Gruodžio 6d. Pirmadienis

Indiška virtuvė pykčio nepriima

Peržiūrų skaičius: 26552
Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs.

Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius metus, švenčiamus rudenį – vadinamąją Divali šventę, kuri trunka penkias dienas. Tuomet visoje Indijoje dega šviesos, įžiebiama begalė žibintų, kad kelią į kiekvienus namus rastų deivė Lakšmi, atsakinga už šeimų materialinę gerovę, kad nė vienam jos nariui niekada netektų likti alkanam.

Šiemet deivę į savo namus bandė pasikviesti ir lietuviai. Buitinės technikos gamintoja "Electrolux" svečius pakvietė į indišką šventę pagal vakarėlių gido "Dinner Explorer" scenarijų. "Džiugu, kad paskutinis ciklo renginys šiais metais sutapo su induistų metų pradžios ir šviesos švente – šiluma ir jaukumas traukia žmones daugiau būti ir gaminti namie", – sakė bendrovės vadovas Deimantas Kirlys.

Daug laiko nešvaistę kalboms, vakarėlio svečiai kibo gaminti indiško maisto. Svarbiausios taisyklės – jokio alkoholio, mėsos ir kuo daugiau geros energijos.


Kopūstų karis

(Patiekalas dviem trims žmonėms, gaminamas 40 minučių)

Švieži kopūstai su žirneliais, kokosu ir indiškais prieskoniais. Būtina dėti kmynų, nes kitu atveju pilve kaupsis dujos.


Reikės:

500 g nesmulkiai supjaustytų kopūstų, 100 g šviežių žirnelių (jei nėra, galima šaldytų), 5–6 šaukštų tarkuotų kokoso drožlių arba šviežio kokoso, 2–3 šaukštų sezamų aliejaus (galima ir saulėgrąžų), geriausia – indiško ghee, 2 šaukštų šviežių petražolių ir krapų, pusės šaukštelio druskos, 1 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų, 1,5 šaukštelio šviežių kmynų sėklų, 2 šviežių ar džiovintų aitriųjų paprikų be sėklyčių, 2 šaukštelių tarkuoto šviežio imbiero arba 1 šaukštelio malto imbiero, 0,25 šaukštelio ferulų, 2 šaukštelių ciberžolių, 2–3 supjaustytų vidutinio dydžio pomidorų, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų pakepintų sezamų sėklų, 1 šaukšto susmulkintų šviežių kalendrų garnyrui.


Kaip gaminti:

Nepridegančioje keptuvėje aliejuje arba ghee pakepinkite garstyčių sėklas, kol pradės sproginėti, sudėkite kmynus, aitriąsias paprikas, imbierą ir visus kitus maltus prieskonius. Kepinkite ant mažos ugnies ir nesudeginkite – ciberžolės svyla ypač greitai. Galima įpilti truputėlį daržovių sultinio arba karšto vandens, kad masė nebūtų per daug sausa ir nepridegtų.

Sudėkite supjaustytus pomidorus ir kepkite 2 minutes. Sudėkite didesniais gabalėliais supjaustytus kopūstus ir pakepinkite 5 minutes ant silpnos ugnies. Galite įpilti truputėlį vandens, kad prieskoniai nepridegtų. Sudėkite žirnelius ir galite dar įpilti karšto vandens. Sudėkite kokoso drožles ir lengvai kepkite, kol daržovės suminkštės, bet neperkepkite.

Sudėkite atskirai pakepintas sezamų sėklas. Išjungę ugnį pridėkite citrinų sulčių ir susmulkintų kalendrų. Valgykite su basmati ryžiais ar čapati duona.


Daržovių ir sūrio karis

(Patiekalas trims keturiems žmonėms, gaminamas 30 minučių)

Varškės sūris "Palak Paneer" yra labai svarbus baltymų, kalcio šaltinis vegetarų virtuvėje. Recepte esančias daržoves galima keisti – vienas išimti, kitų pridėti.


Reikės:


1–2 nuluptų, kubeliais supjaustytų baklažanų, 450 g nuplautų, supjaustytų šviežių špinatų, 1 saliero, supjaustyto su lapais, 1–2 supjaustytų cukinijų, 2 supjaustytų morkų, 900 g nuplikytų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų, 250 g šviežio ir kietesnio varškės sūrio be priedų, 250 g šviežios grietinės, 5 šaukštų ghee arba sezamų aliejaus, 2,5 šaukšto ir daugiau šviežios tarkuotos imbiero šaknies, 1–2 grūstų džiovintų aitriųjų paprikų be sėklyčių, 1 šaukštelio kuminų sėklų, 1 šaukštelio kalendrų sėklų, 1 šaukštelio maltų kalendrų, 1,5 šaukštelio maltų kmynų, 2 šaukštelių ciberžolių, 1,5 šaukštelio kario miltelių, 1,5 šaukštelio juodųjų pipirų, 1,5 šaukštelio raudonųjų pipirų miltelių, 0,5 šaukštelio ferulų, 1 puodelio vandens, 1 šaukštelio rudojo cukraus, 2,5 šaukštelio druskos, 1,5 šaukštelio prieskonių "Garam masala" paskaninti baigiant gaminti patiekalą, 2 šaukštelių citrinų sulčių išsunkti ant patiekalo, petražolių ir kalendrų lapelių garnyrui.


