Rugsėjo 19d. Ketvirtadienis

Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

2013 Gegužės 9d.
Peržiūrų skaičius: 24808
Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Vanduo yra būtina mūsų maisto raciono dalis. Specialistų teigimu, žmogus per parą turėtų išgerti 6 - 8 stiklines vandens, vasarą jo suvartoti rekomenduojama dar daugiau. Kokį vandenį gerti – fasuotą, iš butelių ar iš čiaupo – vartotojo pasirinkimas, nes visų rūšių viešai tiekiamas geriamasis vanduo yra saugus. Tačiau nesilaikant gamintojų rekomendacijų, kaip jį tinkamai vartoti ar saugoti, net ir kokybiškas produktas gali kelti tam tikrą riziką. Ką reikėtų žinoti, norint saugiai mėgautis daugkartinio naudojimo taroje tiekiamu vandeniu, atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas.

Specialisto teigimu, kelerių metų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos statistika rodo, kad į Lietuvos rinką tiekiamas fasuotas geriamasis vanduo atitinka visus saugos ir kokybės reikalavimus, gamintojai atsakingai renkasi pakuotes vandeniui. Į daugkartinio naudojimo 18,9 l talpos tarą išpilstytą geriamąjį vandenį šiuo metu Lietuvoje gamina trys įmonės. Visos jos priskirtos mažos rizikos įmonių grupei, nes pažeidimų jose faktiškai nenustatoma. Vartotojų skundų dėl fasuoto geriamojo vandens saugos ir kokybės taip pat sulaukiama labai retai – per pastaruosius 2 metus buvo gautas tik vienas skundas.

Specialistas pabrėžia, kad gamintojų tiekiamas saugus ir kokybiškas fasuotas geriamasis vanduo gali būti užteršiamas netinkamai naudojantis, neprižiūrint daugkartinio naudojimo taros ar specialios vandens išpilstymo įrangos. „Vartotojai turi žinoti, kad norint iš naujo pripildyti vandeniu 18,9 l talpos daugkartinio naudojimo tarą, ją būtina kaskart dezinfekuoti. Geriausiai tą atlieka vandenį gaminančios įmonės, turinčios visą reikiamą įrangą. Teisingai prižiūrėti ir tinkamai naudoti būtina ne tik tarą, bet ir vandens išpilstymo įrenginius. Dažniausiai tuo rūpinasi vandenį pristatanti įmonė, tačiau jei nesudaryta atitinkama sutartis su tiekėju, atsakomybė už tinkamą įrenginių priežiūrą, taros keitimą ar dezinfekciją tenka patiems vandens vartotojams“, – sakė A. Lipnickas.

Į ką vartotojai turėtų atkreipti dėmesį, rinkdamiesi daugkartinio naudojimo taroje tiekiamą vandenį?

– Vieta. Labai svarbu, kad vandens pilstymo aparatai būtų statomi švarioje patalpoje, toliau nuo galimų taršos šaltinių, šildymo įrenginių bei apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.
– Įrengimas. Vandens pilstymo aparatai turėtų būti pastatomi 10 cm nuo sienų, aparato galinėje dalyje būtina pažymėti jų pastatymo datą. Pagal ją galima nustatyti aparatų valymo ir dezinfekavimo laiką.
– Priežiūra. Vandens pilstymo aparatai turi būti valomi ir dezinfekuojami iki 4 kartų per metus, bet ne rečiau kaip kas 6 mėn.
– Naudojimas. Vandens pilstymo aparato lovelis vandeniui surinkti turėtų būti nuolat valomas ir sausas, nes čia susikaupęs vanduo yra puiki terpė daugintis mikrobams. Šalia vandens pilstymo aparato draudžiama naudoti kokius nors purškiklius. Prieš keičiant tarą ar liečiant vandens pilstymo aparato kranelius, būtina švariai nusiplauti rankas. Negalima dėti vandens talpų ant aparato įrangos, nenuėmus nuo kamščio apsauginio lipduko.
– Saugojimas. Pilnus vandens butelius rekomenduojama laikyti pakeltus nuo grindų, vėsioje ir apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių vietoje. Taip pat reikia sekti gamintojų nurodytus minimalius vandens tinkamumo vartoti terminus.

**Atidarius vandens talpą, vandenį rekomenduojama suvartoti per 14 dienų. Praėjus šiam laikotarpiui, nesuvartotą vandenį reikėtų pakeisti nauju. Pajutus neįprastą vandens skonį, kvapą ar spalvą, reikia nedelsiant pranešti tiekėjui ar platintojui.


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Vasarą geriau pabadauti

Vasarą geriau pabadauti

Beveik du trečdaliai apsinuodijusiųjų maistu į gydytojus kreipiasi vasaros metu. Toksikoinfekcijos arba apsinuodijimo maisto produktais priežastimi yra patogeninės bakterijos — streptokokai, stafilokokai, salmonelės. Susirgimus sukelia ne...


Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Mokslininkai teigia, kad dietiniai gėrimai gali jus paversti storuliais. Būtent šie gėrimai skatina daugiau valgyti. Nors skelbiama, kad šie gėrimai yra nekaloringi, tačiau juos geriant galite priaugti kelis kilogramus, rašoma dailymail.co.uk....


Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai. Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių...


Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...


Nuodus - į šiukšlių kibirą

Nuodus - į šiukšlių kibirą

Šeimininkės, žinodamos, kad nitratai pavojingi mūsų sveikatai, perka daržoves parduotuvėje arba turguje ir kremtasi: ar ne per daug nuodo nusipirktose gėrybėse, ar patekusios ant šeimos stalo jos nepakenks vaikams. O juk kol kas niekas negali...


Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama....


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Moterims labai svarbu graži oda, sveiki plaukai bei kerinti šypsena. Visa tai atspindi moters gyvenimo pobūdį ir vidinę harmoniją. Ir visai nebūtina kasdien naudoti gausaus kiekio makiažo, norint atrodyti tvarkingai bei patraukliai, tam užtenka...


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9