Gegužės 29d. Penktadienis

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Peržiūrų skaičius: 22920
Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves.

Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus.

Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV ar Kinijos pagal plotus, kuriuose auginami genetiškai modifikuoti organizmai (GMO).

Vokietijos koncerno BASF išvestai bulvių veislei "Amiflora" suteiktas leidimas - vos antrasis Europos Sąjungos istorijoje po JAV genų inžinerijos milžinės "Monsanto" patobulintų kukurūzų. Šiuos leista sėti daugiau nei prieš dešimt metų.

Lietuvoje nei viena, nei kita kultūra kol kas neauginama. Tačiau paguoda menka: kiek suvalgome genetiškai modifikuoto maisto - lieka tik spėlioti.

Prieš trejetą metų Lietuvos žemdirbystės institutas šalia Vėžaičių (Klaipėdos r.) buvo užsimojęs užsėti bandymų lauką genetiškai modifikuotais rapsais. Tačiau Aplinkos ministerija nedavė leidimo.

Mat nei valdininkų, nei visuomenės nepavyko įtikinti, kad šie augalai nesusikryžmins su įprastais ir neturės poveikio aplinkai.

Metais anksčiau - 2006-aisiais tas pats institutas negavo leidimo sodinti genų inžinierių "patobulintas" bulves Vokės filiale.

Aplinkos ministerijos GMO skyriaus vyriausiosios specialistės Neringos Šarkauskienės teigimu, kol kas nėra gauta prašymų net bandymams auginti tokias kultūras, jau nekalbant apie ūkininkavimą.

"Užsiimti komerciniu GMO auginimu Lietuvoje įmanoma, tačiau galioja itin griežti reikalavimai, todėl norinčiųjų dar neatsirado.

Nustatyta, kaip tokie augalai gali būti sėjami ar sodinami, kaip juos transportuoti. Net ir izoliacinė juosta aplink GMO plotą turi būti ne mažesnė kaip 50 metrų pločio", - aiškino N.Šarkauskienė.

Tuo tarpu gretimoje Lenkijoje GMO auginami jau ne pirmus metus - čia buvo sėjama "Monsanto" išvesta kukurūzų veislė. Ją ES leido auginti 1998 metais.

Tas pat buvo daroma Portugalijoje, Ispanijoje, Slovakijoje, Rumunijoje ir Čekijoje.

Tiesa, ES leidimą auginti GMO išduoda dešimčiai metų, vėliau jį reikia atnaujinti. Kol kas šiems metams pastarosios valstybės leidimo sėti kukurūzus neturi.

Užtat čekai ir vokiečiai jau nusiteikę auginti genetiškai modifikuotas bulves. ES su tuo sutiko.

Šias bulves numatoma daugiausia naudoti popieriaus pramonėje - BASF koncerno gudragalvių išvesta veislė pasižymi dideliu krakmolo kiekiu, todėl ji labai vertinga gaminant klijus.

Pasak N.Šarkauskienės, galimybės šioms bulvėms nustelbti kitas nėra: jos bus auginamos ribotuose plotuose, ši rūšis nesikryžmina su kitomis, o derlius turi būti nuimtas dar iki sėkloms subręstant.

Tačiau ši bulvių veislė, pavadinta "Amiflora", EK sprendimu galės būti naudojama ir pašarams.

Kitaip tariant, kiaulė ar jautukas galės šveisti genetiškai modifikuotas bulves, ir jų mėsos valgytojai apie tai net nenutuoks.

Mat ES privaloma nurodyti genetiškai modifikuotų produktų kiekį žmonių maiste ar gyvulių pašaruose. Tačiau ar pastaraisiais šertų gyvūnų mėsoje yra GMO pėdsakų - niekam nerūpi.

Pagal reglamentą, ženklinti mėsą, pieną ar kiaušinius, gautus iš GMO šertų gyvūnų, nebūtina. "Iš GMO šeriamų gyvūnų pagamintos produkcijos specialiai žymėti nereikia. Galima šerti tokiais pašarais kiek tik norima. Lietuvoje naudojama labai daug sojų pašarų, iš kurių net apie 60 proc. - genetiškai modifikuoti", - pripažino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Žmonėms skirtame maiste apie GMO galima neskelbti tik tuo atveju, jei šių produktų sudėtyje yra mažiau nei 0,9 procento. Viršijus šią ribą įspėjimas - privalomas.

Praėjusiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino 202 į mūsų šalį importuojamus produktus. Nustatyta, kad keturiais atvejais pardavėjai nenurodė, jog juose yra daugiau nei 0,9 proc. GMO.

