Vasario 25d. Antradienis

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Peržiūrų skaičius: 22920
Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves.

Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus.

Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV ar Kinijos pagal plotus, kuriuose auginami genetiškai modifikuoti organizmai (GMO).

Vokietijos koncerno BASF išvestai bulvių veislei "Amiflora" suteiktas leidimas - vos antrasis Europos Sąjungos istorijoje po JAV genų inžinerijos milžinės "Monsanto" patobulintų kukurūzų. Šiuos leista sėti daugiau nei prieš dešimt metų.

Lietuvoje nei viena, nei kita kultūra kol kas neauginama. Tačiau paguoda menka: kiek suvalgome genetiškai modifikuoto maisto - lieka tik spėlioti.

Prieš trejetą metų Lietuvos žemdirbystės institutas šalia Vėžaičių (Klaipėdos r.) buvo užsimojęs užsėti bandymų lauką genetiškai modifikuotais rapsais. Tačiau Aplinkos ministerija nedavė leidimo.

Mat nei valdininkų, nei visuomenės nepavyko įtikinti, kad šie augalai nesusikryžmins su įprastais ir neturės poveikio aplinkai.

Metais anksčiau - 2006-aisiais tas pats institutas negavo leidimo sodinti genų inžinierių "patobulintas" bulves Vokės filiale.

Aplinkos ministerijos GMO skyriaus vyriausiosios specialistės Neringos Šarkauskienės teigimu, kol kas nėra gauta prašymų net bandymams auginti tokias kultūras, jau nekalbant apie ūkininkavimą.

"Užsiimti komerciniu GMO auginimu Lietuvoje įmanoma, tačiau galioja itin griežti reikalavimai, todėl norinčiųjų dar neatsirado.

Nustatyta, kaip tokie augalai gali būti sėjami ar sodinami, kaip juos transportuoti. Net ir izoliacinė juosta aplink GMO plotą turi būti ne mažesnė kaip 50 metrų pločio", - aiškino N.Šarkauskienė.

Tuo tarpu gretimoje Lenkijoje GMO auginami jau ne pirmus metus - čia buvo sėjama "Monsanto" išvesta kukurūzų veislė. Ją ES leido auginti 1998 metais.

Tas pat buvo daroma Portugalijoje, Ispanijoje, Slovakijoje, Rumunijoje ir Čekijoje.

Tiesa, ES leidimą auginti GMO išduoda dešimčiai metų, vėliau jį reikia atnaujinti. Kol kas šiems metams pastarosios valstybės leidimo sėti kukurūzus neturi.

Užtat čekai ir vokiečiai jau nusiteikę auginti genetiškai modifikuotas bulves. ES su tuo sutiko.

Šias bulves numatoma daugiausia naudoti popieriaus pramonėje - BASF koncerno gudragalvių išvesta veislė pasižymi dideliu krakmolo kiekiu, todėl ji labai vertinga gaminant klijus.

Pasak N.Šarkauskienės, galimybės šioms bulvėms nustelbti kitas nėra: jos bus auginamos ribotuose plotuose, ši rūšis nesikryžmina su kitomis, o derlius turi būti nuimtas dar iki sėkloms subręstant.

Tačiau ši bulvių veislė, pavadinta "Amiflora", EK sprendimu galės būti naudojama ir pašarams.

Kitaip tariant, kiaulė ar jautukas galės šveisti genetiškai modifikuotas bulves, ir jų mėsos valgytojai apie tai net nenutuoks.

Mat ES privaloma nurodyti genetiškai modifikuotų produktų kiekį žmonių maiste ar gyvulių pašaruose. Tačiau ar pastaraisiais šertų gyvūnų mėsoje yra GMO pėdsakų - niekam nerūpi.

Pagal reglamentą, ženklinti mėsą, pieną ar kiaušinius, gautus iš GMO šertų gyvūnų, nebūtina. "Iš GMO šeriamų gyvūnų pagamintos produkcijos specialiai žymėti nereikia. Galima šerti tokiais pašarais kiek tik norima. Lietuvoje naudojama labai daug sojų pašarų, iš kurių net apie 60 proc. - genetiškai modifikuoti", - pripažino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Žmonėms skirtame maiste apie GMO galima neskelbti tik tuo atveju, jei šių produktų sudėtyje yra mažiau nei 0,9 procento. Viršijus šią ribą įspėjimas - privalomas.

Praėjusiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino 202 į mūsų šalį importuojamus produktus. Nustatyta, kad keturiais atvejais pardavėjai nenurodė, jog juose yra daugiau nei 0,9 proc. GMO.

Tai - iš JAV įvežti maisto papildai "Hair/Skin/Nail Kapsule" (60 kilogramų), kanadietiški papildai "Power Multi Vit 90 Lithu" (634,4 kilogramo), turkiški vafliai "Wafer Hazelnut" (744 kilogramai) ir toje pačioje šalyje pagaminti šokoladiniai saldainiai "Zaza Olivya Single Twist Cocolin" (7,2 tonos). Šie gaminiai buvo grąžinti iš naujo paženklinti.

Pernai patikrinus Lietuvos įmones, naudojančias GMO, buvo nustatyti 7 atvejai, kai apie šiuos produktus vartotojai nebuvo įspėjami.

Taip elgėsi kepėjai, genetiškai modifikuotą margariną ar sojų aliejų naudoję duonai bei konditerijos gaminiams.

"Tokių atvejų kasmet vis mažėja. Pastebėjome ir dar vieną tendenciją, kad gamintojai pamažu atsisako genetiškai modifikuotų žaliavų. Mat tokius produktus būtina ženklinti, o tai - papildomas darbas", - aiškino V. Jarošienė.

Lietuvoje tvarka yra palyginti griežta.

O štai už Atlanto - Jungtinėse Amerikos Valstijoje - į GMO žvelgiama kaip į kasdienę duoną. Jeigu kas nors genetiškai modifikuota - tai nebus pažymėta. JAV tokio reikalavimo nėra, nors net į 75 proc. pagamintų maisto produktų dedama GMO.

"Nesuprantu, kodėl žmonės nesukyla su ginklais rankose ir nešaukia nuo stogų apie tokius dalykus, kurie jiems nežinant taip paplito.

Net dabar dauguma amerikiečių nekelia klausimų. Ši pramonė lieka mažai reguliuojama", - stebėjosi apžvalgininkė April Scott, daug rašanti genetiškai modifikuoto maisto priežiūros tema.

GMO galima rasti ir rūbuose, nes ši technologija dažnai pasitelkiama auginant medvilnę.

GMO gali būti ir namų valymo reikmenyse. Net žmonės, kurie pasiryžę gyventi be chemikalų ir perka actą, kad patys pasigamintų ekologiškų valiklių, nustebtų sužinoję, jog actas galėjo būti distiliuotas iš genetiškai modifikuotų kukurūzų.

 


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...


Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...


Džemai

Džemai

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...


Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama....


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos. Taip pat įsivaizduokite, kad...


Medus su skoniais

Medus su skoniais

Ar kada esate ragavę šokoladinį medų? O braškinį? Ar kitokio skonio? Ne?! Tai laikas tą padaryti. www.serksnomedus.lt – tai išskirtinė medaus kokybė. Toks medus mus pasiekia tiesiai iš bitininkystės ūkio Lietuvoje. Produkcijos pasirinkimas :...


Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Kaune kuriamas Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centras, kuriame dirbsiantys mokslininkai ieškos būdų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių mitybą, kasdienio vartojimo produktų sudėtį priartinti prie sveikos mitybos reikalavimų, sintetinius...


Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Mėta gerina nuotaiką

Mėta gerina nuotaiką

Jaunos pipirmėtės ir žydintis augalas naudojamas neuralgijos, uždegiminių ligų viršutinių kvėpavimo takų, rinito, bronchito, anginos, migrenos ir dantų skausmui gydyti. Mėtų arbata taip pat gerina kraujotaką, mažina spaudimą, rekomenduojama gydant...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Australijos mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad vaikai, valgantys daug maisto, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų (pavyzdžiui, margarino, augalinio aliejaus), yra linkę dvigubai dažniau sirgti bronchine astma nei tie, kurių racione...


Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai vis atrandami naujai. Jie ne tik pagyvina ir pagardina maisto skonį, bet ir yra labai vertingi. Reikia nepamiršti, kad prieskoniai yra ne tik paruošti milteliai, bet ir žolelės, tad jų reikėtų vartoti kuo įvairesnių. "Prieskoniai...


Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9