Rugsėjo 28d. Pirmadienis

Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?

2020 Birželio 19d.

Prasidėjusi vasara dėl šiltų orų daugeliui yra pats maloniausias ir laukiamiausias sezonas. Nors už lango dar nėra labai karšta, tačiau ir nedaug pakilusi lauko temperatūra kelia labai nemalonaus, o taip pat ir pavojingo reiškinio, dehidratacijos, pavojų. Šia tema kalbinama gydytoja K. Lebedevaitė pasakoja apie vandens svarbą organizmui bei organizmo pokyčius termometro stulpeliui kopiant aukščiau.


Vandens svarba žmogui

Vanduo yra pagrindinė organizmo sudedamoji dalis - jis sudaro apie 65% suaugusio žmogaus kūno masės. Vanduo atlieka daug organizmui svarbių funkcijų: „tai terpė, kurioje vyksta cheminės reakcijos ląstelėse. Vanduo naudojamas energijos apykaitai organizme bei termoreguliacijai, įeina į ląstelių bei audinių sudėtį. Būdamas virškinimo sulčių sudėtine dalimi, jis taip pat dalyvauja virškinimo procese. Vandenyje ištirpę mikroelementai, vitaminai ir kitos medžiagos yra pasisavinamos per virškinimo sistemą. Taip pat, vanduo dalyvauja reguliuojant kraujospūdį, jo dėka medžiagų apykaitos produktai yra pašalinami per inkstus susidarant šlapimui.“,- teigia „Affidea Lietuva“ įmonių grupei priklausančios „Endemik“ klinikos, šeimos gydytoja K. Lebedevaitė. Negaudamas vandens žmogus gali išgyventi vos keletą dienų, o netekęs 12-20% vandens, organizmas žūva apsinuodijęs savo medžiagų apykaitos produktais, kurie turi būti šalinami su skysčiais. Taigi, dehidratacija reiškia ne tik skysčių trūkumą, o taip pat ir organizmo taršą.

Troškulį jaučia ne visi

Sušilęs organizmas visais įmanomais būdais mėgina atsivėsinti. „Dėl vidinių ar išorinių veiksnių pakilus kūno temperatūrai, odoje esantys termoreceptoriai reaguoja į šį temperatūros pokytį. Jie siunčia signalą į galvos smegenyse esančius centrus, o šie siunčia atsakomuosius signalus už termoreguliaciją atsakingoms struktūroms. Šios organizmo sistemų vidinės komunikacijos dėka išsiplečia odos paviršiuje esančios kraujagyslės, leisdamos išspinduliuoti kuo daugiau šilumos į aplinką. Taip pat aktyvuojamos odoje esančios prakaito liaukos, prasideda gausus prakaitavimas, vėsinantis kūno paviršių.“ – aiškina gydytoja K. Lebedevaitė. Būklei užsitęsus (ilgai būnant karštoje aplinkoje) ilgainiui  organizmas netenka daug skysčių. Išsiplėtus kraujagyslėms ir sumažėjus skysčių kiekiui kraujagyslėse mažėja arterinis kraujo spaudimas. Dėl šių fiziologinių pokyčių, gali atsirasti įvairūs negalavimai: silpnumasnuovargis ir galvos svaigimas. Tad užklupus karščiams, „Endemik“ klinikos šeimos gydytoja Kristina Lebedevaitė rekomenduoja, nepamiršti skysčių svarbos mūsų organizmui ir pagal galimybes vartoti jų kuo daugiau. „Skysčiai turėtų būti nesaldinti, be alkoholio ir kofeino, mat tokie gėrimai skatina dar spartesnį vandens pasišalinimą ir dehidratacijos reiškiniai bus dar sunkesni. Gurkšnoti reikėtų pastoviai, nelaukiant kol ims kankinti troškulys, kadangi šis praneša apie jau dehidratavusį kūną. Taip pat verta paminėti, kad ne visi žmonės jaučia troškulį. Jei organizmas pripranta gauti mažai skysčių, ilgainiui troškulio refleksas yra užslopinamas ir apie dehidrataciją išduoda atsiradę simptomai“, – teigia gydytoja K. Lebedevaitė. Apie 60% reikiamo vandens organizmas gauna virškinimo sistemos pagalba. Valgydamas mišrų maistą, žmogus kasdien gauna apie 1 litrą vandens. Trūkstamas vandens kiekis gaunamas geriant skysčius. Organizmo pasisavinamo vandens kiekis yra apie 2-3 litrai, tačiau šis kiekis gali būti kintantis, priklausomai nuo aplinkos sąlygų, fizinio aktyvumo ir gretutinių ligų.

