Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir yra sveiki, nešantys naudą mums. Tačiau, ar žinote, kuris iš šių dviejų gėrimų yra sveikesnis? Vieni mokslininkai tvirtina, jog yra sveikiau gerti kavą, tuo tarpu kiti pasisako už arbatą. Tad kaip yra iš tikrųjų? Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą? Kad galėtume atsakyti į šį klausimą, palyginkime, kas turi daugiau privalumų.
Pirmiausia panagrinėkime, kokie yra kavos privalumai, kokią naudą mūsų organizmui neša šis gėrimas. Tai, jog kava yra būtinas priedas prie malonios dienos pradžios ar pokalbio, negalima laikyti privalumu, kadangi tokį pat titulą galima priskirti ir arbatai. Lygiant, kuris gėrimas yra sveikesnis bei naudingensis, taip pat reikia atmesti ir dar keletą dalykų: savybę deginti riebalus, atminties gerinimą, energijos suteikimą. Visas šias savybes turi abu gėrimai – tiek kava, tiek arbata. Maža to, verta paminėti ir kaloringumą: tiek kava, tiek arbata (jei gėrimai yra geriami be jokių priedų, pavyzdžiui, medaus ar cukraus, neturi nei vienos kalorijos). Taigi, pats metas ieškoti privalumų, kuriuos turi tik kava arba tik arbata.
Kavos privalumai: sumažina tikimybę susirgti burnos, gerklės vėžiu, depresija, Parkinso liga, kepenų ciroze, astma, mažina akmenų susidarymo tikimybę, padeda išlaikyti stangresę odą, mažina plaukų slinkimą, išplečia smegenų arterijas ir mažina migreninius skausmus, sustiprina nuskausminamųjų vaistų poveikį, slopina alkio jausmą, suteikia organizmui reikalingų mikrolementų ir vitaminų. Kaip matyti, susidarė išties įspūdingas kavos privalumų sąrašas. Ar tiek pat privalumų turi ir arbata? Pasirodo, jog arbata gali pasigirti šiomis geromis savybėmis: gerina virškinimą, mažina blogojo cholesterolio kiekį, padeda atstatyti vainikinių arterijų disfunkciją, turi fluoro, kuris stiprina dantis bei dantenas, pašalina toksinus iš organizmo.
Kaip matyti, palyginti su arbata, kava turi daugiau privalumų. Tačiau vien dėl šios priežasties dar negalima teigti, jog kava yra sveikesnis gėrimas nei arbata – būtina pasidomėti, kokius trūkumus turi šie gėrimai.
Kavos trūkumai: kofeinas gali sukelti priklausomybę, šalina skysčius iš organizmo, vartojant dideliais kiekiais ima vystytis ėduonis, pagelsta dantys, sutrinka miegas, kankina rėmuo, didina kraujospūdį. Tuo tarpu, arbata turi štai tokius trūkumus: vartojant dideliais kiekiais formuojasi akmenys inkstuose, skatina gyslų tinkle vystimąsi ant veido, nepatariama gerti daug arbatos tiems, kurie serga anemija, pasisavina baltymus iš organizmo. Kaip matyti, trūkumų skaičius, kuriuos turi kava, nežymiai skiriasi nuo tų trūkumų, kuriuos turi arbata.
Apžvelgus kavos bei arbatos privalumus ir trūkumus, galima daryti išvadą, jog trūkumų šie gėrimai turi beveik po vienodą skaičių, tačiau, jei suskaičiuotume privalumus, pamatytume, jog jų daugiau turi kava. Atsižvelgiant į tai, galima daryti išvadą, jog kava sveikesnis gėrimas, taigi, ją gerti yra sveikiau nei arbatą. Vis dėlto, reikia pasakyti, jog tiek kava, tiek arbata, vartojamos saikingai, negali padaryti organizmui jokios žalos.
Na, o pabaigai verta paminėti ir dar vieną dalyką: kaip matyti, abu šie gėrimai gali atnešti naudos mūsų organizmui, tačiau reikia pasakyti, jog norint, kad šie abu gėrimai iš tiesų būtų naudingi, būtina atminti, jog realią naudą pajusite tik tuomet, jei rinksitės aukštos kokybės kavą arba arbatą, kadangi, tik kokybiškas produktas gali būti naudingas žmogaus organizmui.
Straipsniai

