Sausio 27d. Pirmadienis

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

2013 Kovo 17d.
Peržiūrų skaičius: 38768
Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo kriaušių. Kadangi praeito šimtmečio pradžioje per gavėnią buvo draudžiami valgyti ir pieno produktai, žmonės pieną raugindavo ir spausdavo sūrius. Po Velykų sudžiūvusius sūrius lyg akmenis kirviu kapodavo ir grauždavo, kas tvirtus dantis turėjo.

Tačiau kiek šiandien žmogui tai aktualu, svarbu? Ar galime tradicinių Gavėnios valgių pasigaminti ir šiandien? Kodėl svarbu šiuo metu apvalyti ir dvasią, ir kūną? Vilniaus etninės kultūros centro vyriausioji edukacijos koordinatorė Marija Liugienė Bernardinai.lt skaitytojams pasakoja apie Gavėnios valgius, pasninko prasmę, taip pat kviečia keletą tradicinių patiekalų pasigaminti patiems.

Kuo ypatingas Gavėnios laikotarpis? Kokių nusistatymų valgio, elgesnos atžvilgiu laikomasi visą Gavėnią?

Gavėnia, kaip ir Adventas, yra laikotarpis prieš didžiąsias šventes. Kuo didesnė šventė, tuo ilgiau ir kruopščiau reikia jai ruoštis. Tai reiškia, kad kiek įmanoma turime apriboti kūniškus malonumus, tam, kad labiau imtų reikštis mumyse siela, kuri šiais hedonistiniais laikais gerokai apleista. Žinoma, kad kai silpsta kūnas, gyvėja dvasia ir priešingai – kai stiprėja kūnas, silpsta dvasia.

Kaip buvo ruošiamasi Gavėniai?

Visa Gavėnia praeidavo tyliai, be triukšmingų pasilinksminimų, didelių sambūrių. Jeigu ir susirinkdavo kaimynai, tai ramiai pavakarodavo, klausydavosi pasakojimų, pasakų, sakmių, atsitikimų. Dažnuose namuose būdavo giedami „Graudūs verksmai”. Gavėnios metu visi stengdavosi nors kartą metuose atlikti „velykinę“ išpažintį, susitaikyti su Dievu ir artimaisiais. Per Gavėnią pasistenkime visiems atleisti, padaryti ką nors gero aplinkiniams, pažįstamiems ir nepažįstamiems žmonėms, o ypač tiems, kuriuos mums sunku mylėti. Reikia ir sau padaryti ką nors gero: atsisakyti žalingo įpročio, suvaldyti pyktį. Pažįstu vieną Lietuvoje gyvenantį anglą, kuris per Adventą ir Gavėnią susilaiko nuo labai mėgstamų saldumynų ir kavos.

Be abejo, kad būdavo tvarkomi namai – nuplaunamos ir iš naujo perbalinamos lubos ir sienos, iki baltumo nušveičiami stalai, suolai, nugramdomos grindys. Iš popieriaus iškarpomos naujos užuolaidos, šventų paveikslų rėmai papuošiami karpytais baltais arba spalvotais popierėliais, rišamas ir kabinamas naujas šiaudinis sodas. Tvarkomasi ir lauke: jeigu Velykos vėlyvos ir sniego nėra, reikėdavo sutvarkyti visas pašales, iššluoti kiemus.

Iš kokių produktų daugiausia gamindavo valgį šiuo metu ir kokių produktų atsisakydavo? Kodėl?

Prieš kiekvienas didžiąsias šventes turime riboti maistą, ne tik jo kiekį, bet ir kokybę, t. y. pasninkauti. Mano vaikystės laikais nuo Gavėnios pasninko, kuris buvo ir griežtesnis, ir ilgesnis už Advento, nebuvo atleidžiami nei vaikai (šitaip jie pratinami prie tikėjimo mokymo, dievobaimingumo), nei seneliai. Būdavo daromos išimtys tik sunkiems ligoniams, kūdikių besilaukiančioms ir maitinančioms mamoms. Taigi, Gavėnios metu būdavo nevartojama ne tik mėsa bei kiti gyvuliniai riebalai, bet ir pienas bei jo produktai. Per beveik septynias Gavėnios savaites organizmas gerai išsivalydavo, o beržų ir klevų pavasarinė sula sėkmingai užbaigdavo šį procesą.

