Rugpjūčio 18d. Šeštadienis

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Peržiūrų skaičius: 264184
Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos.

Taip pat įsivaizduokite, kad galėtumėte bent iš dalies panaikinti badą ir šiek tiek žemės grąžinti drėgniesiems atogrąžų miškams. Toks yra galimų teigiamų padarinių, kurie, daugumos biotechnologijų pramonės specialistų nuomone, 2010-aisiais ir tolesniais metais yra ranka pasiekiami, diapazonas.

Jie tikisi padidinti žemės ūkio našumą - vaizdingai tariant, nuvažiuoti daugiau mylių su litru benzino, tik degalai, apie kuriuos kalbama šiuo atveju, yra azotas.

XIX a. siekiant pamaitinti gyventojus, kurių skaičius augo, buvo įdirbami nauji ariamosios žemės plotai: prerijose, pampose, stepėse ir tolimuose, retai apgyventuose rajonuose. XX a. maisto tiekimas neatsiliko nuo gyventojų skaičiaus augimo ir net jį pralenkė, nes naudojant iškastinį kurą iš kiekvieno hektaro buvo išgaunama kiek įmanoma daugiau.

Be to, traktoriai išlaisvino žemės plotus, kurie anksčiau buvo naudojami arkliams aprūpinti pašaru, o amonio trąšos padidino derlingumą. Tad derlius išaugo dvigubai ir dar kartą dvigubai. Apytikriai skaičiuojant, pusė azoto atomų, esančių statistinio žmogaus kūne, buvo apdirbti amonio fabrike. Jeigu to nebūtų įvykę, atogrąžų miškai būtų buvę dar labiau nuniokoti, negu yra dabar, o badmečiai būtų buvę baisesni.

Apie du trečdalius azoto trąšų, kurioms kasmet išleidžiama apie 100 mlrd. JAV dolerių (230 mlrd. litų) ir kurios paskleidžiamos laukuose, išeikvojama veltui arba jas iš dirvos išplauna lietus, kuris paskui dusina ežerų, upių ir jūrų gyvybę - sukelia vešlų dumblių žydėjimą. Mirusios zonos plačiai driekiasi prie Misisipės žiočių ir Baltijos jūroje.

Arba jos dirvoje pavirsta azoto oksidu - dujomis, kurios maždaug 300 kartų labiau sukelia šiltnamio efektą negu anglies dioksidas. Dalies šio eikvojimo veltui galima išvengti taikant racionalias agronomines priemones: pavyzdžiui, rūpestingai apskaičiuojant trąšų naudojimo laiką. Tokios šalys kaip Danija pastaruoju metu per pusę sumažino azoto kiekį ir nepadaro neigiamos įtakos derliui. Ir priešingai, trąšų subsidijavimas kai kuriose Kinijos dalyse skatina nereikalingai naudoti daug azoto.

Dabar atsirado ir aukštosiomis technologijomis grįstas sprendimas. Vieną 1995 m. dieną Alleno Goodo laboratorijoje Edmontone, Kanadoje, studentė padarė klaidą, kuri atnešė sėkmę: ji pamiršo pridėti azoto laistydama eksperimentinius rapsų augalus.

Kai kurie augalai gavo miežio geno versiją su "pernelyg išreikštu" enzimu, vadinamąja alaninine aminotransferaze, siekiant pagerinti jų gebėjimą ištverti sausrą. Kiti augalai kovojo už išgyvenimą, nes jiems trūko trąšų, o dar kiti - turintys pernelyg išreikštą geną - klestėjo.

Bendrovė "Arcadia Biosciences" iš Deiviso Kalifornijoje įsigijo licenciją naudoti geną ir pasirašė sutartis su kitomis bendrovėmis, kurios dabar atlieka bandymus su šiuo genu Kinijoje augindamos ryžius, Australijoje - kviečius ir daug kitų javų.

Bendrovės vyriausiasis direktorius Ericas Rey sako, kad rezultatai yra ne šiaip padrąsinantys, bet tiesiog pribloškiantys. Eksperimentiniuose sklypuose augalams reikia mažiau nei pusės paprastai naudojamo azoto, kad būtų gautas toks pat derlius - arba gautas 25 proc. didesnis derlius panaudojus tiek pat azoto.

Jeigu (tikrai didelis "jeigu") technologija leis gauti bent pusę šios naudos įprastomis sąlygomis, kai ji taps prekybos objektu - tai gali įvykti nuo 2012 m., - efektas gali būti stulbinamas.

