Lapkričio 15d. Penktadienis

Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Peržiūrų skaičius: 34964
Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Maisto produkto galiojimo data šiandien ant etiketės rašoma gana aiškiai, tačiau ne paslaptis, kad maistas mūsų šaldytuvuose užsiguli kur kas ilgiau nei rekomenduoja gamintojas. Apžiūrėję ir apuostę "pagyvenusią" dešrelę neretai ryžtamės ją valgyti, net jei pasibaigė jos galiojimo terminas.

Tiesa, su kiekvienu kąsniu vis iš naujo sau užduodame hamletišką klausimą: apsinuodysime ar ne? Kaip produktų galiojimo terminus vertina maisto ir mitybos specialistai?

Dvejopi terminai

Anot Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, maisto produkto etiketėje tinkamumo vartoti terminas nurodomas dvejopai: "tinka vartoti" iki tam tikros datos arba "geriausias" iki tam tikros datos.

Pašnekovės teigimu, negreitai gendantys produktai, pavyzdžiui, gėrimai, konservai, paprastai nepavojingi žmonių sveikatai, jeigu jų tinkamumo vartoti terminas ir pasibaigęs. Taigi, jeigu jie galioja metus, tačiau namuose užsigulėjo mėnesiu ar dviem ilgiau, dėl to galima nesibaiminti. Kartais tokių produktų etiketėse netgi nurodoma ne data, iki kurios jie tinkami, o mėnuo.

Tačiau tokiu būdu gamintojas apsidraudžia - jei žmogus produktą vartoja pasibaigus nurodytam galiojimui, už pasekmes atsako jis pats. Gamintojas šiuo atveju atsakomybės neprisiima. Tai ypač aktualu greitai gendantiems produktams.

"Gamintojas, rašydamas datą, nurodo, iki kurios dienos atsako už to maisto produkto kokybės, išvaizdos, juslinius rodiklius ir mikrobiologiją. Galiojimo laikas baigiasi nurodytos dienos 24 val.", - sakė specialistė.

Anot A. Išarienės, tinkamumo vartoti terminas nustatomas taip, kad produktas būtų saugus, ypač mikrobiologijos atžvilgiu, dar trečdalį visos jo galiojimo trukmės - nuo pagaminimo ir paskutinės galiojimo datos. Pavyzdžiui, jei produktas galioja savaitę, pasibaigus nurodytam tinkamumo terminui, jis turėtų nesugesti dar bent dvi dienas, jei 15 dienų - dar apie 5 dienas.

Eksperimentuoti nepataria

Vis dėlto specialistė tokia aritmetika užsiimti neskatina. "Blogiausiu atveju produktus, pasibaigus jų galiojimo laikui, prieš valgant būtina termiškai apdoroti. Mat namuose maistą laikome ne visada saugiai. Juk dažnai, ištraukę produktą iš šaldytuvo, neskubame jo padėti atgal. Keičiantis produkto laikymo sąlygoms, jo galiojimo laikas tik dar labiau trumpėja", - įspėjo pašnekovė.

"Beje, Europos Komisija ruošia reglamentą dėl tinkamumo vartoti termino atsižvelgiant į bakteriją Listeria monocytogenes. Tai vadinamoji šaldytuvų bakterija. Ties šia problema dirba ne vienas Europos mokslininkas. Mat keičiantis technologijoms, žaliavoms, tinkamumo vartoti terminai taip pat keičiasi. Taigi ateityje verslininkams bus lengviau nustatyti, koks turėtų būti vieno ar kito produkto galiojimo laikas", - įsitikinusi A. Išarienė.

Paklausta, ar virtas dešras, kitus gaminius, atidarius pakuotę, būtina suvalgyti per 48 val., kaip rašoma etiketėse, A. Išarienė taip pat pataria laikytis nurodytų terminų.

"Jei produktas guli ilgiau, gal juo ir neapsinuodysite, tačiau maisto kokybė kenčia: jis apdžiūna, susitraukia nuo deguonies, pakeičia spalvą, prisigeria kvapų. Kai kurių produktų gali kisti ir maistinė vertė, nors šį faktą įvertinti gan sunku", - svarstė pašnekovė.

Pačių gamintas maistas - per 72 val.

Kiek laiko šaldytuve galima laikyti savo pačių pagamintą maistą? Į šį klausimą specialistės atsakymas vienareikšmis - sveikiausias yra šviežias maistas.

