Ditel

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Jam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, pernai iš viso buvo tik vienas toks atvejis.

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis, 2007 metais visoje Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais atvejai,  2008 metais – net 95 atvejai, du žmonės mirė.

Apsinuodyti galima suvartojus nuodingus arba netinkamai paruoštus grybus. Grybai yra sunkiai virškinamas maistas, todėl žmogus, suvalgęs net gerų grybų, gali pasijausti blogai. Suvalgę nuodingų grybų žmonės gali susirgti inkstų ar kepenų nepakankamu. Organizmo apnuodijimo pasekmės juntamos gana ilgai, o kartais tokie apsinuodijimai gali baigtis mirtimi. Todėl pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus klaidinga manyti, jog jie išnyks savaime. Būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

Apsinuodijus nuodingais grybais dažniausiai pastebimi žarnyno sutrikimai. Gali pasireikšti bendras silpnumas, pykinimas, vėmimas, atsirasti galvos, pilvo skausmai, viduriavimas, pakisti odos ir gleivinės spalva, retėti arba, atvirkščiai, dažnėti pulsas, kvėpavimas, prasidėti traukuliai. Nukentėjusysis gali prarasti sąmonę.

Suvalgius netinkamai paruoštų grybų galima susirgti botulizmu. Liga prasideda staiga. Ligonį pykina, džiūsta burna, apima silpnumas, skauda galvą, pakyla temperatūra. Vėliau sutrinka regėjimas, dvejinasi akyse, užkrenta viršutiniai akių vokai. Gali sutrikti kvėpavimas, rijimas. Negydant ligonis gali mirti dėl kvėpavimo centro paralyžiaus.

Kad grybai neapkartintų gyvenimo, Kauno visuomenės sveikatos centro vyr. specialistė Aušra Valaikienė rekomenduoja:

Rinkti tik gerai pažįstamus grybus. Būti ypač atsargiems renkant pievagrybius, nes jie panašūs į blyškiąsias musmires. Ūmėdės, žaliuokės bei vadinamieji ,,kalpokai” itin lengvai supainiojami su žalsvosiomis musmirėmis!

Rinkti tik jaunus grybus, nes senuose, peraugusiuose grybuose gali būti susikaupę daug nuodingų junginių.

Surinktus grybus reikia apdoroti tą pačią dieną. Nespėjus grybų sutvarkyti iš karto, juos geriausia paskleisti plonu sluoksniu vėsioje gerai vėdinamoje patalpoje. Nelaikyti polietileno maišeliuose ar plastmasiniuose induose, nes tuomet grybai genda greičiau.

Šviežius grybus reikia valgyti tik tinkamai apdorojus. Pirmiausia juos reikia kruopščiai nuvalyti ir nuplauti, kad neliktų žemių ir kitų nešvarumų.

Paruoštus vėlesniam vartojimui grybus laikyti vėsiame rūsyje arba šaldytuve nuo 0 iki +6° C temperatūroje.

Nepirkti turguje grybų konservų, nes neaišku, kokiomis sąlygomis ir kaip jie galėjo būti pagaminti. Be to niekas negali būti tikras, kad, tarkim, vietoj ūmėdės nepateko žalsvoji musmirė.

Nepirkti nežinomų, abejotinos kokybės, senų grybų!


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE