Liepos 24d. Trečiadienis

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

2013 Kovo 17d.
Peržiūrų skaičius: 38584
Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo kriaušių. Kadangi praeito šimtmečio pradžioje per gavėnią buvo draudžiami valgyti ir pieno produktai, žmonės pieną raugindavo ir spausdavo sūrius. Po Velykų sudžiūvusius sūrius lyg akmenis kirviu kapodavo ir grauždavo, kas tvirtus dantis turėjo.

Tačiau kiek šiandien žmogui tai aktualu, svarbu? Ar galime tradicinių Gavėnios valgių pasigaminti ir šiandien? Kodėl svarbu šiuo metu apvalyti ir dvasią, ir kūną? Vilniaus etninės kultūros centro vyriausioji edukacijos koordinatorė Marija Liugienė Bernardinai.lt skaitytojams pasakoja apie Gavėnios valgius, pasninko prasmę, taip pat kviečia keletą tradicinių patiekalų pasigaminti patiems.

Kuo ypatingas Gavėnios laikotarpis? Kokių nusistatymų valgio, elgesnos atžvilgiu laikomasi visą Gavėnią?

Gavėnia, kaip ir Adventas, yra laikotarpis prieš didžiąsias šventes. Kuo didesnė šventė, tuo ilgiau ir kruopščiau reikia jai ruoštis. Tai reiškia, kad kiek įmanoma turime apriboti kūniškus malonumus, tam, kad labiau imtų reikštis mumyse siela, kuri šiais hedonistiniais laikais gerokai apleista. Žinoma, kad kai silpsta kūnas, gyvėja dvasia ir priešingai – kai stiprėja kūnas, silpsta dvasia.

Kaip buvo ruošiamasi Gavėniai?

Visa Gavėnia praeidavo tyliai, be triukšmingų pasilinksminimų, didelių sambūrių. Jeigu ir susirinkdavo kaimynai, tai ramiai pavakarodavo, klausydavosi pasakojimų, pasakų, sakmių, atsitikimų. Dažnuose namuose būdavo giedami „Graudūs verksmai”. Gavėnios metu visi stengdavosi nors kartą metuose atlikti „velykinę“ išpažintį, susitaikyti su Dievu ir artimaisiais. Per Gavėnią pasistenkime visiems atleisti, padaryti ką nors gero aplinkiniams, pažįstamiems ir nepažįstamiems žmonėms, o ypač tiems, kuriuos mums sunku mylėti. Reikia ir sau padaryti ką nors gero: atsisakyti žalingo įpročio, suvaldyti pyktį. Pažįstu vieną Lietuvoje gyvenantį anglą, kuris per Adventą ir Gavėnią susilaiko nuo labai mėgstamų saldumynų ir kavos.

Be abejo, kad būdavo tvarkomi namai – nuplaunamos ir iš naujo perbalinamos lubos ir sienos, iki baltumo nušveičiami stalai, suolai, nugramdomos grindys. Iš popieriaus iškarpomos naujos užuolaidos, šventų paveikslų rėmai papuošiami karpytais baltais arba spalvotais popierėliais, rišamas ir kabinamas naujas šiaudinis sodas. Tvarkomasi ir lauke: jeigu Velykos vėlyvos ir sniego nėra, reikėdavo sutvarkyti visas pašales, iššluoti kiemus.

Iš kokių produktų daugiausia gamindavo valgį šiuo metu ir kokių produktų atsisakydavo? Kodėl?

Prieš kiekvienas didžiąsias šventes turime riboti maistą, ne tik jo kiekį, bet ir kokybę, t. y. pasninkauti. Mano vaikystės laikais nuo Gavėnios pasninko, kuris buvo ir griežtesnis, ir ilgesnis už Advento, nebuvo atleidžiami nei vaikai (šitaip jie pratinami prie tikėjimo mokymo, dievobaimingumo), nei seneliai. Būdavo daromos išimtys tik sunkiems ligoniams, kūdikių besilaukiančioms ir maitinančioms mamoms. Taigi, Gavėnios metu būdavo nevartojama ne tik mėsa bei kiti gyvuliniai riebalai, bet ir pienas bei jo produktai. Per beveik septynias Gavėnios savaites organizmas gerai išsivalydavo, o beržų ir klevų pavasarinė sula sėkmingai užbaigdavo šį procesą.

Kaip manote, ar dar laikosi žmonės Gavėnios tradicijų, kodėl?

Iš savo aplinkos žmonių stebėjimo galiu pasakyti, kad yra tokių, kurie laikosi pasninko visą Gavėnią – tai daugiausiai vyresnio amžiaus tikintys žmonės. Yra tokių, kurie pasninkauja tik penktadieniais arba trečiadieniais ir penktadieniais, tai dažniausiai kaimuose gyvenantys žmonės. Miestiečių dauguma valgo taip, kaip visada ir elgiasi įprastai. Jiems Gavėnia nieko nereiškia, nors kai kurie iš jų Velykas švenčia, dažo margučius, netgi nueina į bažnyčią.

