Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, jog...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“. Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4...


Kaip nepersivalgyti per šventes?

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu,...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį nustatė 15 nesaugių importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų bei vieną nesaugių pašarų atvejus. Apie visus 16 atvejų buvo informuota Europos Komisija Skubiųjų pranešimų...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9