Birželio 14d. Pirmadienis

Džemai

2013 Kovo 7d.
Peržiūrų skaičius: 33724
Džemai

Pagal rūšis džemai skirstomi į aukščiausios rūšies džemą ir džemą. Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų gamybai skirtų žaliavų neleidžiama konservuoti sieros dioksidu, neleidžiami dažikliai, aromato ir skonio stiprikliai.

Džemas – tai produktas, kurio 1000 g pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 350 g (35 %). Džeme tirpių sausų medžiagų turi būti ne mažiau kaip 60 %. Mažiau sausųjų medžiagų leidžiama džemams, kuriuose cukrus pakeistas saldikliais, taip pat sumažintos energinės vertės produktams.

Džemų gamybai gali būti naudojami papildomi ingredientai – medus, citrusinių vaisių gabaliukai ir žievelės, spiritas, vynas, riešutai, prieskoniai, vanilė.

Pagrindiniai teisės aktai:

•  Džemų ir panašių produktų techninis reglamentas, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 29 d. įsakymu Nr. 60 (Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. spalio 24 d. įsakymo 3D-455 redakcija (Žin., 2003, Nr. 101-4564)

Nacionalinio teisės akto, reglamentuojančio uogienes, nėra. Įmonės uogienes gamina pagal LST 1988:2006 „Uogienės. Bendrieji reikalavimai“.

Įdomu / svarbu žinoti

Aukščiausios rūšies uogienės gaminamos iš vienos ar kelių rūšių uogų ar vaisių ar jų gabalėlių ir cukraus, pridedant arba nepridedant vandens, tirštiklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Aukščiausios rūšies uogienėje neturi būti naudojami dažikliai, saldikliai ar konservantai. Uogų ar vaisių kiekis 1000 g produkto pagaminti neturi būti mažesnis kaip 500 g (50 %), kitoms uogienėms 40 %. Tirpių sausų medžiagų turi būti 40-64 %. Aukščiausios rūšies uogienės tirpių sausų medžiagų kiekis neturi būti mažesnis kaip 50 %. Tirpios sausos medžiagos yra vienas svarbiausių džemo, uogienių vertinimo rodiklių, kuris priklauso nuo produkto sudėtinių dalių: kuo tirpių sausų medžiagų produkte yra daugiau, tuo produktas yra patvaresnis, kokybiškesnis.

Uogienės, džemai gaminami sterilizuoti, pasterizuoti, tuomet jų tinkamumo vartoti terminas – 2 metai. Jeigu gaminami konservuojant konservantais termoplastinėje polimerinėje taroje, tuomet tinkamumo vartoti terminas – 6 arba 9 mėnesiai.

Vartotojas turėtų įdėmiai skaityti ženklinimo etiketes, tuomet geriausiai galėtų pasirinkti džemą ar uogienę pagal skonį, gamybos būdą ar dominuojančių ingredientų rūšį. Pravartu priminti, kad plastikiniuose kibirėliuose konservantais konservuotos uogienės yra skirtingo skonio, nei pagamintos kitais gamybos būdais.

Dažniausiai užduodami klausimai:

1. Ką reikia žinoti apie konservantus, dedamus į uogienes ir džemus?

Konservantų sorbatų, benzoatų suma negali viršyti 1000 mg/kg, sieros dioksidų – 50-100 mg/kg.

2. Ar reglamentuojamas cukraus kiekis uogienėse ir džemuose?

Koks turi būti cukraus kiekis uogienėse ar džemuose, nereglamentuojama, tačiau ženklinimo etiketėje privaloma nurodyti įdėto cukraus kiekį gramais 100 g produkto. Cukraus kiekio neprivaloma nurodyti, jei etiketėje nurodoma maistingumo informacija arba yra mitybinis teiginys apie cukrų.

Leidžiama prekiauti produktais, kurių sudėtyje mažesnis cukraus kiekis arba dalis cukraus pakeista saldikliais.

3. Kada naudojami saldikliai?

Saldikliai gali būti naudojami gaminant sumažinto kaloringumo gaminius arba specialios medicininės paskirties gaminius (diabetikams) arba gaminius be cukraus. Saldikliai naudojami laikantis Lietuvos higienos normos HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“ reikalavimų.

4. Kiek maistingi džemai ar uogienės?

Uogienės, džemai yra pakankamai kaloringi produktai, jų 100 g gali būti vidutiniškai 200-250 kcal., todėl šių produktų reikėtų vartoti saikingai.

5. Ką reiškia užrašai: rūgštingumą reguliuojančios medžiagos?

Džemuose ir uogienėse kaip  rūgštingumą reguliuojanti medžiaga dažniausiai naudojama citrinų rūgštis.