Kaip manote, ar dar laikosi žmonės Gavėnios tradicijų, kodėl?

Iš savo aplinkos žmonių stebėjimo galiu pasakyti, kad yra tokių, kurie laikosi pasninko visą Gavėnią – tai daugiausiai vyresnio amžiaus tikintys žmonės. Yra tokių, kurie pasninkauja tik penktadieniais arba trečiadieniais ir penktadieniais, tai dažniausiai kaimuose gyvenantys žmonės. Miestiečių dauguma valgo taip, kaip visada ir elgiasi įprastai. Jiems Gavėnia nieko nereiškia, nors kai kurie iš jų Velykas švenčia, dažo margučius, netgi nueina į bažnyčią.

Manau, kad viskas taip vyksta dėl tikėjimo ir bendro išprusimo stokos. Taip, aš drįstu teigti, kad mūsų senoliai, būdami beraščiai, daugiau išmanė už šiuolaikinius „mokytus“ žmones. Galima tik pavydėti musulmonams, kaip nuoširdžiai ir visuotinai jie pasninkauja prasidėjus ramadano (Mahometui ramadano metu buvo apreikštas Koranas) mėnesiui: tikintieji daug laiko praleidžia mečetėse, turi susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo, lytinių santykių nuo aušros iki saulėlydžio, neužmirštant Dievo (Allah) garbinimo. Musulmonai tiki, kad pasninkas naudingas sielos ir kūno sveikatai. Tai – dvasinis lavinimas. Žmogus, atsisakydamas valgio savo noru trumpam laikui, gali pajusti žmonių ir vargšų kančias, kurie mūsų šiuolaikiniame pasaulyje neturi, ką valgyti. Pasninkas ramadano metu yra privalomas. Valgymas šį mėnesį be priežasčių dienos metu islame yra laikomas nuodėme.

Kokie yra svarbiausi Gavėnios patiekalai, kuriuos dar iš šiandien galėtume pasigaminti?

Svarbiausias gavėnios meto svečias ant mūsų senelių ir prosenelių stalo buvo silkė, įvairios košės, bulvės su lupenomis ir raugintais kopūstais, kisielius. Daug valgydavo grūdinės kultūros (rugiai, miežiai, avižos, grikiai, žirniai, pupos), aliejinių augalų (kanapės, linai, aguonos). O čia noriu pasiūlyti keletą tradicinių Gavėnios valgių receptų (pagal Nijolės Marcinkevičienės knygą „Metai už stalo: kalendorinių švenčių ir sezoniniai valgiai“, 2009).

Saldė

1 l duonos raugo, 0,5 stiklinės cukraus, 1,5 l vandens.

Į duonos raugą įberti cukrų ir gerai išplakti. Vandenį užvirinti, truputį ataušinti, užpilti ant išplakto duonos raugo ir gerai išmaišyti. Pastatyti šiltoje vietoje 4-5 val., kad parūgtų. Skystį nupilti į kitą indą ir pastatyti vėsioje vietoje. Atšalusi saldė tinka gėrimui, ją valgė su karštomis bulvėmis, virė sriubas.

Duonos raugą gaminti taip: ruginius miltus užplikyti karštu vandeniu, išmaišyti. Palikti parai rūgti nuolat paplakant. Galima rauginti ir ilgiau.

Gavėniai darė saldį. Ruginius miltus šucino, bet daugiausia darė tep: kap kepa duonų, tai duonkubilio kampukam palieka bandukį. Jų vasarošilcin vandenin išplaka, inpila duoninių miltų, gerai su mentuki išmaišo, išplaka ir palieliekci duonkubilin, kad apsaltų, parūgtų…Ona Sukackienė, g. 1924 m. Paviesnykų k. Lazdijų r.

Saldė su džiovintais grybais

4-5 džiovinti grybai, 1 svogūnas, lauro lapelis, druska.

Saldė užvirinama. Džiovinti grybai nuplaunami, pamerkiami ir susmulkinami. Smulkiai supjaustomas svogūnas, sumaišomas su grybais, pabarstoma druska, šaukštu patrinama ir dedama į puodą su salde. Paverdama iki 10 min.

