Liepos 20d. Penktadienis

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

2014 Rugsėjo 9d.
Peržiūrų skaičius: 23184
Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro gydytoja dietologe Aušra Jauniškyte.

Kas kelia nerimą dietologams

Dietologai susirūpinę konstatuoja: kas penktas žmogus Lietuvoje yra nutukęs. Nutukusių žmonių sparčiai daugėja. Daugeliu atveju svorį sumažinti galima pakoregavus mitybą, fizinį aktyvumą ir gyvenimo įpročius. Jei tai nepadeda, - skiriamas gydymas vaistais, o sunkiais atvejais - chirurginis gydymas.

Viena iš dažniausių nutukimo priežasčių - netinkama mityba

Derėtų žinoti, kad pats dažniausias nutukimo kaltininkas - netinkamas maitinimasis. Endokrininės ligos, medžiagų apykaitos sutrikimai, vaistų vartojimas - retesnės nutukimo priežastys, bet ir tokiu atveju galima žmogui padėti. Svoris priklauso nuo to, kiek jūs gaunate energijos su maistu ir kiek jos išnaudojate kasdienei veiklai. Jei su maistu energijos gaunama daugiau nei sunaudojama, - svoris didėja, nes kūnas nesunaudotą energiją kaupia riebalų pavidalu. Riebalinis audinys yra būtinas žmogui, tačiau per didelis riebalų kiekis tampa sveikatos priešu.

Ką derėtų žinoti apie antsvorį ir nutukimą

Maisto medžiagų perteklius, virtęs per dideliu riebalinio audinio kiekiu, nesveikai padidina kūno masę ir apie tokį žmogų sakoma, kad jis nutukęs. Antsvoris diagnozuojamas tuomet, kai kūno masės indeksas (KMI) yra nuo 25 iki 29,9.

Nutukimas

Yra skiriami trys nutukimo laipsniai: pirmojo laipsnio nutukimas diagnozuojamastuomet, kai KMI yra 30-34,9; antrojo laipsnio – 35-39,9; trečiojo laipsnio - 40 ir daugiau.

Gydymo tikslas – mažinti svorį riebalų sąskaita

Labai svarbu stebėti gydymo eigą. Gydytojo dietologo tikslas – sumažinti paciento svorį riebalų sąskaita. Svoris turi mažėti dėl riebalų kiekio organizme mažėjimo, o ne dėl raumenų sumažėjimo. Bet kuri drastiška dieta (kai labai smarkiai apribojama mityba) - kenksminga, nes tokią dietą pasirinkęs žmogus netenka raumenų masės, sulėtina medžiagų apykaitą. Sveikas svorio metimas - tai toks tikslingas lieknėjimas, kai: mažėja riebalinio audinio, nelėtėja medžiagų apykaita, gerėja gyvenimo kokybė, nelieka nutukimo sąlygojamų ligų keliamos grėsmės (sumažėja krūvis sąnariams, ir jie ne taip sparčiai susidėvi; normalizuojasi kraujospūdis, lipidų kiekis kraujyje; sumažėja cholesterolio ir kt.).

Nutukimo gydymo trukmė

Sveikai ir saugiai lieknėjama, jei per mėnesį netenkama 2-3 kg. Savaime suprantama, jei reikia numesti labai daug svorio, lieknėjimo procesas užsitęsia. Gero rezultato pasiekiama, kai per 3 mėnesius sulieknėjama 10 proc. Pradinės kūno masės. Kiekvieno vizito pas dietologą metu (patartina lankytis maždaug kartą per mėnesį) įvertinamos paciento pastangos: nustatoma, kiek numesta svorio, - matuojamas ne tik svoris, bet ir kūno riebalų procentas; numatoma, ką pacientas darys kitą mėnesį, kokius kineziterapeuto rekomenduotus pratimus atliks (kokiu intensyvumu ir pan.). Priklausomai nuo nutukimo laipsnio, vienam pacientui gali prireikti lankytis pas dietologą tris mėnesius, kitam - pusę metų ar dar ilgiau. Po trijų mėnesių mitybos korekcijos, kurios metu pacientui sudaroma individuali svorio mažinimo programa, sumažėja nutukimo sąlygojamų ligų komplikacijų tikimybė.

Individualus maitinimosi planas - kas tai?