6. Ar reikia atkreipti dėmesį į uogienių ir džemų spalvą ir konsistenciją? Kokią informaciją šie požymiai gali suteikti vartotojui?

Spalva džemuose, uogienėse yra natūrali, nes neleidžiama dėti dažiklių. Kad spalva ilgai išliktų stabili, džemus, uogienes reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių bei laikyti 0+25 ºC. Be to, yra ir ribotas džemų, uogienių tinkamumo vartoti terminas, kuris yra pakankamas spalvai išlaikyti gamintojo nurodytomis sąlygomis.

Uogienių, džemų tirštumui užtikrinti dedamas cukrus, taip pat tirštikliai: pektinas (natūralus (augalinis) ar pektinas E 440, ksantano derva E 415, kurių kiekiai neturi viršyti nustatytų Lietuvos higienos normoje HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“.

www.vmvt.lt

Žymės: Džemai
Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Britanijos mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, jog kasdien, nedideliais kiekiais vartojant juodąjį šokoladą oda apsaugoma nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Pastarieji įtakoja odos senėjimą bei raukšlių atsiradimą. Tyrimas parodė, kad...


3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“. Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Specialistai akcentuoja, kad dažnai blogai besijaučiantis žmogus net nesusimąsto, kad to priežastis gali būti per mažas skysčių kiekis. O statistika rodo, kad Europoje lietuviai pagal suvartojamą mineralinio vandens kiekį vis dar velkasi eilės...


Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....


Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Kai pasakai žmogui, kad jam reikėtų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti iš kur gaus kalcio. Kaip rodo moksliniai tyrimai, slyvos yra labai naudinga kaulams. Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Artėjant šiltajam metų sezonui dažnas pajunta pavasarinį silpnumą ir skuba pirkti vitaminus. Tačiau gydytoja dietologė Virginija Vilemienė įspėja, kad pirmenybę vertėtų teikti ne sintetiniams vitaminams, bet visaverčiam maistui. Rūpintis sveika...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Vegetarizmas

Vegetarizmas

Vegetarizmas - mitybos būdas, kai nevalgoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Tarkim veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo...


Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...


Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Kuris maistas sveikesnis – ekologiškas, ar tas, kurį kasdien esame įpratę matyti parduotuvių lentynose? Įprastame maiste gausu chemijos, skonio stipriklių, tirštiklių, dažiklių ir kitų neva nuodingų medžiagų, todėl atsakymas į klausimą -...


Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...


Dietų laikytis neverta

Dietų laikytis neverta

Naujausias antidietos fronto narys Geoffrey Cannonas teigia, kad visos dietos yra neefektyvios ir padeda svorį ne mesti, o priaugti. TimesOnline rašo: knygų apie dietas yra tiek daug, kad knygynuose kuriasi atskiri skyriai, skirti vien literatūrai...


10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

Pajutote, kad vėl pradedate priaugti svorio po ilgalaikės dietos? Nepavyksta išlaikyti atsikratyto svorio? Gal pradėjote daugiau valgyti, bet ne dėl to, kad būtumėte praalkusios, o norėdamos pasivyti tai, kokio malonumo buvote atsisakiusios ir...


Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...


"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė UAB "Švyturys-Utenos alus" realizuoti rinkoje 13 596 litrus giros "Blindos firminė" (kilmės šalis – Ukraina, JSC "Slavutich...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tokias išvadas skelbia JAV mokslininkai. Kaip praneša BBC, apžvelgus 25 tyrimus ir ištyrus 600 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo vidutiniškai 67 gramus riešutų,...


Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Jau graikai ir romėnai žinojo 3-10 kopūstų rūšių. Dabar jų yra šimtai. Kopūstuose gana daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia motorines žarnyno funkcijas ir mikroflorą. Juose praktiškai yra visų vitaminų, tarp jų ir vitamino U (metilmetionino),...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai rinkoje pasirodė palyginti neseniai, tačiau jie spėjo išpopuliarėti. Ypatingai šiuos gėrimus pamėgo jaunimas: mokantis, sesijų metu, sportuojant, vakarėliuose. Tačiau užsienyje šie gėrimai parduodami tik sulaukusiems 18 metų,...


Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Daugelis pusryčius laiko nereikšmingu užkandžiu. Rytais jie pasitenkina kavos puodeliu ar net sąmoningai nevalgo, nes stinga laiko ir noro gaminti. Be reikalo! Dietologai mano, jog pusryčiai – svarbiausias valgymas, turintis suteikti apie...


Nejuokaukite su nitratais!

Nejuokaukite su nitratais!

Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9