Siekiant, kad organizme būtų tinkamas ne tik vandens balansas, bet ir mineralų kiekis – rekomenduojama gerti natūralų mineralinį vandenį. Tokiame vandenyje gausu gamtos subalansuotų mineralinių medžiagų. Remiantis Sveikos mitybos specialistų komisijos sprendimu, mineralinis vanduo „Rasa“ yra vidutinės mineralizacijos vanduo, kuriame gausu magnio, kalio, kalcio ir kitų, organizmui reikalingų, mineralų. Išgėrę litrą mineralinio vandens “Rasa” gausite net pusę suaugusiam žmogui rekomenduojamos magnio paros normos. Taigi, gerdami natūralų mineralinį vandenį, išlaikysite tinkamą vandens balansą organizme ir pasisavinsite svarbius mineralus, kuriuos per vandenį organizmas pasisavina bene geriausiai.

Pasirūpinkite tinkama apranga

Esant karštiems orams neperkaisti taip pat padės tinkama apranga, kuri turėtų būti laisvo silueto ir pagaminta iš natūralių, orui bei drėgmei laidžių pluoštų: medvilnės, lino ar šilko. Geriausia aprangą rinktis kuo šviesesnę, kadangi šviesios spalvos atspindi ne tik šviesą, o taip pat ir šilumą. Būdami saulės atokaitoje nepamirškite dėvėti galvos apdangalo bei naudoti apsauginio kremo nuo saulės su aukštu SPF filtro skaičiumi. Stenkitės nebūti lauke pačiomis kaitriausiomis valandomis ir lauko darbus planuokite ryte, iki 11 valandos, arba vakare, po 17 valandos, kuomet oro temperatūra vėsesnė. Jei tik yra galimybė, karščiausiomis dienomis venkite sunkių fizinių darbų ir pasistenkite judėti lėčiau –  tai apsaugos nuo netikėtai apsvaigusios galvos, alpimų ir jų metu patiriamų traumų. Reguliariai atvėsinkite organizmą, jeigu neturite kondicionieriaus, tam padės vėsus dušas ar vėsus vandens buteliukas priglaustas prie kaktos.

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis...


Mitybos teorijų kilpos

Mitybos teorijų kilpos

Nežinau, ar yra dar kur nors tokia sumaištis, kaip mitybos teorijose šiandien. Ir ji kyla ne dėl skirtingų tradicijų ar principinių požiūrių į žmogų bei gyvąją gamtą. Sumaištis kyla iš vadinamosios įrodymais pagrįstos mitybos tyrinėjimų srities....


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Trumpos tiesos apie mitybą

Trumpos tiesos apie mitybą

Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Mokslininkai siūlo kovoti su persivalgymu pasitelkiant maistinius aromatus. Olandų mokslininkai, pasitelkę specialius aromatus, slopinančius alkio jausmą, nusprendė sukurti naują kartą maisto produktų, padėsiančių atsikratyti nuolatinio alkio...


Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kodėl kavinėse ir restoranuose dažnai išleidžiame daugiau pinigų, nei planavome? Nes meniu sudarytojai žino daug gudrybių, kaip išvilioti iš kliento daugiau pinigų, rašo laikraštis "The Indpendent". Knygos "Neįkainojama: sąžiningos...


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Šiais metais Kauno visuomenės sveikatos centras yra gavęs du pranešimus apie apsinuodijimą grybais. Balandį buvo gautas pranešimas apie apsinuodijimą šaldytais baravykais, o kovo mėnesį kauniečiai apsinuodijo suvalgę savo rinkimo ir ruošimo grybų.


Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienė yra tokia vertinga medicinoje, jog yra sakoma, kad jeigu ji būtų reta, tai jos kaina būtų kaip egzotiškojo ženšenio...


Alus – vyrų priešas!

Alus – vyrų priešas!

Britai garsėja alaus barais ir tamsiuoju alumi, o lietuviai mielai kelia bokalą po sunkios darbo dienos ar per šventes. Tačiau nors daugelis ir laiko alų visiškai nekaltu gėrimu, jis gali stipriai pakirsti sveikatą. "Alus gerti sveika"?...


Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Mokslininkai jau kurį laiką teigia galintys laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą iš kamieninių ląstelių. Tai reiškia, jog ateityje galėsime mėgautis gardžiais kepsniais, ir dėl to nenukentės nei vienas gyvūnas. Tačiau visuomenėje tai iškėlė...


Špinatai atrodo neetiškai?

Špinatai atrodo neetiškai?

Maisto be cheminių priedų vartojimą propaguojantys svetainės www.sveikasvaikas.lt įkūrėjai sulaukė netikėto niukso iš reklamos prievaizdų. Vos apsirodžius socialinės reklamos trilogijai "Už maistą be chemijos", viena jų buvo apskųsta...


Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Nuo seno Lietuvoje pirkėjai dažniausiai renkasi iškastinę druską. Pastaruoju metu padidėjus druskos pasirinkimui parduotuvėse, išpopuliarėjus įvairiausių druskos rūšių reklamai interneto svetainėse, dažnas pirkėjas susidomi ir egzotiškesnėmis...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Daugiau nei du trečdaliai lietuvių bent vieną kartą per dieną valgo vaisių ir daržovių. Tuo tarpu estai ir latviai gerokai atsilieka – vaisių ir daržovių jie valgo rečiau, o dauguma jų net nežino, kad šios rūšies maisto reikėtų suvartoti...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9