Manau, kad viskas taip vyksta dėl tikėjimo ir bendro išprusimo stokos. Taip, aš drįstu teigti, kad mūsų senoliai, būdami beraščiai, daugiau išmanė už šiuolaikinius „mokytus“ žmones. Galima tik pavydėti musulmonams, kaip nuoširdžiai ir visuotinai jie pasninkauja prasidėjus ramadano (Mahometui ramadano metu buvo apreikštas Koranas) mėnesiui: tikintieji daug laiko praleidžia mečetėse, turi susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo, lytinių santykių nuo aušros iki saulėlydžio, neužmirštant Dievo (Allah) garbinimo. Musulmonai tiki, kad pasninkas naudingas sielos ir kūno sveikatai. Tai – dvasinis lavinimas. Žmogus, atsisakydamas valgio savo noru trumpam laikui, gali pajusti žmonių ir vargšų kančias, kurie mūsų šiuolaikiniame pasaulyje neturi, ką valgyti. Pasninkas ramadano metu yra privalomas. Valgymas šį mėnesį be priežasčių dienos metu islame yra laikomas nuodėme.

Kokie yra svarbiausi Gavėnios patiekalai, kuriuos dar iš šiandien galėtume pasigaminti?

Svarbiausias gavėnios meto svečias ant mūsų senelių ir prosenelių stalo buvo silkė, įvairios košės, bulvės su lupenomis ir raugintais kopūstais, kisielius. Daug valgydavo grūdinės kultūros (rugiai, miežiai, avižos, grikiai, žirniai, pupos), aliejinių augalų (kanapės, linai, aguonos). O čia noriu pasiūlyti keletą tradicinių Gavėnios valgių receptų (pagal Nijolės Marcinkevičienės knygą „Metai už stalo: kalendorinių švenčių ir sezoniniai valgiai“, 2009).

Saldė

1 l duonos raugo, 0,5 stiklinės cukraus, 1,5 l vandens.

Į duonos raugą įberti cukrų ir gerai išplakti. Vandenį užvirinti, truputį ataušinti, užpilti ant išplakto duonos raugo ir gerai išmaišyti. Pastatyti šiltoje vietoje 4-5 val., kad parūgtų. Skystį nupilti į kitą indą ir pastatyti vėsioje vietoje. Atšalusi saldė tinka gėrimui, ją valgė su karštomis bulvėmis, virė sriubas.

Duonos raugą gaminti taip: ruginius miltus užplikyti karštu vandeniu, išmaišyti. Palikti parai rūgti nuolat paplakant. Galima rauginti ir ilgiau.

Gavėniai darė saldį. Ruginius miltus šucino, bet daugiausia darė tep: kap kepa duonų, tai duonkubilio kampukam palieka bandukį. Jų vasarošilcin vandenin išplaka, inpila duoninių miltų, gerai su mentuki išmaišo, išplaka ir palieliekci duonkubilin, kad apsaltų, parūgtų…Ona Sukackienė, g. 1924 m. Paviesnykų k. Lazdijų r.

Saldė su džiovintais grybais

4-5 džiovinti grybai, 1 svogūnas, lauro lapelis, druska.

Saldė užvirinama. Džiovinti grybai nuplaunami, pamerkiami ir susmulkinami. Smulkiai supjaustomas svogūnas, sumaišomas su grybais, pabarstoma druska, šaukštu patrinama ir dedama į puodą su salde. Paverdama iki 10 min.

Saldė su džiovintomis kriaušėmis

Džiovintos kriaušės nuplaunamos, sudedamos į puodą, užpilamos karštu vandeniu, kad apsemtų ir paliekama pamirkti. Užverdama tame pačiame vandenyje, kuriame mirko. Į puodą su kriaušėmis pripilama saldės (galima ir su tirščiais) ir vėl užverdama. Virti apie15 min. Galima pasisaldinti.

Saldės čirščimas kap nusistovi, tai saujų ruginių miltų jan inmaišo ir pakepa paplotį. Nepasdalini kokis skonis! Aleksandra Miliauskienė, g. 1914 m. Menciškės k. Lazdijų r.

Spirgynė iš sėmenų (kanapių)

Sėmenys pakepinami keptuvėje kol parusta. Dar karšti gerai sugrūdami, sukrečiama į molinį dubenį, įberiama pipirų, smulkiai kapotų svogūnų, druskos, gerai išmaišoma ir valgoma su karštomis bulvėmis.

Svogūnų sriuba su silke (cibulynė)

Cibulynė – tai žemaičių mėgstama sriuba, valgoma su karštomis virtomis su lupenomis bulvėmis.

1 silkė,

2-3 svogūnai,

3 su lupenomis virtos bulvės,

1 l virinto vandens,

½ l burokėlių rasalo,

5 pipirai,

druskos.

Silkė išvaloma, išplaunama, nusausinama, suvyniojama į popierių ir kepama ant medžio anglių žarijų 10-15 min. Iškepusi silkė išvyniojama iš popieriaus, išimami kaulai. Silkės gabaliukai sutrinami moliniame inde su mediniu šaukštu kartu su nuluptomis bulvėmis. Ištrinta masė užpilama šaltu virintu vandeniu, gerai išmaišoma, sudedama griežinėliais supjaustyti svogūnai, įberiami smulkiai sumalti pipirai, supilamas burokėlių rasalas, jeigu reikia, pasūdoma. Viskas išmaišoma.

