Ditel

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

chia

Žengiate koja kojon su mada?

Ar laikotės ir mitybos madų?

Tuomet puikiai žinote naujausias sveiko maisto tendencijas.

Šiandien madingiausios ispaninio šalavijo sėklos chia!

Yra kelios šio augalo rūšys, tačiau geriausios ir naudingiausios – baltosios chia sėklos!

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia  pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų prieskonio sėklos dera su daugeliu maisto produktų, todėl valgis su jomis skanesnis ir sveikesnis. Pakanka vos dviejų šaukštų baltųjų chia sėklų per dieną, ir jūs gaunate organizmui reikalingų visaverčių augalinių baltymų, maistinių skaidulų, kalcio, mikroelementų, puikios kokybės omega-3 riebalų rūgščių ir antioksidantų. Baltoji chia – unikalus aliejinis augalas, turintis daugiau omega-3 riebalų rūgščių negu riebi žuvis.

Europos maisto saugos tarnybos (EMST) komisija jau 2009 metais patvirtino projektą, reglamentuojantį duonos ir jos produktų su ispaninio šalavijo sėklomis gamybą Europos Sąjungos šalyse. Buvo sukurta EMST  Dietinių produktų, mitybos ir alergijos 18 narių grupė, kuri pripažino Chia sėklas kaip ateities maistą. Mokslininkų nuomone, iš tokių augalų, kaip ispaninis šalavijas ar linai, būtina sukurti veiklius produktus, skirtus diabeto, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai bei tokioms ligoms gydyti. Šiam tikslui tinkamiausios būtų ispaninio šalavijo sėklos, nes jose esančios omega-3 riebalų rūgštys yra pakankamai atsparios karščiui ir nesioksiduoja, be to, jomis galima sėkmingai reguliuoti lipidų kiekį kraujyje. Todėl nenuostabu, kad dabar Europoje atliekama daugybė mokslinių darbų, tiriančių Chia sėklas  kaip nepakeičiamą ateities komponentą maisto pramonėje.

Italijos Tusčia universiteto darbuotojai drauge su Slovėnijos mokslininkais sukūrė naują duonos receptą. Tai duona be glitimo, gaminama iš grikių ir ispaninio šalavijo sėklų, gausi flavonoidų ir omega-3 riebalų rūgščių. Ji daugeliu atžvilgiu pranašesnė už kvietinių miltų duoną: joje net 20 proc. daugiau baltymų, 74 proc. daugiau skaidulų ir 67 proc. daugiau omega-3 riebalų rūgščių. Beje, tokioje duonoje yra 14 proc. mažiau kalorijų ir 24 proc. mažiau paprastųjų angliavandenių, o joje esantys flavonoidai sustiprina antioksidacines savybes.

Chia sėklos gali būti naudojamos ir sportininkų mitybai. Maisto racione jos gali iš dalies pakeisti cukrų kaip energijos šaltinį. Ištirta, kad jei prieš sporto varžybas vartojama gausiau angliavandenių, raumenyse susikaupia daugiau glikogeno, ir tai pagerina sporto rezultatus. Jungtinėse Amerikos Valstijose, Alabamos universitete, buvo patikrinta, ar galima sportininkų vartojamus angliavandenius iš dalies pakeisti Chia sėklose esančiomis omega-3 riebalų rūgštimis ir taip pagerinti efektyvumą. Be to, taip sportininkai suvartotų mažiau cukraus. Kokia šio mitybos pasiūlymo reikšmė? Vartojant mažiau angliavandenių ir daugiau žmogaus sveikatai svarbių omega-3 riebalų rūgščių, pasiekiami tokie pat rezultatai, taigi fizinis efektyvumas nenukenčia.

Ispaninio šalavijo sėklų baltyme gausu glutamo rūgšties, arginino ir asparto rūgšties. Chia esantys angliavandeniai išskirtiniai – jie pasižymi stingdomosiomis savybėmis. Chia drebučiai savo gebėjimu išlaikyti vandenį ir sudaryti emulsiją niekuo nenusileidžia guaranai arba želatinai.

Todėl chia gali praversti maisto ruošime, kepiniuose. Naudokite ją įvairiems patiekalams gaminti suteikite jiems originalumo, atraskite naujus skonius, o svarbiausia – jūsų maistas taps labiau naudingesnis.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE