Balandžio 24d. Pirmadienis

JUODŲJŲ UOGŲ NAUDA SVEIKATAI

2017 Vasario 1d.
Peržiūrų skaičius: 6552

Subalansuota, sveika mityba yra neatsiejama sveiko žmogaus organizmo dalis ir ligų profilaktikos elementas, tai sveikos gyvensenos pagrindas, nuo kurio priklauso fizinis ir protinis žmogaus vystymasis, darbingumas, gyvenimo trukmė. Dėl šios priežasties kasdien vertėtų rinktis kuo daugiau augalinės kilmės produktų: vaisių, daržovių, uogų, nes juose gausu, mūsų organizmui naudingų mineralų, mikroelementų ir vitaminų.

Mokslininkų duomenimis, daugelyje uogų yra medžiagų, pagal poveikį prilygstančių medicininiams preparatams. Bene daugiausiai vitaminų ir naudingųjų medžiagų turi agrastinių šeimos uogos – juodieji serbentai ir aronijos, todėl jų ant mūsų stalo turėtų būti kiek įmanoma dažniau.

JUODIEJI SERBENTAI – plačiai paplitę sodų augalai, natūralus vitaminų šaltinis. Šiose uogose yra biologiškai veiklių medžiagų, kurios teigiamai veikia žmogaus organizmą. Augalo išskirtinumas yra tas, kad galima panaudoti visas jo dalis: uogas, lapus, pumpurus. Uogos renkamos, kai prinoksta – liepos-rugpjūčio mėn., skinama rankomis, todėl geriausia vartoti šviežias arba džiovintas. Uogos džiovinamos specialioje džiovykloje 60-65 °C temperatūroje. Tinkamai išdžiovinti serbentų vaisiai yra raukšlėti, nesulipę, rūgščiai saldaus, silpnai sutraukiančio skonio, silpno kvapo. Džiovintas juodųjų serbentų uogas galima dėti į jogurtus ar košes, užpilti vandeniu, daryti arbatą.

Juodieji serbentai pasižymi tonizuojančiu, kraujagysles plečiančiu, kraują valančiu, šlapimą varančiu, prakaitavimą skatinančiu, sutraukiančiu veikimu, slopina uždegiminius procesus. Serbentai gali pagerinti kepenų, inkstų bei kasos funkcijas ir virškinimo sistemos veiklą. Šios uogos taip pat padeda išvengti artrito, širdies ligų ir dantų bei dantenų problemų, malšina galvos, sąnarių skausmus, mažina cukraus kiekį kraujyje. Juoduosiuose serbentuose esantys vitaminai bei maistinės medžiagos saugo nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, neleidžia silpnėti atminčiai, todėl juos sveika valgyti po operacijų, kai reikia atsigauti. Šios uogos gerina apetitą, naudingos sergant mažakraujyste.

Juoduosiuose serbentuose yra daug karotino, rauginių rūgščių, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų (kalio, natrio, magnio geležies, fosforo), vitaminų B, C, D, E, K, PP, eterinių aliejų. Per dieną suvartojant 50 g serbentų uogų, pilnai patenkinamas vitaminų C ir P poreikis.

Tikras vitaminų šaltinis yra ir ARONIJŲ UOGA, dar vadinama juodavaisiu šermukšniu. Daugiametis krūmas kasmet užaugina nemažą juodų ar tamsiai purpurinių, sultingų, saldžiarūgščių ir šiek tiek sutraukiančio skonio vaisių derlių.

Aronijos - labai stiprūs antioksidantai, padedantys išlaikyti gerą sveikatą, didinantys atsparumą ligoms, stiprinantys imuninę sistemą ir kraujagysles. Aronijų uogas rekomenduojama vartoti sergant hipertonija, ateroskleroze,  jos mažina cholesterino kiekį kraujyje, gerina kraujotaką, stiprina kapiliarų sieneles, skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.  Aronijos rekomenduojamos sergantiems diabetu, skydliaukės ligomis, inkstų ligomis, alergijomis. Uogos ir jų preparatai vartojami norint pagerinti bendrą savijautą, miego kokybę. Kasdien reikėtų suvartoti po 50 g - 100 g šių naudingų uogų.

Aronijos uogas galima džiovinti, tačiau ne aukštesnėje kaip 50° temperatūroje.

3 šaukštai kokybiškų džiovintų aronijų vaisių patenkina vitamino P paros poreikį.

Juodose aronijose yra daug organinių rūgščių, flavonoidų, mineralinių medžiagų (geležies, jodo, vario), mikroelementų ir vitaminų B, C, E, P, PP. Jos turtingos antocianinų antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, sulėtina senėjimo procesą ir sumažina vėžio riziką. Aronija turi didžiausią antioksidantų kiekį tarp visų uogų ir riešutų.

URBANFOOD

Elektroninis paštas: info@urbanfood.lt
Tinklalapis: www.urbanfood.lt
Facebook: urbanfood1


Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ. – Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų...


Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...


Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Daugumai prekybos centrų ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nelabai įdomu, ar pirkėjų įsigyjami maisto produktai nėra nuodingi. Štai bulvės laikomos šviesioje ir ne itin vėsioje patalpoje pradeda gaminti nuodingas medžiagas. Tokios...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...


Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Tarptautinio Gyvenimo meno labdaros ir paramos fondo socialinių programų vedėja Mira Jaskevič į uostamiestį atvyko po misijų "karštuose" pasaulio regionuose, kur liejasi kraujas, nedžiūva paprastų žmonių ašaros. Pakalbinome ją. Kokią...


Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Mokslininkai siūlo kovoti su persivalgymu pasitelkiant maistinius aromatus. Olandų mokslininkai, pasitelkę specialius aromatus, slopinančius alkio jausmą, nusprendė sukurti naują kartą maisto produktų, padėsiančių atsikratyti nuolatinio alkio...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Jo didenybė visagalis obuolys

Jo didenybė visagalis obuolys

Jis kvepia ne mažiau nei marokietiški apelsinai. Tai gali garantuoti kaimo žmonės kurie net dabar, kai jau tuoj sulauksime šviežių alyvinių obuoliukų, rūsiuose dar yra išsaugoję kietųjų ananasinių. Kad ir kiek pasilamdę ir padžiuvę jie vertingesni...


Kalorijos dar ne viskas

Kalorijos dar ne viskas

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


www.juara.lt

www.juara.lt

Ekologiškos ir natūralios kosmetikos ekspertai!
www.gentleday.lt

www.gentleday.lt

Gentle Day® - aukščiausios kokybės higieniniai įklotai.
www.damodara.lt

www.damodara.lt

Ekologiškos prekės sveikesniam gyvenimo būdui
www.ozoklinika.com

www.ozoklinika.com

Implantacija, protezavimas, gydymas, balinimas, burnos higiena
Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Čia galite užsisakyti MANOSVEIKATA.LT savaitraštį!

TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9