Sudarant individualų maitinimosi planą, nustatomas valgymo rėžimas, parenkami tie produktai, kuriuos žmogus mėgsta (neįtraukiami tie, kurių nemėgsta). Be to, produktai rekomenduojami atsižvelgiant į esamas gretutines ligas (tarkime, pacientas serga diabetu ar podagra - tokiu atveju tam tikrų produktų jam negalima valgyti). Kitas svarbus dalykas - individualų mitybos planą taikantis žmogus privalo gerai jaustis (jo neturi kamuoti alkis, diskomfortas ir pan.).

Vida JANKAITIENĖ

Kodėl svarbu žinoti savo kūno riebalų kiekį?

Per didelis svoris - ne vien grožio problema. Nutukimas ir antsvoris yra kardiovaskulinės sistemos ligų (hipertenzijos, aterosklerozės), cukrinio diabeto (II tipo), tulžies pūslės ligų, moterų nevaisingumo, osteoartrito rizikos faktorius. Dėl jo gali išsivystyti menstruaciniai sutrikimai, nemiga, kvėpavimo sistemos ligos ir kt. Ne veltui visame pasaulyje, o dabar ir mūsų šalyje, kuo toliau, tuo daugiau dėmesio skiriama šiai problemai.

Patikrinę savo kūno riebalų kiekį, sužinosite: ar jūsų dieta yra tikslinga, ar sumažėjo kūno riebalų kiekis; ar jūsų sporto programa yra efektyvi, t.y. sudeginti riebalai ir raumenų susidarymas yra tam tikrose vietose; ar Jūs esate nutukęs; ar Jūsų kūnas iš tikrųjų yra toks, koks atrodo, ar jūsų svarstyklės klaidina jus. Senstant situacija blogėja: raumenis keičia riebalai. Tai didelė rizika kardiovaskulinei sistemai (hipertenzija ir t.t.). Pavojus sveikatai iškyla tuomet, kai riebalų procentas vyrų organizme pasiekia 25 proc., moterų - 30 proc.!

Ringitas, UAB


Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Raudonos mėsos ir dešrų vartojimas didina mirties riziką, parodė JAV atliktas išsamus tyrimas, kurio rezultatus pristato žiniasklaida. Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai dėl mėsos vartojimo ir kitų įpročių apklausė daugiau kaip pusę...


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Žuvies ledai – išeitis storuliams

Žuvies ledai – išeitis storuliams

Pastaruoju metu žmonės vis labiau rūpinasi savo figūra. Reikia pasakyti, kad daugeliu atveju jų susirūpinimas pagrįstas. Kovodami su kūno riebalų pertekliumi, storuliai pasirengę kentėti ir atsisakyti pamėgtų delikatesų. Bet kuris prisiekęs...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Kompiuteriniai žaidimai, televizija, greitas maistas, mažai mankštos - tyrimas rodo, kad vis daugiau paauglių kenčia dėl antsvorio. Tačiau padėtis įvairiose šalyse gana skirtinga. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo antsvorio kenčia vos 2,5 proc. paauglių...


Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų (GMO) kontrolę. Įvertinus riziką, iš trečiųjų šalių importuojamų sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės, ryžių, bulvių produktų mėginiai yra tiriami dėl...


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Imbierinė Gralio taurė!

Imbierinė Gralio taurė!

Rochester imbierinius nealkoholinius gėrimus žino ir mėgsta daugelis. Bet! Jų aštrumu mėgaujamės vėsesniu oru. O jei už lango karšta vasaros diena? Laukti orų permainų nesinori, o įprasti skoniai mažai gaivos teikia? Sprendimas rastas - Rochester...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....


Parduodamos šaltosios arbatos nauda – menka

Parduodamos šaltosios arbatos nauda – menka

Troškulį neretai malšiname ne tik vandeniu, tačiau ir parduotuvėje pirkta šalta arbata. Mokslininkai teigia, kad tikroji šio gėrimo nauda labai menka. Per 240 nacionalinį American Chemical Society susitikimą mokslininkai atskleidė, kad buteliuose...


Maiste puikuojasi "E"

Maiste puikuojasi "E"

Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...


Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Penki nauji "super maisto produktai"

Penki nauji "super maisto produktai"

Ar graikiškas jogurtas - jau nebe naujausias būdas saugoti jaunystę ir sveikatą? Smalsių valgytojų akiratis prasiplėtė naujais "super maisto produktais".kurių banga ritasi vis plačiau, rašo amerikiečių žurnalas "Shape". Iš...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9