Sausio 26d. Antradienis

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Peržiūrų skaičius: 32088
Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga?

Trys plius keturi

Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar ryžiai. Ar paisome šio patarimo?

Kada gi valgyti daugiau daržovių, jei ne pavasarį, kai organizmas nusilpęs? Juk daržovės yra vertingiausios. Jose yra daug vitaminų, mineralinių medžiagų, maistinių skaidulų. Dietologai tvirtina, kad per dieną būtina suvalgyti mažiausiai tris vidutinio dydžio vaisius ir keturias vidutinio dydžio daržoves. Tai nėra daug, bet atlikus suaugusių Lietuvos gyventojų mitybos tyrimą nustatyta, kad kasdien arba beveik kasdien šviežias daržoves vartoja mažiau nei pusė respondentų, o trečdalis – tik 1–2 kartus per savaitę.

Visi žino seną tiesą: daržovės yra vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Lyginant su kitais produktais, daržovės yra turtingos skaidulinių medžiagų. Jos mažina diabeto, širdies ir žarnyno ligų, vidurių užkietėjimo riziką.

Kiekviena daržovė yra savita, jų maistinė vertė skiriasi. Tam, kad žmogaus organizmas gautų įvairių vitaminų, mineralinių ir kitų vertingų medžiagų, būtina vartoti įvairias daržoves.

Pažaliavusios bulvės nuodingos

Labai svarbu žinoti, kokiomis sąlygomis laikomas produktas nesugenda, nepraranda savo būdingų savybių.

Taigi bulves, morkas, svogūnus, česnakus ir kitas daržoves reikia laikyti tamsioje, vėsioje, sausoje vietoje. Laikant saulėkaitoje, bulvės įgauna žalią spalvą, dėl to gali susidaryti daug nuodingų medžiagų – glikoalkaloidų.

Svogūnams geriau vėdinamoje patalpoje, o ne po kriaukle, nes jie labai sugeria drėgmę. Arti bulvių laikomi svogūnai greičiau genda, nes bulvės išskiria drėgmę ir dujas.

Daržoves patartina laikyti atskirai nuo vaisių. Iš nokstančių vaisių skiriasi etileno dujos, dėl to sutrumpėja daržovių laikymo laikas.

Virti ar kepti?

Šviežių sodo ir daržo gėrybių maistinė vertė didesnė nei termiškai apdorotų. Žalių daržovių salotos daug sveikesnės nei daržovių troškiniai. Verta žinoti, kad morkose esantis vitaminas A geriau pasisavinamas, kai šios daržovės vartojamos su riešutais, aliejingomis sėklomis, daržovių aliejumi ar kitais produktais, kurių sudėtyje yra aliejaus.

Žaliose bulvėse esančio krakmolo žmogaus organizmas nevirškina, todėl šios daržovės vartojamos termiškai apdorotos. Bulves verdant, kepant sumažėja skaidulinių medžiagų ir baltymų, o vitamino C kepamos bulvės netenka daugiau nei verdamos. Tačiau kepant prarandama mažiau kitų vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Kopūstą naudinga virti nedideliame vandens kiekyje, o verdant – nepervirti. Vandenį, kuriame virė kopūstas, galima panaudoti ruošiant sriubą, padažą – taip išsaugosite vitaminus, kurių kopūstas neteko jį termiškai apdorojant.

Svogūnas ir česnakas patiekalui suteikia puikų kvapą, skonį. Kuo smulkiau česnakas supjaustytas, tuo aštresnis jo skonis. Česnakas dedamas baigiant gaminti patiekalą – kad būtų išsaugotas jo savitas skonis ir kvapas.

Bulvės

Bulvės pradėtos auginti Andų kalnuose prieš 7000 metų. Bulvėse yra daug angliavandenių, ypač krakmolo: 100 g bulvių yra 16,6 g krakomolo. Lyginant su kitais šakniavaisiais ir gumbiavaisiais, ši daržovė – puikus baltymų šaltinis. Bulvėse yra daug kalio, kuris dalyvauja organizmo skysčių apykaitoje, fermentiniuose procesuose, taip pat yra antioksidantų, kurie saugo žmogaus organizmą nuo ligų.

Morkos

Senovės graikai žinojo, kad morkos stiprina regėjimą. Antrojo pasaulinio karo metais kariai ir lakūnai buvo maitinami morkomis, kad geriau matytų tamsoje. Morkos išsiskiria vitamino A gausa: 100 g morkų šio vitamino yra dvigubai daugiau (1656µg) už rekomenduojamą paros normą. Vitaminas A užtikrina ne tik gerą regėjimą, bet ir sveiką odą, augimą. Jis didina organizmo atsparumą ligoms. Morkose yra daug natrio, jodo, cukraus. Natris yra būtinas žmogui – dalyvauja organizmo apykaitos procesuose. Jodas yra svarbus skydliaukės veiklai. Cukrus šioms daržovėms suteikia puikų skonį.

Kopūstai

Kopūstai pasaulyje auginami labai seniai. Gūžiniai kopūstai yra puikus vitamino C šaltinis: 100 g baltųjų ar raudonųjų gūžinių kopūstų šio vitamino yra atitinkamai 32,9 mg ir 51,8 mg. Vitaminas C pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padeda išvengti įvairių ligų. Šioje daržovėje yra vitamino U, kuris skatina opų gijimą, stiprina žmogaus imuninę sistemą.

