Birželio 20d. Ketvirtadienis

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

2017 Kovo 28d.
Peržiūrų skaičius: 13292
Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą žalią arbatą? Kodėl gerti japonišką? Kodėl ekologišką, kodėl Keiko? Gal apskritai geriau negerti nieko, tik vandenį, nes arbata kažkaip įdomiai veikia. Gal negerai?

Pagrindinis klausimas, kuris kyla protingam žmogui išgirdusiam kokį nors raginimą gerti valgyti ar kitaip vartoti, yra – kodėl turėčiau, antras – kodėl turėčiau tais argumentais tikėti. Žaliosios japoniškos arbatos atveju atsakyti nesunku – verta, nes 1) visokeriopai palanku sveikatai dėl didelės gausos antioksidantų, 2) skanu, malonu ir kitaip naudinga.

Kad malonu ir skanu reikia patirti, o dėl palankumo sveikatai – susipažinti su liudijimais. Žalioji arbata yra vienas seniausių žmonijos žinomų gėrimų – raštų apie jos naudą randama iš laikų prieš Kristų. Jokiam kitam augalui nėra skirta tiek daug mokslinių studijų. Vien medicinos srities publikacijų duomenų bazėse studijų apie žaliąją arbatą, kurios nurodo įvairiapusę šio gėrimo naudą sveikatai, skaičiuojama tūkstančiais.

Ir netgi nepaisant tokios gausos tyrimų, tikslūs ima atsirasti tik neseniai. Tikslūs turiu omenyje tokie, kurie skiria arbatas pagal arbatžolių paruošimo būdą, arbatos rūšį ir pan. O japoniška arbata gana radikaliai skiriasi nuo kiniškos, nors abi paprastai vadinamos tuo pačiu vardu – žalioji arbata. Japoniška tradicija nuskinti arbatos lapeliai kelias minutes pagarinami (kad neįvyktų fermentacija) ir džiovinami. Kiniška – kaitinami 1-2 valandas 270 oC temperatūroje, kitaip sakant, kepami. Autentiškos japoniškos arbatos yra mažai. Kinija pagamina 80% žaliosios arbatos pasaulyje, Japonija 7% ir tik 1% eksportuoja. Taigi japoniška retesnė, o ekologiška japoniška – juo labiau.

Nors kiek susipažinusiems su antioksidantais nereikia priminti, kad antioksidantai oksiduodamiesi „nuvertėja“. Todėl nepuolame girti vertingumu sveikatai pervirto brokolio, suvytusio ridikėlio ir išsivadėjusių prieskonių. Dėl tos pačios priežasties turėtų būti suprantama, kad ilgai ir stipriai kaitinta arbata turės mažiau antioksidantų, nei trumpai ir švelniai apdorota, šviežiai surinkta arbata – daugiau nei metus lentynoje stovėjusi, o užpilta vėsesniu vandeniu ir trumpai laikyta, daugiau nei užplikyta verdančiu (dar blogiau kaip daroma kavinėse – verdančiu vandeniu su spaudimu iš kavos aparato). Beje, praimtą Keiko žaliosios arbatos pakelį rekomenduoja laikyti šaldiklyje, būtinai sandariai uždarytą ir užspaustą prie pakuotės pridėtu spaustuku. Europoje japoniška mača gaminama vienintelėje vietoje – Keiko kompanijos Vokietijoje. Mat tam reikia labai tikslių technologijų ir gilaus išmanymo. Kiti mačą veža iš jos šalies Japonijos, tačiau dėl to nukenčia šviežumas, o mačia milteliai ypač lengvai išsikvepia. (Apie antioksidantus dar parašysiu atskirai, nes mokslinių tyrimų lenteles ir grafikus reikia išversti į bent kiek suprantamą kalbą.)

Trečiasis klausimas yra apie poveikį. Žalioji arbata didina budrumą. Dėl to niekas neabejoja ir kai kurie dėl to jos vengia, manydami kad tai kofeinas ir dėl jo kartu pakils kraujospūdis. Tačiau žaliosios arbatos poveikis yra nulemtas toli gražu ne kofeino – jo yra, bet santykinai nedaug. Čia veikia visa puokštė medžiagų, tarp jų ir minėtieji antioksidantai. Kad ir kaip keista, bet žalioji arbata spaudimo nekelia ir širdį bei kraujotaką veikia teigiamai (priešuždegimiškai), taip pat teigiamai veikia cukraus balansą ir kitus mums svarbius sveikatos aspektus. Ypač gerai ji veikia protą: didina aiškumą, pozityvumą, ištvermę. Ne veltui senovėje naudota medituojančių ir kariūnų. Poveikis kiekvienam individualus, todėl turėtumėm pasireguliuoti arbatos stiprumą, kad proto aiškumo ir budrumo malonumai nekeltų jausmo, jog „per daug“. Žalioji arbata tonizuoja ilgesniam laikui nei kava, todėl vakare ją galės gerti ne visi. Beje, dėl kitų žaliosios arbatos gerumų. Kadangi jos paruošimui reikia šiek tiek dėmesio, negalime to daryti viena ranka arba tuo pat metu tvarkydami reikalus – taigi esame priversti bent trumpam atsitraukti nuo darbo rutinos. O tai yra sveikiausia, ką galima nuveikti savo sveikatos labui.

Daugiau informacijos>>

Straipsnis iš Guodos Azguridienės tinklaraščio „Guodos pastebėjimai“ (2015 m.)



Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų...


Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Pietų Indijoje žmonės ligas gydo "stebuklingu vaistu" - gyva žuvimi, praneša Reuters. Sergantieji smulkią žuvį pagardina įdaru su vaistažolėmis ir praryja. Vietos gyventojai tiki, kad šis tradicinis gydymo būdas gali išgydyti astmą ir...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Besirūpinantieji savo sveikata neretai atsisako cukraus ir vartoja jo pakaitalus. Ar jie iš tiesų pagelbsti? Juk vis dažniau pasigirsta kalbų, kad dirbtiniai saldikliai gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Cukrus neturi nei vitaminų, nei...


Dykinėjimas sukelia alkį

Dykinėjimas sukelia alkį

Apetitą žadina ne darbas, o nieko neveikimas. Tokį išvadą padarė JAV mokslininkai, atlikę eksperimentą. Jie stebėjo dvi žmonių grupes. Viena jų visą laiką plušėjo: skalbė, valė, kasė ir t.t. Kita sėdėjo prie televizoriaus ar naršė po internetą....


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Pasaulyje yra daugiau, nei 170 milijonų žmonių, kenčiančių nuo žvynelinės. Net apie 120 tūkstančių gyvena Lietuvoje. Gydytoja Jelena Tulčina sako, kad liga jaunėja. „Jauniausiam mano pacientui buvo vos metukai. Tėvams dermatologai liepia...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...


Bus reikalaujama papildomai ženklinti daug kofeino turinčius produktus

Bus reikalaujama papildomai ženklinti daug kofeino turinčius produktus

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pasirašė įsakymą, kuriuo įvedamas reikalavimas papildomai ženklinti daug kofeino turinčius maisto produktus, jautriems vartotojams pateikiant rekomendaciją jų atsisakyti. Ministro įsakymu pakeista...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9