Su kuo geriamos sultys?
Su kuo geriamos sultys? Tikros sultys VALGOMOS. Ir vienos. Jei sultys spaustos (iš vaisių, uogų ar daržovių), o ne pagamintos iš koncentrato pridedant sintetinių kvapų ir kitų medžiagų, jos yra ne tik labai vertingos, bet ir sočios. Apie natūralių...

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją
Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...

Sveikos mitybos receptai karantino metu
Nors šiuo visiems neįprastu laikotarpiu tenka gerokai pakoreguoti savo turėtus planus, keliones, susitikimus... Visgi, reikia pabrėžti, kad sulėtėjęs gyvenimo tempas drastiškai nesugriaus visų užsibrėžtų tikslų, jeigu tik ir mes sugebėsime...

Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems
Augalų sėklų pardavėjai pastebi, kad gyventojai sodina daugiau daržovių ir bulvių. Susidomėjimas daržininkyste ypač pastebimas didesniuose miestuose. Dabar pats metas sėti daržoves, todėl parduotuvėse - žmonių antplūdis. Pirkėjai baiminasi...

Džemai
Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...

Agurkų sultys šlakuotam veidui
Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos
Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...

Ledai, kurie netirpsta
Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį
Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...

Kofeino įtaka žmogaus organizmui
Kofeinas yra centrinės nervų sistemos ir metabolinis stimuliatorius. Jis vartojamas siekiant sumažinti fizinį nuovargį ir užkirsti kelią mieguistumui. Buvo apskaičiuota, kad 90% visų suaugusiųjų kasdien kofeino gauna su maistu, papildais arba...

Ar sveika gerti kavą?
Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...

Kas trečias lietuvis turi antsvorio
Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...

Malonumas – su konservantais
Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis
Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...

Gerti daug vandens - nesąmonė
Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias
Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...

Netoleravimo testas (800 trigerių)
Netoleravimo testas tiria iki 800 trigerių: maistinių ir nemaistinių produktų, tokius kaip naminiai gyvūnėliai ir žiedadulkės. Testavimas apima maistinių medžiagų trūkumo, metalų toksiškumo, žarnyno biomos ir hormonų pusiausvyros analizę.

Riebų maistą keiskite liesu
Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?
Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...

Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?
Bėgant metams, žmogaus organizmo poreikiai keičiasi. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis skirtingo amžiaus žmonėms verta praturtinti racioną. Vyresniems nei 20 metų žmonėms reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje...

Pusryčiai padeda kovoti su stresu
Daugelis pusryčius laiko nereikšmingu užkandžiu. Rytais jie pasitenkina kavos puodeliu ar net sąmoningai nevalgo, nes stinga laiko ir noro gaminti. Be reikalo! Dietologai mano, jog pusryčiai – svarbiausias valgymas, turintis suteikti apie...

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?
Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...

Padės skaičiuoti kalorijas
Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras
Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...

Kodėl ne visi galime gerti pieną
Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...

Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti
Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš...

Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?
Moterims labai svarbu graži oda, sveiki plaukai bei kerinti šypsena. Visa tai atspindi moters gyvenimo pobūdį ir vidinę harmoniją. Ir visai nebūtina kasdien naudoti gausaus kiekio makiažo, norint atrodyti tvarkingai bei patraukliai, tam užtenka...

Mangų stebuklai
Labiausiai paplitusios rūšies mangai - pailgi, su lygia oranžine odele, tačiau parduotuvėse pasitaiko tamsiai žalios spalvos su raudonu šonu vaisių. Prinokęs mangas turi būti minkštas, su nedideliu įdubimu prie kotelio. Prinokusio mango kauliukas...

Indiška virtuvė pykčio nepriima
Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs. Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius...

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę
Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...