Kaip gaminti:

Įkaitinkite ghee ar aliejų ir pakepinkite prieskonius, pradėkite nuo kuminų sėklų ir kalendrų, pamažu dėkite visus miltelinius prieskonius, pačiame gale – ciberžoles. Kad nesudegintumėte, galite įpilti truputėlį vandens. Įdėkite imbierą, česnaką ir pakepinkite 1–2 minutes. Sudėkite porus ir salierus, pakepinkite. Sudėkite morkas, taip pat pakepinkite. Sudėkite baklažanų kubelius ir pakepinkite atsargiai, kol suminkštės ir išsiskirs sėklos.

Jei baklažanai sausoki, įdėkite keletą šaukštų vandens. Sudėkite pomidorus ir pakepinkite 1–2 minutes. Sudėkite špinatus, užpilkite vandeniu (turėtų būti karštas). Sumaišykite, uždenkite ir kepinkite ant silpnos ugnies.

Sudėkite grietinę, vėliau įdėkite cukiniją, kad neištežtų. Palaukite 10 minučių, kol baklažanai ir kitos daržovės suminkštės. Jei reikia, dar pavirkite apie 10 minučių, kol padažas bus tirštesnis ir daržovės labiau įsisunkusios. Galiausiai sudėkite kubeliais supjaustytą varškės sūrį ir uždenkite, kad sūris apkeptų, aptirptų ir įsigertų į prieskonius ir daržovių padažą. Paskaninkite cukrumi, druska ir prieskoniais "Garam masala", išmaišykite.

Valgykite su basmati ryžiais ir čapati duona.


Morkų chalva

Morkų chalva su migdolais ir indiškais prieskoniais


Reikės:

2,5 tarkuotos morkos, 2 puodelių pieno, 0,5 puodelio razinų, 0,5 puodelio migdolų be žievelių, 4 šaukštų lydyto sviesto (ghee), 1 šaukštelio malto kardamono, 0,5 šaukštelio imbiero miltelių, 0,5 šaukštelio cinamono miltelių, 0,25 šaukštelio muskato riešutų miltelių, rudojo cukraus pagal skonį.


Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę, sumalkite riešutus, keptuvėje įkaitinkite lydytą sviestą ir sumaišykite su morkomis, įmaišykite razinas ir riešutus. Sudėkite prieskonius, cukrų. Į kepimo formą sudėkite ir 40–55 minutes kepkite uždengę, kol pienas visiškai įsigers. Jei dar liko pieno, atidenkite ir pakepkite iki 10 minučių, jis kol išgaruos.


Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Jelapenai, habanero ir serrano pipirai ne tik palengvina kvėpavimą, tačiau ir padidina kūno temperatūrą bei gali būti naudingi jūsų talijos linijai. Aitrieji pipirai savo sudėtyje turi aktyvaus komponento kapsaicino, kuris nusiunčia žinutę...


Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai turi savyje ne tik vitaminų ir mineralų, bet, ko gero, juose yra ir skrandžio vėžį sukeliančias bakterijas naikinančių medžiagų. Tik brokoliams būdingą skonį, dėl kurio vieniems ši daržovė didžiausias skanėstas, o kitiems - šlykštynė,...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


Jogurtų ragavimo realybės šou

Jogurtų ragavimo realybės šou

Socialinio tinklo Facebook nariai turi galimybę išbandyti probiotikų, arba gerųjų bakterijų, naudą sveikatai. Tai galima padaryti nemokamai ragaujant "Valio Gefilus" jogurtus ir viešai komentuojant savijautos pasikeitimus. Prie akcijos...


Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Nepakeičiamų nėra - pienas

Nepakeičiamų nėra - pienas

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra! Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...


Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Apelsinas – ne tik maistas

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių...


Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...


Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama....


Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Daugiau nei du trečdaliai lietuvių bent vieną kartą per dieną valgo vaisių ir daržovių. Tuo tarpu estai ir latviai gerokai atsilieka – vaisių ir daržovių jie valgo rečiau, o dauguma jų net nežino, kad šios rūšies maisto reikėtų suvartoti...


TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

Vitaminas D, kitaip dar vadinamas „saulės vitaminu“, daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai, imuniteto stiprumui, todėl atėjus šaltajam metų laikotarpiui ypač svarbu pasirūpinti, kad organizmas nejaustų šios svarbios medžiagos stygiaus.


Mityba pagal profesiją

Mityba pagal profesiją

"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...


"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė UAB "Švyturys-Utenos alus" realizuoti rinkoje 13 596 litrus giros "Blindos firminė" (kilmės šalis – Ukraina, JSC "Slavutich...


Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Australijos mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad vaikai, valgantys daug maisto, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų (pavyzdžiui, margarino, augalinio aliejaus), yra linkę dvigubai dažniau sirgti bronchine astma nei tie, kurių racione...


Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...


5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

1. Sportas - tik profesionalams. Ši idėja galioja tik profesionalaus sporto atveju. Įgimtos savybės, kurių reikia profesionaliam sportininkui (greitis, įgūdžiai, specifinis ūgis ir t.t.) gali būti tik įgytos, jos negali būti suformuotos...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9