"Jei tą pačią sriubą valgysime 3 ar 4 dienas, nieko bloga neatsitiks, tačiau kiek maiste likę naudingų vitaminų, mineralinių bei maistinių medžiagų, niekas nepasakys. Žinoma, maisto likučius galima pasilikti kitai dienai, tačiau jie turi būti tinkamai įpakuoti. Produktą būtina įdėti į dėžutę, įpakuoti į foliją ar maistinę plėvelę. Juk namuose turime tik vieną šaldytuvą ir jame laikome pačius įvairiausius produktus", - teigė pašnekovė.

Vakarykštį maistą, ypač jeigu jis buvo ilgai laikytas kambario temperatūroje, ji pataria 5-10 min. pakaitinti maždaug 70 laipsnių temperatūroje. Anot specialistų, tiek laipsnių užtenka, kad žūtų pavojingos bakterijos.

Dažnai apie tinkamumo vartoti terminą įspėja pelėsis. Nors šiaip pelėsis nėra kenksmingas, o pelėsinis sūris netgi laikomas delikatesu, šis grybelis, atsiradęs ant maisto produktų, gali tapti ženklu, kad maistu galima apsinuodyti. Mėsos ar jos gaminių su pelėsiais valgyti jokiu būdu negalima.

Tarp mitybos specialistų vyrauja nuomonė, kad pirkti kulinarijos gaminiai turi būti suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val. Namuose gamintus patiekalus galima laikyti ne ilgiau kaip 72 val.

Nors maistą patogiausia laikyti uždaruose plastikiniuose indeliuose, kurie geriausiai padeda žalius produktus atskirti nuo pagamintų, reikia stebėti, kad indeliai nebūtų įtrūkę. Mat per įtrūkimus patekusios bakterijos toliau gali apkrėsti maistą.

Technologijos.lt


Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Kaip skirstomi aliejai? Ką reiškia „šalto spaudimo aliejus"? Kuo jis skiriasi nuo rafinuoto aliejaus? Kokias naudingąsias medžiagas galima „rasti" šalto spaudimo aliejuose? Visi atsakymai – iš sveikos gyvensenos...


Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...


Ir maitina, ir gydo

Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Kai kurios picos turi daugiau druskos negu sūriausiu laikomo Atlanto vanduo

Kai kurios picos turi daugiau druskos negu sūriausiu laikomo Atlanto vanduo

Picerijos ir restoranai kepa picas, kuriose druskos būna daugiau negu Atlanto vandenyno vandenyje, teigia Didžiosios Britanijos sveikatos organizacijos. Vienas tyrimas parodė, kad picerijų picose būna pustrečio karto daugiau druskos negu prekybos...


Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Klonuotų gyvūnų mėsa dar vienu žingsneliu priartėjo prie Didžiosios Britanijos parduotuvių: valdžiai dirbantys mokslininkai teigia, kad klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas bei jo produktai žmonių sveikatai kelia ne didesnę grėsmę nei įprastinė mėsa ir...


Ar gerti vandens valgant?

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, - nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis? "Valgant gerti vandens ar kitų...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina deguonies įsisavinimą, o tai palengvina mankštinimąsi. Nedidelio tyrimo ataskaitoje žurnale "Journal of Applied Physiology" teigiama, kad dėl burokėlių...


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...


Rochester Ginger – šeimos tradicija

Rochester Ginger – šeimos tradicija

Šis gėrimas – švelnus, grynas, šiek tiek deginantis ir ilgam įsimenančio skonio. Tai išskirtinis ir ypatingas gėrimas, kuris patenkins rafinuotą gurmanišką skonį. Dėl sudėtyje esančio imbiero, raktažolių ir šeivamedžių žiedų gėrimo poveikis...


Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti

Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti

Greito maisto kultūra verčia žmones gyventi paskubomis, ieškant kuo greitesnio pasitenkinimo, teigia mokslininkai. Greito maisto bendrovių firminių ženklų paveikti žmonės tampa vis nekantresni, praranda akstiną taupyti pinigus, rodo tyrimas. Anot...


Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...


Špinatai atrodo neetiškai?

Špinatai atrodo neetiškai?

Maisto be cheminių priedų vartojimą propaguojantys svetainės www.sveikasvaikas.lt įkūrėjai sulaukė netikėto niukso iš reklamos prievaizdų. Vos apsirodžius socialinės reklamos trilogijai "Už maistą be chemijos", viena jų buvo apskųsta...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Mada pirkti geriamą vandenį plastikinėje taroje atkeliavo iš Vakarų Europos. Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse vanduo miestelėnams tiekiamas iš upių, tik prieš tai perfiltruojamas. Taigi jo iš čiaupo gerti nerekomenduojama. Tuo tarpu...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...


TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ –  STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.


Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9