Sausio 18d. Pirmadienis

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

2014 Rugsėjo 9d.
Peržiūrų skaičius: 27226
Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro gydytoja dietologe Aušra Jauniškyte.

Kas kelia nerimą dietologams

Dietologai susirūpinę konstatuoja: kas penktas žmogus Lietuvoje yra nutukęs. Nutukusių žmonių sparčiai daugėja. Daugeliu atveju svorį sumažinti galima pakoregavus mitybą, fizinį aktyvumą ir gyvenimo įpročius. Jei tai nepadeda, - skiriamas gydymas vaistais, o sunkiais atvejais - chirurginis gydymas.

Viena iš dažniausių nutukimo priežasčių - netinkama mityba

Derėtų žinoti, kad pats dažniausias nutukimo kaltininkas - netinkamas maitinimasis. Endokrininės ligos, medžiagų apykaitos sutrikimai, vaistų vartojimas - retesnės nutukimo priežastys, bet ir tokiu atveju galima žmogui padėti. Svoris priklauso nuo to, kiek jūs gaunate energijos su maistu ir kiek jos išnaudojate kasdienei veiklai. Jei su maistu energijos gaunama daugiau nei sunaudojama, - svoris didėja, nes kūnas nesunaudotą energiją kaupia riebalų pavidalu. Riebalinis audinys yra būtinas žmogui, tačiau per didelis riebalų kiekis tampa sveikatos priešu.

Ką derėtų žinoti apie antsvorį ir nutukimą

Maisto medžiagų perteklius, virtęs per dideliu riebalinio audinio kiekiu, nesveikai padidina kūno masę ir apie tokį žmogų sakoma, kad jis nutukęs. Antsvoris diagnozuojamas tuomet, kai kūno masės indeksas (KMI) yra nuo 25 iki 29,9.

Nutukimas

Yra skiriami trys nutukimo laipsniai: pirmojo laipsnio nutukimas diagnozuojamastuomet, kai KMI yra 30-34,9; antrojo laipsnio – 35-39,9; trečiojo laipsnio - 40 ir daugiau.

Gydymo tikslas – mažinti svorį riebalų sąskaita

Labai svarbu stebėti gydymo eigą. Gydytojo dietologo tikslas – sumažinti paciento svorį riebalų sąskaita. Svoris turi mažėti dėl riebalų kiekio organizme mažėjimo, o ne dėl raumenų sumažėjimo. Bet kuri drastiška dieta (kai labai smarkiai apribojama mityba) - kenksminga, nes tokią dietą pasirinkęs žmogus netenka raumenų masės, sulėtina medžiagų apykaitą. Sveikas svorio metimas - tai toks tikslingas lieknėjimas, kai: mažėja riebalinio audinio, nelėtėja medžiagų apykaita, gerėja gyvenimo kokybė, nelieka nutukimo sąlygojamų ligų keliamos grėsmės (sumažėja krūvis sąnariams, ir jie ne taip sparčiai susidėvi; normalizuojasi kraujospūdis, lipidų kiekis kraujyje; sumažėja cholesterolio ir kt.).

Nutukimo gydymo trukmė

Sveikai ir saugiai lieknėjama, jei per mėnesį netenkama 2-3 kg. Savaime suprantama, jei reikia numesti labai daug svorio, lieknėjimo procesas užsitęsia. Gero rezultato pasiekiama, kai per 3 mėnesius sulieknėjama 10 proc. Pradinės kūno masės. Kiekvieno vizito pas dietologą metu (patartina lankytis maždaug kartą per mėnesį) įvertinamos paciento pastangos: nustatoma, kiek numesta svorio, - matuojamas ne tik svoris, bet ir kūno riebalų procentas; numatoma, ką pacientas darys kitą mėnesį, kokius kineziterapeuto rekomenduotus pratimus atliks (kokiu intensyvumu ir pan.). Priklausomai nuo nutukimo laipsnio, vienam pacientui gali prireikti lankytis pas dietologą tris mėnesius, kitam - pusę metų ar dar ilgiau. Po trijų mėnesių mitybos korekcijos, kurios metu pacientui sudaroma individuali svorio mažinimo programa, sumažėja nutukimo sąlygojamų ligų komplikacijų tikimybė.

Individualus maitinimosi planas - kas tai?

Sudarant individualų maitinimosi planą, nustatomas valgymo rėžimas, parenkami tie produktai, kuriuos žmogus mėgsta (neįtraukiami tie, kurių nemėgsta). Be to, produktai rekomenduojami atsižvelgiant į esamas gretutines ligas (tarkime, pacientas serga diabetu ar podagra - tokiu atveju tam tikrų produktų jam negalima valgyti). Kitas svarbus dalykas - individualų mitybos planą taikantis žmogus privalo gerai jaustis (jo neturi kamuoti alkis, diskomfortas ir pan.).

Vida JANKAITIENĖ

Kodėl svarbu žinoti savo kūno riebalų kiekį?

Per didelis svoris - ne vien grožio problema. Nutukimas ir antsvoris yra kardiovaskulinės sistemos ligų (hipertenzijos, aterosklerozės), cukrinio diabeto (II tipo), tulžies pūslės ligų, moterų nevaisingumo, osteoartrito rizikos faktorius. Dėl jo gali išsivystyti menstruaciniai sutrikimai, nemiga, kvėpavimo sistemos ligos ir kt. Ne veltui visame pasaulyje, o dabar ir mūsų šalyje, kuo toliau, tuo daugiau dėmesio skiriama šiai problemai.

Patikrinę savo kūno riebalų kiekį, sužinosite: ar jūsų dieta yra tikslinga, ar sumažėjo kūno riebalų kiekis; ar jūsų sporto programa yra efektyvi, t.y. sudeginti riebalai ir raumenų susidarymas yra tam tikrose vietose; ar Jūs esate nutukęs; ar Jūsų kūnas iš tikrųjų yra toks, koks atrodo, ar jūsų svarstyklės klaidina jus. Senstant situacija blogėja: raumenis keičia riebalai. Tai didelė rizika kardiovaskulinei sistemai (hipertenzija ir t.t.). Pavojus sveikatai iškyla tuomet, kai riebalų procentas vyrų organizme pasiekia 25 proc., moterų - 30 proc.!

Ringitas, UAB

Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Vegetarizmas

Vegetarizmas

Vegetarizmas - mitybos būdas, kai nevalgoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Tarkim veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo...


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


10 patarimų, kaip sveikai maitintis

10 patarimų, kaip sveikai maitintis

Nėra gero arba blogo maisto. Valgykite saikingai, tačiau reguliariai – tada mažiau augs nereikalingi kilogramai. 1. Jei norite būti sveiki, turite valgyti tokį maistą, kuriame būtų daugiau kaip 40 skirtingų maisto medžiagų. 2. Dauguma mūsų...


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų ir kavinių lankytojai tampa reiklesni – devyni iš dešimties žmonių, valgančių viešojo maitinimo įstaigose, pageidautų gauti daugiau informacijos apie maistą, kurį užsisako. Tai parodė "Unilever Food Solutions" iniciatyva...


Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildus notifikuojanti Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) informuoja, kad nuo š. m. lapkričio 1 d. maisto papildų etiketėje turės būti žymima, kad papilde įdėta kofeino. Tame...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...


Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pagal ES ir Lietuvos teisės aktus (2000/13/EB; HN 119 ir kt.) ant maisto produktų pakuočių nereikia žymėti priedų, kurie galutiniame produkte neatlieka jokios funkcijos. Ši nuostata suprantama, tačiau reiktų žinoti, jog pavieniais atvejais kai...


Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europos maisto saugos tarnybos (EMST) teigimu, vienas iš aromatų, naudojamų norint suteikti mėsai, sūriui ar žuviai dūmo kvapą, gali būti nuodingas žmonėms, praneša BBC. Tarnyba patikrino 11 dūmo aromatų, paprastai naudojamų Europos Sąjungoje....


Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...


Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai rinkoje pasirodė palyginti neseniai, tačiau jie spėjo išpopuliarėti. Ypatingai šiuos gėrimus pamėgo jaunimas: mokantis, sesijų metu, sportuojant, vakarėliuose. Tačiau užsienyje šie gėrimai parduodami tik sulaukusiems 18 metų,...


Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Vasarą bakterinės infekcijos tyko ne tik ant neplautų uogų ar vaisių, bet ir nepkankamai termiškai apdorotos mėsos, net balutėje prie jūros. Klaipėdos universitetinės ligoninės 1-ojo (vaikų) infekcinių ligų skyriaus vedėjas Antanas Narvilas...


Greitas maistas siejamas su silpnaprotyste

Greitas maistas siejamas su silpnaprotyste

Švedijos mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai liudija, kad gali egzistuoti ryšys tarp greito maisto vartojimo ir padidinto pavojaus susirgti nepagydoma Alzheimerio liga. Švedijos Karolinska medicinos universitete atlikti tyrimai su...


Grybai – skanu, bet ar sveika?

Grybai – skanu, bet ar sveika?

Ar nepersivalgysime šiemet grybų, kuriems augti šiemet klimatinės sąlygos buvo itin palankios. Kokia iš jų nauda, kokios grybų maistinės savybės? Sveikatos specialistai teigia, kad grybai yra maistingi, o gamtininkai tvirtina, kad jie sveiki...


Penki mitai apie pieną

Penki mitai apie pieną

Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių...


Maisto papildai gali kompensuoti mitybos trūkumus

Maisto papildai gali kompensuoti mitybos trūkumus

Daugiau kaip 80 procentų JAV registruotų dietologų mano, kad daugelio amerikiečių maitinimasis turi trūkumų, kurie gali būti kompensuoti vartojant vitaminus arba kitus maisto papildus. Patvirtindami savo nuostatas apie maisto papildų naudą, 96...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Parduodamos šaltosios arbatos nauda – menka

Parduodamos šaltosios arbatos nauda – menka

Troškulį neretai malšiname ne tik vandeniu, tačiau ir parduotuvėje pirkta šalta arbata. Mokslininkai teigia, kad tikroji šio gėrimo nauda labai menka. Per 240 nacionalinį American Chemical Society susitikimą mokslininkai atskleidė, kad buteliuose...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Pietų Indijoje žmonės ligas gydo "stebuklingu vaistu" - gyva žuvimi, praneša Reuters. Sergantieji smulkią žuvį pagardina įdaru su vaistažolėmis ir praryja. Vietos gyventojai tiki, kad šis tradicinis gydymo būdas gali išgydyti astmą ir...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9