Sausio 22d. Trečiadienis

Graikų šventinis desertas – baklava

Peržiūrų skaičius: 39532
Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs.

Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos – tradicinio graikiško deserto. "Jį paruošti – visai nesunku", – užtikrino Zoe Catsambis, Graikijos ambasadoriaus Lietuvoje žmona, pati parodžiusi, kaip viską ruošti.

Z.Catsambis siūlo pasigaminti šį graikišką desertą net nelaukiant švenčių. Geriausia šio recepto dalis – jį pagaminti labai lengva, tačiau neįprastu patiekalu tikrai nustebinsite užsukusius svečius.

Reikės:

0,5 kg tešlos "Fyllo" (yra ir mūsų prekybos centruose), 0,5 kg stambiai maltų migdolų arba kitų riešutų, 2 valgomųjų šaukštų maltų džiūvėsių, 1,5 arbatinio šaukštelio cinamono, 0,5 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių (pagal skonį), 1–1,5 puodelio ištirpinto sviesto.

Sirupui: 3 puodelių cukraus, 3 puodelių vandens, 0,5 stiklinės cukraus arba gliukozės, trupučio vanilės, 2 citrinų žievelių, pusės citrinos sulčių, 2 šaukštų konjako, brendžio ar kito alkoholinio gėrimo.

Kaip pasigaminti:

Dubenėlyje sumaišykite riešutus, džiūvėsius, cinamoną ir gvazdikėlius. Ištirpinkite sviestą ir patepkite juo kepimo skardą. Vieną tešlos lapą patepkite sviestu ir pusę jo užtepkite riešutų mase. Susukite užteptą tešlos lapą į ritinėlį ir įdėkite į kepimo skardą. Susukite ir pridėkite visą kepimo skardą tokių ritinėlių. Iš viršaus baklavą patepkite trupučiu sviesto ir aštriu peiliu ritinėlius supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Peilis būtinai turi būti aštrus, kad ritinėliai neiširtų.

Supjaustę ritinėlius, apšlakstykite juos trupučiu šalto vandens. Taip paruoštą baklavą galima užšaldyti ir šaldiklyje. Kepkite orkaitėje 30–40 minučių esant 175 laipsnių temperatūrai, kol baklava taps gelsva.

Kol patiekalas keps, į puodą sudėkite sirupui gaminti skirtus produktus ir virkite 10–15 minučių. Vos tik baklavą ištrauksite iš orkaitės, užpilkite ją karštu sirupu. Palikite ritinėlius kuriam laikui, kol sirupas susigers. Kad baklava būtų traški, neuždenkite jos dangčiu ir nedėkite į šaldytuvą. Tinka vartoti savaitę.


Glikeminio indekso dieta

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu....


Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....


Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Kodėl mūsų parduotuvėse vis dar tenka pavargti ieškant produktų be maisto priedų, žymimų E? Gamintojai tikina pristatantys vis daugiau sveikesnės produkcijos, nors pirkėjus esą tenka pratinti prie pasikeitusio gaminių skonio. Parduotuvių lentynose...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Vilniaus širdyje, Gedimino prospekte, šį savaitgalį duris atvėrė naujas restoranas, kuris pirmasis Lietuvoje imasi eksperimentuoti tik augalinės kilmės produktais ir pateikti juos naujuose deriniuose. Pagrindinė „ALIVE” restorano...


Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...


Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Nervinė anoreksija ar bulimija nėra tik paauglių liga. Bet ja susirūpinti kartais priverčia tik tiksintis biologinis laikrodis. Nervine anoreksija Lietuvoje serga apie vienas procentas gyventojų. Nervinės bulimijos statistika – penkis kartus...


Jonizuotas vanduo – paprasta pasigaminti, sveika gerti

Jonizuotas vanduo – paprasta pasigaminti, sveika gerti

Gyventi ilgai, sveikai ir laimingai – kiekvieno iš mūsų svajonė ir siekiamybė. Ar tai įmanoma įvairių lėtinių ligų varginamoje mūsų visuomenėje? Atrodo, sudėtinga. Tačiau sprendimo raktas dažniausiai glūdi paprastuose kasdieniuose dalykuose,...


Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Liūdesį ir tingulį gali pašalinti sveiki pusryčiai ir griežtas biologinio ritmo laikymasis. Ekspertai pateikia kelis patarimus, kaip praskaidrinti nuotaiką. 1. Jei valgysite vadovaudamiesi paros biologiniu ritmu, visą dieną būsite geros...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Į parduotuvę išsirengė grupė žurnalistų - jie turėjo sąrašą liaudiškų patarimų, kaip išsirinkti saldžiausią ir geriausią arbūzą. Įsigiję du arbūzus, korespondentai surengė degustaciją, per kurią bandė nustatyti, ar liaudiški patarimai tikrai...


Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad jie maitinasi sveikai. Tai parodė "GfK CR Baltic" gegužę atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Šiais duomenimis, 9 proc. apklaustųjų teigė, kad sveikai maitinasi visada, ketvirtadalis – dažnai,...


Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Senose bulvėse daugėja nuodingų medžiagų Bulvės priklauso kiauliauoginių šeimai, kaip ir vaistinė šunvyšnė ar tabakas, ir išskiria stipriai veikiančių antikūnų: iš jų geriausiai žinomi solaninas ir čakoninas (glikoalkaloidai). Jie saugo, kad...


Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...


Alus – vyrų priešas!

Alus – vyrų priešas!

Britai garsėja alaus barais ir tamsiuoju alumi, o lietuviai mielai kelia bokalą po sunkios darbo dienos ar per šventes. Tačiau nors daugelis ir laiko alų visiškai nekaltu gėrimu, jis gali stipriai pakirsti sveikatą. "Alus gerti sveika"?...


Ateities jogurtai – iš pasukų

Ateities jogurtai – iš pasukų

Garsus amerikiečių išradėjas ir verslininkas T. Edisonas kartą yra pasakęs, kad „ateities gydytojas savo pacientams neišrašinės receptų, o sudomins juos tinkama mityba“. Praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo T. Edisono pasakytos...


Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure praktiką atlikę Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto IV kurso studentai domėjosi kauniečių mityba ir priėjo išvados, kad ekologiški maisto produktai Kaune dar nėra...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Daugumai prekybos centrų ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nelabai įdomu, ar pirkėjų įsigyjami maisto produktai nėra nuodingi. Štai bulvės laikomos šviesioje ir ne itin vėsioje patalpoje pradeda gaminti nuodingas medžiagas. Tokios...


Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti,...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Prekybos centras "Maxima" per Šv. Velykas savo pirkėjams pažėrė nemažai siurprizų, tarp jų ir nemalonių. Skaitytojas Juozas nusistebėjo ir net išsigando pamatęs kokių paprikų parsinešė jo žmona. Suskubęs į parduotuvę vyras aptiko gausybę...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9