Maisto produktai atpigs, sumažės spaudimas drėgniesiems atogrąžų miškams ir kitai laukinei gamtai. Vanduo taptų švaresnis, atsigautų žuvininkystė ir atsinaujintų gamtos ištekliai. Šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas į atmosferą sumažėtų tiek pat, kaip kad iš Amerikos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos kelių pašalinus visus automobilius.

Aplinkosaugos aktyvistų grupės į tai žiūrės pašaipiai. Bet jie pašaipiai žiūrėjo ir į biotechnologiškai auginamus vabzdžiams atsparius javus. Dabar yra vienareikšmiškų įrodymų, kad ten, kur auginama genetiškai modifikuota vabzdžiams atspari medvilnė ir kukurūzai, insekticidų naudojimas sumažėjo net iki 80 proc. Nuo to laiko, kai tokie javai pradėti auginti, nepanaudota apie 230 mln. kg aktyvų insekticidinį poveikį turinčios sudedamosios dalies, kuri kitu atveju būtų buvusi naudojama. Tai ne tik apsaugo gyvąją gamtą, bet ir sutaupo pinigų.

Organinis judėjimas paniekinamai teigs, kad sintetinės trąšos gali būti pakeistos mėšlu ir ankštiniais augalais. Abiem šiems dalykams reikia žemės. Pasak knygos "Enriching the Earth" ("Turtinant Žemę" - angl.) autoriaus Vaclavo Smilo, tam, kad pakeistume šiuo metu naudojamas sintetines trąšas mėšlu, reikėtų nuo 1,3 mlrd. iki 7-8 mlrd. padidinti naminių gyvulių populiaciją pasaulyje; kur jie ganytųsi?

Genetiškai modifikuoti augalai pagrįstai gali būti laikomi tikru stebuklu aplinkai. Herbicidams pakantūs augalai dabar auginami minimaliai apdirbant dirvą, dėl to susilpnėja dirvos erozija - įprastas dirvos arimo padarinys. Sausrai pakantūs augalai greitai pasirodys rinkoje, o po jų netrukus ir pakantūs druskai.

Per dešimtmetį gali atsirasti augalų, kuriems sėti nereikia arti dirvos, kurie bus atsparūs vabzdžiams, papildyti omega-3 rūgštimis, pakantūs sausrai ir druskai bei turintys užtektinai azoto. Jeigu dėl jų labai išaugs derlius, XXI a. matysime, kaip vis daugiau žmonių maitinasi vis geriau naudodami vis mažiau žemės.

Žymės: gmo

Ką būtina žinoti apie daržoves?

Ką būtina žinoti apie daržoves?

Prieš perkant daržoves atminkite: žiedinis kopūstas turi būti baltas ir tvirtas, morkos - oranžinės, lygios, agurkai - šviesiai žalios spalvos lygiu paviršiumi. Patys skaniausi ridikėliai - rausvai-raudoni su baltu galiuku. Kuo ilgiau laikysite...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Nauji tyrimai dar kartą parodė, kad renkantis tam tikrus maisto produktus galima pagerinti intelektą. Anot mokslininkų, maistinės medžiagos randamos įvairiuose produktuose, stimuliuoja smegenų nervines jungtis (sinapses), didina jų skaičių ir...


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Parduotuvėje įsigyto pieno mėginiuose galima aptikti įspūdingą, net iki 20-ies įvairiausių nuskausminamųjų, antibiotikų ir augimo hormonų kokteilį, tvirtina mokslininkai. Naudodami ypatingai jautrius matavimo prietaisus, tyrėjai tiek karvių, tiek...


10 patarimų, kaip sveikai maitintis

10 patarimų, kaip sveikai maitintis

Nėra gero arba blogo maisto. Valgykite saikingai, tačiau reguliariai – tada mažiau augs nereikalingi kilogramai. 1. Jei norite būti sveiki, turite valgyti tokį maistą, kuriame būtų daugiau kaip 40 skirtingų maisto medžiagų. 2. Dauguma mūsų...


Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys...


Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...


Padės skaičiuoti kalorijas

Padės skaičiuoti kalorijas

Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...


"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...


Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...


Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Mitybos specialistai parengė naują mitybos piramidę. Senoji buvo parengta daugiau kaip prieš 10 metų ir jau nebeatitiko šiuolaikinės mitybos reikalavimų. Keičiant vaizdinę priemonę – rekomenduojamo maisto pasirinkimo piramidę, remtasi kitų...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9