Balandžio 8d. Trečiadienis

Indiška virtuvė pykčio nepriima

Peržiūrų skaičius: 26552
Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs.

Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius metus, švenčiamus rudenį – vadinamąją Divali šventę, kuri trunka penkias dienas. Tuomet visoje Indijoje dega šviesos, įžiebiama begalė žibintų, kad kelią į kiekvienus namus rastų deivė Lakšmi, atsakinga už šeimų materialinę gerovę, kad nė vienam jos nariui niekada netektų likti alkanam.

Šiemet deivę į savo namus bandė pasikviesti ir lietuviai. Buitinės technikos gamintoja "Electrolux" svečius pakvietė į indišką šventę pagal vakarėlių gido "Dinner Explorer" scenarijų. "Džiugu, kad paskutinis ciklo renginys šiais metais sutapo su induistų metų pradžios ir šviesos švente – šiluma ir jaukumas traukia žmones daugiau būti ir gaminti namie", – sakė bendrovės vadovas Deimantas Kirlys.

Daug laiko nešvaistę kalboms, vakarėlio svečiai kibo gaminti indiško maisto. Svarbiausios taisyklės – jokio alkoholio, mėsos ir kuo daugiau geros energijos.


Kopūstų karis

(Patiekalas dviem trims žmonėms, gaminamas 40 minučių)

Švieži kopūstai su žirneliais, kokosu ir indiškais prieskoniais. Būtina dėti kmynų, nes kitu atveju pilve kaupsis dujos.


Reikės:

500 g nesmulkiai supjaustytų kopūstų, 100 g šviežių žirnelių (jei nėra, galima šaldytų), 5–6 šaukštų tarkuotų kokoso drožlių arba šviežio kokoso, 2–3 šaukštų sezamų aliejaus (galima ir saulėgrąžų), geriausia – indiško ghee, 2 šaukštų šviežių petražolių ir krapų, pusės šaukštelio druskos, 1 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų, 1,5 šaukštelio šviežių kmynų sėklų, 2 šviežių ar džiovintų aitriųjų paprikų be sėklyčių, 2 šaukštelių tarkuoto šviežio imbiero arba 1 šaukštelio malto imbiero, 0,25 šaukštelio ferulų, 2 šaukštelių ciberžolių, 2–3 supjaustytų vidutinio dydžio pomidorų, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų pakepintų sezamų sėklų, 1 šaukšto susmulkintų šviežių kalendrų garnyrui.


Kaip gaminti:

Nepridegančioje keptuvėje aliejuje arba ghee pakepinkite garstyčių sėklas, kol pradės sproginėti, sudėkite kmynus, aitriąsias paprikas, imbierą ir visus kitus maltus prieskonius. Kepinkite ant mažos ugnies ir nesudeginkite – ciberžolės svyla ypač greitai. Galima įpilti truputėlį daržovių sultinio arba karšto vandens, kad masė nebūtų per daug sausa ir nepridegtų.

Sudėkite supjaustytus pomidorus ir kepkite 2 minutes. Sudėkite didesniais gabalėliais supjaustytus kopūstus ir pakepinkite 5 minutes ant silpnos ugnies. Galite įpilti truputėlį vandens, kad prieskoniai nepridegtų. Sudėkite žirnelius ir galite dar įpilti karšto vandens. Sudėkite kokoso drožles ir lengvai kepkite, kol daržovės suminkštės, bet neperkepkite.

Sudėkite atskirai pakepintas sezamų sėklas. Išjungę ugnį pridėkite citrinų sulčių ir susmulkintų kalendrų. Valgykite su basmati ryžiais ar čapati duona.


Daržovių ir sūrio karis

(Patiekalas trims keturiems žmonėms, gaminamas 30 minučių)

Varškės sūris "Palak Paneer" yra labai svarbus baltymų, kalcio šaltinis vegetarų virtuvėje. Recepte esančias daržoves galima keisti – vienas išimti, kitų pridėti.


Reikės:


1–2 nuluptų, kubeliais supjaustytų baklažanų, 450 g nuplautų, supjaustytų šviežių špinatų, 1 saliero, supjaustyto su lapais, 1–2 supjaustytų cukinijų, 2 supjaustytų morkų, 900 g nuplikytų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų, 250 g šviežio ir kietesnio varškės sūrio be priedų, 250 g šviežios grietinės, 5 šaukštų ghee arba sezamų aliejaus, 2,5 šaukšto ir daugiau šviežios tarkuotos imbiero šaknies, 1–2 grūstų džiovintų aitriųjų paprikų be sėklyčių, 1 šaukštelio kuminų sėklų, 1 šaukštelio kalendrų sėklų, 1 šaukštelio maltų kalendrų, 1,5 šaukštelio maltų kmynų, 2 šaukštelių ciberžolių, 1,5 šaukštelio kario miltelių, 1,5 šaukštelio juodųjų pipirų, 1,5 šaukštelio raudonųjų pipirų miltelių, 0,5 šaukštelio ferulų, 1 puodelio vandens, 1 šaukštelio rudojo cukraus, 2,5 šaukštelio druskos, 1,5 šaukštelio prieskonių "Garam masala" paskaninti baigiant gaminti patiekalą, 2 šaukštelių citrinų sulčių išsunkti ant patiekalo, petražolių ir kalendrų lapelių garnyrui.


