Spalio 31d. Šeštadienis

Jūra iki kelių: mineralai jūsų neblėstančiam grožiui ir neišsenkančiai energijai

2020 Liepos 27d.

Vasara asocijuojasi su lengvomis suknelėmis, dailiai įdegusia oda, nerūpestingai sušukuotais plaukais, plačia šypsena, kartais labai ilga darbo diena, bet po jos – būtinai ir linksmybėmis su draugais, aktyviu poilsiu gamtoje. O ar žinote, kaip užtikrinti žvalią savijautą bei išvaizdą tirštoje įvykių ir darbų jūroje?


Šiuo metų laiku išties gyvenimas teka kiek kitaip –  ilgesnė diena leidžia daugiau suspėti: veiklos tempas intensyvesnis, daugiau dirbame, pramogaujame, būname gryname ore. Džiaugtis norisi ne vien tik saulėtais orais, gamta, pramogomis bet ir gera savijauta, be kurios tikriausiai džiaugsmas sunkiai įsivaizduojamas. Tačiau vasaros malonumai, tokie kaip saulės vonios, šiluma ar padidėjęs fizinis aktyvumas, daro įtaką mūsų organizmui. Aktyviai ilsintis, daugiau laiko praleidžiant gamtoje, taip pat sportuojant, išauga organizmui reikalingų mineralinių medžiagų poreikis. Laiku nepapildžius mineralinių medžiagų atsargų, jų trūkumas gali atsispindėti mūsų išvaizdojesavijautoje o taip pat ir sporto rezultatuose. Tad kokių mineralų ir kokiose versmėse jų ieškoti, kad ne tik akys, bet ir oda švytėtų, o energijos užtektų ne tik darbams atlikti, bet ir vakaro treniruotei pabaigti? „Affidea Lietuva“ įmonių grupei priklausančios „Endemik“ klinikos šeimos gydytoja Kristina Lebedevaitė apžvelgia, kokie mineralai reikalingiausi neblėstančiam grožiui bei neišsenkančiai energijai.

Magnis – Jūsų gražiai odai

Žvelgiant į grožį iš biologinės perspektyvos galime teigti, jog rūpinantis sveikata, o taip pat  ir grožiu, pirmiausia svarbu užtikrinti vandens bei mineralinių medžiagų pakankamą kiekį ir balansą. Dėl šios priežasties, siekiant išsaugoti gerą odos būklę vasarą, gydytoja pirmiausia pataria vartoti pakankamai skysčių, kadangi esant šiltiems orams dėl padidėjusio prakaitavimo jų poreikis ženkliai didesnis nei kitais metų laikais. Kaip žinoma, kartu su skysčiais iš organizmo  pasišalina odai bei visam organizmui naudingos mineralinės medžiagos. Magnis - ypatingai reikalingas mineralas sveikai odai. Pakankamas magnio kiekis užtikrina reguliarią ląstelių regeneraciją. Trūkstant vandens bei magnio, oda tampa mažiau elastinga ir dvigubai jautresnė laisvųjų radikalų poveikiui, kuris lemia odos degeneraciją bei raukšlių atsiradimą. Užtikrinus pakankamą magnio kiekį organizme, odai bus žymiai lengviau sureguliuoti drėgmės balansą, ji išliks elastinga, taigi ir jauna“,- tvirtina šeimos gydytoja K. Lebedevaitė. Kartais labai naudinga pasimėgauti magniu gaunamu ne tik su maistu ar gėrimais, bet taip pat ir per odą gaunamu magniu. Ypatingai gerą efektą odos būklei turi įvairios kaukės su jūros dumbliais ar kitos, praturtintos magniu.

Geležis – energijos šaltinis

Tam, kad ne tik atrodytume puikiai, bet ir pakaktų energijos džiaugtis vasaros pramogomis, svarbūs bendrą energijos kiekį užtikrinantys mineralai. Mineralas, padėsiantis nuversti kalnus – geležis. Pagrindinė geležies funkcija organizme – viso organizmo aprūpinimas deguonimi. „Trūkstant geležies juntamas bendras nuovargis, prastėja ištvermėdarbingumas, gali imti varginti galvos skausmai, mieguistumas, mirgėjimas akyse, dusulys, dažnas širdies plakimas“, - teigia K. Lebedevaitė.

Geležies stokos anemija – gan dažna liga jaunų žmonių, vaikų ir paauglių tarpe. Dažnai geležies trūkumas pasireiškia, kai padidėja jos poreikis ir iki tol gauti geležies kiekiai būna per maži. „Dažniausiai tai stebima nėščiosioms, greitai augantiems vaikams ir paaugliams, moterims dėl gausių menstruacijų. Geležies stoka taip pat turi neigiamą poveikį odos ir gleivinių bei plaukų ir nagų būklei. Trūkstant šio mikroelemento vargina plaukų slinkimas, jie tampa silpni, lūžinėja. Dėl geležies stokos nagai lūžinėja, yra trapūs. Stingant geležies vargina įvairaus laipsnio, sunkiai gijantys gleivinių išopėjimai. Įdomus geležies stokos simptomas – skonio pika. Jis pasireiškia nenumalšinamu noru valgyti keistus dalykus – ledą, kreidą, plaukus, smėlį ir pan.“,- aiškina gydytoja K. Lebedevaitė. Geležis taip pat labai svarbus elementas sportuojantiems. Dėl jos vaidmens deguonies pernešime sportuojant nekankina dusulys, o deguonies trūkumo nejaučiantys raumenys leidžia pasiekti geresnių sporto rezultatų.

Kalis ir magnis – efektyviam sportui

Sportininkams, o ypatingai kardio treniruočių mėgėjams, reikėtų nepamiršti kalio ir magnio mineralų tandemo. Magnis ne tik būtinas visaverčiam kalio įsisavinimui, tačiau taip pat dalyvauja kraujospūdžio reguliavimo procesuose bei centrinės nervų sistemos veikloje. Magnis dalyvauja daugiau nei 300 įvairių cheminių reakcijų, kurios vyksta mūsų organizme. Viena iš veikimo sričių – dalyvavimas raumenų veikloje. Trūkstant magnio ilgainiui ima varginti mėšlungis – nevalingas įvairių sričių griaučių skersaruožių raumenų susitraukimas ir spazmas.

Antrasis mineralas - kalis atsakingas už gerą visų organizmo raumenų, tame tarpe ir paties svarbiausiojo – širdies raumens, darbą. Reikėtų nepamiršti, kad intensyvių treniruočių metu padidėjus prakaitavimui, dalis mineralinių medžiagų pasišalina per odą su prakaitu, todėl aktyviai sportuojantiems reikalinga suvartoti šiek tiek didesnes mineralinių medžiagų dozes. „Trūkstant kalio, net ir ramybės būsenoje širdies ritmas gali tapti dažnas ir nereguliarus, tokiais atvejais bėgimo takelį derėtų pamiršti. Atsiradus minėtiems nusiskundimams, rekomenduojama kreiptis į šeimos  gydytoją dėl elektrolitų koncentracijos ištyrimo kraujyje ir elektrokardiogramos užrašymo. Minimali kalio stoka  gali būti koreguojama maisto papildais, didesnį deficitą kartais tenka atstatyti ir kalio tirpalo infuzijomis į veną.“,- pasakoja K. Lebedevaitė. Norint išvengti ryškių kalio deficito požymių, rekomenduojama užtikrinti pakankamą jo gavimą su maistu, natūraliu mineraliniu vandeniu „Rasa“ ar papildais.

Na, o sunkumų kilnotojus, sporto salėje išliejančius daug prakaito, dažnai vilioja suvalgyti kažką sūriau: taip organizmas prašo gausiai prakaituojant netenkamo natrio – mineralo, taip pat reikalingo gerai raumenų funkcijai palaikyti. „Natris organizme taip pat atlieka daug įvairių funkcijų. Jis reikalingas kiekvienai ląstelei, palaiko jos elektrinę pusiausvyrą. Jis atlieka svarbų vaidmenį nervinio impulso sklidime, kas lemia darnų raumens ir nervo bendradarbiavimą ir kokybišką raumens susitraukimą“,- teigia gydytoja K. Lebedevaitė.

Kur ieškoti grožio ir energijos šaltinių?

„Endemik“ klinikos šeimos gydytojos Kristinos Lebedevaitės teigimu, pakankamą mineralinių medžiagų kiekį palaikyti leidžia subalansuota ir sveika mityba. „Svarbu valgyti kuo daugiau natūralių visaverčių maisto produktų. Magnio gausu žalios spalvos daržovėse bei kakavoje, riešutuose; geležies – mėsoje, pupelėse, kukurūzų dribsniuose; kalio – džiovintuose abrikosuose, bananuose, natrio – valgomojoje druskoje“, – pataria gydytoja Kristina Lebedevaitė.  Visus šiuos mikroelementus galima rasti ne tik maiste, bet ir gėrimuose, pavyzdžiui natūraliame mineraliniame vandenyje. Remiantis saugios mitybos fondo specialistų komisijos sprendimu, natūralaus mineralino vandens „Rasa“ sudėtyje yra magnio, kalio, natrio bei geležies. Šis mineralinis vanduo ne tik puikiai malšina troškulį, atstato drėgmės balansą organizme, bet ir suteikia organizmui būtinųjų naudingųjų medžiagų bei mikroelementų. Tad subalansavus mitybą, apimančią ne tik maisto produktus, bet ir gėrimus, galima tinkamai pasiruošti energingam vasaros sezonui, kurio metu ne tik atrodysime dailiai, bet ir jausimės gerai.

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...


Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Vis daugiau žmonių skiria didesnį dėmesį savo mitybai, reikalauja daugiau ir geresnės informacijos ant etikečių ir nori, kad ji būtų aiški, paprasta, išsami, atitinkanti vienodus reikalavimus bei patikima. Šiomis temomis susirūpino ir Europos...


Ar sriubą valgyti sveika?

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Vitaminai žiemai

Vitaminai žiemai

Žiemą dažnam gali pritrūkti vitaminų. Jiems gauti rekomenduojame produktus, kuriuose gausu vitaminų, o tuo pačiu yra skanūs, sveiki ir inovatyvūs. Pirmiausia, jei jaučiate esant padidėjusiam vitamino C poreikiui, ar kankina pvz., didelis fizinis...


Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....


Maisto terapija padeda būti sveikam

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Mityba pagal profesiją

Mityba pagal profesiją

"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...


Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Tyrimai parodė, kad baklažanai ir cukinijos padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiose daržovėse yra medžiagų, efektyviai iš organizmo šalinančių toksinus ir spartinančių medžiagų apykaitą. Dėl didelio mineralinių medžiagų, ypač kalio,...


5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

1. Sportas - tik profesionalams. Ši idėja galioja tik profesionalaus sporto atveju. Įgimtos savybės, kurių reikia profesionaliam sportininkui (greitis, įgūdžiai, specifinis ūgis ir t.t.) gali būti tik įgytos, jos negali būti suformuotos...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Kas kuria prieskonių madą?

Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Nuodus - į šiukšlių kibirą

Nuodus - į šiukšlių kibirą

Šeimininkės, žinodamos, kad nitratai pavojingi mūsų sveikatai, perka daržoves parduotuvėje arba turguje ir kremtasi: ar ne per daug nuodo nusipirktose gėrybėse, ar patekusios ant šeimos stalo jos nepakenks vaikams. O juk kol kas niekas negali...


Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Trečiadienį Alytaus valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, siekianti suburti aktyvius vartotojus, šiems surengė mokymus "Išmok pasirinkti - vartok atsakingai". Tarnybos inspektoriai...


Obuoliai - sveikatos šaltinis

Obuoliai - sveikatos šaltinis

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad obuoliai, tiksliau jų odelė, apsaugo nuo daugelio ligų, įskaitant ir onkologines. Būtent odelėje Kornelo universiteto darbuotojai rado maždaug dešimtį cheminių junginių - triterpenoidų, kurie gali slopinti...


Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Mokslininkai pradžiugino kavos mėgėjus: jie nustatė, kad kavos pertraukėlės yra naudingos sveikatai, o kasdien išgertas puodelis šio gėrimo ilgina gyvenimą. Net tie žmonės, kuriems būdingi kraujospūdžio svyravimai, gali išgyventi iki 100 metų, jei...


Ekologiška Daujėnų duonos gira

Ekologiška Daujėnų duonos gira

Gira - vienas iš nacionalinių gėrimų, atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje ir ypač išplitusi nuo XVI a. Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė, joje gausu vitamino B. Mūsų probočiai gira ir troškulį malšindavo, ir...


Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves. Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus. Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV...


Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9