Saldė su džiovintomis kriaušėmis

Džiovintos kriaušės nuplaunamos, sudedamos į puodą, užpilamos karštu vandeniu, kad apsemtų ir paliekama pamirkti. Užverdama tame pačiame vandenyje, kuriame mirko. Į puodą su kriaušėmis pripilama saldės (galima ir su tirščiais) ir vėl užverdama. Virti apie15 min. Galima pasisaldinti.

Saldės čirščimas kap nusistovi, tai saujų ruginių miltų jan inmaišo ir pakepa paplotį. Nepasdalini kokis skonis! Aleksandra Miliauskienė, g. 1914 m. Menciškės k. Lazdijų r.

Spirgynė iš sėmenų (kanapių)

Sėmenys pakepinami keptuvėje kol parusta. Dar karšti gerai sugrūdami, sukrečiama į molinį dubenį, įberiama pipirų, smulkiai kapotų svogūnų, druskos, gerai išmaišoma ir valgoma su karštomis bulvėmis.

Svogūnų sriuba su silke (cibulynė)

Cibulynė – tai žemaičių mėgstama sriuba, valgoma su karštomis virtomis su lupenomis bulvėmis.

1 silkė,

2-3 svogūnai,

3 su lupenomis virtos bulvės,

1 l virinto vandens,

½ l burokėlių rasalo,

5 pipirai,

druskos.

Silkė išvaloma, išplaunama, nusausinama, suvyniojama į popierių ir kepama ant medžio anglių žarijų 10-15 min. Iškepusi silkė išvyniojama iš popieriaus, išimami kaulai. Silkės gabaliukai sutrinami moliniame inde su mediniu šaukštu kartu su nuluptomis bulvėmis. Ištrinta masė užpilama šaltu virintu vandeniu, gerai išmaišoma, sudedama griežinėliais supjaustyti svogūnai, įberiami smulkiai sumalti pipirai, supilamas burokėlių rasalas, jeigu reikia, pasūdoma. Viskas išmaišoma.

***

Pabaigai norime pasiūlyti Petro Zalansko (1900-1980) prisiminimus apie Gavėnios  pasninką.

Prasideda gavėnios septynios savaitės. Visų gavėnių žmonės valgydavo sausai. Septynių metų vaikas jau pasnikavo. Per visų gavėnių žmonės valgė saldį. Labai buvo gardus valgis su bulbėm. Pridaro pilnų džieškų – už savaitės jos nebūna. Tai daro kitų. Sekmadienį virdavo daug baravykų vieton mėsos. Grybus kaip išverda, skystimų nusunkia, o baravykus smulkiai sukapoja, prideda svogūnų, pipirų ir aliejun iškepa. Antras patiekalas – blynus kepdavo. Aguonas maldavom terłėn. O kaip buvo skanu ir sveika! Pirmadienis, antradienis ir ketvirtadienis – kopūstai su baravykais. Virti du patiekalai. Bulbienį košį verda. Prigrūda pieston aguonų, tas aguonas sudedam košėn, gerai išmaišom. Tokia [košė] vadinasi grūdzielius. Labai buvo skani. O dár valgėm su saldi. Saldė buvo pasaldyta. Nu ir kaip buvo skanu! Nepratom, kų ir gavėnia. Tik buvo baisu pamislyc toj gavėnia. Trečiadienis, penktadienis ir šeštadienis žirnius virdavom su bulbėm, vadinom prėskas. Tan prėskan dėdavom visokių prieskonių: svogūnų, pipirų, lapelių. O žmonės tadu visi eidavo žuviauc, žuvių gaudyc. Kaip parneša daug žuvių, tas žuvis nuskuta, išskrodžia, an kopūsto lapo sudeda, pasūdo, išmaišo, pečiun prikūrytan padžauna. Nereikia sudegyc. Tos žuvės išdžiūvį būna trapios. Kaip verda bulbių bulbienį, visadu tų žuvių patruškina, deda tan buljonan. Nu kokis buvo gardumas nesvietiškas! Dar ir dabar rašydamas sailį ryju, kaip tī buvo skanu!