Kaip gaminti:

Įkaitinkite ghee ar aliejų ir pakepinkite prieskonius, pradėkite nuo kuminų sėklų ir kalendrų, pamažu dėkite visus miltelinius prieskonius, pačiame gale – ciberžoles. Kad nesudegintumėte, galite įpilti truputėlį vandens. Įdėkite imbierą, česnaką ir pakepinkite 1–2 minutes. Sudėkite porus ir salierus, pakepinkite. Sudėkite morkas, taip pat pakepinkite. Sudėkite baklažanų kubelius ir pakepinkite atsargiai, kol suminkštės ir išsiskirs sėklos.

Jei baklažanai sausoki, įdėkite keletą šaukštų vandens. Sudėkite pomidorus ir pakepinkite 1–2 minutes. Sudėkite špinatus, užpilkite vandeniu (turėtų būti karštas). Sumaišykite, uždenkite ir kepinkite ant silpnos ugnies.

Sudėkite grietinę, vėliau įdėkite cukiniją, kad neištežtų. Palaukite 10 minučių, kol baklažanai ir kitos daržovės suminkštės. Jei reikia, dar pavirkite apie 10 minučių, kol padažas bus tirštesnis ir daržovės labiau įsisunkusios. Galiausiai sudėkite kubeliais supjaustytą varškės sūrį ir uždenkite, kad sūris apkeptų, aptirptų ir įsigertų į prieskonius ir daržovių padažą. Paskaninkite cukrumi, druska ir prieskoniais "Garam masala", išmaišykite.

Valgykite su basmati ryžiais ir čapati duona.


Morkų chalva

Morkų chalva su migdolais ir indiškais prieskoniais


Reikės:

2,5 tarkuotos morkos, 2 puodelių pieno, 0,5 puodelio razinų, 0,5 puodelio migdolų be žievelių, 4 šaukštų lydyto sviesto (ghee), 1 šaukštelio malto kardamono, 0,5 šaukštelio imbiero miltelių, 0,5 šaukštelio cinamono miltelių, 0,25 šaukštelio muskato riešutų miltelių, rudojo cukraus pagal skonį.


Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę, sumalkite riešutus, keptuvėje įkaitinkite lydytą sviestą ir sumaišykite su morkomis, įmaišykite razinas ir riešutus. Sudėkite prieskonius, cukrų. Į kepimo formą sudėkite ir 40–55 minutes kepkite uždengę, kol pienas visiškai įsigers. Jei dar liko pieno, atidenkite ir pakepkite iki 10 minučių, jis kol išgaruos.


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Britanijos mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, jog kasdien, nedideliais kiekiais vartojant juodąjį šokoladą oda apsaugoma nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Pastarieji įtakoja odos senėjimą bei raukšlių atsiradimą. Tyrimas parodė, kad...


Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

„Valgyti sveikai" – lengviau pasakyti nei padaryti. Net ir patys geriausi ketinimai gali būti nieko verti, jei atidžiai apžiūrėsime visus tuos vaisius ir daržoves, visomis spalvomis marguojančius ant savo virtuvės stalo. Nuo...


Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Pakeitus keptą ir persūdytą maistą salotomis, pasaulyje gali trečdaliu sumažėti širdies smūgio rizika, teigiama mitybos įpročių tyrime. Mokslininkai ištyrė 16 tūkst. žmonių dietą 52 šalyse ir nustatė tris pasaulinius mitybos modelius, BBC cituoja...


Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą. Vyšnios vaisiuose yra cukrų, organinių rūgščių (...


Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos?

Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos? (1)

Kai žmogus išgeria skardinę kolos, į jo organizmą patenka šaukštai cukraus, pakyla kraujospūdis, išsiplečia vyzdžiai, rašo naujienų agentūra "RIA Novosti". Per pirmas 10 minučių: į sistemą patenka dešimt arbatinių šaukštelių cukraus...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Šeštadienį pranešta, kad į Lietuvą neleista importuoti 25 600 kg šviežių citrinų "Eureka" (I klasė) iš Pietų Afrikos Respublikos, kadangi jose nustatyta net 10 kartų didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija....


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Vanduo yra būtina mūsų maisto raciono dalis. Specialistų teigimu, žmogus per parą turėtų išgerti 6 - 8 stiklines vandens, vasarą jo suvartoti rekomenduojama dar daugiau. Kokį vandenį gerti – fasuotą, iš butelių ar iš čiaupo – vartotojo...


Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Šiandien dažnas neįsivaizduoja gyvenimo be mikrobangų krosnelės, nors išsamus nepriklausomas tyrimas, kaip mikrobangos paveikia maistą, per kelis dešimtmečius taip ir nebuvo atliktas. Pavieniai tyrimai atskleidžia skandalingus rezultatus, tačiau...


Ar dydis visada svarbu?

Ar dydis visada svarbu?

Beveik kiekviena daržovė ar vaisius turi didesnį ar mažesnį brolį. Ir nors visi jau seniai žino, kad kuo daugiau daržovių suvalgys, tuo geriau, kartais svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių daržovių ir vaisių dydį. Čia pateikiamos aštuonios produktų...


Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...


Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9