E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės.
Pasidavė spaudimui
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nusprendė, kad nuo šiol išskirti produktus iš kitų gamintojai galės teiginiais "Be konservantų", "Be skonio stipriklių", "Be sintetinių dažiklių". Tačiau tai dar nereiškia, kad produkte, ant kurio pakuotės bus užrašas "Be konservantų", nebus skonio stipriklio ar sintetinio dažiklio, produkte "Be sintetinių dažiklių" – skonio stipriklių ir konservantų, o maistas "Be skonio stipriklių" – įvairiaspalvių dažiklių ir konservantų.
Iš esmės situacija maisto produktų lentynose nesikeis – vartotojai toliau pirks produktus su E, tik jie nesivadins "Be E" ar "Jokių E".
Pavasarį, kai Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute buvo ištirtas užrašu "Be E" paženklintas 91 produktas ir septyniuose jų nustatyta maisto priedų, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gamintojų pareikalavo laboratoriniais tyrimais pagrįsti maisto priedų nebuvimą. Tačiau gamintojai iškart pagrasino milijoninėmis sumomis siekiančiu žalos atlyginimu už patirtus nuostolius, kurie galėtų atsirasti uždraudus ženklinti produktus "Be E" ar "Jokių E" nepateikus įrodymų.
Toliau klaidins vartotojus
Už sąžiningą maisto produktų ženklinimą ir tinkamą natūralaus maisto išskyrimą kovojančios organizacijos "Sveiko vaiko institutas" viena įkūrėjų Agnė Zakarevičiūtė įsitikinusi, kad nauja ženklinimo tvarka taip pat klaidins vartotojus.
"Nusipirkti natūralių produktų, kaip ir anksčiau, taip ir pagal naują produktų ženklinimo tvarką bus lengviau tik tiems vartotojams, kurie žino, kokio maisto priedo jie konkrečiai vengia. Kitus naujas ženklinimas gali klaidinti ir padaugės manipuliavimo vartotojais atvejų. Pavyzdžiui, gamintojas didelėmis raidėmis užrašys, kad produktas neturi konservantų, tačiau produkte bus panaudota saldiklių, kurie kai kuriais atvejais gali būti kenksmingi. O gaminys bus teisėtai išskirtas iš kitų prekių", – pabrėžė A.Zakarevičiūtė.
Didėja kontrolė?
Vis dėlto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė mano, kad nauja tvarka neleis gamintojams piktnaudžiauti reklamos šūkiais, o kontrolė dar stiprės. Pavyzdžiui, ant ledų, į kuriuos negalima dėti konservantų, pakuotės negalės atsirasti teiginys "Be konservantų".
"Ši nauja tvarka gamintojams uždėjo didesnę atsakomybę. Nuo šiol nebus galima realizuoti produktų, kuriuose bus aptinkama ir natūraliai susidariusių maisto priedų", – paaiškino pašnekovė.
Diskusijoje dėl maisto produktų ženklinimo dalyvavusi Kauno technikos universiteto Maisto instituto Chemijos mokslo laboratorijos vedėja dr. Galina Garmienė neabejoja, kad tikslumo bus daugiau.
"Esminis klausimas ir kilo dėl to, kodėl ant pakuotės yra užrašyta, kad nėra "Jokių E", tačiau produkte aptinkama, pavyzdžiui, glutamato rūgšties. Ji maiste gali susidaryti natūraliai. Dabar gamintojai turės pažymėti, kokio maisto priedo jie neįdėjo į gaminį", – sakė G.Garmienė.
Mokslininkės teigimu, jeigu ES leidžia naudoti maisto priedus, žymimus raide E, tai jie nėra kenksmingi sveikatai, o maitintis kuo natūralesniu maistu norintys vartotojai ir toliau turės atidžiau skaityti etiketes. Apibendrindama ji pridūrė, kad pasikeitus produktų ženklinimo tvarkai gražesnės spalvos, konsistencijos ir prekinės išvaizdos produktų parduotuvių lentynose tikrai nesumažės.
Kas tie E?
Tai maisto priedų numeriai, ES naudojami maisto produktų etiketėse. Po E numeriu slepiasi sintetiniai ir natūraliai gamtoje egzistuojantys dažikliai (E 100–199), konservantai (E 200–299), antioksidantai ir rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (E 300–399), tirštikliai, stabilizatoriai ir emulsikliai (E 400–499), rūgštingumą reguliuojančios medžiagos ir lipnumą mažinančios medžiagos (E 500–599), aromato ir skonio stiprikliai (E 600–699), antibiotikai (E 700–799), įvairios kitos medžiagos (E 900–999).
Maisto priedai – tai medžiagos, kurios paprastai nevartojamos kaip maisto produktas ar kaip būdinga maisto produkto sudedamoji dalis, bet sąmoningai dedamas į maisto produktus technologiniais tikslais.
Straipsniai

Kava ir sveikata - suderinama?
Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...

Maistas iš parduotuvių pavojingas
Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...

Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?
Prasidėjusi vasara dėl šiltų orų daugeliui yra pats maloniausias ir laukiamiausias sezonas. Nors už lango dar nėra labai karšta, tačiau ir nedaug pakilusi lauko temperatūra kelia labai nemalonaus, o taip pat ir pavojingo reiškinio, dehidratacijos,...

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?
Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...

Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką
Raudonos mėsos ir dešrų vartojimas didina mirties riziką, parodė JAV atliktas išsamus tyrimas, kurio rezultatus pristato žiniasklaida. Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai dėl mėsos vartojimo ir kitų įpročių apklausė daugiau kaip pusę...

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?
Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti
Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti,...

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti
Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)
Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas
Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis
Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...

4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems
Super maistu vadinamos “ispaninio šalavijo” sėklos chia yra juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Jų nauda žmogaus organizmui labai didelė. Neutralaus skonio, tačiau puikiai tinka gardinti įvairius...

Koks sumuštinis yra sveikiausias?
Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE
Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas
Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?
Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas
Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...

Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!
Norite sumažinti antsvorį? Pasirodo, jūsų mama buvo teisi: valgykite pusryčius. Minesotos Universiteto (JAV) mokslininkai 5 metų laikotarpiu tyrė daugiau nei 2000 paauglių, ir nustatė, jog tie, kurie reguliariai nevalgydavo rytais, svėrė apie...

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?
Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...

Ateities jogurtai – iš pasukų
Garsus amerikiečių išradėjas ir verslininkas T. Edisonas kartą yra pasakęs, kad „ateities gydytojas savo pacientams neišrašinės receptų, o sudomins juos tinkama mityba“. Praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo T. Edisono pasakytos...

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele
Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...

Džemai
Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote
Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai
Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...

Gerti daug vandens - nesąmonė
Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus
Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms
Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...

Daržovių sulčių galia
Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją
Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...

Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą
Šis daugiausia vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų turintis augalas, kaip vaistas buvo žinomas senovės Egipte, Graikijoje, juo gydėsi senieji Sibiro gyventojai, jis taip pat buvo naudojamas Tibeto medicinoje. Šaltalankių vaisiuose yra...