Burokėliai

Burokėliai buvo vartojami net romėnų laikais, o labiausiai išpopuliarėjo XIX a. viduryje. Raudonieji burokėliai yra kilę iš cukrinių runkelių, kurių kilmės šalis yra Pietų Europa. Burokėliuose yra daug natrio: 100 g burokėlių šios mineralinės medžiagos yra 176 mg. Kaip ir morkos, burokėliai yra puikus cukraus šaltinis. Nustatyta, kad burokėlių sultys mažina kraujospūdį, didina organizmo ištvermę.

Svogūnai ir česnakai

Manoma, kad svogūnų ir česnakų tėvynė yra Azija. Šie česnakinių šeimos atstovai yra vertinami nuo senų laikų. Senovės egiptiečiai garbino svogūną, tikėdami, kad rutulio forma ir koncentriniai žiedai simbolizuoja amžinybę. Apie česnaką buvo manoma, kad jis apsaugo nuo piktų dvasių, išgydo visas ligas nuo peršalimo iki tuberkuliozės, kaulų lūžių. Svogūnai ir česnakai išsiskiria gydomosiomis savybėmis, nes turi daug fitocheminių medžiagų (svogūnai – kvercetino, česnakai – alicino ir kt.). Dėl šių savybių daržovės yra labai vertinamos, todėl dažnas mūsų peršalęs griebiasi pirmo vaisto – česnako. Be to, česnakai yra puikus baltymų, kalio, seleno šaltinis.

Verta žinoti:

Bulvės lapai ir stiebas yra nuodingi dėl juose esančių glikoalkaloidų. Daug šių medžiagų yra po bulvių odele, todėl prieš vartojimą ją nulupame.

Kuo morkų spalva intensyvesnė, tuo daugiau jose beta karoteno. Beta karotenas žmogaus organizme virsta vitaminu A.

Išoriniuose kopūsto lapuose yra dvigubai daugiau vitaminų nei vidiniuose.

Burokėliams spalvą suteikia betanino ir vulgaksantino dažai. Dėl šių savybių burokėlių raudonasis betaninas kaip maisto dažiklis (E 162) naudojamas maisto pramonėje.

Svogūnams ir česnakams specifinį kvapą ir skonį suteikia sieros junginiai. Pjaustant svogūną jie patenka į akių gleivinę ir sukelia ašarojimą.

Į rankas įsigėrusį svogūnų ar česnakų kvapą pašalina druska arba citrinų sultys.

Apklausa:

43,4 proc. respondentų šviežias daržoves vartoja kasdien arba beveik kasdien, 24,1 proc. – 3–5 kartus per savaitę, 33 proc. – tik 1–2 kartus per savaitę.

Diena.lt

Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Jei dieną paprastai pradedate puodeliu kavos, rizikuojate ne tik susilaukti insulto ar širdies infarkto, bet ir veikiausiai pasensite daug greičiau už tuos, kurie kasdien renkasi žaliąją arbatą. Visame pasaulyje medikai pripažįsta žaliosios...


Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Mokslininkai išsiaiškino, kad burokėlių sultys tiesiog būtinos žmogaus organizmui. Mokslininkų tyrimo išvadomis, burokėlių sultys - puikus energetinis gėrimas. Jos žmogaus ištvermingumą padidina 16 proc. To priežastis - burokėliuose esančios...


Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Mokslininkų atlikti bandymai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms gyventi aktyvesnį gyvenimą, praneša dailymail.co.uk. Pasak mokslininkų, žmonėms, išgėrusiems burokėlių sulčių, atliekant mažo intensyvumo...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Maistas yra neatskiriamas kiekvienos kultūros ir bendruomenės aspektas. Maisto tradicijos atspindi žmonių vertybes ir moralę bei parodo, kaip civilizacijos vystėsi per amžius. Japonai yra gerai žinomi ne tik kaip maisto šedevrų kūrėjai, bet ir...


Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Pasaulyje yra daugiau, nei 170 milijonų žmonių, kenčiančių nuo žvynelinės. Net apie 120 tūkstančių gyvena Lietuvoje. Gydytoja Jelena Tulčina sako, kad liga jaunėja. „Jauniausiam mano pacientui buvo vos metukai. Tėvams dermatologai liepia...


Ar gerti vandens valgant?

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, - nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis? "Valgant gerti vandens ar kitų...


Mityba pagal profesiją

Mityba pagal profesiją

"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...


Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Nuomonė, kad trumpas badavimas kenkia organizmui, nebuvo patvirtinta. Priešingai, mokslininkams pavyko įrodyti, kad jis yra naudingas, t. y. daro teigiamą poveikį organizmui. Tyrimas, kurį atliko mokslininkai, parodė, kad žmonės, nevalgantys...


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Vis daugiau žmonių skiria didesnį dėmesį savo mitybai, reikalauja daugiau ir geresnės informacijos ant etikečių ir nori, kad ji būtų aiški, paprasta, išsami, atitinkanti vienodus reikalavimus bei patikima. Šiomis temomis susirūpino ir Europos...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Seimas Reklamos įstatymo pataisomis įtvirtino draudimą maisto produktų reklamoje nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduoto šią informaciją...


"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai vis atrandami naujai. Jie ne tik pagyvina ir pagardina maisto skonį, bet ir yra labai vertingi. Reikia nepamiršti, kad prieskoniai yra ne tik paruošti milteliai, bet ir žolelės, tad jų reikėtų vartoti kuo įvairesnių. "Prieskoniai...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...


6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9