***

Pabaigai norime pasiūlyti Petro Zalansko (1900-1980) prisiminimus apie Gavėnios  pasninką.

Prasideda gavėnios septynios savaitės. Visų gavėnių žmonės valgydavo sausai. Septynių metų vaikas jau pasnikavo. Per visų gavėnių žmonės valgė saldį. Labai buvo gardus valgis su bulbėm. Pridaro pilnų džieškų – už savaitės jos nebūna. Tai daro kitų. Sekmadienį virdavo daug baravykų vieton mėsos. Grybus kaip išverda, skystimų nusunkia, o baravykus smulkiai sukapoja, prideda svogūnų, pipirų ir aliejun iškepa. Antras patiekalas – blynus kepdavo. Aguonas maldavom terłėn. O kaip buvo skanu ir sveika! Pirmadienis, antradienis ir ketvirtadienis – kopūstai su baravykais. Virti du patiekalai. Bulbienį košį verda. Prigrūda pieston aguonų, tas aguonas sudedam košėn, gerai išmaišom. Tokia [košė] vadinasi grūdzielius. Labai buvo skani. O dár valgėm su saldi. Saldė buvo pasaldyta. Nu ir kaip buvo skanu! Nepratom, kų ir gavėnia. Tik buvo baisu pamislyc toj gavėnia. Trečiadienis, penktadienis ir šeštadienis žirnius virdavom su bulbėm, vadinom prėskas. Tan prėskan dėdavom visokių prieskonių: svogūnų, pipirų, lapelių. O žmonės tadu visi eidavo žuviauc, žuvių gaudyc. Kaip parneša daug žuvių, tas žuvis nuskuta, išskrodžia, an kopūsto lapo sudeda, pasūdo, išmaišo, pečiun prikūrytan padžauna. Nereikia sudegyc. Tos žuvės išdžiūvį būna trapios. Kaip verda bulbių bulbienį, visadu tų žuvių patruškina, deda tan buljonan. Nu kokis buvo gardumas nesvietiškas! Dar ir dabar rašydamas sailį ryju, kaip tī buvo skanu!

Pusketvirtos nedėlios prieš Velykas trečiadienin būna pusiaugavėnis. Vadinasi krìkštai šita šventė. Moteros bulbes tarkuoja, kitos moteros arba vyrai grūdam aguonas ir kanapes. Aguonas, būna, darom su cukrum, o kanapes grūdam su svogūnu. Brazdus nusunkia kaip cepelinam. Brazduose indėdavo grikinių miltų. Daro tokios formos kaip cepelinai. Vienuose pridedam aguonų, o kituose – kanapių. Vienus verdam, kitus kepam. Kepti būna skanesni. Pusiaugavėnin kepa šaltanosius.

Nu ir taip mes šitų gavėnių šventėm garbingai. Kiekvieną dieną vakarais giedojome šventas giesmes – Kristaus kančias.

Mes, tėvulio ir motułės vaikai, buvom visi giesmininkai. O aš buvau pats gerausias giesmininkas. Būdavoc, kaip pagiedam vakarais šventas giesmes, tai mūs tėvulis daug ašarų išłdavo – jam taip buvo gražu. Mūs tėvulis sakydavo: „Vaĩkelei, jūs taip gražiai pagiedat kaip dangun aniolai.“ O dabar tegu vaikeliai pagieda šventas giesmes! Nu kad jie nemoka ir akvatos neturi.

Bernardinai.lt

Žymės: Gavėnia , pasninkas

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Aktyviai reklamuojamos priemonės ir metodai, kaip atsikratyti antsvorio. Tačiau žvelgiant medikų akimis dauguma tų metodų yra visiškas absurdas. Kokie gi mitai apie efektyvius svorio metimo būdus yra patys populiariausi? 1 mitas. Jei griebsies...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Penki nauji "super maisto produktai"

Penki nauji "super maisto produktai"

Ar graikiškas jogurtas - jau nebe naujausias būdas saugoti jaunystę ir sveikatą? Smalsių valgytojų akiratis prasiplėtė naujais "super maisto produktais".kurių banga ritasi vis plačiau, rašo amerikiečių žurnalas "Shape". Iš...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Įsibėgėjus grybų sezonui į Radiacinės saugos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos kreipiasi sunerimę gyventojai. Prisiminę avariją Černobylio atominėje elektrinėje, jie vis dar baiminasi dėl grybų taršos, norėtų įsitikinti, kad grybai,...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos?

Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos? (1)

Kai žmogus išgeria skardinę kolos, į jo organizmą patenka šaukštai cukraus, pakyla kraujospūdis, išsiplečia vyzdžiai, rašo naujienų agentūra "RIA Novosti". Per pirmas 10 minučių: į sistemą patenka dešimt arbatinių šaukštelių cukraus...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos ledų gaminius. Tą patį galiu pasakyti ir apie šerbetus, kurie...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9