Tai - iš JAV įvežti maisto papildai "Hair/Skin/Nail Kapsule" (60 kilogramų), kanadietiški papildai "Power Multi Vit 90 Lithu" (634,4 kilogramo), turkiški vafliai "Wafer Hazelnut" (744 kilogramai) ir toje pačioje šalyje pagaminti šokoladiniai saldainiai "Zaza Olivya Single Twist Cocolin" (7,2 tonos). Šie gaminiai buvo grąžinti iš naujo paženklinti.

Pernai patikrinus Lietuvos įmones, naudojančias GMO, buvo nustatyti 7 atvejai, kai apie šiuos produktus vartotojai nebuvo įspėjami.

Taip elgėsi kepėjai, genetiškai modifikuotą margariną ar sojų aliejų naudoję duonai bei konditerijos gaminiams.

"Tokių atvejų kasmet vis mažėja. Pastebėjome ir dar vieną tendenciją, kad gamintojai pamažu atsisako genetiškai modifikuotų žaliavų. Mat tokius produktus būtina ženklinti, o tai - papildomas darbas", - aiškino V. Jarošienė.

Lietuvoje tvarka yra palyginti griežta.

O štai už Atlanto - Jungtinėse Amerikos Valstijoje - į GMO žvelgiama kaip į kasdienę duoną. Jeigu kas nors genetiškai modifikuota - tai nebus pažymėta. JAV tokio reikalavimo nėra, nors net į 75 proc. pagamintų maisto produktų dedama GMO.

"Nesuprantu, kodėl žmonės nesukyla su ginklais rankose ir nešaukia nuo stogų apie tokius dalykus, kurie jiems nežinant taip paplito.

Net dabar dauguma amerikiečių nekelia klausimų. Ši pramonė lieka mažai reguliuojama", - stebėjosi apžvalgininkė April Scott, daug rašanti genetiškai modifikuoto maisto priežiūros tema.

GMO galima rasti ir rūbuose, nes ši technologija dažnai pasitelkiama auginant medvilnę.

GMO gali būti ir namų valymo reikmenyse. Net žmonės, kurie pasiryžę gyventi be chemikalų ir perka actą, kad patys pasigamintų ekologiškų valiklių, nustebtų sužinoję, jog actas galėjo būti distiliuotas iš genetiškai modifikuotų kukurūzų.

 

Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Hipokrato laikais morka buvo laikoma vaistu nuo visų ligų. Iš jos ne tik ruošdavo daugybę patiekalų, bet ir gamindavo įvairius tepalus, antpilus, lašelius ir nuovirus. Morkos yra labai maistingos ir lengvai pasisavinamos. Jos ramina virškinamojo...


Dešimt labai nesveikų patiekalų

Dešimt labai nesveikų patiekalų

Skirtingi patiekalai turi savitą skonį, kuris galbūt jums labai patinka, tačiau būkite atsargūs ir pasidomėkite, ką valgote. Dalis iš čia išvardytų patiekalų turi itin daug cholesterolio, druskos ir riebalų, todėl jų derėtų vengti žmonėms,...


Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Europos Sąjungos valstybėse senbuvėse į maisto priedus skersuoja kas antras gyventojas, Lietuvoje - vos ne kiekvienas. Pernai pateikti "Eurobarometro" apklausos duomenys rodo, kad lietuviams labiau nei kitiems europiečiams nerimą kelia...


Penki mitai apie pieną

Penki mitai apie pieną

Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių...


Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Kaune kuriamas Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centras, kuriame dirbsiantys mokslininkai ieškos būdų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių mitybą, kasdienio vartojimo produktų sudėtį priartinti prie sveikos mitybos reikalavimų, sintetinius...


Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...


Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Šiam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, kai...


Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau...


Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...


Dietų laikytis neverta

Dietų laikytis neverta

Naujausias antidietos fronto narys Geoffrey Cannonas teigia, kad visos dietos yra neefektyvios ir padeda svorį ne mesti, o priaugti. TimesOnline rašo: knygų apie dietas yra tiek daug, kad knygynuose kuriasi atskiri skyriai, skirti vien literatūrai...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs. Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius...


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Didžiojoje Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kokios priežastys lemia tai, kad žmogui senstant jo atmintis pradeda vis labiau šlubuoti. Norint padaryti, kad tyrimai būtų kuo tikslesni, jie buvo pakartoti ir po...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...


Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...


Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama....


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Geriant daug arbatos, smarkiai sumažėja tikimybė mirti nuo širdies priepuolio. Tokią išvadą leidžia daryti paskelbti grupės Amerikos specialistų atlikto tyrimo rezultatai. Išanalizavus beveik 2 tūkstančius širdies priepuolių, pavyko nustatyti, jog...


Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite sumažinti antsvorį? Pasirodo, jūsų mama buvo teisi: valgykite pusryčius. Minesotos Universiteto (JAV) mokslininkai 5 metų laikotarpiu tyrė daugiau nei 2000 paauglių, ir nustatė, jog tie, kurie reguliariai nevalgydavo rytais, svėrė apie...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...


Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9