Rugpjūčio 8d. Šeštadienis

Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Peržiūrų skaičius: 34964
Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Maisto produkto galiojimo data šiandien ant etiketės rašoma gana aiškiai, tačiau ne paslaptis, kad maistas mūsų šaldytuvuose užsiguli kur kas ilgiau nei rekomenduoja gamintojas. Apžiūrėję ir apuostę "pagyvenusią" dešrelę neretai ryžtamės ją valgyti, net jei pasibaigė jos galiojimo terminas.

Tiesa, su kiekvienu kąsniu vis iš naujo sau užduodame hamletišką klausimą: apsinuodysime ar ne? Kaip produktų galiojimo terminus vertina maisto ir mitybos specialistai?

Dvejopi terminai

Anot Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, maisto produkto etiketėje tinkamumo vartoti terminas nurodomas dvejopai: "tinka vartoti" iki tam tikros datos arba "geriausias" iki tam tikros datos.

Pašnekovės teigimu, negreitai gendantys produktai, pavyzdžiui, gėrimai, konservai, paprastai nepavojingi žmonių sveikatai, jeigu jų tinkamumo vartoti terminas ir pasibaigęs. Taigi, jeigu jie galioja metus, tačiau namuose užsigulėjo mėnesiu ar dviem ilgiau, dėl to galima nesibaiminti. Kartais tokių produktų etiketėse netgi nurodoma ne data, iki kurios jie tinkami, o mėnuo.

Tačiau tokiu būdu gamintojas apsidraudžia - jei žmogus produktą vartoja pasibaigus nurodytam galiojimui, už pasekmes atsako jis pats. Gamintojas šiuo atveju atsakomybės neprisiima. Tai ypač aktualu greitai gendantiems produktams.

"Gamintojas, rašydamas datą, nurodo, iki kurios dienos atsako už to maisto produkto kokybės, išvaizdos, juslinius rodiklius ir mikrobiologiją. Galiojimo laikas baigiasi nurodytos dienos 24 val.", - sakė specialistė.

Anot A. Išarienės, tinkamumo vartoti terminas nustatomas taip, kad produktas būtų saugus, ypač mikrobiologijos atžvilgiu, dar trečdalį visos jo galiojimo trukmės - nuo pagaminimo ir paskutinės galiojimo datos. Pavyzdžiui, jei produktas galioja savaitę, pasibaigus nurodytam tinkamumo terminui, jis turėtų nesugesti dar bent dvi dienas, jei 15 dienų - dar apie 5 dienas.

Eksperimentuoti nepataria

Vis dėlto specialistė tokia aritmetika užsiimti neskatina. "Blogiausiu atveju produktus, pasibaigus jų galiojimo laikui, prieš valgant būtina termiškai apdoroti. Mat namuose maistą laikome ne visada saugiai. Juk dažnai, ištraukę produktą iš šaldytuvo, neskubame jo padėti atgal. Keičiantis produkto laikymo sąlygoms, jo galiojimo laikas tik dar labiau trumpėja", - įspėjo pašnekovė.

"Beje, Europos Komisija ruošia reglamentą dėl tinkamumo vartoti termino atsižvelgiant į bakteriją Listeria monocytogenes. Tai vadinamoji šaldytuvų bakterija. Ties šia problema dirba ne vienas Europos mokslininkas. Mat keičiantis technologijoms, žaliavoms, tinkamumo vartoti terminai taip pat keičiasi. Taigi ateityje verslininkams bus lengviau nustatyti, koks turėtų būti vieno ar kito produkto galiojimo laikas", - įsitikinusi A. Išarienė.

Paklausta, ar virtas dešras, kitus gaminius, atidarius pakuotę, būtina suvalgyti per 48 val., kaip rašoma etiketėse, A. Išarienė taip pat pataria laikytis nurodytų terminų.

"Jei produktas guli ilgiau, gal juo ir neapsinuodysite, tačiau maisto kokybė kenčia: jis apdžiūna, susitraukia nuo deguonies, pakeičia spalvą, prisigeria kvapų. Kai kurių produktų gali kisti ir maistinė vertė, nors šį faktą įvertinti gan sunku", - svarstė pašnekovė.

Pačių gamintas maistas - per 72 val.

Kiek laiko šaldytuve galima laikyti savo pačių pagamintą maistą? Į šį klausimą specialistės atsakymas vienareikšmis - sveikiausias yra šviežias maistas.

"Jei tą pačią sriubą valgysime 3 ar 4 dienas, nieko bloga neatsitiks, tačiau kiek maiste likę naudingų vitaminų, mineralinių bei maistinių medžiagų, niekas nepasakys. Žinoma, maisto likučius galima pasilikti kitai dienai, tačiau jie turi būti tinkamai įpakuoti. Produktą būtina įdėti į dėžutę, įpakuoti į foliją ar maistinę plėvelę. Juk namuose turime tik vieną šaldytuvą ir jame laikome pačius įvairiausius produktus", - teigė pašnekovė.

Vakarykštį maistą, ypač jeigu jis buvo ilgai laikytas kambario temperatūroje, ji pataria 5-10 min. pakaitinti maždaug 70 laipsnių temperatūroje. Anot specialistų, tiek laipsnių užtenka, kad žūtų pavojingos bakterijos.

Dažnai apie tinkamumo vartoti terminą įspėja pelėsis. Nors šiaip pelėsis nėra kenksmingas, o pelėsinis sūris netgi laikomas delikatesu, šis grybelis, atsiradęs ant maisto produktų, gali tapti ženklu, kad maistu galima apsinuodyti. Mėsos ar jos gaminių su pelėsiais valgyti jokiu būdu negalima.

Tarp mitybos specialistų vyrauja nuomonė, kad pirkti kulinarijos gaminiai turi būti suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val. Namuose gamintus patiekalus galima laikyti ne ilgiau kaip 72 val.

Nors maistą patogiausia laikyti uždaruose plastikiniuose indeliuose, kurie geriausiai padeda žalius produktus atskirti nuo pagamintų, reikia stebėti, kad indeliai nebūtų įtrūkę. Mat per įtrūkimus patekusios bakterijos toliau gali apkrėsti maistą.

Technologijos.lt

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Kas yra miso?

Kas yra miso?

Soja yra vienas maistingiausių augalų pasaulyje, baltymų prasme tikriausia pats turtingiausias. Tačiau bėda – tokios baltymų koncentracijos produktus mūsų organizmas sunkiai pasisavina: nesuskaido visų amino rūgščių ir mūsų organizmui...


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Atsakymas į klausimą, ko reikia ilgaamžiškumui pasiekti, gali būti neįsivaizduojamai paprastas. Graikijos Ikarijos salos gyventojai gali pasigirti pačia ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukme. Šis faktas mokslininkus taip suintrigavo, kad jie...


Kiek vandens reikia išgerti?

Kiek vandens reikia išgerti?

Vandens, kurio reikia žmogui, kiekis priklauso nuo jo amžiaus, svorio, fizinės būklės ir nuo oro temperatūros bei aktyvumo. Maždaug prieš trisdešimt metų, 8-ajame dešimtmetyje, sportininkams buvo uždrausta vartoti vandenį per sporto užsiėmimus....


Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...


Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Ryšys tarp skonio pojūčio ir cheminio balanso smegenyse greitai padės gydyti depresiją. Kol kas nėra veiksmingų testų, galinčių pagelbėti nustatyti, kurie vaistai tinkamiausi individualiu depresijos atveju. Mokslininkai mano, jog testas, pagrįstas...


Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...


Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Besirūpinantieji savo sveikata neretai atsisako cukraus ir vartoja jo pakaitalus. Ar jie iš tiesų pagelbsti? Juk vis dažniau pasigirsta kalbų, kad dirbtiniai saldikliai gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Cukrus neturi nei vitaminų, nei...


Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Tinkama mityba padeda ne tik nepriaugti svorio, apsisaugoti nuo širdies ar kraujagyslių ligų, tačiau ir lavinti atmintį. Tereikia žinoti 9 maisto produktus ir gėrimus. Kaip praneša portalas CookingLight.com, nėra jokio gydymo, kuris įveiktų...


Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami negerkite vandens, kavos, arbatos ar kitų skysčių. Šios taisyklės būtina laikytis. Gyvūnai ėsdami vandens nelaka, todėl pavyzdį imkime iš gamtos. Sakoma, jog valgio metu išgertas skystis skatina skrandžio sulčių sekreciją ir todėl...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Kuo mažiau nitratais užterštų produktų ieškantys gyventojai piktinasi, kad priversti pirkti aklai. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare mūsų šalyje nereglamentuojama didžiausia leistina nitratų koncentracija vaisiuose ir daržovėse, išskyrus...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...


Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...


Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai turi savyje ne tik vitaminų ir mineralų, bet, ko gero, juose yra ir skrandžio vėžį sukeliančias bakterijas naikinančių medžiagų. Tik brokoliams būdingą skonį, dėl kurio vieniems ši daržovė didžiausias skanėstas, o kitiems - šlykštynė,...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Mitybos specialistai mėgsta posakį, kad pusryčiauti reikėtų kaip karaliui, pietauti kaip paprastam žmogui, o vakarieniauti kaip elgetai. Ne veltui, mat sotūs pusryčiai ne tik padidina darbingumą ir žvalumą, bet ir... lieknina. Organizmas eikvoja...


Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Jeigu valgysite mažiau mėsos, tuomet jūsų figūra taps grakštesnė. Kumpiai ir rūkytos dešros – didžiausias gražios figūros priešas. Tokį atradimą padarė Europos mokslininkai. Kaip praneša BBC, mokslininkai ištyrę 400 tūkst. suaugusiųjų...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Nervinė anoreksija ar bulimija nėra tik paauglių liga. Bet ja susirūpinti kartais priverčia tik tiksintis biologinis laikrodis. Nervine anoreksija Lietuvoje serga apie vienas procentas gyventojų. Nervinės bulimijos statistika – penkis kartus...


Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos?

Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos? (1)

Kai žmogus išgeria skardinę kolos, į jo organizmą patenka šaukštai cukraus, pakyla kraujospūdis, išsiplečia vyzdžiai, rašo naujienų agentūra "RIA Novosti". Per pirmas 10 minučių: į sistemą patenka dešimt arbatinių šaukštelių cukraus...


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs. Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9