Pusketvirtos nedėlios prieš Velykas trečiadienin būna pusiaugavėnis. Vadinasi krìkštai šita šventė. Moteros bulbes tarkuoja, kitos moteros arba vyrai grūdam aguonas ir kanapes. Aguonas, būna, darom su cukrum, o kanapes grūdam su svogūnu. Brazdus nusunkia kaip cepelinam. Brazduose indėdavo grikinių miltų. Daro tokios formos kaip cepelinai. Vienuose pridedam aguonų, o kituose – kanapių. Vienus verdam, kitus kepam. Kepti būna skanesni. Pusiaugavėnin kepa šaltanosius.

Nu ir taip mes šitų gavėnių šventėm garbingai. Kiekvieną dieną vakarais giedojome šventas giesmes – Kristaus kančias.

Mes, tėvulio ir motułės vaikai, buvom visi giesmininkai. O aš buvau pats gerausias giesmininkas. Būdavoc, kaip pagiedam vakarais šventas giesmes, tai mūs tėvulis daug ašarų išłdavo – jam taip buvo gražu. Mūs tėvulis sakydavo: „Vaĩkelei, jūs taip gražiai pagiedat kaip dangun aniolai.“ O dabar tegu vaikeliai pagieda šventas giesmes! Nu kad jie nemoka ir akvatos neturi.

Bernardinai.lt

Žymės: Gavėnia , pasninkas

Rochester Ginger – šeimos tradicija

Rochester Ginger – šeimos tradicija

Šis gėrimas – švelnus, grynas, šiek tiek deginantis ir ilgam įsimenančio skonio. Tai išskirtinis ir ypatingas gėrimas, kuris patenkins rafinuotą gurmanišką skonį. Dėl sudėtyje esančio imbiero, raktažolių ir šeivamedžių žiedų gėrimo poveikis...


Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...


Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...


„Rochester“  imbierinių gėrimų naudojimo ypatumai

„Rochester“ imbierinių gėrimų naudojimo ypatumai

Vasara džiugina saulėtais orais taip tinkamais atostogoms, smagiam laisvalaikiui lauke, maudynėms, ilgiems vakariniams pasivaikščiojimams... Bet po karštų saulės spindulių norisi vėsumos gomuriui, atgaivos kūnui. Dalinamės gaiviais kokteiliais...


Kuo geriausia malšinti troškulį?

Kuo geriausia malšinti troškulį?

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistai informuoja, kad atsigerti ir atgauti karštą dieną prarastą skysčių kiekį reikėtų tik tada, kai pradeda...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Ar sriubą valgyti sveika?

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...


"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

Vokietijos sveikatos priežiūros tarnyba ragina uždrausti vartoti energetinius gėrimus mažose pakuotėse. Kalbama apie 25-75 mililitrų energetinių gėrimų pakuotes (angl. "energy shots"), o tokie produktai yra vienas greičiausiai augančių...


Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...


Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...


Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...


Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...


Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Senyviems žmonėms dažnai geriant žaliąją arbatą, jiems rečiau atsiranda depresijos simptomų, teigia Japonijos mokslininkai. Tyrimas apėmė 1058 japonus, kuriems buvo per 70 metų ir kurie turėjo švelnius ir ryškius (34 procentai tiriamųjų) ir...


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Dėl antsvorio gali būti kaltas ir kalcio trūkumas

Dėl antsvorio gali būti kaltas ir kalcio trūkumas

Kalcio trūkumas kelia ne tik osteoporozės, bet ir nutukimo pavojų. Lavalio universiteto (Kanada) mokslininkai iškėlė hipotezę, kad smegenys, nustatę, kad organizmui trūksta kalcio, tai siekia kompensuoti duodamos signalą suvartoti daugiau maisto....


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

Super maistu vadinamos “ispaninio šalavijo” sėklos chia yra juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Jų nauda žmogaus organizmui labai didelė. Neutralaus skonio, tačiau puikiai tinka gardinti įvairius...


Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Daugelis merginų jaučiasi kaltos, kai nerimaujant valgo viską kas papuola po ranka. Nemaža dalis jų nori būti plonos it šakaliukas. 4 merginos iš 10 jaučiasi kaltos, kai kiša ranką į bulvių traškučių pakelį ar į burną dedasi šokolado plytelę. Kaip...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ –  STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.


Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9