Sausio 28d. Penktadienis

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Peržiūrų skaičius: 282732
Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos.

Taip pat įsivaizduokite, kad galėtumėte bent iš dalies panaikinti badą ir šiek tiek žemės grąžinti drėgniesiems atogrąžų miškams. Toks yra galimų teigiamų padarinių, kurie, daugumos biotechnologijų pramonės specialistų nuomone, 2010-aisiais ir tolesniais metais yra ranka pasiekiami, diapazonas.

Jie tikisi padidinti žemės ūkio našumą - vaizdingai tariant, nuvažiuoti daugiau mylių su litru benzino, tik degalai, apie kuriuos kalbama šiuo atveju, yra azotas.

XIX a. siekiant pamaitinti gyventojus, kurių skaičius augo, buvo įdirbami nauji ariamosios žemės plotai: prerijose, pampose, stepėse ir tolimuose, retai apgyventuose rajonuose. XX a. maisto tiekimas neatsiliko nuo gyventojų skaičiaus augimo ir net jį pralenkė, nes naudojant iškastinį kurą iš kiekvieno hektaro buvo išgaunama kiek įmanoma daugiau.

Be to, traktoriai išlaisvino žemės plotus, kurie anksčiau buvo naudojami arkliams aprūpinti pašaru, o amonio trąšos padidino derlingumą. Tad derlius išaugo dvigubai ir dar kartą dvigubai. Apytikriai skaičiuojant, pusė azoto atomų, esančių statistinio žmogaus kūne, buvo apdirbti amonio fabrike. Jeigu to nebūtų įvykę, atogrąžų miškai būtų buvę dar labiau nuniokoti, negu yra dabar, o badmečiai būtų buvę baisesni.

Apie du trečdalius azoto trąšų, kurioms kasmet išleidžiama apie 100 mlrd. JAV dolerių (230 mlrd. litų) ir kurios paskleidžiamos laukuose, išeikvojama veltui arba jas iš dirvos išplauna lietus, kuris paskui dusina ežerų, upių ir jūrų gyvybę - sukelia vešlų dumblių žydėjimą. Mirusios zonos plačiai driekiasi prie Misisipės žiočių ir Baltijos jūroje.

Arba jos dirvoje pavirsta azoto oksidu - dujomis, kurios maždaug 300 kartų labiau sukelia šiltnamio efektą negu anglies dioksidas. Dalies šio eikvojimo veltui galima išvengti taikant racionalias agronomines priemones: pavyzdžiui, rūpestingai apskaičiuojant trąšų naudojimo laiką. Tokios šalys kaip Danija pastaruoju metu per pusę sumažino azoto kiekį ir nepadaro neigiamos įtakos derliui. Ir priešingai, trąšų subsidijavimas kai kuriose Kinijos dalyse skatina nereikalingai naudoti daug azoto.

Dabar atsirado ir aukštosiomis technologijomis grįstas sprendimas. Vieną 1995 m. dieną Alleno Goodo laboratorijoje Edmontone, Kanadoje, studentė padarė klaidą, kuri atnešė sėkmę: ji pamiršo pridėti azoto laistydama eksperimentinius rapsų augalus.

Kai kurie augalai gavo miežio geno versiją su "pernelyg išreikštu" enzimu, vadinamąja alaninine aminotransferaze, siekiant pagerinti jų gebėjimą ištverti sausrą. Kiti augalai kovojo už išgyvenimą, nes jiems trūko trąšų, o dar kiti - turintys pernelyg išreikštą geną - klestėjo.

Bendrovė "Arcadia Biosciences" iš Deiviso Kalifornijoje įsigijo licenciją naudoti geną ir pasirašė sutartis su kitomis bendrovėmis, kurios dabar atlieka bandymus su šiuo genu Kinijoje augindamos ryžius, Australijoje - kviečius ir daug kitų javų.

Bendrovės vyriausiasis direktorius Ericas Rey sako, kad rezultatai yra ne šiaip padrąsinantys, bet tiesiog pribloškiantys. Eksperimentiniuose sklypuose augalams reikia mažiau nei pusės paprastai naudojamo azoto, kad būtų gautas toks pat derlius - arba gautas 25 proc. didesnis derlius panaudojus tiek pat azoto.

Jeigu (tikrai didelis "jeigu") technologija leis gauti bent pusę šios naudos įprastomis sąlygomis, kai ji taps prekybos objektu - tai gali įvykti nuo 2012 m., - efektas gali būti stulbinamas.

Maisto produktai atpigs, sumažės spaudimas drėgniesiems atogrąžų miškams ir kitai laukinei gamtai. Vanduo taptų švaresnis, atsigautų žuvininkystė ir atsinaujintų gamtos ištekliai. Šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas į atmosferą sumažėtų tiek pat, kaip kad iš Amerikos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos kelių pašalinus visus automobilius.

Aplinkosaugos aktyvistų grupės į tai žiūrės pašaipiai. Bet jie pašaipiai žiūrėjo ir į biotechnologiškai auginamus vabzdžiams atsparius javus. Dabar yra vienareikšmiškų įrodymų, kad ten, kur auginama genetiškai modifikuota vabzdžiams atspari medvilnė ir kukurūzai, insekticidų naudojimas sumažėjo net iki 80 proc. Nuo to laiko, kai tokie javai pradėti auginti, nepanaudota apie 230 mln. kg aktyvų insekticidinį poveikį turinčios sudedamosios dalies, kuri kitu atveju būtų buvusi naudojama. Tai ne tik apsaugo gyvąją gamtą, bet ir sutaupo pinigų.

Organinis judėjimas paniekinamai teigs, kad sintetinės trąšos gali būti pakeistos mėšlu ir ankštiniais augalais. Abiem šiems dalykams reikia žemės. Pasak knygos "Enriching the Earth" ("Turtinant Žemę" - angl.) autoriaus Vaclavo Smilo, tam, kad pakeistume šiuo metu naudojamas sintetines trąšas mėšlu, reikėtų nuo 1,3 mlrd. iki 7-8 mlrd. padidinti naminių gyvulių populiaciją pasaulyje; kur jie ganytųsi?

Genetiškai modifikuoti augalai pagrįstai gali būti laikomi tikru stebuklu aplinkai. Herbicidams pakantūs augalai dabar auginami minimaliai apdirbant dirvą, dėl to susilpnėja dirvos erozija - įprastas dirvos arimo padarinys. Sausrai pakantūs augalai greitai pasirodys rinkoje, o po jų netrukus ir pakantūs druskai.

Per dešimtmetį gali atsirasti augalų, kuriems sėti nereikia arti dirvos, kurie bus atsparūs vabzdžiams, papildyti omega-3 rūgštimis, pakantūs sausrai ir druskai bei turintys užtektinai azoto. Jeigu dėl jų labai išaugs derlius, XXI a. matysime, kaip vis daugiau žmonių maitinasi vis geriau naudodami vis mažiau žemės.

Žymės: gmo

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Dėl maisto ir vaistų sąveikos gali pernelyg sumažėti ar padidėti gydomasis jų poveikis, atsirasti perdozavimo ir apsinuodijimo pavojus, pasireikšti nemalonios šalutinės reakcijos. Kaip išvengti šių pasekmių, pasakojo dietologė Kristina...


Sudaiginti grūdai — energija iš gamtos

Sudaiginti grūdai — energija iš gamtos

Ar žinote, kokią didžiulę naudą žmogaus organizmui teikia sudaiginti kviečių, rugių, sojų, grikių ar žirnių daigai? Vakaruose juos imta vadinti idealiu maistu. Vitaminas B yra savotiškas kuras, padedantis mūsų organizmui pasipildyti energijos ir...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...


Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...


6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....


Chemikalų likučiai normų neviršija

Chemikalų likučiai normų neviršija

Maisto ir veterinarijos tarnyba, tyrusi nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučius Lietuvoje užaugintose daržovėse, nustatė, kad jie neviršija leistinų normų. Specialistai pripažįsta, kad iš kitų šalių atvežtos daržovės, vaisiai dažnai būna...


AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies,...


Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Anglijos ir Italijos mokslininkų komanda teigia suradusi išeitį nemigos kamuojamiems žmonėms. Vietoj migdomųjų piliulių jie siūlo vakarienei suvalgyti gabalėlį sūrio. Savaitę stebėję 200 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad 72 proc. nemigos...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net apie 80 proc. suaugusių žmonių bent kartą yra išbandę kokią nors dietą. Dietologų teigimu, daugiau nei du trečdaliai lieka nepatenkinti rezultatais ir gana greitai grįžta prie ankstesnių...


TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

Kurios šalies virtuvė yra sveikiausia? Sužinokime sveikiausių pasaulio virtuvių dešimtuką! Pirmoje vietoje atsidūrė Japonija, kur su nutukimo problema susiduria 1,5proc. gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė yra 82 metai. Dumbliai, šviežios jūros...


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Pradėjus ilgėti dienoms ir saulei vis aukščiau kopiant į dangų, visi turintys bent nedidelį žemės sklypelį pradeda laužyti galvas ką gi pavasarį reikėtų pasisėti. Žinoma, jei jūsų namų valdoje daržui skirtos teritorijos pakanka, tikrai galite...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...


Mitybos teorijų kilpos

Mitybos teorijų kilpos

Nežinau, ar yra dar kur nors tokia sumaištis, kaip mitybos teorijose šiandien. Ir ji kyla ne dėl skirtingų tradicijų ar principinių požiūrių į žmogų bei gyvąją gamtą. Sumaištis kyla iš vadinamosios įrodymais pagrįstos mitybos tyrinėjimų srities....


Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Mokslininkai siūlo kovoti su persivalgymu pasitelkiant maistinius aromatus. Olandų mokslininkai, pasitelkę specialius aromatus, slopinančius alkio jausmą, nusprendė sukurti naują kartą maisto produktų, padėsiančių atsikratyti nuolatinio alkio...


Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Mokslininkai teigia, kad dietiniai gėrimai gali jus paversti storuliais. Būtent šie gėrimai skatina daugiau valgyti. Nors skelbiama, kad šie gėrimai yra nekaloringi, tačiau juos geriant galite priaugti kelis kilogramus, rašoma dailymail.co.uk....


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami negerkite vandens, kavos, arbatos ar kitų skysčių. Šios taisyklės būtina laikytis. Gyvūnai ėsdami vandens nelaka, todėl pavyzdį imkime iš gamtos. Sakoma, jog valgio metu išgertas skystis skatina skrandžio sulčių sekreciją ir todėl...


Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Viduriavimas gali būti ne tik infekcijos bei suvalgyto netinkamo maisto priežastis. Po šiuo nekaltu požymiu kartais slypi klastinga liga. Uždegiminės žarnyno ligos Lietuvoje vis labiau neramina medikus. Šie vakarietiško gyvenimo būdo išprovokuoti...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9